Jedan laptop steka drugi radi savrseno

poruka: 59
|
čitano: 6.066
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 mjeseci
jedan laptop steka, drugi radi savrseno

kupio sam sebi jedan laptop, drugi svojim roditeljima

prije dvije godina, na jednom i drugom imam doslovno

sve isto sve iste programe,isti op.sustav, isti antivirus

(windows defender) i oba laptopa vecinom samo ja koristim i idem na iste stranice.

ta dva su bila najjeftinija u pc shopu za kupiti i kupio ih

bez op.sustava znaci na oba pca sam sam instalirao isti pc, ovaj moj mi jako sporo radi i nakon sto sam ga reinstalirao treba jako dugo da ga upalim i steka usporen je jako (otkako sam ga kupio) dok ovaj drugi savrseno radi iako koristim sve isto na njemu ko i na prvom laptopu,

taj koji steka je asus vivabook 15 X507MA-X507Ma,

ovaj koji radi savrseno je  hp 255 g8 notebook pc
(laptop-dkhhgri9),

sada me zanima ako netko moze pogledat specifikacije

od ta dva te mi objasnit u cemu je razlika da mi jedan jako usporeno radi a drugi je savrsen  iako na sve iste stranice idem i na jednom i drugom a i cjenovno su tu negdje bili, planiram si novi laptop kupit pa me interesira

na sta trebam obratit paznju kod specifikacija kad kupujem novi pc,

inace laptop koristim najvise za gledanje filmova i serija online

i preko gom playera,

laik sam pa ako bi si neko mogao dat truda da mi odgovori ,

unaprijed hvala

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2024 1:37 (manfred1111).

0 0 hvala 0
13 godina
Re: Jedan laptop steka drugi radi savrseno
Po speckama, taj asus ima slabiji cpu i samo 4gb rama. Smećence.
Ne znam kolko su koštali ali kako si rekao da su bili najjeftiniji modeli u trgovini, treba ipak smanjiti očekivanja.
Ispod 400-500e ne treba ni gledati ako želiš da to radi dobro koju godinu više.
Od cpu-a npr. barem ryzen 5/ intel core i5.
16GB rama, a prostor bar 512giga, ako ne i TB. Celerone i pentiume zaboravi za dobre performanse.
13 godina

Bitno da je ssd unutra.Taj N5000 intel sigurno guse neki procesi treba pogledat u task manageru.

15 godina
Re: jedan laptop steka, drugi radi savrseno

-cpu u asusu je preslab, klasa tablet od prije nešto godina, jeftikaner.. a to je diretkno povezano s gpu-grafikom od koje jednako ovisi glatkoća rada jer se danas koristi za sve, kompletan gui (bilo koji os) i apps pogotovo browser jer je to ekšli multimedija, tj isti resursi kao za gaming samo je razlika u traženoj količini.. kad na to dodaš nedovoljno rama, neiskustvo tad je rezultat normalan-očekivan.. tj ako si već kupovao 'iste' (po cijeni) tad si mogao izabrati oba-ista-jača, onaj drugi koji radi bolje.. a radi jer ima jači cpu i gpu..

-za iduće win12 je tako najava od 16gb rama, jer to traži driver intel-integrirke (tj da bi mogao rezervirati za gpu barem 4gb, normalno-logično, sys mora imati više, dok s 8 ne ostane dovoljno za budućnost pa je logična binarna stepenica upravo 16gb rama, ne 15, 13 mada razlike ne bi bilo..

-iskustvo.. tj znati snagu nečeg, kao auto-fićo, kad znaš koliko snage ima (ili nema) tad znaš kako ga 'voziti' tj što očekivati, može li povući šleper-teret, može li preticati s 4 stokilaša na sicevima ili ne može, tj prilagodiš vožnju raspoloživim resursima i pretičeš na dijelu gdje se možeš zalaufati.. (vozački primjer..).. tako bi u startu podesio-ograničio taskove, tj ne može slabi (motor-auto-računalo-gpu-cpu..) isto što i jači istovremeno-paralelno, nema resurse. Može ali manje, po jedan task.. tad će raditi ono što može unutar očekivanja, ne nerealno, tj da nema te razlike tad bi sva računala (teoretski) bila jednaka, jednakih mogućnosti .. pa i cijene, odnosno tad ne bi postojao razliog zašto je nešto jače-skuplje..

-a to se posljednjih godina pojačava, internet-multimedija, mobitel-smartphone.. sve je u posljednjih recimo 5-10god otišlo na nove čipove, pa tako novi mob glatko vrti video-film.. dok će ovakvo računalo jedva disati, jer nema čip, pri čemu je čip cpu-gpu tj SoC je sve u jednom čipu a pošto sve zajedno radi nema ni nekog smisla odvojeno gledati-računati, auto bez goriva, kotača, sica.. je beskoristan mada bi teoretski tad bio lakši za x-kila i teoretski time brži, no tad ne radi.. pa je ekšli sporiji .. to s autima razumiju i 'čobani' tj ne moraš biti itejovac-kompjuteraš-gejmer.. ista pravila vrijede za sve u svemiru-univerzalno pa i za račuanala, tj u čemu je razlika zašto jedno radi bolje-lošije od drugog a to je moguće čak u istoj-identičnoj seriji, tj da si kupio dva identična, moguća je razlika tj rezultat, ovisno o korištenju, softu, jer računalo je hw, ostalo je soft i u radu se svašta instalira-koristi, kao što auto potroši gume, ogrebe se, hrđa.. nakon nešto godina više nisu 'isti' tj jedan je u boljem stanju od drugog, kojem curi ulje.. sortofspik :) .. npr računalo da je bilo isto, ono koje više koristiš je 'potrošenije'.. više će prašine ući u rashladni dio-hladnjake i opstruirati hlađenje (odvođenje topline) .. tad će zbog više temperature, porati otpor-gubitak struje, što za isti rad dodatno troši više struje i daje više otpadne topline, dok snaga pada, throtla, pregrijavanje-usporavanje.. tad dva fičeka, od tog jedan s ćelavim gumama i uljem koje curi naravno da nije jednak onom koji to ima ispravno, ne potrošeno, .. a razlika je 'samo' u upotrebi-trošenju dok realno onaj auto koji više vozi ima i veće šanse završiti u sudaru, biti razbit itd.. pa će nakon x-godina stanje u startu dva jednaka auta ili računala nakon nekog vremena biti različito.. s autima se to računa recimo po 5-10god, s računalima kraće.. kao što se mobitel baca i uzima novi ako moraš imati neki novi fičer za banking-internet.. pa je nevažno što stari telefon-mob možda još može raditi godinama.. zastario, a računala zastarjevaju, tj upravo ovisno o tim osnovnim komponentama koliko danas imaju viška snage za sutra ovisi koliko dugo će biti upotrebljivo, npr ima li manje-više rama pri čemu je ram samo pandan gepeka-sica za prijevoz.. no ako nema mjesta za putnike tad nema svrhe, tad se 'baca'.. kao što se mijenjaju mobiteli.

