Početnik-programiranje

poruka: 30
|
čitano: 6.383
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Početnik-programiranjee

Pozdrav svima !

Htio bih početi programirati pa bih volio znati kako da pocnem, sta da pocenem citati i u cemu da pocenem raditi ...

Mnogi mi govore HTML ili Java :)

Imam windows 7 ,a prica se da je puno lakse programirati u linuxu i u onoj verziji backtrack 5 pa ih mislim instlirati !

Ako moze vase misljenje,hvala !

1 0 hvala 0
16 godina
Početnik-programiranje

Mislim ipak da je xp bolji, on sam programira samo mu veliš što{#}

Molim te, prouči podforum programiranja, imaš ovakvih tema hrpu. Dok proučavaš shvatit ćeš kave si gluposti ovdje napiso, a i naći ćeš odgovore na svoja pitanja.

Moj PC  
5 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Početnik-programiranje

ma čitam mjesec dana svi različito kažu :/

12 godina
protjeran
Re: Početnik-programiranjee
hollow kaže...

Pozdrav svima !

Htio bih početi programirati pa bih volio znati kako da pocnem, sta da pocenem citati i u cemu da pocenem raditi ...

Imam windows 7 ,a prica se da je puno lakse programirati u linuxu i u onoj verziji backtrack 5 pa ih mislim instlirati !

Ako moze vase misljenje,hvala !

Ovisi što želiš programirati, googlaj HTML, pogledaj za što služi i što se s njime radi, zatim googlaj Javu i napravi isto. :)

Ako ces programirati u Javi ili HTML-u "težina" programiranja je ista, neovisno o operativnom sustavu koji koristiš.

15 godina
neaktivan
Re: Početnik-programiranjee
hollow kaže...

Pozdrav svima !

HTML nije programski jezik nego markup (opisni) jezik, kao i XML...

Java, javascript, C, C++, C#, actionscript, lua, basic, python, php... to su ti programski jezici.

S čime da počneš? Hmm, prolistaj podforum i vidi što se često ovdje spominje. Prolistaj teme, pogledaj malo jezike. Postoje jezici koji bi, ajmo reći, možda bili prikladniji početnicima (python recimo), ali čini se da se ovdje na forumu jako malo ljudi bavi tim jezicima.

Kada malo bolje promislim http://www.codecademy.com/ također nije loš izbor.

hollow kaže...

Posve je nebitno koji operacijski sustav koristiš.

0xBADC0DE
13 godina
neaktivan
Početnik-programiranje

volio bih programirati na podrucju aplikacija,dizajn,igara ... ne zelim neke tablice i slicno :D

Znam nesto sitno u visual basicu al zelim preci na nesto vece {#}  ,stvarno se ne mogu odluciti.

Molim vas dajte neke tutoriale i da mi odaberete program u kojem pocnem da radim

0 0 hvala 0
16 godina
Početnik-programiranje

Ozbiljnije programiranje bez tablica/baza{#}

Ako se želiš bavit dizajnom netreba ti programiranje, primi se programa za to. Evenutalno flash. Nuči još CSS i HTML. Možda bi mogao i PHP al tu su ti opet tabilce/baze.{#}

Nezz kako si si ti to zamislio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Početnik-programiranje

Ako već imaš nekakvog iskustva u Visual Basic-u nastavi ga koristiti i bolje ga upoznaj. Kada shvatiš nekakve osnove programiranja u bilo kojem programskom jeziku nije ti tako teško naučiti neki drugi programski jezik, prvi je uvijek najteži jer krećeš od nule, tj. bez ikakvog znanja.

Visual Basic je bio i moj prvi programski jezik, mislim da je to dobar programski jezik za početnika. Preporučujem da koristiš Visual Basic.Net tj. Visual Basic koji koristi .Net platformu, kada malo bolje upoznaš ovu platformu lako ti se prebaciti na C# ili bilo koji drugi .Net programski jezik (naravno ukoliko želiš da ostaneš u .Net okruženju), uglavnom znanje o konceptu OOP-a (objektno orjentisano programiranje) koje ćeš steći u Visual Basic-u će ti pomoći da se lakše usvojiš bilo koji drugi objektno orjentisani programski jezik (npr. java, c++, i sl.).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Početnik-programiranje

ma ne mislim tako nego npr. programirati neki program za racunanje i slicno .... volio bih ovako neke programirati programe za e-mail i slicno,nesto vezano za wireless,igre,ubrzanje pc-a...

a poslije toga bih volio nauciti hakirat.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
hollow kaže...

ma ne mislim tako nego npr. programirati neki program za racunanje i slicno .... volio bih ovako neke programirati programe za e-mail i slicno,nesto vezano za wireless,igre,ubrzanje pc-a...

Nisi me razumio .Net (dotNet) ne predstavlja Internet. Proguglaj da ti ne objašnjavam pošto treba jako mnogo pisati.

16 godina
neaktivan

Kada si to tako postavio, assembler za početak. Trebati će ti kada budeš "hakirao" :)

13 godina
neaktivan

nisam tebi odgovarao....svakako hvala na pomoci nastavit cu da se mucim u basicu   pa cu da se prebacim poslije na javu ili neki C .....

A ako mi mozes pomoci oko backtracka 5 i linuxa govori mi prijatelj stalno da instaliram njih umjesto windowsa pa nez sta da radim :/

13 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...

Kada si to tako postavio, assembler za početak. Trebati će ti kada budeš "hakirao" :)

ok. hvala {#}

14 godina
protjeran
hollow kaže...

nisam tebi odgovarao....svakako hvala na pomoci nastavit cu da se mucim u basicu   pa cu da se prebacim poslije na javu ili neki C .....

A ako mi mozes pomoci oko backtracka 5 i linuxa govori mi prijatelj stalno da instaliram njih umjesto windowsa pa nez sta da radim :/

Pusti ti backtrack i slično. Uhvati se prvo učenja.

Ad astra peronospora
13 godina
neaktivan
Početnik-programiranje

Oću sad raditi u Assembly ili visual basic  {#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Početnik-programiranje
Ako si početnik onda Assembly definitivno.
Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
Moj PC  
2 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

Ozbiljnije programiranje bez tablica/baza{#}

Što je tako šokantno?

0xBADC0DE
16 godina

Ma ništa, čudno mi je da bez baza možeš napravit ozbiljniju igru ili aplikaciju. Ne bavim se ozbiljno time pa možda i griješim{#}

15 godina
odjavljen
hollow kaže...

Oću sad raditi u Assembly ili visual basic {#}

nj0fra kaže...
Ako si početnik onda Assembly definitivno.

Ako si početnik, ja bi ti preporučio da počneš programirati, odnosno da počneš proučavati Booleovu algebru na jednostavnim digitalnim sklopovima tipa nešto iz serije 7400, jeftini su, par kuna, a kasnije u toku učenja da pređeš na registre, pa tek onda na asembler.

14 godina
Početnik-programiranje

O koje gluposti... Aj ti prvo odluči šta hoćeš i nemoj se tu prenemagati. Te dizajn, te neke aplikacije, etc... Vidim ja da ti iskreno rečeno nemaš pojma o čemu pričaš. S programima koji koriste wireless, igrama i ostalom "ozbiljnom" kompanijom se ne počinje. Šta misliš da ne bi svaki krelac ima svoj Battlefield i Assassins Creed? Basic, Pascal, Python za desktop početke, a HTML i CSS za web... Na tebi je šta hoćeš i nemoj tu izmišljati nešto..

I da, DOS je pod obavezno...

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 22:10 (david7).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hollow kaže...

Uspori. Ti prvo trebaš pohvatati osnove, kada to učiniš lakše će ti biti odlučiti se kako dalje želiš nastaviti. Dao sam ti jedan zgodan link, a i ovaj podforum je preplavljen temama o C-u i C++-u, samo da par većih tema u ovom podforumu pročitaš već bi nešto naučio.

hollow kaže...

Zapitaj se, što ćeš dobiti sa backtrackom? Drevne hakerske sposobnosti? Za što ti zapravo backtrack *treba*? Kada odgovoriš na to pitanje znat ćeš isplati li ti se prebacivati.

0xBADC0DE
13 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
hollow kaže...

Uspori. Ti prvo trebaš pohvatati osnove, kada to učiniš lakše će ti biti odlučiti se kako dalje želiš nastaviti. Dao sam ti jedan zgodan link, a i ovaj podforum je preplavljen temama o C-u i C++-u, samo da par većih tema u ovom podforumu pročitaš već bi nešto naučio.

hollow kaže...

Zapitaj se, što ćeš dobiti sa backtrackom? Drevne hakerske sposobnosti? Za što ti zapravo backtrack *treba*? Kada odgovoriš na to pitanje znat ćeš isplati li ti se prebacivati.

Hvala tebi jer si mi najvise pomogao !

Procitat cu malo vise forum i osnove pa cemo vidjeti kako cu dalje :D

17 godina
neaktivan
Početnik-programiranje

Kao pocetniku preporucujem ti da se ulovis knjige. Za pocetak ti je bitno nauciti logiku programiranja i taj nacin razmisljanja bez puno zaje*bancije sa samim jezikom, sintaksom i slicno. Stoga, ja cu uvijek pocetnicima savjetovati - Python. Vrlo visok jezik, cist, jednostavan, ima vlastiti garbage collector, idealan za ljude koji se prvi puta susrecu s programiranjem. Na netu postoji hrpa knjiga (i besplatnih), tutoriala, ogromna zajednica.

Jedna od takvih je i knjiga Zeda A. Shawa: Learn Python The Hard Way. Moja preporuka. Takoder pogledaj i python.org za sam Python, a i ovaj vodic za pocetnike gdje mozes naci daljnje linkove za ucenje.

Zasto Python? Zato sto ti zelis nauciti programirati, a ne se gnjaviti s raznim boljkama samog jezika. Uzmimo za primjer "Hello world" u C++-u i Pythonu.

C++

#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Hello world" << std::endl;

return 0;
}

Python 2

print "Hello world"

Kad pocetnik krece s C++-om (ili C-om), cak i za "Hello world" namecu se razno razna pitanja. Zasto ovaj #include i sto je taj #include? Sto je iostream? Sto je main funkcija? Sto je uopce funkcija? Zasto je int ispred? Sto je to std ispred cout-a (cout sluzi za ispis, jel)? Sto su ove dvije dvotocke ::? Zasto je na kraju return 0, zasto nije recimo return 255? Sto uopce taj return predstavlja? Dakle, hrpa nepotrebnih pitanja (koja pak dalje iniciraju razna podpitanja) koja pocetnika zamara, dok smo u stvarnosti samo htjeli pokazati kako ispisati nesto na konzolu. Ako pocetniku velite, to je tako, uzmi to zdravo za gotovo i tako pisi - nije dobro - znam koliko je mene zivciralo kad su na predavanjima to govorili - "uzmite to zasad zdravo za gotovo". Zasto mi onda to pokazujes dovraga, ako moram uzeti zdravo za gotovo?! Ili objasni ili nemoj ni pokazivati. Ako pak s druge strane sve to krenete pocetniku objasnjavati, dolazimo u drugu krajnost, previse informacija odjednom sto pojedinca zamara, plasi i u krajnjoj liniji odbija od daljnjeg ucenja. A gdje smo jos od pokazivaca, referenci, funkcija, klasa, metoda itd. A sve sto zelimo je mladog programera nauciti konceptima programiranja, a ne ga zamarati s konceptima pojedinog jezika.

Da bi pojedinac imao volju i zelju za daljnjim ucenjem, on mora imati osjecaj da nesto postize i da napreduje. Ako negdje zapne (nedaj Boze na duze vrijeme) to ga moze poprilicno demotivirati. Pogotovo stvari kao zaboravljanje znaka '&' u scanf funkciji, sjecam se svojih pocetaka koliko sam zivaca izgubio na takvim naoko banalnim stvarima. Ista je stvar i s drugim jezicima, kao npr. Java. Tamo je programer pocetnik pak u samom startu zasut klasama, metodama, exceptionima(!) (Java je poprilicno osjetljiva na iznimke)...

Pogledajmo sada "Hello world" u Pythonu. 1 linija koda (slovima: jedna). Koja radi upravo ono sto je nama potrebno. Ispisuje nesto u konzoli. Ne samo to, vec je i intuitiva da intuitivnija ne moze biti. Sama rijec "print" govori sto ta naredba radi (dok je cout vec malo kriptican izraz). Ispisuje. Bez ikakvih dodatnih includeova, returnova, klasa, metoda ili cega vec. Odmah smo presli na stvar (u ovom slucaju ispis).

A to je po mom misljenju ono najbitnije kad netko uci programirati - da nauci programirati, a ne da mu jezik smeta, zasto ovo ovako, a zasto ovo onako. Kad se pohvataju fundamentalni koncepti samog programiranja, lako je dalje prebaciti se na neki drugi jezik jer tada vec znamo ono bitno, programirati, a onda se fokusirati na sam jezik nije neki problem.

Ali Python je samo "skriptni" jezik.

Krivo. Python je puno vise od "samo skriptnog" jezika. Ooooo, kakve se sve stvari mogu napraviti u Pythonu.

Python je spooooor!

Istina, Python je interpretirani jezik, sto dodaje overheada. Kao i cinjenica da je Python dynamic typed jezik. Pa i njegov automatski memory management. Ali to sve ne mijenja cinjenicu da vecina danasnjih aplikacija nije proracunski i numericki zahtjevna (igre ne racunam iako se lijepe stvari mogu napraviti i u Pythonu). U velikoj vecini slucajeva stvari se svode na sljedece: kodiraj cijeli dan i izvrsi zadatak u roku sat vremena ili kodiraj sat vremena i izvrsi zadatak u roku jednog dana. Samo ovisi o vama koji pristup vise preferirate.

No, da zakljucimo nakon poduze digresije. Moj savjet za poceti programiranje: Python. Zasto? Zato.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

7 0 hvala 3
14 godina
neaktivan
Početnik-programiranje

Svaki drugi dan nikne jedna ovakva tema... {#}

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
TracerCPP kaže...

These days, everybody wants to be a rockstar. Cool

13 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Ma nema veze, lijepo je vidjeti da ima neko od mlađih da ga zanima programiranje, a ne samo igre i raspredanje o hardverskim komponentama.

Sjećam se sebe... 

17 godina
Početnik-programiranje

Vezano za asembler, da, definitivno trebas pocet pisat u asembleru. Tek nakon sto isprogramiras svoju web stranicu u asembleru trebas preci na nesto teze tipa visual basic. A kad skuzis visual basic, onda si prakticki i haker jer se sve moze preko visual basica napravit: 

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 11:02 (tnakir).

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Tek nakon sto isprogramiras svoju web stranicu u asembleru 

{#}

call head

call body

head:

mov R0, '../css/moj_css.css'

mov R1, '../js/dzej_kveri.js'