ACPI problem

poruka: 20
|
čitano: 6.788
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
ACPI problem
pitanje

zanima me da li je ovo neki problem koji bi me trebao brinuti. naime, pred neki dan sam friško instalirao Windows XP SP3 i updateao ga sa svim hotfixovima i patchevima. matična je u to vrijeme imala stariju verziju BIOS-a (Gigabyte GA-MA69G-S3H, BIOS F2), i jučer sam updateao BIOS na verziju F7. sad Windowsi kod svakog podizanja sustava u Event Vieweru javljaju grešku Event ID 12, source acpi pa me zanima da li se netko susreo sa tim problemom i kako da ga riješim. Reinstalacija bi mi bila zadnji izbor. Malo sam bio proguglao, i jedini savjet je bio da updateam BIOS, što je besmisleno jer je F7 zadnja verzija.

Sadržaj Event ID 12 greške:

-----------------------------------

Event Type:        Error
Event Source:     ACPI
Event Category: None
Event ID:            12
Date:                  11.05.2009.
Time:                  20:47:42
User:                  N/A
Computer:          ***

Description:
AMLI: ACPI BIOS is attempting to create an illegal memory OpRegion, starting at address 0x0,  with a length of 0x1000. This region lies in the Operating system's protected memory address range (0x0 - 0x9f800). This could lead to system instability.  Please contact your system vendor for technical assistance.

For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.
Data:
0000: 00 00 00 00 06 00 52 00   ......R.
0008: 00 00 00 00 0c 00 05 c0   .......À
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00   ........
0018: 00 00 00 00 00 00 00 00   ........
0020: 00 00 00 00 00 00 00 00   ........

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2009 14:48 (TripperNX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: ACPI problem

jesi probao staviti nove drivere za chipset?;

ak nisi probaj sa najnovijima sa koji su izasli ili sa zadnjima koje mozes pronaci na stranici od gigabyte-a

Why make something easy way, when there is hard way
17 godina
neaktivan
autorov komentar

instalirao sam Catalyste 9.3 (nisam novije zato jer su ovo zadnji koji podržavaju moju radeonku), a kako s njima dolaze i driveri za čipset, mislim da u tome nije problem, jer je taj Catalyst noviji od BIOSa. a ACPI driver je Microsoftov

17 godina
neaktivan
TripperNX kaže...

instalirao sam Catalyste 9.3.....a kako s njima dolaze i driveri za čipset, mislim da u tome nije problem

nisi u pravu.. driveri za chipset su driveri za chipset, driveri za VGA su driveri za VGA;
sam pogled na gigabytovu stranicu na kojoj su chipset driver i VGA driver razdvojeni bi trebao biti dovoljan:

TripperNX kaže...

ACPI driver je Microsoftov

Yes, ACPI je dio OS-a, ali hardware mora biti ACPI kompatibilan; BIOS je taj koji pokreće i iskorištava, utilizira ACPI na pravi način. E sad, to što si ti napravio - instalirao OS, pa onda napravio update BIOS-a je uzrok tvojim nevoljama.

http://support.microsoft.com/kb/330054      kaže...

This behavior occurs because the basic input/output system (BIOS) provides information about all the memory present in the computer to the Windows XP operating system and tells Windows which memory address ranges are valid for the operating system to use. When the Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) BIOS creates memory operation regions, Windows checks the category of memory in which they are being created. If the ACPI BIOS creates the memory operation region within a memory range that the BIOS earlier said that the operating system can use, Windows logs the event message to the system event log.

Ovo boldano je odgovor na tvoje pitanje. Windows hoće koristiti nešto što je zauzeto; mislim da bi ponovna instalacija riješila tvoj problem.
Never interrupt your enemy when he is making a mistake. Napoleon Bonparte
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2009 20:32 (SZKlemen).
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Priložio sam screenshot iz release notesa od Catalysta 9.3 i navodi da podržava čipsete. Primijetio sam kada sam instalirao Windowse, odnosno kada sam prvo instalirao drivere sa CDa kojeg sam dobio sa matičnom, a potom Catalyste, da sa driverima sa CDa nije bila omogućena tipka Stand by prilikom gašenja Windowsa, a nakon instaliranih Catalysta ta je bila omogućena. Nisam početnik, sa kompovima se na ovaj ili onaj način družim od '97, tako da mislim da ipak nisam pogrešno zaključio.

Hvala ti na odgovoru, toga sam se i bojao :S

E sad, zanima me ako ne bih koristio stand by (pretpostavljam da je on na neki način dio ACPIa), ta moguća nestabilnost koju navodi opis iz Event ID 12 se i ne bi trebala pojavit? Windowsi se normalno ponašaju, stand by nisam testirao nakon toga (zapravo se i ne usuđujem Smijeh), a stvarno nemam volje ni vremena opet stavljat windowse, barem ne do ljeta il nekih praznika

Pretpostavljam da bi vraćanje na stariju verziju BIOSa moglo proć kao bezbolnije rješenje?

Catalyst i driveri za čipset Catalyst i driveri za čipset
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2009 23:12 (TripperNX).
17 godina
neaktivan

taj prntscr sto si upload-ao - to ti pise koje cipsete podrzava s integriranim gpu, odnosno koji chipseti imaju integriran gpu - to ti nisu driveri za chipset

na ovoj adresi imas drivere za chipset http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/Driver_Model.aspx?ProductID=2554&ost=xp#anchor_os, ili jednostavno odi na atijevu stranicu i trazi najnovije drivere za chipset, a ne za integriranu graficku

Why make something easy way, when there is hard way
17 godina
neaktivan
autorov komentar

ok, moj bed Smijeh

potražit ću ih na atijevim stranicama, ovi na gigabyteovim su prilično stari

EDIT: instalirao drivere za southbridge, i nema koristi. i dalje se javlja Event ID 12. mislim da je SZKlemen u pravu, ne gine mi reinstalacija

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.5.2009 15:00 (TripperNX).
17 godina
neaktivan

Idi u task manageru i odaberi ACPI driver,desni klik na driver "update driver" odaberi manual i odaberi ponovo isti driver. Ignoriraj da je driver stariji ili noviji. Restart i to je to

ACPI odabir ACPI odabir
All your carefully picked arguments can easiliy be ignored! There are no real rules about posting. There are no real rules about moderating either - enjoy your ban
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Nije pomoglo, i dalje isto javlja u Event Vieweru

17 godina
neaktivan

Delimicno losa vijest :)

Moraces preinstalirati Windowse ili ako imas vremena uradi repair instalacije sa CD-om. Ovo sa ACPI-em je totalna gnjavaza i ako imas vremena da popravljas samo napred.

Inace nepisano pravilo je da se BIOS nadograduje prije reinstalacije OS-a.

Ovo "pravilo" je isto kao i pravilo/debata o stetnosti OFF/ON PC-a ili je manje stetno drzati ga u sleep /zivotni vijek :)

Dakle,i tacno i netacno.

All your carefully picked arguments can easiliy be ignored! There are no real rules about posting. There are no real rules about moderating either - enjoy your ban
17 godina
neaktivan
TripperNX kaže...

Nije pomoglo, i dalje isto javlja u Event Vieweru

A jesi li ovo radio u Safe Modeu?

Dali si vratio BIOS na default prije ovoga? Koje opcije imas za ACPI u BIOS-u?

Dali mozes postelati na ACPI 2.0 u BIOS-u? 
17 godina
neaktivan
autorov komentar

update BIOSa sam radio sa Q-Flash programom koji je integriran u sam BIOS (nije potrebna sistemska disketa nego samo stick sa novim BIOSom). iz Windows-a nisam niti želio probat jer je najviše komentara koje sam pročitao bilo da je to "izvrstan" put za failure.

nisam ništa dirao po postavkama u BIOSu prije update-a, a kada sam napravio update, učitao sam optimizirane postavke, i dodatno promijenio par beznačajnih postavki tipa boot sequence i sl. jedino što je bilo izmijenjeno, a što sam primijetio kada je javio taj acpi error je da je novi BIOS pod ACPI imao uključen S3, a po priručniku od matične koji se odnosi na stariju verziju BIOSa i ako se dobro sjećam, tako je i bilo podešeno, je bio postavljen S1. mislim da matična podržava ACPI 2.0 jer nisam primijetio takvu postavku, ali ići ću je potražit pa javim ovdje ako nešto nađem