-danas.. prosječni-jači mob je skup-skuplji od prosječnog upotrebljivog računala.. jer je to danas 'isto'.. isti biz, ''isti'' čip, os (nevažno koji, win-lin-mac-ios-android... i soft-appsi... u osnovi je 'isto'), rade isto, isti browser, razlika je samo u dimenzijama, potrošnji.. ista stvar kao autoradio, navigacija, multimedija.. koju rade 'mobiteli'.. ili tablet-klasa.. pri čemu su oni od prije 5 god danas neupotrebljivi-preslabi, kao neka računala (pogotovo laptop jer za razliku od desktopa ne možeš zamijeniti-dodati sve komponente.. u tome su laptopi jednaki mobitel-tabletima, što kupiš to je to..).

-danas možda radi ok, zadovoljava.. sutra? win12 najavljuje requirementse (za normalan rad), recimo da su to konjskesnage-kw auta-motora.. kao gaming, imaš-nemaš, tražit će 16gb (ili zasebnu-diskretnu gpu, intelica-integruša krade dio sys rama) u klasi recimo nekadašnje nv-gtx-1050ti, kao srednje-orjentir granice, ispod-nedovoljno, iznad može. .. od te 1050, sad smo već na 4toj gen, svakih par godina nova serija, jača-brža s više resursa.. nakon 3 serije je to duplo jače-više i postane novi standard-uvjet za soft koji bahato traži više-jače.. a što će tražiti za recimo +5god? vjerojatno buduću nv-seriju 7-8 ili neki takav broj, pri čemu kad dođu do 9 već godinama imaju rutinu dodati-odbaciti jednu znamenku, pa će iduća serija možda nakon 9xxx imati oznaku 1xx (prvi jedan-dva broja su serija, drugi par-desno su klasa..) .. tako možemo predviđati neku linearno predvidivu snagu-resurse budućeg računala recimo za 10 godina.. imat će +30gb rama, imat će gpu danas klase 4080, imat će cpu s 30 jezgara.. i m2 koji će postati m3-nvme ili će se oznake nazivi promijeniti iz nekog razloga, no to je to.. razvoj, dok soft bahato troši sve što se nudi i gura industriju dalje pa si stalno u 'inflatornom krugu' snage-zahtijeva i novog softa kao os-driver-app-multimedija, pa cortana-ai-mix.. koji guta resurse klase danas-jučer jačeg gaming računala samo kao preduvijet za os-install a prije desetljeća bi to bila klasa radne stanice po resursima-snazi. .. auti-konji se ne mijenjaju tako puno, računala da, 5 god je pandan psećim godinama ili autu od prije pola stoljeća koji nema servo, klimu, centralno, radio.. pa ni pojas i time ne zadovoljava teh.uvjete, nema goriva na bezninskoj itd..

edit: .. ili ovako, N5000 je prastari atom, iz vremena (prije dinosaura..) recimo 'klasičnih' oseva, gui-ja, dok appsi nisu tražili gpu, kao browser-dekoder, za sve, tad na win dolazi aero, na macu je to metal, na linuxu kde.. android još ne postoji.. klasa tablet, u toj tadašnjoj klasi bi taj cpu bio ok, dovoljan za tadašnji soft-potrebe.. vremeplovom se 'možemo' vratiti i tad će sve biti ok, no interenet ide dalje, browser traži.. ima-nema, ako nema gpu tad dodatno cpu mora u soft-emulaciji odraditi posao gpu-a, dok je dekodiranje h264-265 jako zahtjevno, a taj čip tad nije postojao.. (kao tv dbvt, t1-t1 prijemnici prelaz 2014-2018..). sve ispod te granice, cpu-gpu, dvbt, mobitel, nema dekoder-čip za 265 i time ne može playati taj sadržaj tj tad kroz driver emulacijom cpu ima dodatni task, teži posao za koji jednostavno nije specijaliziran i to u tadašnjoj slabijoj klasi atom-a.. dovoljan za tadašnji os, word, klasične pred-gui appse i kodeke.. osakaćen, glavni fičer je mala potrošnja dok su se wintel (ms-win) gurali u svijet mobitela s winphoneom i zakupom nokije, kupnjom skypea.. dobili po njonji, sitne ribe u moru kitova koji drmaju mobilnim bizom ili danas apple-ajfon koji je tad nastajao.. gdje je sad ms s wp-om? nestalo..

-tad se intel integruša posprdno nazivala 'de-akcelerator'.. (prefix-de), od tad intel pokušava ugurati se u gpu biz, po uzoru na nvidiu.. čak je Xe grafika ok, približno-pristižu.. i čak ima mjesta gdje vode, AV1-kodek... (nvidia je spavala, zadovoljna prodajom-dominacijom.. pa taj dio nisu razvijali, njima do danas sporedno.. no sad su se probudili jer za video edit je sad taj čip važan, možda kroz godinu nv nešto napravi, možda iduće.. a u tome je razlika slična kao imaš ili nemaš dvbt2-prjemnik, stari bacaš.. tj bez intelice je slabije-sporije u radu, pa postaje važna, više se ne kupuju top modeli s oznakom F jer tad upravo fali intelica itd. i tek sad je intel na pola puta dostizanja amd-nvidia grafičkih no za prošlo desetljeće su zakasnili u mobilnom bizu pa sad ispaštaju.. prekasno-premalo, nvidia je ispada pametno išla na gamere a sad će na video, možda samo stvar taktike ili sreće..)

-n5000 naprosto nema adekvatan čip-gpu, sve.. jer je odavno gpu integriran u cpu kao jezgre.. tj umjetna ograničenja kao do 8gb rama (jer nisu željeli sami sebi rezati granu-zaradu, tj napraviti cpu koji može biti xeon-server za šaku dollara dok skupe prodaju za dvije-tri nule više.. u osnovi isti cpu, samo osakaćen), gpu dio iz desetljeća prije, nedovoljan, onak, tek da radi.. jer tad im gaming-multimedija nisu bili zanimljivi-cilj, tj os-soft je tad bio drugačiji i najveća razlika je upravo u tome što se gpu koristi za gui, što je i najlogičnije, ne samo za gaming pri čemu bi dok nije u igri gpu bila beskorisna.

-dodatno, kao što će više jezgara biti jače od manje, više ljudi može više.. tako kad istovremeno radi cpu svoj dio a gpu svoj imamo paralelizam-brže, dok ako sve mora cpu tad imamo suprotno, opterećenje-usko grlo, kao prometni čep.. i tad sve mora odraditi cpu u emulaciji što je x-puta sporije nego kad to radi hw-čip kao dekoder koji sad ima svaka kutijica za par kuna (centi-euro...).

-instalirati npr win xp.. i odgovarajući soft-appse te generacije, to bi radilo ok, normalno.. no takvo računalo ne može na internet, nema browser, ne može prikazati sadržaj.. beskorisno kao stari mobitel ili dvbt-prijemnik..

-soft se promijenio, uvjeti-traženo.. traži se više, traži se novo koje prije nije postojalo.. nije krivac sam cpu nego razvoj, no to je tako, pri čemu i veliki u planovima pogriješe kao wintel .. mada oni imaju milijarde, u bizu su i znaju sve, pa opet dobiju po njonji i podvuku rep.. tko danas spominje npr skype? a to je nekad bio sinonim brbljanja preko interneta, prije iptv-a-multimedije, prije netflixa-hbo, prije nego su tcom-bnet-telekomi postali tv kuće i obrnuto telekom operateri.. i to se spojilo, digitalizacija-evolucija, pa danas bez mobitela ne možemo ništa, vozačka-covid-banking... istovremeno tablet kategorija nestaje, višak, tj ili imaš pc-desktop-zvjer na struji ili prijenosno, tad za prijenos ovisi autonomija-mobilnost kao mobitel ili ipak rad kao laptop.. ono što radi apple, ios, iphone i mac, m1-m2-m3-m4 čip-soc, koji za po njima planirane potrebe ima npr 36gb rama, gpu klase gaming računala, kao i sonypleyka i sl. to što radi apple, željeli su raditi wintel.. apple je tad bio u bankrotu, gates tad živom jobsu daje 200milja.. ostalo je povijest kao i to da nije dovoljno imati tehnologiju, znanje, novac, želju.. treba u pravo vrijeme napraviti pravu stvar pa i stvoriti hype-image.. nešto, biti jobs, ne billy.. odnosno ispdada da moraš biti na dnu da skočiš na vrh, jer oni koji su na vrhu se uljene, nemaju razlog-cilj skakati više i tad se spotaknu, kao klasična dječja priča ili rocky.. :)

-hoće li sutra intel imati adekvatan 'čip' (cpu+gpu ili soc).. možda, posljednje desetljeće na tomu rade, no nvidia ima prednost, ati je nešto između.. možda će intel biti novi apple s nekim nazivimo 'm-i-x' čipom (pošto je appleov m-broj), možda propadnu kao bezbrojne druge firme i primjeri u povijesti, možda je arm onaj intel kiler, možda usput ubije i win-ms.. a možda je nešto između, tj kao u pokeru-lotu.. ponekad na sreću ponekad na blef, ponekad pobjeda ili poraz..ne nužno za bolje, pobjeđuju i lošiji kao beta-vhs kojih odavno oboje nema a desetljećima su bili tu.. tako je to u računalima-it-u.. čipovi i razvoj, dok običan juzer vidi samo čip-kutiju-uređaj i on-off, radi ili ne.. ovo je zašto (ne)radi.. ili kako-što pa i biz, vrijeme, planovi-predviđanja-želje bilo njih kao proizvođača i nas korisnika pri čemu imamo suprotne želje, oni naplatiti što više svoju robu, mi platiti što manje za jače-više.. dok u ciklusima ponavljamo igru i kupujemo novo, ponekad iz trenda, ponekad iz potrebe kao internet-digitalije-sve kako se to već razvilo..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2024 10:20 (ihush).
10 godina

ja sam prošao malu školu dok nisam dotjerao 2 slaba laptopa da rade ok : preporučam !! 1 install slabijih winsa npr : w 11 ghost spectre , 2 debloater- u njemu imaš pet opcija koje trebaš pokrenuti za brisanje  3. deinstall svih (tebi) nepotrebnih programa . 4 u registriju - msconfig i hide microsoft ... i onda disable istih  5. task manager - polazni programi sve - disable , 6. system -aplikacije - sve nepotrebno deinstall, nakon toga u task manageru kad je laptop u leru , pogledaj koliko imaš procesa i koliko posto radi procesor kad radi u leru trebao bi imati oko 100 procesa i 1-3 posto % procesor.tada bi trebao raditi ok. Nadam se da sam pomogao. Lp.

15 godina
3 d corner fan kaže...

ja sam prošao malu školu dok nisam dotjerao 2 slaba laptopa da rade ok : preporučam !! 1 install slabijih winsa npr : w 11 ghost spectre , 2 debloater- u njemu imaš pet opcija koje trebaš pokrenuti za brisanje  3. deinstall svih (tebi) nepotrebnih programa . 4 u registriju - msconfig i hide microsoft ... i onda disable istih  5. task manager - polazni programi sve - disable , 6. system -aplikacije - sve nepotrebno deinstall, nakon toga u task manageru kad je laptop u leru , pogledaj koliko imaš procesa i koliko posto radi procesor kad radi u leru trebao bi imati oko 100 procesa i 1-3 posto % procesor.tada bi trebao raditi ok. Nadam se da sam pomogao. Lp.

-točno.. no 'beskorisno'.. tj može pomoći 'danas' no sutra će već novi brwser ubiti resurse dok prosječan juzer nema znanje-entuzijazam uz ostale resurse.. na stranu pitanje koristiti takve win-osakaćene, jer i ms se nešto pita, rade dovoljno problema-bugova i za 'normalne'.. previše potencijalnih problema, jer ne slaže se računalo da radi samo 'danas'.. sutra-godinu-dvije.. ako neće raditi barem godinu, beskorisno, odnosno, može samo za višak-nepotrebno, ne za rad i ono kad mora raditi.. čak ne za gaming, pogotovo ne počišćen jer tisuće servisa imaju međuovisnost kao i interesi biznisa pa je ms i treća strana u tome zajedno recimo s tpm-2.0 čipom i cloud uslugama.. tad je takvo staro računalo beskorisno, jednako kao dvbt bez dvojke-h265..

-naprosto sw ovisi o hw-mogućnostima, resursima.. ako nemamo hw-resurse-mogućnost, tad ne možemo birati-koristiti novi soft koji to traži a biz je takav da svake godine traže novo-novije.. staro otpada neovisno što može raditi.

10 godina

ihush ! ma sve ok što si napisao ! ali meni ta 2 spora laptopa sada  stim što sam napisao rade sasvim ok , jedan ima 4 gb integrirani ram i HDD ! drugi 8 gb i isto hdd , pošto koristim još hdd iskoristio sam i readyboost sa ssd kartice.- jedan je uzeo 4 gb , a drugi 32 gb dodatnog rama , i to radi ok već duže vrijeme.  može uzeti i win 11 super lite... evo link za debloater :  https://www.youtube.com/watch?v=c7pobI2lH8U  , Lp.

5 mjeseci

haha 

hvala vam na opsirnom odgovoru niste bas tolko trebali

pisati meni laiku, uglavnom kada kupujem iduci pc

kolko sam shvatio trebam obratit paznju kod specifikacija na cpu,gpu i ram ili najbolje mozda vas ovdje pitat pa da me vi savjetujete,

inace treba mi laptop samo za filmove online i preko

gom playera i za utorrent i microsoft word, znaci

samo za to koristim laptop, pa mi je glupo dat

veliki novac ako mogu jeftinije proc , ovaj hp

je isto bio jeftin i radi mi savrseno barem za to

sto meni treba, mozda sam ga cak i nesto jeftinije platio od

onog asusa koji nista ne valja

pozz svima

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2024 12:19 (manfred1111).

0 0 hvala 0
15 godina

-jednako ... 'sve super-5' :) .. ali 'zaboravljaš' razliku između sebe i juzera-čitatelja koji naleti na temu.. kao i to da tebi ti laptopi nisu nužni, neophodni.. onako, sklepaš ih usputno..

-važna razlika.. kad takav juzer pokuša 'nešto' npr klinac neku igru.. hoće li raditi? rušti se? ti ćeš znati i prije nego instaliraš ili pomisliš na igru, juzer neće.. nijma je tetris=cryza=igra.. njima je ram-cpu-gpu samo nerazumljiv akronim i nešto što ih ne zanima, 'samo bi surfali'.. ili što već.

-uz upozorenje, da pribavljanje modificiranih installera nije preporučljivo, moguć malware i sl. .. a za nešto (dobro) napraviti ipak treba neko znanje-iskustvo, nije stvar za juzera koji to nikad nije radio, čak ni instalirao os .. dok je ovaj u temi-autor barem to napravio sam pa je recimo juzer-level1-2.. :) čita i level-0, koji tad klik-nexta i misli da će sve raditi a ako ne radi tad je bespomoćan.

-drugi problem debloatanih win je ms.. znaju napraviti os, znaju kako otežati, osigurati.. ako nešto ne žele, tad će to biti veći problem, pa će tad takvo računalo imati probleme iz čista mira (naoko).. zblentat će ga update i sl., dok će appsi tražiti novo i ako danas možda radi ok, hoće li raditi za mjesec-godinu, a kraće od tog nije nešto što bilo koji juzer želi.. tj pošto su u temi ipak starija-slabila računala-laptopi, tad je to možda ok.

-za takve, kao pitanje-kriterij.. što je najvažnije.. danas je to gpu, cpu 2-4 jezgre će tad zadovoljiti, n5000 je zastario, sse4.2, nema idući avx.. a to je važno, za sve danas.. isti laptop s recimo celeronom-pentačem bi mogao više jer jezgra ima uključene fičere, jer ima simdove, kao što dvbt2 ima hevc-h265.. a to je nužno danas za multimediju, sve u vezi guija-streama i sl. .. tek tad kad to ima možemo uspoređivati jače-više, više rama, brži cpu-gpu-disk..

n5000 ima preslabu gpu (integrušu, u to vrijeme zadovoljavajuća, danas ne).. tj ispod kriterija po intelu oznake GT1 je preslabo, nema resurse-fičere-sheadre.. nema hw koji se danas traži za dekodiranje, neovisno što može imati ram ali pošto je intel n5000 ograničio na max 8gb tad je isti max za gpu koja nema korisit od tog rama a nedovoljno za iduću godinu-najave, tj za par godina će uvjet biti 16gb, ili od postojećih 8 4 za gpu.. ta generacija cpu jednostavno to nema i tad nije ni trebao, .. sad je beskoristan kao ssd 30gb.. može služiti kao sitkić, ne kao os-sys disk i više nije 'moguće' instalirati na takav ili manji storage win, dok je prije desetljeća zbog tablet-mobitel klase i tad dominantnog 32bitnog osa-appsa bilo dovoljno 16gb (8gb..). sjetite se prvih tableta, mobiteli sad par godina imaju više od 3-4gb i prešli na 64bit oseve, tableti odumiru, stariji su smeće.

-problem.. npr dodati ram, na novim uređajima često nema slobodno mjesto-utor, zalemljen čip.. tj u jeftikaner klasi vjerojatno, u višoj može biti mjesta, no tad je sve jače-više-dovoljno.

-stara računala, te klase-godišta.. pogotovo n-serija nasljednici atom-a, namjerno osakaćeno od intela, su često ograničeni na 4-8gb, dok često ne podržavaju veće module od pola kapaciteta nazivnog u to doba, čak ako posotji mogućnost dovoljno da nema novijeg biosa koji bi to omogućio.. a proizvođač ne želi dok zakonski nema obvezu nakon više godina bilo što ažurirati-održavati .. danas je lako kupiti jeftin ram, ddr2-3 za tu klasu, ddr4 je lako dostupan i veći.. no može li se dodati, hoće li ga podržati-prepoznati.. to se zna tek kad se proba, često ne radi, umjetna ograničanja i želja proizvođača-interes..

-osim rama, jedino se može dodati disk, ssd umjesto hdd-a.. i to je to.. sve ostalo na laptopu neće, mada bi teoretski moglo i na desktopu bi bilo normalno..

cpu i gpu, primarno gpu jer radi teži task koji je danas uvjet za sve.. ako gpu ne podžava traženo tad slabiji cpu još dodatno mora raditi taj task a to ne može..

-prvi test, osim vidjeti hw, kao hw-info, zavrtiti yt-vido.. radi li glatko ili štuca.. drugi sličan test, otvoriti 24sata :) .. to ubije većinu, desetljeće tko zna što sve ispod haube rade, troše-vrte-snifaju.. nova računala i mobiteli to odrade glatko, starija teško.. ovisno o ta dva testa za laike, možete zaključiti koliko je računalo sposobno za današnje internet-multimedijalne potrebe .. a sutra će tražiti više-još.. + rama nikad previše kao ni diska.

-računalo-laptop te klase, polovno-vrijednost.. ako bi dodavanje rama-diska bilo iznad tog iznosa, tad je besmisleno, tj može se kupiti jeftinije novo.. čak će tablet s kioska tiska raditi bar par mjeseci bolje :) ..

-treba li juzer neki os ili soft konkretno? tad je to kriterij.. ako treba word ima na bilo čemu online-free, no ako treba ms-office, acad, photoshop.. tad čak ni linux nije izbor, ni andorid.. no tad ima konkretan kriterij i za apps pročita requirementse, ako zadovoljava radit će, .. to je to. bez tog kriterija-uvjeta, može bilo što, android, radi, surfa.. linux distra bez kemijanja oko deblotanja i takvih mogućih problema, jednako lako, zapravo lakše od deblotanja.. kao bilo koji install bilo kojeg osa-softa danas.. klik-next klasa.

-ako netko želi probati.. linux distre u pravilu imaju install-live, stikić, može se bootati-probati pa instalirati.. ne samo install nego oboje u jednom, većina.

-krenuti od nekog kde, recimo kubuntu, ako radi glatko.. super, hw zadovoljava, koristit će gpu.. ako ne radi glatko, nema odgovarajuće resurse, tad treba neka lakša distra, ne ubuntu kao normalna neog xubuntu-xfice i sl. koje su upravo takva lakša distra, kao što deblotanje napravi od win, u odnosu na ubuntu.. manje traže (troše).. no i dalje ostaje problem što se može, radit će os i ugrađeno, no ako se surfa tad ovisi o browseru koji traži gpu.. izbor je tad ograničen i samo zato se koristi xubuntu... nekad je tog bilo više, jer su postojali razlozi, uredsko računalo bez gpu.. sad više to ne vrijedi jer internet traži multimediju, tj može samo ako se ograniči na takav rad-soft, kao da se instalira xp win i koristi stari soft office-acad-photoshop tog doba i starije..

-jednako tako se bacaju macovi, ovisno o cpu-gpu-generaciji.. ima uvjete za recimo mojave-macos i metal ili nema.. da bi radila grafika nakon razlaza s nvidiom mora biti radeonka, mora cpu imati avx2.. ako nema ne može mada je mac ili hakintoš..

-ali ako se ide na stariji os ili opskurniji.. tad obično juzer (neiskusan) ima problem recimo pronaći odgovarajuće drivere, npr za xp.. linux to radi bez gnavaže, no ako su uvjet apps tad nije izbor. Driver za lan-wlan, driver za zvuk, za sve.. sigurno postoji no ne mora biti lako pronaći ga dok na nekom cd-dvd-u možda nije upotrebljivo ili pitanje ima li računalo optiku (danas više ne, radi li itd..).

-stara računala su stara, lako je dodati ram ili disk.. ako nema fičere-mogućnosti to je granica što mogu.

-glavna razlika u ovoj temi između računala je gpu.. tj cpu i integruše, u slučaju intel n5000 je preslaba gpu, nema resurse-hw, dok na amd ima nešto jači cpu, nevažno, no ima daleko jaču gpu, radeonku, koja kao i nvidia može nešto, zadovoljava osnovne kriterije za danas, možda već sutra neće.. možda jedva vrti minecraft ali za sad radi, glavna razlika je u gpu. .. zatim ako se može dodati, amd nije tako ograničavao podržani kapacitet, tj vjerojatno može više rama, pa ovisno koliko ima, ako je 4 dodati.. 8-više za sad sporedno + važno za gpu, postoje sa svojim zasebnim ramom (jer su ekšli dodatak na mbo, ne u cpu..) i postoje baš integrirane kao intel u cpu.. ako je s odvojenim ramom tad je to bolje-brže i ne uzima od sysa dio rama.. pa nazigled isto računalo može imati recimo 2gb manje-više i raditi bolje.. .. danas je minimum (već desetljeće) 4gb, poželjno 8 i više ovisno o korištenju-appsima.. no na starom ograničeno podržanim od chipseta-biosa i fizičkih utora dok na novima može biti solidared-zalemljeno.. i tad ograničeno što se može dodati, koliko ili baciti staro da bi na to mjesto došlo novo-veće što je recimo dupli trošak za kapacitet.

-nova računala su od 200€ naviše, tableti od 50.. potrošiti nešto između za staro nije baš preporučljivo jer sve se kvari i već sutra možda crkne a kako vrijeme ide sve veća razlika u fičerima koje staro nema i koje će sutra soft tražiti za rad.

-opet.. linux distre su zgodne, barem za probu, bootati live, kubuntu-xubuntu.. izrada stikića nije problem, boot-key f2-f11-neki.. i za par minuta vidite kako radi, bez troška ako imate stikić 16-32gb (4-8 može.. ali ne svaka distra + na veći može i install-persisetnt, bolje od live-boota, praktički kao normalan install ili mix livea koji ima postavke juzera i pamti, .. naravno ograničen kapacitetom i brzinom-sporošću stikića, no radi i radi na raznim računalima .. svakako probati u ovakvom primjeru, čak ako se misli deblotati ili clean install bilo kojeg osa, kao test-usporedba, praktično..)

+ i treća distra za probu, ako računalo zadovoljava hw-resurse, ubuntu-kubuntu-studio.. ima predinstalirano većinu potrebnog juzeru i više, radi outofbox i savršeno za početnike, dok guri mogu od arča byte po byte graditi os, početnik treba instalirati-koristiti, ne dodatno instalirati jer će tad već vjerojatno skršiti dobru distru-linux.. sa studiom nema potrebu instalirati nešto, office, mixer, sve je tu, klika-surfa..

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2024 12:28 (ihush).
10 godina

za ovo što si nabrojao da koristiš , a to je office laptop i home - kućni , da napraviš ono što sam ja napisao je sasvim dovoljno i radiće super , ali na tebi je da odlučiš.Lp.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2024 12:27 (3 d corner fan).
5 mjeseci
3 d corner fan kaže...

za ovo što si nabrojao da koristiš , a to je office laptop i home - kućni , da napraviš ono što sam ja napisao je sasvim dovoljno i radiće super , ali na tebi je da odlučiš.Lp.

hvala ti na odgovoru ali bojim se posto ja ne kuzim se previse

da necu nekaj krivo podesit pa si mislim bolje mozda nista ne dirat

da ne bi bilo

15 godina

-ako računalo radi loše, tad nema što biti.. problem je što posao može biti beskoristan ako je ograničenje hw-resursa-mogućnosti za ono što želiš raditi.

-zato je idealno probati linux distre, bootaš-viidiš, nešto sporije sa stikića, no radi, tj vidiš i znaš, ako zadovoljava tad razmisliš o linuxu ili o custom-installu win, modificiran-debloatan.. tj ako nešto radi ok, tad i drugi os-distra može raditi ok, ako radi jednako, tad je problem resursa-snage-generacije.. hw, tad ne riješava sw, a to s linux distrom znaš brzo-lako. + pa i s win, hirens ili strelec, no nisu baš za rad, ali ok za vidjeti-probati ako bi problem-uzrok bio u recimo lošoj instalaciji-postavkama postojećeg win, no takav live win nije ono pravo, nije baš usporedivo, no možda bliže jer je win, pa možeš probati, svaki stikić isto pravilo, skineš iso, snimiš npr rufusom, bootaš.. vidiš i znaš.

13 godina

Činjenica da prastari prvi i7 iz 2009. (920 npr.) danas može odraditi gotovo sve zadatke bolje nego današnji laptopi s celeronom, pa i pentiumom, što govori da je nekad ipak bolje platiti nešto više da ti dulje radi dobro. 

Ne vidim smisao kupovati najnižu klasu hardvera koji već iz kutije radi sporije nego nešto 5-10 godina staro iz srednjeg-višeg ranga. Na poslu ko servisni komp još koristim i5-3570k iz 2012. To i danas dobro odradi za ured kaj god želiš.

Evo, neki dan mi stranka donese hp-ov laptop da podesim winse. Na kraju skužim da a1 ima u ponudi HP 15s s celeronom n4500, 8GB/250GB i to masovno ekipa uzima jer ispada uz tarifu 225€.

Nakon zajebancije samo da prođem inicijalno podešavanje predinstaliranog win 11, vratio sam uređaj i sugerirao da ga vrate. Pa to nije za rad........ Nikakav.

Kakve živce imate kad je prihvatiljivo čekati 5+ sec na izvršenje običnog desnog klika na desktopu.  U 10-ak dana su troje došli pitat da provjerim kaj su krivo napravili jer se na laptopu ni yt ne može normalno otvoriti/gledati.

A, s druge strane, kad starčeki dođu s novim redmi a1 / 9a i tom klasom telefona pa vele da je za njih to dovoljno, ne treba ništa bolje, imamo mi vremena u penziji(ustvaru baš oni nemaju vremena jer je ostao manji dio za odživiti)

a onda za dva tjedna dođu da im se ubrza nekako telefon. Nope, dec it. Kolko para, tolko muzike.

Moj PC  
8 0 hvala 0
11 godina
3 d corner fan kaže...

sve je to super, ali moraš biti svjestan da takav savjet daješ potpunom laiku koji ne zna ni razliku između specifikacija laptopa (bez uvrede pokretaču teme)

ovakve stvari sa debloatom rijetko se usudimo raditi i mi malo napredniji korisnici (ja osobno si napravim microwin image od originalne win instalacije sa MS servera odmah prije instalacije sa CTT skriptom pa pogasim odmah sve što mi ne treba i još kasnije provučem skriptu za dodatna podešavanja, ali to nikad ne bih savjetovao laiku jer si samo može napraviti još više problema)

16 godina

Koliko sam uspeo da pronađem, za divno čudo, taj lošiji laptop ima SO-DIMM slot, tj RAM mu nije zalemljen za ploču i moguće ga je proširiti, tj trenutnu pločicu zameniti većom. Maksimalni podržani kapacitet je, koliko vidim, 8GB, što nije puno za današnje pojmove, ali je mnogo bolje nego 4. Ovo je jeftin upgrade koji možeš da probaš.

Ne bih očekivao čuda, jer ti ostaje N5000 procesor, koji nije sjajan, ali ovako ćeš mu dati najbolju šansu.

Ovo je najjeftiniji 8GB DDR4 modul za laptope na Nabavi: link, a ujedno je i tačan model koji za taj laptop preporučuje sam ASUS.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

to je usa cijena.. šiping i kupiš novo računalo :) ..

-i ispravak.. ima i domaća, nabava.. pa moja greška :)

no i dodatak, upozorenje.. mada je to nazivno isti modul po kapacitetu, nije po čipovima, nije ista gustoća (broj čipova na modulu) i tad ne mora biti podržano-prepoznato od biosa, ovisi o updateu.. možda radi, možda ne, možda prepozna 50% kapaciteta itd..

asus-crucial link, na slici stari modul, 8-čipova, domaća trgovina, novi modul, 4-čipa.. na to dodati i ono što ne vidimo, nije navedeno .. single-doble sided, tj način kako se banke rama (čipovi) spajaju u kapacitet, pa može biti prepoznato i samo 25% kapaciteta nazivno istog modula. .. no s druge strane, za ddr4 je vrlo malo takvih problema, daleko više u ddr2-ddr3 generaciji + paziti i na oznake napona V ili L ...

evo zato kompletnog naziva memorije-'original' s asus-linka.. koji valjda (mora) radi..

• CT8G4SFRA32A
  • Configuration ID: CT18613271

DDR4-3200 • CL=22 • NON-ECC • SODIMM • 260-pin • 1.2V • 2Rx8/1Rx8/1Rx16 • PC4-25600

-za gustoću-kapacitet, broj čipova, to su ove oznake R-rank, red, 2 reda po osam itd.. i to bios mora prepoznati, ovisno ima li jedan-dva-više dimm utora-slotova i uparenih modula za npr dualchanel rad. U pravilu moduli 'moraju' biti isti-identični (preporučljivo) no kad je samo jedan tad to nije problem.. osim pitanja radi li :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2024 15:19 (ihush).

0 0 hvala 0
8 godina
dax-lax kaže...

Evo, neki dan mi stranka donese hp-ov laptop da podesim winse. Na kraju skužim da a1 ima u ponudi HP 15s s celeronom n4500, 8GB/250GB i to masovno ekipa uzima jer ispada uz tarifu 225€.

Nakon zajebancije samo da prođem inicijalno podešavanje predinstaliranog win 11, vratio sam uređaj i sugerirao da ga vrate. Pa to nije za rad........ Nikakav.

Kakve živce imate kad je prihvatiljivo čekati 5+ sec na izvršenje običnog desnog klika na desktopu.  U 10-ak dana su troje došli pitat da provjerim kaj su krivo napravili jer se na laptopu ni yt ne može normalno otvoriti/gledati.

Nemoj ni slučajno ovo napisati na Chuwi temi 

Njima je Celeron N4/5xxx božanstvo, a mi ostali zapravo ne znamo koristiti računalo kao oni (i u njihovom prostorvremenu to radi ko spidi gonzalez).

Ozbiljno ti kažem, ni zucnut, naći će te, a onda nitko ne može garantirati tvoju sigurnost... 

(inače, zovemo ih `Nceleroneta )

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
16 godina

Hahaha, suzdržao sam se da ne pomenem tu temu, ali sam mislio na nju! 

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
fer-de-lance kaže...
dax-lax kaže...

Nemoj ni slučajno ovo napisati na Chuwi temi 

Njima je Celeron N4/5xxx božanstvo, a mi ostali zapravo ne znamo koristiti računalo kao oni (i u njihovom prostorvremenu to radi ko spidi gonzalez).

Ozbiljno ti kažem, ni zucnut, naći će te, a onda nitko ne može garantirati tvoju sigurnost... 

(inače, zovemo ih `Nceleroneta )

Možda koriste tiny11 ili neku mikro linux distru. U tom slučaju tako nešto bi moglo raditi "glatko", barem u desktopu. U folderima je već upitno a browsere neću ni spominjati huh

13 godina

Vrti se ok nije prebrz ali moze odradit sta treba.Evo ovdje ga istovremeno koristim sa virtualnom masinom i jos snimam na Chuwi gemibook celeron j4115 a N5100 je jos nesto sitno i bolji cpu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2024 16:17 (MGloc).
5 mjeseci

debloatirao sam windowse 11,

onim nacinom da sam izaberem koje programe zelim

izbrisat i malo sam samo nakon toga koristio laptop  i djeluje kolko tolko ok, medjutim imam sada drugi problem, isao sam na njemacku stranicu gdje najcesce gledam filmove online (hdfilme) i kada odaberem neki film da ga idem gledat kada god kliknem

na njega otvori mi se novi prozor i tako unedogled iako

sam vidio da mi je i dalje na mozilli firefox browseru

ukljuceno adbloker.

Znaci prije bi mi samo jedanput eventualno iskocio

novi prozor i nakon toga stisnem play i stream krene

normalno sa prikazivanjem, sada nakon tog debloatiranja mi se to promijenilo i ne mogu nikako

film gledat slicno onako kao dok nisam koristio adblokere

0 0 hvala 0
10 godina

isključi adblokere i install novijih kodeka.

5 mjeseci

kako da instaliram novije kodeke?

0 0 hvala 0
16 godina

Ako ti je samo za surfanje isprobaj Zorin OS, sučeljem je jako sličan Windosima i jednostavam za korištenje a besplatan je.

Starlink is Skynet!
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci

reklame i druge stranice iskacu kada online filmove gledam, kako da to rijesim sada, prije

debloata windowsa mi se to nije dogadjalo,

kako sad to rijesit?

i dalje mi je usporeno ko i prije, sada bi sve dao samo da vratim sve kako je bilo prije debloata

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2024 11:51 (manfred1111).

0 0 hvala 0
13 godina
manfred1111 kaže...

reklame i druge stranice iskacu kada online filmove gledam, kako da to rijesim sada, prije

debloata windowsa mi se to nije dogadjalo,

kako sad to rijesit?

i dalje mi je usporeno ko i prije, sada bi sve dao samo da vratim sve kako je bilo prije debloata

Riješi to tako da instaliraš streamio s real debridom. Bez reklama, bez zajebancija. Izabereš film i gledaš. Zašto se mučiš gledat filmove/serije preko browsera?

5 mjeseci

imam streamio na android boxu i ne svidja mi se,

zelim da vratim kako je prije bilo,da mogu gledat

bez da mi reklame iskacu , sta da napravim da se vrati

na staro, molim pomoc

da nisam debloato windowse ne bi mi se to sa iskakanjeđ drugih stranica dogadjalo,

kalo da vratim na staro?

tu su mi neki davali savjete iako sam rekao da sam laik i sada kada sam ih poslusao

gore je i ne znam u prvotno stanje vratit

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2024 12:30 (manfred1111).

0 0 hvala 0
15 godina
manfred1111 kaže...

laik sam pa ako bi si neko mogao dat truda da mi odgovori ,

unaprijed hvala

Kazes da si instalirao AV.

Provjeri da ti nisu oba aktivna, odnosno da li je defaultni Windows Defender ugasen.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
5 mjeseci

ma nisam instalirao av , mislio sam na win.defender kada sam rekao av,

kaj da naptavim da vratim na staro?

koji su moguci uzroci toga da iako su mi na firefoxu

addbloker ekstenzije ukljucene da mi nonstop stranice nove iskacu, prije debloatinga toga nije bilo

sa defenderom sve je ok

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2024 12:43 (manfred1111).

0 0 hvala 0
16 godina

Mislim da te je ukupno jedna osoba savetovala da radiš "debloat", a 60nine te je upozorio upravo na to što sad prijavljuješ (da si neiskusan korisnik i da će nešto poći naopako).

Mi sad ne znamo ni šta si radio. Ako si ručno nešto menjao u Windowsu, vrati nazad. Ako si skinuo neki program pa označio da ti optimizuje neke opcije, možda možeš da ih isključiš pa da vrati na staro. Ako si negde kliknuo dugme "optimizuj", i neki program uradio nešto, onda ko će znati?!

Pri tom, to što ti sad neka potpuno legitimna stranica za onlajn distribuciju video sadržaja probija adblocker ne mora da ima veze sa bilo čime što si radio, možda su prosto trenutno jedan korak ispred adblockera za koji kažeš da su i dalje aktivni. (problem sa davanjem saveta oko računara - uvek si kriv za sve što se nakon toga desi, "jer pre nego što sam uradio ono što si mi rekao to nije bilo tako")

Reinstaliraj browser i ekstenzije za blokiranje pop-upova i reklama i ako ne pomogne probaj drugi browser ili esktenziju.

I dalje mislim (kao što sam već napisao) da ti je najbolja opcija za taj laptop da za manje od 10€ kupiš ovu pločicu od 8GB RAM-a, jer imaš samo 4, i nikakav debloat ti neće osloboditi toliko memorije koliko možeš da dobiješ ovim proširenjem.

A što se procesora tiče, ne može od babe devojka, toliko je brz koliko je. To je model iz 2017, tadašnji high end 7700K je osetno slabiji nego današnji osnovni i3 14100 (pa i stariji 13100 i 12100), dok je ovaj N5000 iz tog laptopa još 2-4x sporiji. Ne može da leti. Onaj Ryzen 3 3250U u drugom laptopu je low end, ali mnogo moderniji i tu već imaš 8GB RAM-a i on radi korektno.

Moj PC  
6 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice