Čitajući naslove postova na ovom forumu, čovjek stiče dojam da se sve vrti oko C/C++, C#, .NET, php, ASP.NET. Neki se, možda, s nostalgijom sjećaju objektnog Pascala Delphija iz dobrih starih dana i s gnušanjem gledaju novotarije koje nisu ni do gležnja nekadašnjoj slavi, logičnosti i jednostavnosti Delphija. Da, Delphi je mrtav, ali objektni Pascal je vitalniji nego ikada. Delphi je mrtav, živio Lazarus/Free Pascal! Uvjerite se sami: www.lazarus.freepascal.org
Pascal nije mrtav
- poruka: 17
- |
- čitano: 5.898
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Znam da je subjektivno, ali mene fascinira koliko nelogičnu sintaksu Pascal ima :D
Nelogičnu??
Rekreativno sam malo drndao po basicu, pascalu, c-u i sada po c#. Od svih njih mi je samo pascal ostao u losoj uspomeni .
Da, nelogičnu. Čemu, pobogu, pravilo da ; ne smije doći ispred elsea? Možda je to u redu s dublje perspektive da je IF u Pascalu naredba a ne konstrukcija, ali to ne povećava moje razumjevanje prema tom jeziku.
Vidim da ima obožavatelja Pascal-a , neka ,uvijek treba našim zaostalim školama krenuti s "pascalom" , da ne bi slučajno nešto drugo uveli .
Možda za kojih 20-tak godina C# ili Java krenu u osvajanja naših edukacijskih ustanova (škola)......samo vrlo subjektivno mišljenje ništa više.
Ma treba QBasic! :D
Već vidim smjer u kojem ovo kreće :D
Ja sam donedavno programirao u Pascalu. Radio u firmi koja radi ERP software na kombinaciji pascal/oracle. A privatno, napisao sam dosta programa, no imao sam havariju sa diskom pa mi nije puno ostalo koda. Imam jos source od mp3 playera koji sam radio cini mi se..i da, obozavam Pascal
Vidim da ima obožavatelja Pascal-a , neka ,uvijek treba našim zaostalim školama krenuti s "pascalom" , da ne bi slučajno nešto drugo uveli .
Možda za kojih 20-tak godina C# ili Java krenu u osvajanja naših edukacijskih ustanova (škola)......samo vrlo subjektivno mišljenje ništa više.
Nemam ništa protiv toga da se u školama uči C#, ali zašto Pascal dovodiš u kontekst zaostalosti? Po čemu je to Visual Studio/C# bolji od Delphija/Pascala?
Uostalom, da nije bilo Pascala, ne bi bilo ni .NET, ni C#. Zašto? Pa zato što je to sve osmislio baja kojeg je Microsoft regrutirao iz Borlanda, ne sjećam se sad njegovog imena...
Lazarus/Free Pascal je RAD sličan Delphiju. Ima svoju biblioteku LCL po uzoru na Delphijev VCL. Relativno jednostavno se Delphijeve projekte može pretvoriti u Lazarus projekte, ako nema puno Windows specifičnih stvari. Naime, Lazarus/FPC je multiplatformalni IDE (Windows, Linux, FreeBSD, MacOS itd.), što je velika prednost.
Što se tiče samog jezika Pascala, meni je on daleko logičniji, strukturiraniji i pregledniji od C/C++ hijeroglifa.
Za razliku od C/C++, koji je jedan veliki hack od samog početka, o C# imam puno povoljnije mišljenje. Ali opet, to je, nažalost, Microsoftov atar, a to izbjegavam. Tko s vragom tikve sadi....
Lazarus/Free Pascal je RAD sličan Delphiju. Ima svoju biblioteku LCL po uzoru na Delphijev VCL. Relativno jednostavno se Delphijeve projekte može pretvoriti u Lazarus projekte, ako nema puno Windows specifičnih stvari. Naime, Lazarus/FPC je multiplatformalni IDE (Windows, Linux, FreeBSD, MacOS itd.), što je velika prednost.
Što se tiče samog jezika Pascala, meni je on daleko logičniji, strukturiraniji i pregledniji od C/C++ hijeroglifa.
Za razliku od C/C++, koji je jedan veliki hack od samog početka, o C# imam puno povoljnije mišljenje. Ali opet, to je, nažalost, Microsoftov atar, a to izbjegavam. Tko s vragom tikve sadi....
Ja sam počeo programirati u pascalu. Bio sam i 3. u županiji još u srednjoj školi i opet se nikako ne bih složio da je pregledniji od C++a. Štoviše, pascal je svjetlosnim godinama daleko od jačine C(++)a. A što se tiče multiplatforme, pomoću C-a su rađene cijele platforme, a kamoli da te aplikacije ne možeš tamo portati. No opet, svatko ima svoj ukus. I također, C++ koristi VCL biblioteku u C++ Builderu. A imam instaliran i taj lazarus. I uglavnom mi se ruši non-stop.
Ruši? Hm, meni se nikada ne ruši...Koju verziju imaš instaliranu?
0.9.26
Zar Pascal nije nastao na bazi Algola60
To bi trebalo razjasniti , ono o nelogičnosti ....
Nego koliko znam, što se tiće Pascal-a , prvi Apple programi su bili rađeni u Pascalu, pa zatim u Object Pascalu. Mada kupnjom NeXt-a , apple je počeo bazirati sve na Object C-u.
Za kraj:
Meni je Pascal bio SUPER
ej PASCAL JE ZAKON!!!!
i zato pošto imam samo 12 godina i učim basic .... pitao sam se dali mi možete poslat sourcove na ovu adresu:
z3r0-0n3@net.hr
Evo skinuo sam ovaj Lazarus, izgleda zanimljivo, ima li kakav tutorial za njega?
pascal sam tek onako ucio u srednjoj, samo da dobijem dobru ocjenu i gotovo..a basic sam jos u osnovnoj intenzivno radio, i iso na takmicenja itd..iz BiH sam inace..
uglavnom, ko god je ucio basic, i intenzivno se bavio time, mislim da ce se slozit da ne moze losije haha xD
barem je meni tako bilo..prosta cinjenica da sam imao losu praksu ne deklarisat niti jednu varijablu,nego odma koristit,onda masovna upotreba GO TO itd..kad se sjetim kako sam tad shvatao to cijelo programiranje, i kako sad kada ucim na faxu c++..ma razlika je ogromna :D