Ultratiha mashina

poruka: 24
|
čitano: 2.846
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
offline
Ultratiha mashina

Htio bih sastaviti tihu,ali stvarno tihu mašinu s tim da bi to trebala biti opaka gejmerska mašina.Tako bih ovim putem zamolio znalce da postaju pokoji dobar savjet.Za sada se nebih osvrtao na cijenu nego na kvalitetu i stvarnu količinu decibela.

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Ultratiha mashina

Tu bi trebao malo i Google-ati. Naime, ti bi trebao kombinaciju silent kućišta (s izolacijom) i kvalitetnog vodenog hlađenja. Proizvođaće ti ne mogu ovako napamet preporučiti jer nisam još toliko 'zagrizao' u te vode.


Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina

U pravilu tiha masina != gejmerska masina, ali ipak mozes pokusat tako da uzimas grafiku s pasivnim hladjenjem, 2x2.5" diskom u raid0, 2xpasivno napajanje (jer je jedno premalo u pasivnoj verziji), procesor sa enormnim i dobro fiksiranim pasivnim hladnjakom, i ne zaboravi na dvd-rw koji mora bit slim verzije i ogranicene brzine. Ventilator - nijedan! Buka - samo disk i dvd, zanemarivo, osobito ako se dobro zvucno izoliraju.

16 godina
neaktivan
offline
Ultratiha mashina

Napraviti potpuno bešuman komp je gotovo pa nemoguce. Ako baš zeliš minimalnu buku tu ceš se morati dosta istrošiti. Imaš od Luxx-a vodic do tihog racunala pa tamo malo baci oko.

Imaj  na  umu  da  ce  ti  se  hard  diskovi  uvjek  cuti  ma  šta  god  ti  napravio.  Dalje  niti  vodeno  hlađenje  nije  baš  izbor  jer  pumpa  se  također  cuje  ima  onih  koji  se  itekako  cuju  Namigiva 

A  da  ne  kazem  da  je  u  HR  gotovo  pa  nemoguce  naci  bolje  vodeno  hlađenje.

Ako  pak  misliš  uzimat  sve  komponente  sa  pasivnim  hlađenjem  temperature  ce  ti  biti  na  granicama  dopuštenih  i  nikakav  overklock  neceš  moci  raditi.

Preporucio  bi  ti da si uzmeš Antec P182 kucište, bilo koje Sesonic ili Corsair napajanje ce jako tiho raditi, Obavezno makneš stock kulere od procesora i graficek i zamjeniš ih nekim boljima.

Ulaganje  u  vodeno  je  po  meni  bzvz  ali  ako  imaš  zelju  samo  naprijed. 


May The Force be With You DuDe!
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina
Ja mislim da je zapravo jedina stvar u koju bi trebao najvise novca uloziti nekakvo kvalitetno i dobro "oklopljeno" kućište. Sve ostale stvari mogu biti manje-više kao i u svim ostalim PC-ima,
16 godina
neaktivan
offline
Ultratiha mashina

Ouuu nije to ni pola posla.

Oklopljeno i kvalitetno kucište  ne garantira tišinu.

Hladnjak za procesor(mora bit tih i najbolje sa 120mm ventom)ima nekoliko jako dobrih

Hardovi bi bilo dobro da imaju poseban ovjes(guma) koji smanjuje vibracije

Napajanje ima pasivnih ali nisu baš za jake konfe.Znaci aktivno sa 120mm ventom(ima jako tihih i jakih)seasonic na primjer

Kucište od što debljeg materijala(najbolje aluminij) gledaj da ima mjesta za ugradnju 120mm ventilatora.

Ima vec posebno obloženih kucišta pa bi to možda bila najbolja opcija

Graficka pasivna ili aktivna pa tihi hladnjak na nju


C2D@3360mhz@1,35V,GA-P35-DS4,2GB DDR2 Kingmax@960mhz@2,2V
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Ultratiha mashina

Moja preporuka ti je ugradnja vodenog hlađenja. Pogledaj si na http://www.thermaltake.com/product/Liguid/DIY/cl-w0075/cl-w0075.asp rješenje koje je jednostavno sastavit i još baciš na grafičku http://www.thermaltake.com/product/Cooler/TMG/CL-W0153/cl-w0153.asp i gg. Kod kupnje PSU gledaj da ima što veći ventilator (140mm), a kod kupnje kućišta preporučam ti http://www.thermaltake.com/product/Chassis/fulltower/armor/armor_index.asp. Istina je da je to nekima skupo, ali ćemo za koju godinu svi prijeći na vodena hlađenja.

 

may The Force be with You
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.3.2008 8:06 (maxcro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
offline
Ultratiha mashina

Ako si za vodeno hlađenje imaš Zalman Reserator.

A  kompletno  tiho  kučište  na  bazi  top. cijevi  bez  ventilatora  ti je Zalmanov TNN300.

 

Developer,developers,developers...coming and coming and coming...
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.3.2008 8:27 (the_tux).
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Ultratiha mashina

Nazalost ugradnjom vodenog hladenja neces dobiti tisinu. Vodeno hladenje nije nista tise od bilo kojeg kvalitetnog zracnog hladenja, plus sto cujes zubor vode u nekim slucajevima. Vodeno hladenje treba kiler koji opet ima ventilator. Dakle nisi dobio nista osim problema  s nadolijevanjem tekucine.

Sto se gradnje tihog racunala tice, pripazi da kupis kvalitetno kuciste. Bilo koje skupo kuciste danas, tiho je kuciste, ali za dodatnu tisinu morat ces kuciste iznutra obloziti izolacijskom gumom (imas je kupiti svugdje).

Osim dobrog kucista, moras paziti i na to da su ti svi hladnjaci visoke kvalitete i da koristis 120mm ventilatore s malim brojem okretaja (spajanje na 3V takoder).

Ako slazes gejmersko racunalo, moras biti svjestan, da koliko god ti utisao cijelo racunalo, graficka kartica ce uvijek proizvoditi enormne kolicine buke.

 

Sretno.


Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Ultratiha mashina

Aha,a dali netko ima iskustva sa hladjenjem baziranim na Peltierovim člancima?

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Ultratiha mashina

Što se grafičkih tiče, jedna ili dvije Sapphire 3850 Ultimate nisu loše rješenje

16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina
radije neku jaču grafu nego Crossfire :/
16 godina
neaktivan
offline
Ultratiha mashina

Pa nije nemoguće, ali jedini problem je cijena

Znači za kućište negledaj dalje od Stackera ili novijeg (moja preporuka) Cosmosa od Cooler Mastera

Ploča koju god ti srce poželi samo da ima pasivno hlađenje

E sad hladnjak za cpu u takvom kućištu koje već ima opaku izolaciju zvuka ti je thermaltake-ov BigTyphoon 120 VX - ima regulator koji staviš na najslabije i zaboraviš da radi

A grafičke iz iskustva ti mogu reći da geforce-ce 8800gts, gtx, ultra su podosta tihe i u kućištu koje sam ti naveo ih nebi trebao čuti

Napajanje definitivno corsair jer ono tiše od toga nisam čuo :D

A ventilatori za propuh u kućištu obavezno Glacialtech Silent Blade BLACK 120mm, jer od svih koje sam probao to su definitivno jedini koji su tihi, ali i da pušu za razliku od podosta primjeraka konkurencije koji su ili tihi al kao i da nerade ili pušu ali se i čuju

I kad to sve sfiniširaš ostat ćeš impresioniran kako si jednostavno složio tihi stroj.

 

P.S.

 

(Što se tiče HDD-ova, zaboravi onu kombinaciju koja uključuje 2.5" diskove, od njih nijedan nije tih, preporuka uzmi hitachi-je 3.5" seriju T7K.. jer za njih imaš software Feature Tool u kojemu možeš diskove stišati da ih ni nečuješ normalno nešto malo izgubiš u performansama ali staviš ih u raid i nećeš ni primjetiti, a što se tiče optike definitivno Plextor koji ima isto svoj software u kojem isto možeš sniziti buku same optike, čak i usporiti izlaženje ladice da bude što tiši)

 

Eto to je to samo što sve to košta $$$

:D

 


t.r.
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Ultratiha mashina

Da na nekim diskovima S.M.A.R.T. podesavanje ti daje mogucnost "Acoustic management",sto je super stvar,mozes birati izmedu dobrih performansi i buke ili tisine i umjerenih MB/s r/w ...u ostalo se ne kuzim..

Mozda najbolje da zabarikadiras komp u spuzvetinu,od strunjace za tjelesni,i ostavis mini utore za paljenje i dvd rom...onda bi ti bilo fakat tiho :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina
T-Bone kaže...

Što se tiče HDD-ova, zaboravi onu kombinaciju koja uključuje 2.5" diskove, od njih nijedan nije tih 


Zbog cega bi zaboravia na 2.5" diskove??? Jer tvrdis da nijedan od njih nije tih??? Ako oni nisu tihi, onda je 3.5" disk zvuk mlaznjaka! Sta ces mi sljedece rec, da 1.8" diskovi pivaju opere???
16 godina
offline
RE: Ultratiha mashina
dado2 kaže...
radije neku jaču grafu nego Crossfire :/
 
Ako ima love na bacanje, onda svakako. Ali što se tiče performansi za 2700kn, ne postoji tiše rješenje. Ni približno
16 godina
neaktivan
offline
Ultratiha mashina

T-bone -zanimljiva ideja,segregator,-love nemam na bacanje ali necu gleati kolika je cijena meni omiljene "tišine".No dobro evo da postavim pitanje opet.Dali je netko ugradjivao hladnjak baziran na peltierovom clanku?Dolazi li u obzir (za sistemsku particiju) SSD Disk?

