Amen...
Riga mi se od gotovana i tatinih sinova...
Amen...
Riga mi se od gotovana i tatinih sinova...
Zašto se ti pak buniš, ti imaš dobru plaću za hrvatske standarde. Rade ljudi u IT za u pola manje. Sorry ako sam te uvrijedio, ne znam sta radis u IT
Bunim se zato jer sam odrastao na margarinu i jedan dan starom kruhu, dok su moji osnovno skolski i srednjeskolski kolege upirali prstom u mene i govorili da ne vidim dalje od kompjutera, i pitali me da li imam internet doma, ja sam sjedio ispred monitora sa otvorenim VisualC++ i MSDN-om i ucio. Ovo sto imam, za to sam radio, i to dobrano. I digne mi nerve kad procitam kako netko napise "Lako tebi, ti radis u kancelariji sa klimom".
Da ti ispricam sto sam sve zrtvovao? Krenimo od mojeg braka. Moja zena nije htjela samnom, gdje god sam htio ili morao. Ona je htjela biti blizu roditelja. Starog cujem rijedje od jednom u tri mjeseca. Stara se javlja jos rijedje. "Prijatelji" se ne javljaju uopce, osim decka s kojim sam svirao u bendu, a bivsi vjencani kum se javi, eto reda radi, jednom u 3 mjeseca.
Zato mi ne p*zdi o tome da sta se ja bunim. Citam ovdje redom kako bi ljudi htjeli imati sve zivo i kako je u skandinaviji i u americi sve med i mlijeko, ali nikome se ne da zapravo dignuti dupe i na tome poraditi malo. Svi bi da im padne s neba, a kad netko zrtvuje skoro sve i prilagodi cijeli zivot svojim snovima, e onda je on "sretnik".
Ej, bas si mi digo zivce, iako si se ispricao, ali stvarno mi je, najiskrenije, PUN KUFER citati uvijek jedno te isto.
Pitaj DannyHR, nek ti on isprica, kako je to kad si u stranom gradu i pred razvodom. On je chatao masu sa mnom u to vrijeme. Pa ces vidjet zasto se bunim.
bravo stari , ziva istina , moja sestra je i sam izjavila , ovo sto ima u hrvatskoj nema nigdje drugo , svi bi dr-kali k-urac i da i lova pada s neba i onda samo komentiraju kako to da vi tako dobro radite i zaradujete a to koliko ste vi truda ulozili nema veze , kad te izvedu u inozemstvo isisaju zivot iz tebe , ovi kre-teni ovde neznaju stace sa sobom i zive s materom do 30. godine , mladnost nam nezna sta sa sobom pa rade nered okolo po gradu , glupi huligani , boze sacuvaj .
Automehaničar danas nije ono sto je nekad bio automehaničar danas mora znati sve više informatike, meni tata ima privatan obrt gdje je on jedini automehaničar. Radi cijeli dan ali zna zasto radi. Ja sam zavrsio faks i njegovu plaću nebi imao ni da odem u pariz. eto tolikiko
meni je jedan čovjek rekao,ljudi studiraju da bi im bilo lakše u životu a ne da imaju veće plaće od ostalih,svaki rad vrijedi pa imao čovjek osnovnu školu ili doktorat
Automehaničar danas nije ono sto je nekad bio automehaničar danas mora znati sve više informatike, meni tata ima privatan obrt gdje je on jedini automehaničar. Radi cijeli dan ali zna zasto radi. Ja sam zavrsio faks i njegovu plaću nebi imao ni da odem u pariz. eto tolikiko
Ne zelim te uvrijedit i ne shvacaj ovo osobno ali smatram da su svi bez faksa nizi sloj stanovnistva a kamoli da ides usporedivat nekog automehanicara s nekim IT strucnjakom , boze sacuvaj to je šljam lijeni kakvog je puna hrvatska , naravno govorim o nasim maldima , ne o tvom ocu , on je zivio u drugom vremenu kad je bilo normalno zaposlit se u zanatu , i moj otac nema nikakvog faksa i ugostitelj je ali mi se toliko gadi ova nasa ekipa kad mi dodu nesto pametovat,evo ti jedan moj razgovor s jednim pametnjakovicem.
ON- glupane jedan pa sta si gimnaziju upisao , morat ces na faks
JA- pa naravno da cu na faks , sto cu imat od zivota ako nebudem isao
ON- a debilu jedan , meni čača ovo meni čača ono , da vidiš ti kad ja napravin biznis , pa neces nikad para ko ja imat
( boze sacuvaj , ne isplati se ni pricat s takvim , a pun ih je grad i zato su mi zgadili sve ove line prasce koji 3 puta upisu faks pa nisu sposobni dat jedan ispit , zato mi nemoj molim te nikakvog automehanicara spominjat i usporedivat ga s nekim tko ima informaticki faks jer mi odma želudac do grla dode.
Ma, imas pravo to za automehanicare.... ja se ispricavam, s malo zakasnjenja, jer si mi bas naletio na volej sa jednom kapljom previse a nisi ti kriv.
Ne zelim te uvrijedit i ne shvacaj ovo osobno ali smatram da su svi bez faksa nizi sloj stanovnistva a kamoli da ides usporedivat nekog automehanicara s nekim IT strucnjakom , boze sacuvaj to je šljam lijeni kakvog je puna hrvatska , naravno govorim o nasim maldima , ne o tvom ocu , on je zivio u drugom vremenu kad je bilo normalno zaposlit se u zanatu , i moj otac nema nikakvog faksa i ugostitelj je ali mi se toliko gadi ova nasa ekipa kad mi dodu nesto pametovat,evo ti jedan moj razgovor s jednim pametnjakovicem.
ON- a debilu jedan , meni čača ovo meni čača ono , da vidiš ti kad ja napravin biznis , pa neces nikad para ko ja imat
( boze sacuvaj , ne isplati se ni pricat s takvim , a pun ih je grad i zato su mi zgadili sve ove line prasce koji 3 puta upisu faks pa nisu sposobni dat jedan ispit , zato mi nemoj molim te nikakvog automehanicara spominjat i usporedivat ga s nekim tko ima informaticki faks jer mi odma želudac do grla dode.
Najgluplji citat ikada...
malo pogledaj listu milijardera... znas koliko njih ima zavrsen fax?
A bez faxa mozes jednako uspjeti kao i s faxom...
E pa to nije istina. Nismo mi jedini a nismo ni najgori di su sami neradnici, linčine i jebivjetri. Imamo GRČKU isprid nas na tom području. Bar još neko vrime. Upitno koliko dugo.
E pa to nije istina. Nismo mi jedini a nismo ni najgori di su sami neradnici, linčine i jebivjetri. Imamo GRČKU isprid nas na tom području. Bar još neko vrime. Upitno koliko dugo.
OPA ! IMAMO ČAK GRČU ISPRED , ZAKON HAHAHAHAHA .
u hrvatskoj nisu svi neradnici to je je velika zabluda,ja dok sam radio nisam mogao stati od posla,radilo se 9 sati dnevno plus 2-3 subote u mjesecu,ljudi koje ja znam ,a koji imaju obitelj odmah iza posla idu raditi privatno,ja trenutno ne radim ne zato što ne želim nego zato što ne mogu naći posao,dođeš na razgovor i više te nikad ne zovu a obećaju brda i doline,o hrvatima kruži mit da smo veliki neradnici ali to se može gledati kako za koga,neki rade dan i noć drugi za vrijeme radnog vremena vise na facebooku,a što je najgore od svega ti što preko radnog vremena idu na facebook ili forume uglavnom rade za državu imaju sigurne poslove i plaće a onda dižu bune ako im netko ukine sisak portal i sl
Pa o tome i pricam. Dijagnostika kvara na motoru danas nije tako jednostavna. Na autima ima sve vise i vise elektronike, motori su sve kompleksniji. I dobar mestar ce uvijek imati posla i imati dobru zaradu (ja radije platim skuplje mehanicara, ali sam bar siguran da je sve u redu odradio).
Ne zelim te uvrijedit ali ti si jedan zatucani lapan koji misli da ce nakon sta zavrsi faks odmah dobiti fotelju i placu sa 5 cifri a prva znamenka nece bit 1.
Ti si upisa informatiku i sta mislis da ces bit? Novi Bill Gates? Mislis da ces na tom faksu naucit sta korisno? Ajd kad diplomiras javi mi se, navedi jedno podrucje iz informatike - BILO KOJE - pa da usporedimo znanje.
Newsflash dumbass - moji frendovi koji su zavrsili FESB su jos uvijek na burzi, takodjer su se bahatili prema poslodavcima sa izjavama "Imam jos par ponuda, pa ako mi one ne uspiju javit cu se vama", takodjer su imali isto misljenje da kad zavrse faks da je cijeli svijet njihov. Evo ih sada, ja im placam kave, ja moram slusat kukanja kako nemaju posla, ja moram slusat kukanja kako imam vecu placu od njih...
Da skratim... nije bitno imas li faks, bitno je imas li volje za ucenjem, konstatnim usavrsavanjem, imas li volje zrtvovati se za znanje, volis li raditi. Ako da... onda nema problema.
u hrvatskoj nisu svi neradnici to je je velika zabluda,ja dok sam radio nisam mogao stati od posla,radilo se 9 sati dnevno plus 2-3 subote u mjesecu,ljudi koje ja znam ,a koji imaju obitelj odmah iza posla idu raditi privatno,ja trenutno ne radim ne zato što ne želim nego zato što ne mogu naći posao,dođeš na razgovor i više te nikad ne zovu a obećaju brda i doline,o hrvatima kruži mit da smo veliki neradnici ali to se može gledati kako za koga,neki rade dan i noć drugi za vrijeme radnog vremena vise na facebooku,a što je najgore od svega ti što preko radnog vremena idu na facebook ili forume uglavnom rade za državu imaju sigurne poslove i plaće a onda dižu bune ako im netko ukine sisak portal i sl
Znaš kako su još za vrijeme Franje Josipa pričali za nas : Hrvat je dobar sluga, ali loš gospodar. Naši ljudi su vani cjnjeni kao dobri radnici i kao dobri ljudi, problem je što smo kod nas u većini slučajeva sami sebi "gov*na", to se reflektira u svem, posebice sada kada je upitno kako če sve skupa ispast, tako da ćemo najverojatnije svi skupa otić u pm tj. više godišnju recesiju.
Ovo san cua dok mi je strina citala gloriu.
Svako novorodeno dijete u Kataru od drzave dobije stednu knjizicu s uplacenih 100.000 dolara. Skolovanje, rezije i zdrastveno osiguranje za Katarce su besplatni, a posao osiguran.
No, njihovo drzavljanstvo gotovo je nemoguce dobiti ako ondje niste rodeni. Strankinje koje se udaju za katarce, ne dobivaju automatski drzavljanstvo.
Evo mene zanima, pošto me uskoro čeka faks, koliko se dobro može živjeti od grafičkog dizajna ovdje u Hrvatskoj ( Photoshop i slični programi ), te koji je fakultet potrebno uopće završiti.
Da skratim... nije bitno imas li faks, bitno je imas li volje za ucenjem, konstatnim usavrsavanjem, imas li volje zrtvovati se za znanje, volis li raditi. Ako da... onda nema problema.
Definitivno potpisujem.
I ne znam koliko sam puta već ovo ponovio, ali budem još jednom:
Ja sam od 1. godine faksa počeo tražiti posao na kojem bi se mogao "ispraksirati" u struci... Vrlo brzo sam ga i našao. I ne samo da mi je to (kao jednom studentu u to vrijeme) osiguralo sasvim pristojna primanja, dobio sam nešto puno, puno vrijednije - madrfakin iskustvo koje sam mogao staviti u CV i koje sam u krajnjoj liniji mogao iskoristiti na sljedećem poslu. Je, oduzimalo mi je to sve nešto vremena. Je, iskreno - moglo je biti i puno bolje plaćeno (kad gledam iz današnje perspektive). Je, znale su plaće i kasniti. Je, bilo je hrpa problema. Ali izučio sam zanat i zato danas 'ladim jaja, a ono što mi treba za posao držim u malom prstu i mogu to izvući kad god treba ako treba. Da nisam imao tu priliku, sumnjam da bi danas bio gdje jesam. Zapravo, prilično sam siguran u to.
A svima onima koji misle da će SAMO s diplomom nakon faksa birati poslove i biti isplaćivani s vrećama novca, mogu reći samo - nema više toga, dječice. Potkrijepit ću tvrdnju: evo, baš sam bio neki dan s mlađim poznanikom na kavi, priča da su on i njegov cimer prije nekih 2,5 mjeseci diplomirali na FER-u. Otada traže posao. Kao i tona njihovih prijatelja. Psuje državu i istovremeno se lupa se po glavi što nije bio više angažiran oko neke prakse tijekom studija. 5-ice u Indexu i 0 dana radnog iskustva... I nitko ga neće. Pa se zamislite malo koliku težinu onda danas diploma ima u realnom tržišnom svijetu...
Evo mene zanima, pošto me uskoro čeka faks, koliko se dobro može živjeti od grafičkog dizajna ovdje u Hrvatskoj ( Photoshop i slični programi ), te koji je fakultet potrebno uopće završiti.
Ne znam zašto si ograničen na Hrvatsku. Tijekom studija radi i odrađuj praksu, ako treba i volontiraj po raznim grafičkim uredima u tvom okruženju.
Prvo skupit ćeš dragocijeno iskustvo, kako u poslu tako i u ophođenju s klijentima.
Drugo nakon 4 godine imat ćeš i veliki portfolio koji će ti biti vrata u svijet.
Treće ako ne budeš mogao naći posao u nekom uredu imat ćeš dovoljno veliki i nadam se kvalitetan portfolio koji će ti omogućiti da radiš iz svog doma svugdje po svijetu.
A svašta se da pročitati ovdje...
Da, puno je lakše biti zidar, automehaničar, vodoinstalater itd., nego programer. Puno, puno zdravije i lakše, a u nas je i bolje plaćeno.
Vani: cijeni se diploma i nešto znači, pa ni "bakalari" nisu "smeće" kao u nas, a znanje je izrazito bitno.
RH: diploma je uglavnom tek ulaznica za razgovor, "prvostupnik" je "jadnik" i "smeće", znanje je uglavnom nebitno, jer ga ni nemaju namjeru platiti.
Ni ne čudi me to. U nas znanje nije put do diplome. Do diplome se dolazi: prepisivanjem i "bubanjem na pamet". Nakon ispita - tabula rasa.
Upravo zbog tog načina s fakseva izlaze studenti koji ništa ne znaju (odlični studenti super znaju 18 metoda integriranja) i nije im baš jasno da im nije jasno da im rekurzija nije jasna.
Iz tih razloga sve više jača inflacija diploma koje više nikome pametnom ne znače baš ništa. Studenti niti više ne pišu diplomske radove: napiše im ih netko drugi (tko nešto zna), a ponekad ih "skinu s neta". Jedan student mrtav hladan ide danas na obranu, a sinoć gugla što da skine za rad... (istinita priča).
Uglavnom, to da ta diploma nešto izdiže - ne, po znanju i kvaliteti ljudi ne izdiže ništa (osim što izaziva erekciju egoistima).
Međutim, sve to (niska vrijednost domaćih diploma) nije jedini razlog za nezaposlenost. Posla jednostavno nema i zbog odnosa poslodavaca: firme posluju s 0 zaposlenih, radnike se skoro uvijek prijavljuje kao "pomoćnike" i NKV ili najviše SSS, plaće su minimalne, a dobar dio poslova ide "na crno" zbog katastrofalne ekonomske politike države.
Uostalom, ni ne brinite se o poslu. Raspad zapadne ekonomije sve je bliži, pa je puno važnije da, dok možete, uhvatite komad dobre plodne zemlje i naučite koristiti plug. Vlastiti krumpir uskoro će biti pravo bogatstvo. :)
Ne znam zašto si ograničen na Hrvatsku. Tijekom studija radi i odrađuj praksu, ako treba i volontiraj po raznim grafičkim uredima u tvom okruženju.
Prvo skupit ćeš dragocijeno iskustvo, kako u poslu tako i u ophođenju s klijentima.
Drugo nakon 4 godine imat ćeš i veliki portfolio koji će ti biti vrata u svijet.
Treće ako ne budeš mogao naći posao u nekom uredu imat ćeš dovoljno veliki i nadam se kvalitetan portfolio koji će ti omogućiti da radiš iz svog doma svugdje po svijetu.
Da, ali ne znam gdje studirati i koji se programi traže u tom poslu. Photoshop učim 2 godine i mislim da ću za još toliko biti dostojan nekog posla, a ne znam šta da još učim uz njega.
Isto tako, ne znam ni fakultet na koji bi mogao ići.
Da, ali ne znam gdje studirati i koji se programi traže u tom poslu. Photoshop učim 2 godine i mislim da ću za još toliko biti dostojan nekog posla, a ne znam šta da još učim uz njega.
na pamet mi pada graficki dizajn...
mislim da je to vise manje sto trazis...
Evo iz vlastitog iskustva.
Nakon završenog 9. razreda u Njemačkoj vratio sam se u Hrvatsku i sticajem okolnosti koje sada nisu bitne nisam imao mogućnosti da idem u gimnaziju i kasnije na faks pa sam upisao srednju školu i završio je kao KV automehaničar. U struci sam radio 9 mjeseci. Inače u informatici sam zadnji 15-ak godina. Nije bilo loše dok sam radio kao Automehaničar ali mi je informatika uvijek bila tu negdje. Dolazio sam kući s posla i odmah sjedao za komp, žena i djeca me nisu ni viđala, a žena je u jednom trenutku radi toga htjela i rastavu. Dansa sam nezavisni izvođač i radmi sam za sebe iz moje kućice u Slavoniji.
Dakle ja sam automehaničar IT stručnjak, ajde mi sad reci po čemu ja pripadam nižem sloju stanovništva u usporedbi s onim koji je završio faks i drka k***c u nekom kafiću po cijele dane, a o onom što je naučio na faksu nema pojma. Ako si naveo stvarne podatke u profilu onda mi je žao što već sa 15 godina imaš takve stavove kakve imaš, ajde lijepo kad završiš srednju i faks se javi oprt ovdje pa ćemo porazgovarati i vidjeti ko koliko zna, ko koliko zarađuje i ko pripada nižem sloju stanovništva.
Uostalom, ni ne brinite se o poslu. Raspad zapadne ekonomije sve je bliži, pa je puno važnije da, dok možete, uhvatite komad dobre plodne zemlje i naučite koristiti plug. Vlastiti krumpir uskoro će biti pravo bogatstvo. :)
Slazem se... ja si cim zaradim nesto kupuje salaš u blizini vinkovaca :)
Da, puno je lakše biti zidar, automehaničar, vodoinstalater itd., nego programer. Puno, puno zdravije i lakše, a u nas je i bolje plaćeno.
Daj mi reci po čemu je biti lakše nešto od navedenog nego programer. Zidar mora znati koliko željeza ide u nosivu gredu, koliko cementa ide u pijesak da bi nešto izdržalo neki teret, zašto u betonski stup idu 4 šipke željeza, ane tri ili pet. Za vrhunskog automehaničara moraš imati jebačko znaje iz fizike, da nespominjem današnje automobile gdje moraš imati i dobro znanje iz elektronike, vodoinstalater mora znati pak zakone hidro i termodinamike itd. itd. Dakle po čemu je biti lakše automehaničar, autolimar, keramičar, zidar, vodoinstalater, tesar nego programer.
Daj mi reci po čemu je biti lakše nešto od navedenog nego programer. Zidar mora znati koliko željeza ide u nosivu gredu, koliko cementa ide u pijesak da bi nešto izdržalo neki teret, zašto u betonski stup idu 4 šipke željeza, ane tri ili pet. Za vrhunskog automehaničara moraš imati jebačko znaje iz fizike, da nespominjem današnje automobile gdje moraš imati i dobro znanje iz elektronike, vodoinstalater mora znati pak zakone hidro i termodinamike itd. itd. Dakle po čemu je biti lakše automehaničar, autolimar, keramičar, zidar, vodoinstalater, tesar nego programer.
To je mislio ironicno... :)
Pa, donekle i je, samo ne znam koji faks u Zagrebu ima za to zanimanje, googlanjem nađem slabo šta korisno.
Mislim kasnije možda učiti još koji program, samo se bojim da, ako to upišem, da bude slabo posla i da jednostavno ne bude to toliko traženo.
to sta ucis photoshop 2 godine je ravno 0... moras ucit sve graficke programe, od najsitnijih prema najvecima, znati cijelu Adobe platformu od CS3 pa nadalje, moras znati svaki kutak programa jer svaki zadatak moras znat izvrsit...
od grafickih programa ulaze i oni audio video programi sa efektima, znaci Edius, Vegas, Premiere.... onda pocinjemo sa AutoCAD i Proengineerom itd itd itd...
sve to spada pod "grafiku" pa onda kad znas osnove svega moras radit u svemu pomalo (ako mislis od toga zivjet komotno-nesto svoje otvorit)...
prvo se treba pokazat na nizim razredima kao sta su neke snimke, slikice itd, onda tu lovu skupljas na stranu i otvoris svoje, onda zaposlis prvog i tako to krene...
najvaznije je tokom studija i svakog slobodnog vremena provodit u nekoj slicnoj firmi koja se time bavi, volonterski, studentski nebitno, u pocetnom stadiju ucenja bitno je znanje a ne lova, pa lijepo na kruhu i vodi bit...
"krast"znanje gdje god stignes jer na tom faxu neces nista naucit...
vecinom ni na jednom ne naucis vec izades sa nekom teorijom koju nikad nisi vidio u praksi, pa kad to vidis u praksi se divis, a u teoriji je to samo glupa recenica...
uci uci uci uci i jos malo uci... PRAKSOM
Pa o tome i pricam. Dijagnostika kvara na motoru danas nije tako jednostavna. Na autima ima sve vise i vise elektronike, motori su sve kompleksniji. I dobar mestar ce uvijek imati posla i imati dobru zaradu (ja radije platim skuplje mehanicara, ali sam bar siguran da je sve u redu odradio).
Ne zelim te uvrijedit ali ti si jedan zatucani lapan koji misli da ce nakon sta zavrsi faks odmah dobiti fotelju i placu sa 5 cifri a prva znamenka nece bit 1.
Ti si upisa informatiku i sta mislis da ces bit? Novi Bill Gates? Mislis da ces na tom faksu naucit sta korisno? Ajd kad diplomiras javi mi se, navedi jedno podrucje iz informatike - BILO KOJE - pa da usporedimo znanje.
Newsflash dumbass - moji frendovi koji su zavrsili FESB su jos uvijek na burzi, takodjer su se bahatili prema poslodavcima sa izjavama "Imam jos par ponuda, pa ako mi one ne uspiju javit cu se vama", takodjer su imali isto misljenje da kad zavrse faks da je cijeli svijet njihov. Evo ih sada, ja im placam kave, ja moram slusat kukanja kako nemaju posla, ja moram slusat kukanja kako imam vecu placu od njih...
mislim da nisi shvatio znacenje mog posta te sto sam ja pokusao reci je da ima puno pametnjakovica koji u principu nisu sposobni ni srednju zavrsit i da zato nitko ne spominje nikakvog automehanicara u usporedbi s nekim IT strucnjakom , niti sam o lakoći zaposljavanja govorio , ni o potrebnom trudu da se dode do jednoga i do drugoga , btw ja cu sad 2. razred srednje , od informatičkog znanja imam prilično široko hardwaresko znanje , osim toga imam samo volju. BTW svatko ima pravo na mišljenje hh.
mislim da nisi shvatio znacenje mog posta te sto sam ja pokusao reci je da ima puno pametnjakovica koji u principu nisu sposobni ni srednju zavrsit i da zato nitko ne spominje nikakvog automehanicara u usporedbi s nekim IT strucnjakom , niti sam o lakoći zaposljavanja govorio , ni o potrebnom trudu da se dode do jednoga i do drugoga , btw ja cu sad 2. razred srednje , od informatičkog znanja imam prilično široko hardwaresko znanje , osim toga imam samo volju. BTW svatko ima pravo na mišljenje hh.
Cek ti nisi ni srednju zavrsio?
Pa pobogu cemu se mi raspravljamo s tobom... Ti ne znaš ni ž od života... ja barem znam to prvo slovo...
Ja se isto slažem, ljudi bez faksa su jednako vrijedni kao i oni s njim. Tko tako razmišlja nema šanse u budućnosti. I ako imas faks uvijek trebaš biti spreman spustit se na nižu razinu, a oni koji imaju diplomu i drže se kao da su boga uhvatili za ja.. , takvi nemaju šanse