Pozdrav ekipa,
imam problem s internetom, a do nedavno je sve bilo u redu. Točnije, problem imam s "dijeljenjem" interneta.
Naime, u kući imam router (T-com provider) i sve uredno radi, nema nikakvih problema. No, problem je što sam taj isti internet prisiljen koristiti i u prostoru izvan kuće (dakle, recimo da se radi o kući pokraj), a da pritom nemam mogućnost provlačenja kabla.
Prije kakvih dvije godine sam kupio Tp-link TL-WR743ND kojeg sam postavio na client mode - odnosno spojio ga bežično na ruter u kući i na njega spojio dodatna 3 računala ethernet kablom i sve do prije par dana stvar je radila savršeno. Signal je bio solidan (na moje iznenađenje) i sva računala su bez problema radila - uključujući i nekoliko njih u "glavnoj" kući.
Prije par dana kupio sam range extender kako bih dodatno dobio na jačini signala jer postoji prostorija u kući gdje nije bilo wifi mreže i tada nastaju problemi.
Jedan dan mi je nestalo interneta u "kući pokraj" i resetirao sam Tp-link što je riješilo problem, ali samo za taj dan. Zatim se to počelo događati sve češće da bi na koncu jednostavno prestalo raditi.
U međuvremenu sam isključio range extender i kupio novi bežični ruter (Asus RT-N12) misleći da je u tp-linku problem, no niti Asus nije popravio stvar. Postavio sam ga na Repeater mode, što mi je donijelo vezu koja malo radi, malo ne, ali uglavnom ne radi te moram iznova setupati. Ne znam je li problem u mojem setupu (što bi trebalo biti trivijalno) ili je nekakav ozbiljniji mrežni problem ili je pak problem u glavnom ruteru (što nisam baš uzimao u obzir budući da računala koja su spojena na njega rade bez problema). Ne znam gdje je problem jer sam prije 2 godine sve u 10 minuta spojio i radilo je bez greške do sada.
Zadnja opcija mi je provlačenje kabla, ali volio bih to izbjeći ako je ikako moguće zato što bi izazvalo poprilične komplikacije.
Nadam se da sam dobro objasnio situaciju, a još više se nadam da će netko ponuditi kakav dobar savjet pa možda nešto i naučim, a još važnije riješim problem budući da mi je od velike važnosti da to vratim u prvotno, odnosno funkcionalno stanje. Hvala unaprijed.