Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.723.490
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
Već dugi niz godina stanovnici sela Navrhbrdovo imaju problema sa rodama. Kao što svi znamo
početkom proljeća rode dolaze i sa sobom donose i bebe. Selo Navrhbrdovo se nalazi na vrhu jednog
brda – veoma visokog – pa dok rode stignu do njega budu sasvim iscrpljene. Kako u posljednje
vrijeme zapošljavaju svakakve rode u “Baby Komerc” kompaniji, zna se desiti da poneka nejaka roda
ispusti bebu! Da bi doskočili ovoj nevolji stanovnici Navrhbrdova su montirali na krovove svojih kuća
radare kojim detektuju rode, tako da mogu paziti šta one rade. Ali avaj! Radari nekih kuća ometaju rad
radara nekih drugih nižih kuća desno od njih (rode uvijek dolaze sa desne strane sela pa su svi radari
usmjereni desno)!
Majstor Ivica se ponudio da instalise svima ProtivOmet-2011 a naplatit ce uslugu po 1 KM za svaki par
radara koji stvaraju smetnju.
Ulaz i Izlaz
Ulazni podaci se čitaju iz datoteke "rode.in".
U prvom redu se nalazi prirodan broj N ( 1 <= N <= 1.000.000), broj kuća. U sljedećem redu se nalazi N prirodnih brojeva (manjih od ili jednakih 2.000.000.000) koji predstavljaju visine kuća.
ULAZ:5 IZLAZ: 7 KM
3 2 2 2 1

ULAZ:5 IZLAZ: 0 KM
1 2 3 4 5

Ako ja ista razumijem od ovoga??

Razumijete li vi??

Zna li neko rijesiti?

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Pa znaš li rad sa dadotekama?

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
15 godina
neaktivan

NEE..Mozes pojasnit?

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Fijuuu, pa gdje ti nalaziš te zadatke, još ni for petlju nisi shvatio, a htio bi dadoteke?!
http://prva.etf.ba/podaci/TP/tutorijal_C_/datoteke.pdf

13 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...
"rode.in".

Da nije ekstenzija .ini?, ili .txt, to mi je logičnije.

17 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Da nije ekstenzija .ini?, ili .txt, to mi je logičnije.

Svejedno je koja je ekstenzija. Sve je to tak i tak stream bajtova. Unixoidi recimo uopce ne sljive ekstenzije, ekstenzije su prakticki Microsoftova izmisljotina.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina

Dvostruka petlja je rješenje:

Svaki par (niz[i], niz[i+1... n]) gdje je niz[i]  > niz[i+1... n] donosi meštru jednu konvertibilnu marku (ako sam pogodio valutu{#}).

for(int i=0; i<duljinaNiza-1; i++)
    {
       for(int j=i+1; j<duljinaNiza; j++)
       {
          if(niz[i] > niz[j])
          {
             konvertibilneMarke++;
          }
       }
    }
Ostalo je stvar tehnike čitanja iz datoteke.

Dakle, deklariraš niz veličine podatka iz prvog reda - broj kuća

u njega uneseš podatke iz sljedećeg reda o visinama kuća

i provučeš niz kroz ovu dvostruku petlju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.11.2011 22:20 (Floki).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Fijuuu, pa gdje ti nalaziš te zadatke, još ni for petlju nisi shvatio, a htio bi dadoteke?!
http://prva.etf.ba/podaci/TP/tutorijal_C_/datoteke.pdf

Te zadatke zadaje nastavnica...

14 godina
neaktivan

Bok, ljudi, imam jedno pitanje. Dobili smo zadatak u školi da napišemo program koji će unositi prirodan broj n, te niz od n elemenata. Program treba kreirati i ispisati novi niz koji se sastoji od pozitivnih elemanata niza.

#include<cstdlib>

#include<iostream>

using namespace std;

void unos (int, int x[]);

void ispis (int, int x[]);

void pozitivni (int, int x[], int y[]);

int main()

{

int n, a[10], b[10];

cout<<"Unesi broj n"<<endl;

cin>>n;

cout<<"Unesi elemente niza"<<endl;

unos(n,a);

pozitivni(n,a,b);

cout<<"\n\n"<<endl;

ispis(n,b);

system("PAUSE");

return 0;

}

void unos (int n, int x[10])

{

int i;

for (i=0; i<n; i++)

cin>>x[i];

}

void ispis (int n, int x[10])

{

int i;

for(i=0; i<n; i++)

{    cout<<x[i]; cout<<"  "; }

}

void pozitivni (int n, int x[10], int y[10])

{

int i;

for(i=0; i<n; i++)

{

if(x[i]>0)

cout<<x[i];

}

}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
B3Arf00t kaže...

Bok, ljudi, imam jedno pitanje. Dobili smo zadatak u školi da napišemo program koji će unositi prirodan broj n, te niz od n elemenata. Program treba kreirati i ispisati novi niz koji se sastoji od pozitivnih elemanata niza.

...

Dobro, a tvoje pitanje je?

Btw.

void unos (int, int x[]);
void ispis (int, int x[]);
void pozitivni (int, int x[], int y[]);

Kakve su ti ovo deklaracije funkcija? Budi konzistentan.

P.S. Koristi stil Kod da bude lakse citati.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2011 10:48 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

Kada sam koristio stil kod nije mi htjelo posalti poruku. Zadatak glasi ovako: Napiši program koji će unositi prirodan broj n, a zatim niz on n elemenata. Program treba kreirati i ispisati novi niz koji se sastoji od pozitivnih elemenata tog niza. Za unos, pretragu i ispis koristi funkcije. UNOS: 4        -2 -3 2 5   ISPIS: 2 5

EDIT: moje pitanje je što u tom zadatku ne valja. Ne ispisuje mi dobro. Ponovno mi ispiše ovaj niz -2 -3 2 5

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2011 10:55 (B3Arf00t).
17 godina
neaktivan

Zato sto u funkciji pozitivni nigdje ne mijenjas nista i nista ne radis s drugim poljem koje joj posaljes.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Krivo sam prepiso kod za tu funkciju pozitivni, ide ovako:

void pozitivni (int n, int x[10], int y[10])

{

int i;

for(i=0; i<n; i++)

{

if(x[i]>0)

y[i]=x[i];

}

}

17 godina
neaktivan

Evo ispis koji ja dobijem

Unesi broj n
4
Unesi elemente niza
1 2 3 -1

1 2 3 -1082098424
Press ENTER to continue.

Dakle, u cemu je problem?

Ti si rezervirao za drugo polje 10 mjesta u memoriji, ali to polje je neinicijalizirano, tj. u njemu su neke random bezvezne vrijednosti. Seces redom for petljom po prvom polju, ali u isto vrijeme i po drugom. Naime, kad si ti na x[0] u isto si vrijeme i na y[0]. To znaci ovo:

x[0] = 1, x[1] = 3, x[2] = -1

y[0] = 15432543, y[1] = -3243123, y[2] = -1342141 ... i tako dalje, sve neke random bezvezne vrijednosti, smece.

Kad se nalazis na x[0] to se kopira u y[0], dakle y[0] = 1. Isto tako i za y[1] = x[1]. No, kad dodes do x[2] = -1, uvjet nije izvrsen i u y[2] se nece nista kopirati i ostat ce smece (-1342141). Zato kad ispisujes, ispisat ce ovo gore sto i meni. Popravi to s brojacima.

Drugo, nisi konzistentan. I u definiciji funkcije unos i u definiciji funkcije ispis kao parametar dajes polje imena x[10] iako kao argumente dajes dva razlicita polja a i b. To zbunjuje onoga tko cita kod, teze je naci gresku, teze je skuziti kod. Nemoj to raditi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2011 11:22 (1domagoj1).

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Te zadatke zadaje nastavnica...

Pa jeste li radili rad sa dadotekama?, pretpostavljam da niste, jer još ni nizove neznaš, ni funkcije, a htio bih dadoteke, idi polako, korak po korak!

Zadaje nastavnica, je li vam objasnila?, ako nije nemože vam zadavati takve zadatke.

15 godina
1domagoj1 kaže...

Ja da predajem programiranje, svi bi prvo morali nauciti lijepo pisati kod. Pod OBAVEZNO. Ponudio bih par stilova i preporucio jedan, ali da ipak mogu odabrati koji zele te se njega konzistentno drzati, a ne u istom kodu malo jedno malo drugo.

Koliko znam postoji softwer koji moce formatirati kod, pa ako se nekome ne da to raditi onda neka fino provuce kod kroz to. U codeblocksu dolazi i plugin za to. Ima i online:

http://jsbeautifier.org/

http://www.prettyprinter.de/

Barem bi samo formatiranje trebalo biti najmanji problem.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
neaktivan

Ma kakav softver?! Uci se pravilno od pocetka. Tek kad pises pravilno formatiran kod i kad ti to bude prirodno, a ne nesto o cemu moras misliti, onda tek mozes koristiti nekakve softvere.

Kod koji je lijepo i cisto napisan, u vecini slucajeva samo skicnes na ekran i vidis najocitije bugove (naravno, to dolazi s godinama i iskustvom). Kod koji nije lijepo napisan visestruko otezava pronalazenje bugova i gresaka.

Pogotovo je to muka dok moras tudi kod citati i/ili debugirati. Kad ces raditi na projekticima 1000+ linija koda, cak i na tak malim projekticima, onda ces shvatiti o cemu pricam.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2011 15:12 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
15 godina
1domagoj1 kaže...

Ma kakav softver?! Uci se pravilno od pocetka. Tek kad pises pravilno formatiran kod i kad ti to bude prirodno, a ne nesto o cemu moras misliti, onda tek mozes koristiti nekakve softvere.

Kod koji je lijepo i cisto napisan, u vecini slucajeva samo skicnes na ekran i vidis najocitije bugove (naravno, to dolazi s godinama i iskustvom). Kod koji nije lijepo napisan visestruko otezava pronalazenje bugova i gresaka.

Pa slazem se. Kod je puno citljiviji i jasnije se raspoznaje sto je sto.

Problem je sto se u skoli bas i ne pazi previse na urednost koda. Npr. ja radim u skoli u pascalu i progesor uopce nije spominjao formatiranje niti on pazi na to kad pise program. Ja naravno strogo pazim, posebno na uvlacenja.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
14 godina
neaktivan

C++ Builder primjerice ima kraticu crtl-d. Sav neformatirani code uredno posloži, uvuče linije, izbriše nepotrebne razmake itd.. Idealno kad treba analizirati tuđi code.

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zato i rekoh da ja predajem, obavezno bi se pazilo na urednost koda.

Stovise, ubacio bih u nastavni program programiranje u Pythonu, pa da vas onda vidim s formatiranjem koda i indentacijama :), kad prilikom interpretiranja iskoci exception zbog jednog spacea viska :D ili jedne ne-indentirane linije... ;)

@TracerCPP

Ma i vim ima isto na desetke pluginova za tako nesto, ali tako nesto treba se uciti od pocetka. Pogotovo dok se ekipa skupi, a ne dogovore se o stilu, pa svaki programira na svoj nacin. U C/C++-u mozda nije problem, ali u Pythonu je itekako, a upravo to mi se i dogodilo. Ja za indentaciju koristim 4 spacea, dok su dvoje kolega koristili TAB sirine 4 spacea, te jos jedan kolega isto 4 spacea kao i ja. Python interpreter je posebno osjetljiv na takve stvari, "never mix tabs and spaces"...

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2011 15:22 (1domagoj1).

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

... Ja za indentaciju koristim 4 spacea, dok su dvoje kolega koristili TAB sirine 4 spacea, te jos jedan kolega isto 4 spacea kao i ja. Python interpreter je posebno osjetljiv na takve stvari, "never mix tabs and spaces"...

zasto 4 SPACE-a pobogu, sta ti nije 4x lakse stisnuti jednom TAB {#}

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
17 godina
neaktivan
drnde kaže...

zasto 4 SPACE-a pobogu, sta ti nije 4x lakse stisnuti jednom TAB {#}

Lupis TAB, ali editor napravi 4 spacea. Svaki iole bolji editor ima mogucnost da odaberes - kad lupis TAB - hoce li raditi spaceove ili tabulare. Ne kuzim sto hoces reci?

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Zato i rekoh da ja predajem, obavezno bi se pazilo na urednost koda.

Stovise, ubacio bih u nastavni program programiranje u Pythonu, pa da vas onda vidim s formatiranjem koda i indentacijama :), kad prilikom interpretiranja iskoci exception zbog jednog spacea viska :D ili jedne ne-indentirane linije... ;)

@TracerCPP

Ma i vim ima isto na desetke pluginova za tako nesto, ali tako nesto treba se uciti od pocetka. Pogotovo dok se ekipa skupi, a ne dogovore se o stilu, pa svaki programira na svoj nacin. U C/C++-u mozda nije problem, ali u Pythonu je itekako, a upravo to mi se i dogodilo. Ja za indentaciju koristim 4 spacea, dok su dvoje kolega koristili TAB sirine 4 spacea, te jos jedan kolega isto 4 spacea kao i ja. Python interpreter je posebno osjetljiv na takve stvari, "never mix tabs and spaces"...

Sorry, pukla mi veza taman kad se postalo.

@domagoj - kako srediti to sa intedencijom. Ubija me. Posebno kad npr stavim neki komentar pa mi u liniji ispod ispiše tu neku intendenciju. 

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2011 20:46 (Shody_1994).
13 godina
neaktivan

@Shody, daj uredi taj tekst, skloni svoj tekst iz stila "Citat".

17 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Sorry, pukla mi veza taman kad se postalo.

@domagoj - kako srediti to sa intedencijom. Ubija me. Posebno kad npr stavim neki komentar pa mi u liniji ispod ispiše tu neku intendenciju. 

Koji editor? O kojem je programskom jeziku rijec?

17 godina
TracerCPP kaže...

C++ Builder primjerice ima kraticu crtl-d. Sav neformatirani code uredno posloži, uvuče linije, izbriše nepotrebne razmake itd.. Idealno kad treba analizirati tuđi code.

VS 2010 posloži kod sam, indenti se rade u realnom vremenu dok se kod unosi.

Međutim, puna funkcionalnost te osobine dolazi tek u C#.

npr. ukoliko se napiše int a=5; - kad se utipka semicolon kod dobija oblik int a = 5;

to isto vrijedi i za funkcije, grananja, petlje, klase.

A što je još najbolje - kad se kopira kod u .cs datoteku - naprave se razmaci i indenti ukoliko nedostaju.

Šteta je što se ova puna funkcionalnost ne odnosi na C++, ali u svijetu profita je takva logika, 

kad kupiš od mene magarca, dajem popust ako kupiš i samar kod mene{#}

p.s. za sve ove koji se žale da im editor na forumu ne prihvaća formatirani kod - uzmite Lisca , a ne Chrome-a.

Prije nego se unese kod u editor, prebaciti na stil Kod u editoru i onda zalijepiti kod.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 13:03 (Floki).
14 godina
neaktivan

Indenti u realnom vremenu se podrazumijavaju u svakom boljem editoru. C++ builder isto također sve radi sam, a čak postoje i skice (templati) naredbi što je pogotovo korisno za početnike. Npr., napišeš if i nakon razmaka on automatski doda cijelu strukturu coda (zagrade za uvjet, vitičaste zagrade za code) u editor. Isto vrijedi i za petlje itd., a moguće je definirati i vlastite template.

Nakon što se napiše for i razmak...

Realno, može se biti zadovoljan mogućnostima današnjih editora. Tu i tamo koji ima feature više no ništa bez čega se ne može.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 13:12 (TracerCPP).
17 godina

Očito je C++ builder najbolje rješenje za C++ koje postoji

Međutim, dosta je skup, a nema free verzije (ispravite me ako griješim)

Dakle ili platiti, ili koristiti neku zastarjelu free verziju.

VCL je strašno dobar framework, međutim - stvari su postavljene tako da ga mogu koristiti oni koji mogu isplatiti C++ Builder.

MS je tu blagonakoniji od Embarcadero--a.

Ne što je MS nešto dobrohotniji, nego ovakvom politikom širi programersku bazu.

Ne bi se začudio da u sljedećoj verziji VS-a implementiraju defaultnu podršku za kreiranje android aplikacija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 13:38 (Floki).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Floki kaže...
VCL je strašno dobar framework, međutim - stvari su postavljene tako da ga mogu koristiti oni koji mogu isplatiti C++ Builder.

MS je tu blagonakoniji od Embarcadero--a.

Ne što je MS nešto dobrohotniji, nego ovakvom politikom širi programersku bazu.

Borlandov menadžment i programeri koji se drže Microsofta ko pijan plota razlog su zašto su danas pozicije takve kakve jesu. Borlandov C++Builder i Delphi su zbog VCL-a dugi niz godina bili superiorni Microsoftovim rješenjima za većinu vrsta aplikacija (Visual C++ uopće nije "visual", a Visual Basic je sprdnja naspram fenomenalnog Delphija). No, oni prvi su od Borlanda (koji zapravo nije ni znao što će sam sa sobom pa se jedno vrijeme zvao Inprise - WTF?! Borland, ne samo u pogledu imena, nije znao da li da piški ili kaki), a ovi drugi od Microsofta. Pa su programeri išli na sigurno - znali su da ako ostanu s Microsoftom, da će uvijek imati dostupne razvojne alate. Iako ih je Microsoft za*ebao - .Net je značio da svejedno trebaju mijenjati platformu, da ne mogu više nastaviti koristiti stare alate i framework, nego da moraju napraviti prelazak. A eto - oni koji su ostali na C++Builderu i Delphiju, još uvijek rade onako kako su i dugi niz godina radili. .NET framework je samo lošija kopija VCL-a.

Uglavnom - situacija je takva kakva je jer su jedna rješenja od Borlanda, a druga od Microsofta. Situacija nema veze s kvalitetom i iskoristivosti razvojnih alata, nego baš s tim - jedno je od Borlanda (ili sad Embaca...blablabla), drugo od Microsofta. Rat je gotov, Microsoft je pobijedio..

Edit: moram se malo ispraviti: Borland nije znao bi li piškio ili kakio i što se tiče samih razvojnih alata - npr. spajanja na baze podataka. Prvo je imao mrski Borland database engine, pa je poslije omogućavao spajanje preko Windowsovih ADO komponenti, pa je poslije opet uguran dbExpress, ne znam je li ugurao i još što. Isto tako je bilo promjena u alatima za izvještaje. Pa je izdao Kylix iliti kombinaciju Delphija i C++Buildera za Linux pa je odustao od nje. Pokušao je uvesti CLX kao zamjenu za VCL, crossplatform framework zasnovan oko Qt-a, pa je odustao od nje, odnosno vratio se na VCL. Pa je u međuvremenu izdao i C++BuilderX, ako sam dobro pročitao razvojni alat temeljen oko C++-a i Jave, s frameworkom kojeg koristi JBuilder (dakle - bez VLC-a! bez najbitnije stvari!) pa je odustao i od njega. Hm... Čim više sad gledam što je sve Borland napravio, više mi je jasno zašto su ljudi ostajali pri Microsoftu. Borlandov menadžment ko da je bio na nekim teškim drogama.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 14:22 (mbaksa).
14 godina
neaktivan

Može se kupiti komercijalna verzija C++ Buildera i Delphija (Starter Edition) sada tek za 150 eura. Ograničena je uglavnom samo na zaradu (možeš s njome zaraditi maksimalno 1000$ godišnje). Po meni je to za hobi programere idealno.

http://www.embarcadero.com/products/cbuilder/starter

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 14:16 (TracerCPP).
Moj PC  
0 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice