Novi HDD, ali još uvijek neki problemi...

poruka: 16
|
čitano: 3.587
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Već sam bio na forumu sa sličnim problem i mislim da je ovo nastavak.... (tema "problem sa matičnom/HDDom/driverima?")

Kupio novi ST3500320AS Seagate 500 GB, SATA2, NCQ II, 7200.11, 32 MB cache, stavio spojio i instalirao Win XP. I oni rade, to nhije problem, nego mi se javlja problem kad upalim komp (iz potpuno ugašenog stanja) detektira IDE driveove cca5-10 minuta i hard ne prepozna, nego počne vrtiti neki Nvidia BOOT agent...no kad ga resetiram on sve uredno prepozna, čak kad nakon paljenja kompa uđem u BIOS on ga i tamo vidi!

Prije sam imao jedamn HDD na RAID-u ovaj (čini mi se trenutno nije, no ne znam).

Ovdje jumperi nisu problem jer služe za brzinu podataka....ili da se igram i s njima?

A) Da li trebam flashati BIOS (nikad nisam!), iz 2004. je godine, zadnja verzija iz 2006. ?

B) Da li da instaliram drivere za RAID ili za običan disk (taj dio ne znam kako se točno radi!)?

C) Formatiram sve ispočetka (to bih kao zadnju opciju)?

I nekoliko puta mi se zaplavio ekran sa porukom u stilu: "KERNEL_INPAGE_DATA_ERROR

ako je ovo 1. puta da vam se ovo pojavljuje reset i sl..."

AMD Athlon 64 3200+, 2200 Mhz, socket 754; Epox 8KDA3J, NForce 3 250 GB chipset; RAM 512 DDR400; CLUB RADEON 9200SE 128 MB; HDD ???; Samsung 997 DynaFlat (19")
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Novi HDD, ali još uvijek neki problemi...
probaj flashat, nije sigurno do hdd-a vec do mboa
intel q6600@3.8GHz,500gb hard,4gb ram@840MHz 4-4-4-12 corsair520w,8800gts(g92) oc@9800gtx+
17 godina
neaktivan

a) Ja bi flasho - nemre bit loše

b) Ak si već u Windozima i radi ti - ne trebaš ništa instalirat. Ne znam koja je MB, noviji driveri za kontroler će doći sa driverima za chipset.

U svakom slućaju, očito nemaš RAID akitvan ako imaš samo jedan hard.

c) je nebi. :-)

probaj još: 1. isključit RAID podršku u BIOSU (vjerovatno imaš nekolko sata priključaka koji mogu biti u RAIDU ili klasični). Moguće da ti i RAID kontroler zapne kod traženja.

2. vidi si koji ti je poredak kod bootanja - isključi sve osim na prvo mjesto stavi svoj sistemski HDD (možda je Nvidia boot agent bootanje sa LAN-a pa isključi to)

3. Imaš kaj na IDE kanalima? DVD neki ili drugi hard? Probaj to iskopčat samo za probu pa vidi kak ide.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2008 13:27 (istvud05).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hvala na opsežnim savjetima, no evo zasad sam ga uspio osposobiti: s obzirom da sam već prije imao RAID (doduše šlampasto napravljen), ovaj puta sam izabrao opciju JBOD tj. SPANNING (imam nekoliko opcija: MIRRORING, no to nije dao, STRIPE, to je bilo na starom HDDu i ne čini mi se baš logičnim izborom, pogotovo kad je riječ o jednom HDD te JBOD - suma svih HDD). Čak sam i kabel promijenio da otklonim i to kao sumnju, u BIOSu omogućio RAID na tim SATA  priključcima i sad radi.....zasad.

Sad me brinu više oni plavi ekrani i "zločeste" poruke koje ispisuje.... Ne znam da li će to ovako korektno funkcionirat, ni ja ne bih htio RAID...

Drivere sam sve updateo sa DriverMax (čini mi se predobar program, biraš verziju i potpisanost drivera za koji dio sustva hoćeš, još je i besplatno!) tako da ne bi trebalo bit do njih.

Bude li zay.....vo, flashat ću BIOS pa vidjet što onda.... Ili možda da to svejedno napravim? Samo čitao sam da to može uništiti matičnu ako nemam ispravan backup starog BIOSa ili dobru verziju programa za flashanje ili slično pa ne znam koliko je pametno riskirati.....?Mislim matična mi je iz 2004., najnoviji BIOS iz 2006. (koji sam ja našao).....