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina

Zato što ako si radio s 2,5" diskovima onda bi znao da su im glave jako bučne i istina neki modeli imaju mogučnosti da im se snizi buka, a što se 3,5" diskova tiče ja neznam koje si ti koristio možda seagatove, al vjeruj da oni mogu biti itekako tihi. A što se tiće 1.8" diskova oni su pa po buci između 3.5" i 2.5" al u principu neznam zašto bi itko išao na riješenje s 2.5" diskovima koji su kapacitetno gledajuči em skuplji, em ima je lošiji vijek trajanja, na poslu ih se podosta izreklamiram, a brzina li la, definitivno ne ako se slaže kanta jer je neisplativo

 

t.r.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2008 3:26 (T-Bone).
16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina

Peltierov hladnjak tj oni koji su dostupni na našem tržištu nisu toliko učinkoviti koliko bi se očekivalo od njih i štoviše čak su i iza zračnih hlađenja ali u principu i dalje je to zračno hlađenje samo s peltierom pa je buka što se toga tiče gotovo indentična.

A što se tiče ssd-a..hmm zaboravi, kao prvo imaš više tipova, oni koje bi ti prepostavljam da su bolji od dva normalna diska u raidu dođu ono ko pola automobila (jer ima više tipova ssd-a, tj prvi modeli koji su i recimo to tako "jeftiniji" brzinom ništa neodmiču od normalnih diskova štoviše čak su i sporiji) :D i definitivno u budučnosti za, al sad još preeeeeskupo


t.r.
16 godina
offline
Ultratiha mashina

Evo, na ceBit-u ti je predstavljeno novo Zalman kućište s integriranim rashladnim sustavom LQ1000. CPU & GPU su na cijevovodu, s pasivnim hladnjakom, pa mozda mozes samo dodati sklop za hladenje HDD-a ako imas potrebu za to, vjerovatno ces moci nadokupiti komponente za dodatnu graficku ukoliko trebas SLI ili CrossFire, South i North Bridge.

 


e.......
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina
T-Bone kaže...

Zato što ako si radio s 2,5" diskovima onda bi znao da su im glave jako bučne i istina neki modeli imaju mogučnosti da im se snizi buka, a što se 3,5" diskova tiče ja neznam koje si ti koristio možda seagatove, al vjeruj da oni mogu biti itekako tihi. 

 Pa bas zato jer sam koristia i 2.5" i 3.5" diskove zato i kazem da su mi subjektivno tisi 2.5", bar toshiba i wd sa kojim imam iskustva. Od 3.5" diskova bilo je tu svega, uglavnom wd, nesto ibm, hitachi, cak i stari quantum. 2.5" dosta napreduje, pa su im tako i kapaciteti u zadnje vrime iznimno porasli, a sto se tice brzine, i njih ima u 10t rpm, ali u SAS verziji. Tako brz sa SATA jos nisam vidia da je izbacen, max je 7200rpm. Ako nije tajna, koja marka je u pitanju (na poslu mislim) sa kojom to imate problema?
16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina

Sto se tiče baracude tu je T-Bone u pravu u sadašnjoj konfiguraciji imam barakudu 320 gb i tiši je od Maxtor-a 200gb i 250gb WD

16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina

Pa ovako u 2.5" diskovima najlošije su Toshibe, Seagate od verzije do verzije, WD dobar pouzdan, Hitachi isto makar on zna isto izbaciti koju seriju s bugovima, Fujitsu isto ko i Toshiba.

Najboljima su se pokazali (znam da je teško za vjerovati) Samsungovi diskovi, s njima imamo najmanje problema i najmanje se kvare.

A što se tiče SAS diskova hmm kao prvo extremno skupo i neisplativo, to je ionak rezervirano samo za servere, a da je disk koji se okreće na 10000o/min tih to je nemoguće, takvi diskovi su isključivo za performanse zato i populatni Raptori nisu zaživjeli kako je to WD očekivao jer zašto bi neko bacio hrpu para da ima jedan disk koji je brži od tipičnog kad za manje novaca može dobiti dva diska koja su u raidu brža od toga jednoga, i u principu što više povečavaš raid polje to će i brzina biti veća.

I onda dođeš do zaključka da bi kupio dva diska SAS (računamo da imaš i SAS kontroler koji isto dođe hrpu para) Za puno manje novaca možeš dobiti 4 ako ne i više diskova koje kad spojiš u raid nema šanse da će ih SAS dobiti jer ipak raid polje simulira jedan veliki disk pa je i logično što više diskova to će biti i brže.

Al mi smo trenutno u debelom offtopicu jer negovorimo tu o performansama nego o tišini i normalno je da što je disk novije generacije i novije serije da će biti tiši jer razlika je u ležajevima glave i motorima koji su puno kvalitetniji i učinkovitiji.

 


t.r.
16 godina
neaktivan
offline
RE: Ultratiha mashina

Kupi tiho napajanje, procesor na vodeno hlađenje, grafička 8600 GTS


Potpis bez imena, takozvani bezimeni potpis ili potpis koji nema imena...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice