Jučer sam negdje na interwebsima naletio na članak u kojemu se govori kako imamo previše informatičara i kako smo ih, kao država, previše obrazovali. Stavio bih link da se sjećam di sam vidio.
Može li biti gore (ponuda IT poslova)
- poruka: 1.208
- |
- čitano: 618.184
- |
- moderatori:
Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jučer sam negdje na interwebsima naletio na članak u kojemu se govori kako imamo previše informatičara i kako smo ih, kao država, previše obrazovali. Stavio bih link da se sjećam di sam vidio.
kao što rekoh:
edukacija: samoedukacija u slobodno vrijeme je najviši nivo kojeg jedan sistemac može doseći, takav sistemac je svjestan i sebe i svoje firme, on ne troši firmin novac na potrebnu edukaciju jer se ta lova može uložit u novi audi ili mba za mlađeg sejlsmena, on ne troši svoje vrijeme na poslu jer se to vrijeme može utrošit na objašnjavanje zbrajanja u excelu kokošima koje su u CV-u navele ekspertno korištenje office paketa, takav sistemac je u mentalnom rangu iskusnih indijskih jogija
History? Osim ako ga ne brišeš, jel...
Ali stvarno, volio bih baciti oko ako nađeš članak.
History = 0 bodova. Guglam već 10 minuta i nemrem nać. Bitno da sam dobio svoj post s početka stranice kao prvi rezultat.
Poželjna (obavezna) znanja:
- čitanje misli: kad Štefica pita da li znaš zašto kod njezinog nećaka svaki put pri paljenju kompjutora iskoči nešto
- strast za tehnologijom: odnosno poznavanje funkcioniranja i mušica više manje svega što je izumljeno ili napravljeno u zadnjih dvadesetak godina (od tri-V do LHC)
- strast za poslom: stoički podnosit sve pohvale kolega iz drugih sektora pogotovo onih koji su nekoliko puta instalirali windowse pa ste tu negdi po razini znanja
ovo se da skratiti u jedan redak
sistemaš treba biti:
Zmaj sa sedam glava i hobotnica
Evo linka na članak. Sreća pa imam forum.hr da mi ga tamo netko linka.
hrvatskoj-ne-trebaju-informaticari-vec-kuhari-i-konobari
bitno da sam ja čovjeka na prethodnoj strani odgovaral od takvih, uslužnih djelatnosti
Kad si mutikaša, smutljivac i sorošev plaćenik.
Super mi je ta generalizacija "informatičar".
Uvijek je bio i uvijek će biti samo "informatičar" za neuki puk, s time da je i "informatičar ekspert" susjedov mali, lokalni bravar, ličilac itd. jer zna složiti Windouze.
Uvijek je bio i uvijek će biti samo "informatičar" za neuki puk, s time da je i "informatičar ekspert" susjedov mali, lokalni bravar, ličilac itd. jer zna složiti Windouze.
susjedov mali će uvijek bit bolji informatičar od nas jer on uzme cd i napravi reinstal i gotov je za sat vremena a mi satima radimo neki troubleshooting, neš kemijamo, updejtamo i bekapiramo i na kraju kad sve posložimo opet nije dobro jer fejsbuk ikona (koja nekim čudom izgleda ko e a ne ko f) nije u gornjoj desnoj trećini ekrana.......naravno za nagradu će mali dobit 100kn a mi možemo bit sretni sa desetak dana starim napolitankama
Jucer me zval jedan frend da dodem sluziti kompa, ne odustaje ni nakon objasnjavanja da sutra imam kolokvij, s argumentom da je to "pol vure" posla. Al reko ajde uzmem si pauzu, i tak budem vise vremena izgubil objasnjavanjem preko telefona nego da mu sam slozim. Dodem, tam tri kolege, vele oni se tu "nist ne razmeju" i ne znaju sloziti zvuk i wirelles. Nakon kaj sam na zvucnicima pomaknul potenciometar sa minimuma zvuk se zacudo pojavil! Wirelles je isto zacudo proradil nakon kaj sam ponovo sifru unesel. Mislim si u sebi, ajde bar jednom da uspijem sve "popravit" u 5 min.
Neki dan me zove "tata" od frenda, da mu igricu instaliram, "jer mi je to usput do doma", veli nikak ne moze instalirati. Vidim opet je hrpu toga poskidal, po jedno sedmi put pokazujem koja dva klika treba napraviti da otpakira nesto, i kako mountati .iso file na virtualni DVD - sto sam pred dvije seanse dodatno smanjil sa 4 klika na potreban mentalni napor od jednog dvoklika.
Dodem u kvartovski ducan kupit si j**enu cokoladicu sa kestenpire-om, sef ducana me pita dal kaj vremena treba nekaj sloziti "sam 15 min posla". Posto mi je ducan 3min i stalno sam tam, idem linijom manjeg otpora. Uzgubil sam 3h gore. Za nekoliko dana me zove sef na KUCNI, pita dal imam 5 min vremena slozit nest na kompu, opet su klinci nest sjebali, kaze ipak sam ja programer pa mi je to dobra PRAKSA. Ja reko budem pogledo kad budem iduci put u ducanu. Vise me nije videl u svom ducanu.
Zove me neki dan tip, neki poznati glas, jedan poznanik... s kojim sam zadnji put izmjenil recenicu pred 4 god, od 5 recenica koje smo uopce u zivotu izmjenili. Kaze ne radi mi komp, pita dal mogu doci. Ja kazem da ne mogu, da uz stalni posao imam iduca dva tjedna 3 kolokvija, jedan seminar i 2 vjezbe za doma napraviti. Poslje cujem kak sam ja "bezobrazan jer necem na 5 min doc pogledati nekaj". A najgori su mi oni koji mi guraju pare u ruku i misle da je onda sve ok, ne mozes budali objasniti da mene boli k. za pare, nego da mi kradu vrijedno vrijeme kojeg nemam i kojeg mi ne mogu vratiti!
Najsmjesnije je kaj si ti u ocima tih egocentricnih mamlaza bezobrazan jer neces njima podariti svojih "samo 15 min", koje bi moral izdvojiti jer su oni tolko lijeni da im je lakse nazivati okolo nego koristiti mozak.
Sad kad me neki pim*ek koji mi nije frend pita za sloziti nekaj, onda mu ovo izrecitiram: slobodan nakon kaj mi zavrsi X kolokvija ovaj tjedan i kad budem na poslu u smjeni XX, ali onda me bukiral sused, baka i 2 freda. Posle toga mi opet pocnu Y kolokvija, nakon kaj zavrse imam vremena al su me nazalost vec bukirali tata od frenda, kolega s posla i mamina prijateljica. Al imam opet nesto slobodnog vremena poslije toga, kaj je za 4 mj. Po mogucnosti cijelo vrijeme prckati po rokovniku sa puno zaokrezenih datuma raznim bojama, imam jedan sam za takve stvari. Ako ga ni nakon toga nije sram gnjaviti onda mu kazem 400Kn/h
Dugo ti je i trebalo da dođeš pameti...
Mislim, ić sređivat komp u lokalnom dućanu? Daj, molim te. XD
Protjeran??? WTF??? WHY?
Protjeran??? WTF??? WHY?
Bolje ne pitaj ništa da ne bi dobio po piksi
To ti je ono kad si si previse dobar sva svima, odnosno danas bi to preublikoval u: previse dobar s ljudima s kojima si nebi trebal biti dobar. No na greskama i iskustvu se uci.
To ti je ono kad si si previse dobar sva svima, odnosno danas bi to preublikoval u: previse dobar s ljudima s kojima si nebi trebal biti dobar. No na greskama i iskustvu se uci.
Hehe, sad otvori obrt i ispostavi im račun!
Kako se ovo vama čini,
dakle neka firma trazi c programera/oracle dba,
odnosno nekog ko bi radio razvoj u c-u i paralelno administrirao oracle.
: )
http://www.moj-posao.net/Posao/205422/CC-programer-i-Oracle-administrator-mz/
Oglas je čisto ok, ako se nudi mogućnost educiranja i/ili certificiranju u Oracle-u jako privlačno.
Danas kad čovjek traži posao u IT grani ako ima mogućnost prvo treba gledati tvrtke koje žele ulagat u radnika a nude možda nešto nižu plaću,
statične firme koje nisu voljne ulagati u razvoj radnika u IT-u a daju nešto veću plaću gledat poslije ovog prvog.
Oglas bi imao smisla kada bi to bila dva oglasa, jedan za C++ programera a drugi za Oracle administratora, ovako baš i nije nešto...
......E sad ako mislite da ćete u životu trebat naučit samo jednu tehnologiju i ništa drugo ni pogledati onda jbga, krivu struku ste odabrali...
Posao baš po vašim željama s tehnologijama samo koje vi želite raditi možete jedino dobiti ako otvoriti vlastiti obrt/tvtrtku.
Poznavanje različitih tehnologija je jedna stvar a oglasi s naslovom: C/C++ programer i Oracle administrator (sve u jednom) su nešto drugo.
@ Koki007
Meni je najgore kad mi donose kompove na formatiranje i onda imaju toliko "muda" da sam ostave i odu jer imaju posla, ni ne trude se barem pogledat kako se išta radi, sve bi samo gotovo. Opcenito polako mi je puna ona stvar takvih ljudi, svaki kreten naplacuje dobre novce za neke kvazi instrukcije, a kad "MALO MI POPRAVI I OČISTI KOMP PLIZ" dolazi u pitanje onda je to čas posla koji se pretvori u višesatno drkanje krpanih piratskih windowsa, a ne moram ni pricat da gotovo uvijek gospoda pogube sve šifre, usernameove i slično, što mora ili bit u mozgu ili u ladici :)
Takve moraš otkantat u startu. Drugačije ne ide. Jedino pitanje je... Je li ti više stalo do tvog mira ili onoga što će selo reć da si bahat i bezobrazan?
Zdrava bahatost i bezobrazluk su preporučljivi. Medicinski naziv za njih je kralježnica.
Najsmjesnije je kaj si ti u ocima tih egocentricnih mamlaza bezobrazan jer neces njima podariti svojih "samo 15 min", koje bi moral izdvojiti jer su oni tolko lijeni da im je lakse nazivati okolo nego koristiti mozak.
Nakon dugogodišnjeg rada u IT-u uopće se ne obazirem na takve egotripove.
Debile kojima je to;
"samo 15minuta posla"
otkantam na finjaka;
"Odi fino automehaničaru pa nek ti popravi motor jer on zna i to je njemu samo 15 minuta"
"170kn/h,računa se od prve minute"
"Ja tebi komp,ti meni pokosi travu,poštucaj čemprese i odfuraj mi pesa da se istrči"
Vrlo lako sa debilima,ili po đepu ili po njihovoj "profesiji" pa da vidiš koliko će te njih kasnije zvat. 90% idiota odustane nakon 170kn/h i vrlo brzo se vrate i mole te da im popraviš komp za 170kn jer je u servisu 225+pdv ali vidi vraga cifra odjednom skoči na 200kn sat počevši od prve minute.
Većina onih kojima sam popravljao kompove na isti način kao i ti me je prestala zvat kad sam rekao satnicu i to uz komentare "Isuse bože pa to je samo komp!" pa su onda fino dobili "Još od kad su Feničani izmislili robno-novčanu razmjenu priznajem samo takvu zahvalu!"
Ne treba se uopće gnjavit sa takvim likovima,po kratkom postupku i to je to
Što se fusha (čitaj: prijateljskih usluga) tiče, mislim da bi takvu raspravu trebali preseliti u OVU temu. U ovoj je naglasak ipak nekako na poslovima gdje je sve-ili-barem-većina-po-PS-u.
BTW, evo i rezultata najnovije ankete:
koliko vidim došlo je do neznatne promjene (0.5%) među ovima koji rade u IT-u u korist zadovoljnih
koliko vidim došlo je do neznatne promjene (0.5%) među ovima koji rade u IT-u u korist zadovoljnih
Hint-hint, ha?
BTW, kako ide? Jel počelo pi*karanje?