PUNO VAM HVALA NA SVEMU!!! Uživajte u ljetu!Cool

procesor AMD Athlon 64 3200+, 2200 Mhz, socket 754; matična ploča Epox 8KDA3J, NForce 3 250 GB chipset, 2 x SATA1 (150MB/sec); RAM 512 DDR400; grafika CLUB RADEON 9200SE 128 MB; HDD SeaGate ST3500320AS 500 GB, 7200.11, 32 MB cache, SATA2, NCQ II; Samsung 997DF DynaFlat (19")
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
opet (isti) problemi

Nevjerojatno, opet isto: plavi ekran sa porukom "STOP: c000021a {Fatal System Error} ..."

i greška na priloženoj slici! Flashao sam BIOS, ali opet! Istina, događa se kad pokrenem više programa, npr. 2 playera pa jedan zatvaram, ili mozillu, AVG i još koju instalaciju - uglavnom kada komp dođe pod prilično opterećenje..... ništa nije overclockano (sad sam podigao takt za cca 100 MHz, no to je pretpostavljam zanemraivo). Ponekad radi normalno, no ne znam kao da je komp nešto malo sporiji (možda 10-20%) u zadnjih pola godine pa da nije neki rzidentni virus, dotrajala matična, lupam gluposti/ne znam...?

Dakle: novi HDD, svi driveri updateani (možda ne najnovije verzije, ali su digitalno potpisane, dakle valjda provjerene), redosljed instalacije drivera prema onom na ovom forumu, u BIOSu vidim da HDD više nije na RAID te je izostao RAID međuekran prilikom bootanja, WIN XP PRO sa SP2 instaliran...

Molim vas savjete!

procesor AMD Athlon 64 3200+, 2200 Mhz, socket 754; matična ploča Epox 8KDA3J, NForce 3 250 GB chipset, 2 x SATA1 (150MB/sec); RAM 512 DDR400; grafika CLUB RADEON 9200SE 128 MB; HDD Seagate ST3500320AS 500 GB, 7200.11, 32 MB cache, SATA2 3Gb/sec, NCQ II; Samsung 997DF DynaFlat (19")
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Di je slika? Daj taj BSOD da vidimo.

0 0 hvala 0
17 godina

Prvo i jedino što mi pada na pamet: HDD crkelja. Zamjeni drugim. Valjda imaš garanciju.

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. Gigabyte EP35-DS3 | Intel C2D E8200 @2.66 GHz | Gigabyte HD4850 | 2 GB Kingmax PC 6400 | Chieftec 550 W
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
crystal6 kaže...

Prvo i jedino što mi pada na pamet: HDD crkelja. Zamjeni drugim. Valjda imaš garanciju.

Pa i to je jedna od mogućih.

A kak su ti temperature?
17 godina
protjeran
istvud05 kaže...
crystal6 kaže...

A kak su ti temperature?
 Ja preporučam Samsung HDD iako slovi kao jedan od problematičnih ja nema taj utisak. btw čuo sam na forumima ili saznao iz nekih review da i ne kotira najbolje iako ga i sam imam već duže vrijeme sve 5Osmijeh
Intel Core 2 Quad Q6600, DDR2 2x2048, ATI Radeon Sapphire HD4870, Creative Labs X-Fi Extreme Music
17 godina
stoncin3 kaže...
istvud05 kaže...
crystal6 kaže...

A kak su ti temperature?
 Ja preporučam Samsung HDD iako slovi kao jedan od problematičnih ja nema taj utisak. btw čuo sam na forumima ili saznao iz nekih review da i ne kotira najbolje iako ga i sam imam već duže vrijeme sve 5Osmijeh
 To ti ovisi od diska do diska. Netko nema sreće pa da od bilo koga kupi mu crkne, a netko nađe svoj na otpadištu pa mu radi još 5 godina.
Naravno da ovo što sam naveo nije stvarno, ali sam htio pokazati da se stvar sreće. 10 od 100 će biti šrot. A možda je druge baš to pogodilo sa Samsungom a tebe nije.
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. Gigabyte EP35-DS3 | Intel C2D E8200 @2.66 GHz | Gigabyte HD4850 | 2 GB Kingmax PC 6400 | Chieftec 550 W
17 godina
protjeran

Definitivno se slažem, ali bitna je i statistika, u osnovi to je između ostalih jedan od realnih pokazatelja, slika situacija u životu. Tako da mu je to to. Sada, Samsung kao Samsung je marka. Za HDD mogu samo reći iz svoje situacije kao i za monitore koji još bolje stoje po kvaliteti.

Intel Core 2 Quad Q6600, DDR2 2x2048, ATI Radeon Sapphire HD4870, Creative Labs X-Fi Extreme Music
16 godina
neaktivan

ne znam, ali HDD je posve nov iz VEMIL-a nema ni 2 tjedna da sam ga kupio, pazio ga k'o oko u glavi i, što me i ponukalo da ga kupim, no ovom forumu slovi kao jedan o d najboljih: SEAGATE ST3500320AS 500 GB, 7200.11, NCQ2, SATA2, 32MB cache !

Kabel sata je isto nov! Uostalom skinuo sam SeaTool za hardove, testirao ga je oko sat i pol i rekao da je sve u redu, to mi je govorio i RAID boot screen!

Provrtit ću ga ponovno na SeaTool da vidim, ali ne znam.... možda bih trebao probati s Hiren CDom, ali tamo ima previše alata, ne znam točno ni protumačiti sve dobivene rezultate u tim alatima itd.

Prije sam imao Seagate i u 11. mjesecu bile bi 4. godine, ajoš sam po kućištu bušio bušpilicom i svakakve gluposti pa se požalio tek prije par mjeseci tako da mi nije jasno kako može skroz novi SeaGate bit zeznut ?! No dobro ako neće bt alternativnog rješenja, zamijenit ću ga ili nešto...

Mislim, da budem jasan: komp generalno radi, ali kod malo više programa ili možda preranog gašenja nekih programa Windows Explorer se smrzne i zgasi pa upali ponovno, ali povremeno (zasad od postavljanja novog HDDa cca 7 puta) se sve sruši uz popratni plavi ekran..... da nije nekaj s RAM-om? prije ga jesam nešto vadio pa malo nespretno vraćao nazad, ali sam i to testirao s Hirenom (MemTest, možda još koji,ne sjećam se više..) i bilo je OK.

jedan od grešaka jedan od grešaka
procesor AMD Athlon 64 3200+, 2200 Mhz, socket 754; matična ploča Epox 8KDA3J, NForce 3 250 GB chipset, 2 x SATA1 (150MB/sec); RAM JetRam 512 DDR400; grafika CLUB RADEON 9200SE 128 MB; HDD Seagate ST3500320AS 500 GB, 7200.11, 32 MB cache, SATA2 3Gb/sec, NCQ II
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.8.2008 23:38 (Mali Ivica).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Mozda malo glup savjet probaj kada udes u bios odi u onaj boot dio(di odabires s cega ces boot-at win) i dolje pod opcijama pogledaj jeli pise samo:1.hard drive ili pise 1.segate hdd....skuzio?

ako pise samo hard-drive onda moras procac dolje malo nize u opcijama da ti prepozna hdd..tako je meni bilo prilikom jedne instalacije windowsaNamigiva

...Scooter Tuning is not A Crime!!...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

To bi trebalo biti OK: dok prepoznaje "devices", "ST3500320AS SD15" na masteru, gdje i treba biti, tako je i u samom BIOS setupu....

Zaboravio sam reći da mi se povremeno i procesor zaposli na 100% bez nekog posebnog razloga i to uz rušenje Explorera..doduše sad sam ga pustio par minuta da se sam odblokira i zgasio sam explorer preko Task managera...)...ne znam

procesor AMD Athlon 64 3200+, 2200 Mhz, socket 754; matična ploča Epox 8KDA3J, NForce 3 250 GB chipset, 2 x SATA1 (150MB/sec); RAM JetRam 512 DDR400; grafika CLUB RADEON 9200SE 128 MB; HDD Seagate ST3500320AS 500 GB, 7200.11, 32 MB cache, SATA2 3Gb/sec, NCQ II
16 godina
neaktivan

Evo još jedan error...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nisam još potpuno testirao, ali evo zasad radi: na RAID sam stavio HDD (JBOD tj. SPANNING), omogućio ga za SATA priljučke u BIOSu i i eto....

No to sam radio i s prošlim diskom koji i nije najbolje prošao na kraju...... htio bih da ga normalno prepoznaje, a ne RAID, no to mi nikako ne polazi za rukom....šmrc :'(

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice