Riknulo: napajanje ili matična?

poruka: 81
|
čitano: 10.032
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Dakle, nekaj sam preštekavao po sobi jučer i išao u komp uštekat kabel od mreže. I kako nisam, jel, vidio di guram kabel, pokušavao sam napipat utor otraga i kak sam stiskao po ulazima čuo se samo kratki zvuk "sssss" i komp se ugasio. Probao upalit - mrtav. Ugasio onaj master switch i opet upalio - ništa.

Otvorio komp i išao upalit na onaj gumb na matičnoj, na sekundu se upalilo svjetlo na kućištu (ono plavo oko ventilatora) i zavrtio se cooler od procesora na pol okretaja i - sve stalo. Još koji put kad bi pokušao upalit komp, na sekundu ima struje i onda stane.

Dakle, meni to izgleda kao da je napajanje riknulo, jer da je ploča onda bi kad stisnem power gumb barem radilo ono plavo svjetlo od ventilatora na kućištu (case fan), a matična ne bi, jelda?

Napajanje je neko Seasonic 500 W mislim (na poslu sam pa nemrem sad pogledat al znam da je Seasonic)...

išao bi kupit napajanje novo nakon posla pa bi svaki savjet dobro došao...proc je Phenom x6, GeForce 460 GTX, neki DDR3 ram-i...

fala puno

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Riknulo: napajanje ili matična?

Google

Ako se dobro sjecam, meni je zadnji put tako bilo kad je jedna zicica zaglavila CPU fan. Dakle moze biti sitnica, moze bit gadnije...

sretno

(:3=
15 godina
morz kaže...

Google

Ako se dobro sjecam, meni je zadnji put tako bilo kad je jedna zicica zaglavila CPU fan. Dakle moze biti sitnica, moze bit gadnije...

sretno

ma nije to ziher...bilo bi struje u kompu cijelom al se fan ne bi okretao...ovo na sekundicu da struje i onda umre

18 godina
neaktivan

99% da je riknilo napajanje, šta se tiče novog uzmi ovo ili ovo i nemaš brige !

I see offline people !
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

I jel si to preštekavao dok je komp bio upaljen?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Praetorian1 kaže...

I jel si to preštekavao dok je komp bio upaljen?

komp je bio upaljen kad sam išao mrežni kabel uštetak otraga...to sam dosad napravi jedno 893 puta i nikakvih problema nije bilo...e sad, dal je ono riknulo jer sam ja nekaj pritisnuo il je neviđenim spletom slučajnosti riknulo samo od sebe baš kad sam ja uštekavao kabel...

15 godina
Groza kaže...

koje bi ti sebi radije uzeo da kupuješ?

17 godina
neaktivan
uzmi si xfx,ali pogledaj u protisu ili adm mozda je jeftinije.
Dok ne probam lava, svinja je za mene kralj životinja!
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
stef_zg kaže...
Groza kaže...

Nečeš falit ni s jednim od ta 2, ali uzmi XFX-a pošto je trenutačno na akciji u Linksa !

I see offline people !
15 godina
Groza kaže...
stef_zg kaže...
Groza kaže...

Nečeš falit ni s jednim od ta 2, ali uzmi XFX-a pošto je trenutačno na akciji u Linksa !

ovaj LC je ipak 560 W, oće mi to radit neku razliku možda ako njega uzmem?

17 godina
neaktivan
ali moj savjet ti je da provjeris jos jedanput dal ti je sve dobro ustekano i da ti nije nekakva zica zablokirala vent.mislim da ne kupujes bezveze novo napajanje.a nemas garanciju na napajanje?seasonic je jedno od boljih ako ne i najbolje napajanje pa mi je cudno da je riknulo samo od sebe.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
jura kaže...
ali moj savjet ti je da provjeris jos jedanput dal ti je sve dobro ustekano i da ti nije nekakva zica zablokirala vent.mislim da ne kupujes bezveze novo napajanje.a nemas garanciju na napajanje?seasonic je jedno od boljih ako ne i najbolje napajanje pa mi je cudno da je riknulo samo od sebe.

a kupljen je prije skoro godinu i pol sad ne znam, moram provjerit, al mislim da nemam garanciju više na njega...mislim da je godinu dana. al da je nešto zablokiralo vent kaj ne bi ipak radio dulje od sekunde, a ovaj nekad uopće znakove života ne pokazuje kad ga probam upalit, ko da nije u struju uštekan uopće...

17 godina
neaktivan
najdi papire jer imas sigurno jos garanciju.mislim da seasonic daje tri godine garanciju.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Meni ti vise smrdi na MBO jer tesko da ce to PSU samo tak pregorit jer to PSU koliko ja znam ima Overtemperature Protection (OTP)Overcurrent Protection (OCP), Overvoltage Protection (UVP), Overpower (Overload) Protection (OPP), Short Circuit Protection (SCP), Undervoltage Protection (UVP).I imas 3 godine garanciju na to PSU.

Don Believe The Type
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.2.2012 13:32 (WrongType).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
WrongType kaže...

Meni ti vise smrdi na MBO jer tesko da ce to PSU samo tak pregorit jer to PSU koliko ja znam ima Overtemperature Protection (OTP)Overcurrent Protection (OCP), Overvoltage Protection (UVP), Overpower (Overload) Protection (OPP), Short Circuit Protection (SCP), Undervoltage Protection (UVP).I imas 3 godine garanciju na to PSU.

al, da je MBO riknuo, kaj ne bi barem onda radilo ono nezavisno svjetlo na ventilatoru na kućištu, case fan?

15 godina

a da posudis od nekog napajanje pa da isprobas

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
herc1988 kaže...

a da posudis od nekog napajanje pa da isprobas

ma hoću, da, al i ja sam nekak 99 posto ziher da je napajanje u pitanju...

ako me dobro pamćenje služi, mislim da ovo napajanje imam http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_150&products_id=8575

14 godina
neaktivan

Sorry, ali malo je teško vjerovat da je takvo napajanje riknulo na takav način. Ako si kabel pokušao gurnuti na krivo mjesto, onda je vjerojatno matična.

Prvo posudi napajanje i probaj pa onda kupuj ako si siguran.

Također, u tom slučaju uzmi xfx, po meni ovim njemcima još nije za potpuno vjerovati.

Whoever undertakes to set himself up as judge in the field of truth and knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Immartu kaže...

Sorry, ali malo je teško vjerovat da je takvo napajanje riknulo na takav način. Ako si kabel pokušao gurnuti na krivo mjesto, onda je vjerojatno matična.

Prvo posudi napajanje i probaj pa onda kupuj ako si siguran.

Također, u tom slučaju uzmi xfx, po meni ovim njemcima još nije za potpuno vjerovati.

al kužiš...nisam ga imao di gurnut. to je mrežni kabel, a ja sam napipavao s njim tam oko usb-ova i ulaza za zvučnike...a on ima i plastični kraj tak da nikakvog tu doticaja s nekim metalom na metal nije bilo...ne znam stvarno...

17 godina

Mislim da bi ti napajanje još moralo imati garanciju, a ako nema još nije propalo.

Moguće da ima osigurač, moguće da je riknuo koji kondenzator...

Meni to zvuči kao napajanje, jer obično kad rikne matična, ona zuji, ventovi pušu, 

a neće u bios ili seneprestano restarta kao meni. Raskopaj kućište pa polako

zagledavaj što se događa. Napajanju izvadi sve konektore sa kompom i pokušaj ga aktivirati

shortcutom žica (zelene i crne), tako ćeš 100% znati jel ono riknulo. Normalno napajanje trebalo bi

proraditi (kuži se ventilator ako ništa drugo) bez obzira što nije spojeno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.2.2012 15:01 (overhaul).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

nedo bog da je matična otišla, samo ne to...a ovo ću od frenda uzet drugo napajanje pa vidit, ja sam gotovo siguran da je PSU. ovo nebum prespajal po napajanju, nisam baš na "ti" sa strujom pa da još i ne poginem zbog parsto kuna :D

uglavnom, fala svima

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ne budeš poginuo osim ako si suicidalan :P

Spojiš spajalicom zelenu i bilo koju crnu. ako drži, znači da radi, premda bez ikakvog opterećenja tako da i dalje nije 100% sigurno.

Whoever undertakes to set himself up as judge in the field of truth and knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Po opisu kavara, maticna. Mada te to ne bi trebalo brinuti, jeftina maticna (koja je dovoljna za tvoju konfiguraciju ako ne radis OC) je jeftinija nego kvalitetno napajanje. Sto se tice kvara, mogao si (teoretski) malo prodrmati plocu kad si gurao kontakte odozada i napraviti uzemljenje izmedju lema maticne ploce i kucista.

0 0 hvala 0
15 godina
Velim, ne kuzim se toliko al meni neka zdrava logika nalaze da, ako je maticna otisla, da bi bar radilo to svjetlo na kucistu i da bi samo napajanje bar zavrtilo svoj fan ili neke znakove zivota bi nesto davalo...a ne ovak da je totalno mrtvo, osim na milisekundu kad stisnem gumb da se upali komp...ne znam. Probat cu danas od frenda PSU uzet pa vidit...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
stef_zg kaže...
Velim, ne kuzim se toliko al meni neka zdrava logika nalaze da, ako je maticna otisla, da bi bar radilo to svjetlo na kucistu i da bi samo napajanje bar zavrtilo svoj fan ili neke znakove zivota bi nesto davalo...a ne ovak da je totalno mrtvo, osim na milisekundu kad stisnem gumb da se upali komp...ne znam. Probat cu danas od frenda PSU uzet pa vidit...

Nemoj biti tvrdoglav i slušaj kolega kako ti kažu prvo da posudiš napajanje od frenda pa čisto isprobaš. Ili ako si baš siguran da je baš napajanje otišo barem uzmeš spajalicu i spojiš zelenu i crne to češ testirat dali vent vrti u napajanju, ako ne vrti onda je otišlo.

Sam svoj majstor. :)
15 godina
Spajalicom spojeno, vent vrti, dakle, ploca je, jel? Asrock 890gx extreme 3
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Znači da nije potpuno otišlo u najmanju ruku. Posudi drugo da budeš siguran. Izvadi svu memoriju i stavi samo jednu pločicu rama u prvi ulaz, makni sve nebitne stvari sa ploče (dvd drive, HDD-ove) i upali sa najosnovnijim djelovima da vidiš hoće li uopće doći do POST-a

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
stef_zg kaže...

"Svjetlo na kucistu", kao i ventilatore, pogoni napajanje nakon sto dobije signal sa maticne ploce. Kvarna maticna cesto da impuls na kratko (ili vrti boot petlju) prije gasenja i prekida signala koji daje zivot napajanju.

- Test sa spajalicom je dobar, cisto da vidis da li PSU uopce radi, ali nikako nije pouzdan - napajanje tada radi na prazno, bez otpora.

15 godina

APDEJT

Dakle, evo sad sam dofurao komp kod frenda i spojio ga na njegovo napajanje. samo osnovno, ona dva konektora koji idu na matičnu...upalio napajanje, matična se najnormalnije upalila i zavrtio se cooler od procesora...dakle, ako sam ja sad dobro shvatio sve - definitivno je riknulo napajanje!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Izgleda da da, premda si trebao imati spojenu memoriju i grafičku da na svoje oči vidiš da diže post i da možeš u bios.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice