Poštovani svi,
molio bih pomoć.
Sa prijateljem koji je u susjednoj zgradi dijelim internet uslugu jednog provajdera. On ima cisco usmjerivač i imamo optičku vidljivost, on je na 5. a ja na 2. katu. WiFi signal lovim izvrsno kod prozora i imam ga čak dovoljno za lagani surf i u dnevnom boravku zid dalje.
S obzirom da imam neke uređaje koji samo idu žično Ethernet kabelom (siemens gigaset VoIP tel, i sl.) htio bih njegov signal ulovit negdje sa vanjske strane prozora gdje je najjači, dovest ga žično-antenski do nekog usmjerivača u dnevnom boravku i u njega uštekat sve "žične" uređaje i također bežićno se spajat na njega.
E sad, vjerojatno bi bio problem konfiguracije tog usmjerivača i odabir njegovog MOD-a rada,... jel samo ide SSID i zaporka negdje i onemogućem DHCP...jer samo izvorni router dijeli IP adrese...? Ili je stvar kompleksnija... :(
Htio bih što manje uređaja u lancu da imam što manje gubitke. Možete li mi preporučit nešto iz rukava?
Možda neka zasebna usmjerena antena za vanjsku ugradnju koju antenskim kabelom dovedem i spojim na antenski priključak nekog svog novog usmjerivača u dnevnom boravku...
Njegov cisco nažalost nema mogućnost ugradnje vanjske antene, njegova je ugrađena unutar uređaja, ali možda nije ni potrebno jer rekoh moja pozicija je izvrsna. On ima 20Mbps, a ja sa bijednim tabletom lovim 19Mbps, kod prozora :)
Našao sam par antena koji bi možda mogli bit u igri...naravno moram gledat samo one od 2.4GHz...
http://www.magazinrs.hr/planet-ant-fp9-24ghz-9dbi-panel-directional-antena/PLT-ANT-FP9/product/
E sad, koji router tj. usmjerivač spojit na tu antenu??? Valjda mora bit neki router sa jednom skidljivom antenom?
Dosta pisanja, idem spavat. Hvala unaprijed na bilo kakvoj pomoći.