i ja sam uvjeren da ću morati reinstalirat Windows-e kako je i SZKlemen preporučio, ali kako neću imati baš nekog vremena još barem mjesec dana, pokušao bih to riješiti na neki bezbolniji način. a ono najvažnije što me zapravo zanima jest da li bi taj error mogao nekako utjecati na rad sa datotekama, npr. da ih koruptira kod kopiranja ili snimanja na DVD? jer acpi se ipak odnosi na upravljanje napajanjem (da se tak jednostavno izrazim) a znam da npr. PSU koji je na samrti ili preslab ima simptome da Windows-i javljaju da je neka kopirana datoteka korumpirana. ovo sa kopiranjem sam i istestirao, i to sa avi i mp3 datotekama, nisam radio hash check nego jednostavni test da li su slušljive i gledljive :) i nema na njima nikakvih problema. ali, svejedno me to brine, jer imam i bitnije stvari na kompu pa ne bih želio da se na kraju ispostavi suprotno

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2009 13:34 (TripperNX).
17 godina
neaktivan
TripperNX kaže...

update BIOSa sam radio sa Q-Flash programom koji je integriran u sam BIOS (nije potrebna sistemska disketa nego samo stick sa novim BIOSom). iz Windows-a nisam niti želio probat jer je najviše komentara koje sam pročitao bilo da je to "izvrstan" put za failure.

Ovo je tacno. Mada niti flashanje iz Winsa nije toliko problematicno. Jeste da je rizicnije (firewall ,antivirus,x64..)

Ali i ako tokom flashanja nestane struje je opasno osim kod dual biosa

nisam ništa dirao po postavkama u BIOSu prije update-a, a kada sam napravio update, učitao sam optimizirane postavke, i dodatno promijenio par beznačajnih postavki tipa boot sequence i sl. jedino što je bilo izmijenjeno, a što sam primijetio kada je javio taj acpi error je da je novi BIOS pod ACPI imao uključen S3, a po priručniku od matične koji se odnosi na stariju verziju BIOSa i ako se dobro sjećam, tako je i bilo podešeno, je bio postavljen S1. mislim da matična podržava ACPI 2.0 jer nisam primijetio takvu postavku, ali ići ću je potražit pa javim ovdje ako nešto nađem

Proveri uputstvo i ako ima namesti na ACPI 2.0 pa javi

i ja sam uvjeren da ću morati reinstalirat Windows-e kako je i SZKlemen preporučio, ali kako neću imati baš nekog vremena još barem mjesec dana, pokušao bih to riješiti na neki bezbolniji način. a ono najvažnije što me zapravo zanima jest da li bi taj error mogao nekako utjecati na rad sa datotekama, npr. da ih koruptira kod kopiranja ili snimanja na DVD? jer acpi se ipak odnosi na upravljanje napajanjem (da se tak jednostavno izrazim) a znam da npr. PSU koji je na samrti ili preslab ima simptome da Windows-i javljaju da je neka kopirana datoteka korumpirana. ovo sa kopiranjem sam i istestirao, i to sa avi i mp3 datotekama, nisam radio hash check nego jednostavni test da li su slušljive i gledljive :) i nema na njima nikakvih problema. ali, svejedno me to brine, jer imam i bitnije stvari na kompu pa ne bih želio da se na kraju ispostavi suprotno

ACPI nece prouzrokovati korupciju datoteka. Moze samo raditi probleme sa power managementom. Na primer nece ici u sleep,nece se znati  probuditi..

Jos jednom probaj preinstalirati ona ACPI driver u mom postu ali ovaj put u Safe Mode 

17 godina
neaktivan
ACPI problem

Microsoft

Error Message: ACPI BIOS Is Attempting to Create an Illegal Memory OpRegion 

http://support.microsoft.com/kb/330054

Samo da te postedim od daljneg surfanja. Imas dvije opcije:

1. Disejblati APCI u Device Manageru ne u BIOS-u

2. Ako mozes vrati nazad stari BIOS ili nadogradi na Vistu ili Win 7

Preinstalacija nece resiti stvari. Vrati nazad stari BIOS osim ako je ovaj novi resio "strasno" mnogo stvari...sto sumnjam

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2009 15:35 (Lazarus Long).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

u uputstvima i samom BIOSu nema nikakvog spominjanja ACPI 2.0. kako je matična iz 2007., mislim da ga po default-u podržava.

ne pomaže ni reinstalacija drivera u Safe Mode-u.

razmišljao sam da vratim stari BIOS, ali je F2 verzija imala problema sa prepoznavanjem nekih modela terabajtnih diskova, a međuverzije do F6 su komentirane kao problematične. tako da nisam ni sam siguran da li da se vratim na F2 ili da probam sa F6.

probati ću sa reinstalacijom, ali ne tako skoro, jer kako mi se i javio problem zagrijavanja procesora (po svemu sudeći imam Brisbane sa bugovitim termalnim senzorom, ali svejedno BIOS zna sa vremena na vrijeme isključit komp jer pogrešno "zaključi" da se procesor pregrijava), prvo ću pokušati riješiti taj problem, najvjerojatnije sa novim hladnjakom.

Lazarus Long, hvala tebi, ali i svim drugima na pomoći i savjetima

17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje
TripperNX kaže...

u uputstvima i samom BIOSu nema nikakvog spominjanja ACPI 2.0. kako je matična iz 2007., mislim da ga po default-u podržava.

ne pomaže ni reinstalacija drivera u Safe Mode-u.

razmišljao sam da vratim stari BIOS, ali je F2 verzija imala problema sa prepoznavanjem nekih modela terabajtnih diskova, a međuverzije do F6 su komentirane kao problematične. tako da nisam ni sam siguran da li da se vratim na F2 ili da probam sa F6.

probati ću sa reinstalacijom, ali ne tako skoro, jer kako mi se i javio problem zagrijavanja procesora (po svemu sudeći imam Brisbane sa bugovitim termalnim senzorom, ali svejedno BIOS zna sa vremena na vrijeme isključit komp jer pogrešno "zaključi" da se procesor pregrijava), prvo ću pokušati riješiti taj problem, najvjerojatnije sa novim hladnjakom.

Lazarus Long, hvala tebi, ali i svim drugima na pomoći i savjetima

Ne poigravaj se sa BIOS-om osim ako taj PC nije zamorce. Vrati F2 i cekaj jos jednu reviziju BIOS-a. 
Dali imas neki od tih "problematicnih" diskova pa bas moras staviti tu verziju ili "mislim staviti 1TB disk"?
Jos jednom napominjem da reinstalacija XP-a nece resiti stvar. Ovde imas posla sa BIOS-om   :) 
Ponovo razgledaj te meduverzije i pazljivo gledaj sta je problematicno kod njih. Valjda oni imaju forume 
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 16:59 (Lazarus Long).
17 godina
neaktivan
autorov komentar

prije je ona da "mislim staviti 1TB disk" Smijeh i to prvenstveno zato jer sam imao neugodnih iskustava sa ATA PCI kontrolerom, pa iako imam SATA PCI-X kontroler, nije baš da mu vjerujem.

poslušat ću tvoj savjet, najbolje da vratim F2, barem ću se poštedit muka reinstalacije

17 godina
neaktivan

SATA PCI-X kontroler ima svoj BIOS pa brigu o problematicnom disku ce preuzeti on

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Vratio sam stari BIOS i problem je riješen. Još jednom se zahvaljujem na pomoći. Izgleda da je ta verzija BIOSa malo nedorađena.

Nego, ako te interesiraju problemi koje sam iskusio sa kontrolerima za ATA uređaje, pokrenuo sam bio temu u kojoj sam opisao te detalje. I sada imam Silicon Image kontroler, ali SATA; valjda će s njim bit više sreće kada ga upogonim.

17 godina
neaktivan
ACPI problem
autorov komentar
prihvaćeno rješenje

Upravo sam dobio odgovor iz Gigabyte-a, i poslali su mi beta verziju novog BIOSa, F8b. Upgradeat ću firmware, pa da vidimo da li je riješio ACPI problem.

EDIT: Upgradeao sam BIOS na verziju F8b, i Windows više ne javlja Event ID 12 grešku, odnosno ovaj problem je uspješno riješen i na ovaj način. Još jednom se svima zahvaljujem na pomoći, pogotovo Lazarus Longu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 15:54 (TripperNX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice