Alo kolege IT-gastarbajteri.
Kao što vidimo, popularna je tema s Irskom, a i pravac Njemačke nas je sigurno otišlo poveći broj informatičara.
Evo teme da se malo javimo, izmijenimo iskustva, podijelimo savjete i informacije ako netko namjerava tek krenuti.
Ja već dvije 8 godina sa dragom u Minhenu. Radim kao Junior Softwaretester / Test Engineer / IT-Berater für Software Automation / Senior Test Automation Engineer. Radim testiranje, testautomatizaciju (Tosca, Webdriver.io, Playwright) i test-management (TestRail, Xray) za platformu za mirovinske stupove i razna osiguranja.
Ovako se moja firma Xempus prezentira: https://www.xempus.com/en/pub/career/engineering
Također znam dosta prijatelja/kolega iz IT branše (administracija, programiranje, dizajn, freelancing ...).
Ono što sigurno želim podijeliti koliko me Minhen kao grad sa svojom ponudom i mogućnostima pozitivno iznenadio. Jako lijep grad, uređen i sređen u svim područjima. Turistički i gospodarski jak grad prije svega, stvarno nije bez razloga top grad u Njemačkoj gdje se svi sele. Pri tome ne mislim samo na ljude van granica Njemačke, nego i iz drugih njemačkih pokrajina.
Otkad sam došao ovdje, nažalost mogu reći da sam se osobno "preporodio". Neki bi rekli pretjerivanje, ali IMHO nije. Kao i svima tako i meni fali obitelj, prijatelji i grad koji sam ostavio u Hrvatskoj.
Posao je jeben, zanimljiv i naporan trenutno ekstremno ovisno o projektima, klijentima i meni osobno.
Mogućnosti u karijeri (testera/automatizacije) su "bez" granica, a i kvaliteta života u Minhenu samo potvrđuje da smo napravili dobru odluku i nipošto ne žalimo - Lebensqualität 2019: München bietet die höchste Lebensqualität Deutschlands.
Jako je zanimljivo pratiti razvoj grada a i biti dio toga svega.
Naravno, nije Minhen jedini grad u Njemačkoj, ima dovoljno i drugih gradova u IT ponudi poslova,.
EDIT: sad se zbog pojacanog Homeoffice nacina rada razmisljamo ali i pokusavamo preseliti van minhena malo dalje, nekamo na selo. Stan u prizemlju s vrtom i kucnim ljubimcima bi bio san.
p.s. Ako je tko raspoložen za Biergarten i pivo ( :typical: ), neka se samo javi :)