Imam msn ^^
Prije nego skupljaš ikakav tim nauči programirati. Jako je teško. Za početak, najbolje ti je naučiti HTML, PHP - http://www.php.net/ i JavaScript - http://en.wikipedia.org/wiki/JavaScript.
Imam msn ^^
Prije nego skupljaš ikakav tim nauči programirati. Jako je teško. Za početak, najbolje ti je naučiti HTML, PHP - http://www.php.net/ i JavaScript - http://en.wikipedia.org/wiki/JavaScript.
tražio sam po forumu ali nisam pronašao ovu temu pa sam je zato odlučio otvoriti...mislim da većina ovdje imam iskustva u programiranju pa me zanima kako napraviti igru i koji su mi programi za to potrebni?!
e ljudi zna neko mozda napravit server(Public) za counter strike source???
Ovako vidim da su tu ljudi pisali sve i svasta..
No da se prestavim, ja sam Ivan Mandić i imam eo punih 18, mogu ti rec da se bavim programiranjem igara malo vise od 5 godina..radio sam s raznim engineima sto 2D sto 3D..Isprva nisam imo pojma o programiranju niti o bilo cemu vezanom za igre,tako da sam poceo s nekim toolovima koji to niti ne zahtjevaju..Najvise vremena sam proveo radeci s 3D Game Studiom koji je prilicno dobar,prvenstveno nije ogranicen na odredjeni tip igre niti nesto slicno i nije iskljucivo za igre..Ima vlastiti programski jezik koji je veoma slican c-u no dosta laksi..za prve rendere ti treba oko 10ak redova koda koje nemoras ni sam pisati,dovoljno ti je da samo slozis level u "level editoru"(WED) i kopiras kod iz help-a..Ja bih ti ga definitivno preporucio,iako ga ne koristim vise ako krenes radit s njim, ti ili bilo tko,javite mi se tu na forumu ili preko e-maila i ja cu vam rado pomoci..
E sad buduci da je tvoje pitanje bilo kako napraviti igru:
1. Odluci se sto zelis koristit,izbor ti je stvarno velik od gotovih enginea pa do grafickih API-a..Moja preporuka ti je gotovi engine,bar za pocetak.. (lite-c ti je besplatan na www.3dgamestudio.com )
2. Za pocetak malo proucavaj tudje kodove jer veoma je bitno da shvatis samu logiku igre.
3. Bilo bi dobro da nepucas visoko i da krenes s necim laganim,imas ljudi koji vec imaju gotove koncepte,cjelu pricu u detalj, websiteove itd. a nemaju blage veze o igrama.
4. Nemoj se gurat odma s nekim u tim niti pokusat okupljat neki tim, buduci da od tog najcesce nebude nista..Prvo vidi kolike su tvoje osobne mogucnosti i koliko ti je to zahtjevno.
5. Ako vec zelis silno imat vlastiti tim, moras prvo sebe upoznat s mogucnostima svojim i mogucnostima engine-a a zatim i njih,jer ako ti ljudi nebudu upoznati s mogucnostima i pocmu radit modele s 50k poligona..to nece dobro zavrsit..
6.Radio sam na dost razlicitih tipova igara,eksperimentiro s raznim stvarima dosta tog nisam zavrsio..neke projekte nikad nisam stavio na net ili sam ih jednostavno zagubio (nisu bili bas neki pretjerano dobri), dogodilo mi se da mi uleti virus ili ode HD i baci sve moje mukotrpne sate sjedenja za kompom u zaborav...razlog zbog kojeg to govorim jest sljedeci, trebas bit jako uporan i jako strpljiv..imat ces dana kad ti se nece dat ili kad ce ti se dat a neces moc..doces do neke zapreke nes imat blage kako da ju rijesis..a ponekad jednostavno pocmes radit nes drugo..ma ono,da nepricam dalje..moras biti uporan!
7. Ovo sam mislio da se podrazumjeva ali evo radi reda: JAKO PUNO SLOBODNOG VREMENA..
p.s.
Od svih stvari koje sam radio,mozete na netu naci samo zadnjih par mjeseci:
1. www.fpx-studio.com imate jedan demo "project ducky" koji ubiti pokazuje snaku 3DGSovog enginea za fiziku. (Objavljen je u FAQ na njihovoj stranici,ako vam to ist znaci)
2. Moj kanal na youtube-u https://www.youtube.com/user/likizmase (nisam par mjeseci nist stavio na njega,al razlog je taj so radim game engine..pa cu uskoro mal o njemu)
U kojem jeziku radiš engine? 2D ili 3D?
3D engine, C/OGL(Ogl hard core). Zasto?
Pitam, i ja se bavim izradom igra.
Možda će te zanimati, otvorio se sajt za hrvatske developere - DoubleBuffer
a da iskušaš blender??
blender.org
je složeniji za skonta.. ali budući da svakako ideš od nule onda se nauči na onom što je free a jednako kvalitetno.
Hvala za link,registriro sam se..
Igru nije baš tako jednostavno napraviti. Prvo moraš znati programirati. Znači, barem godinu dana učenja programiranja. Pri tome ne mislim učenje u smislu uzmi knjigu i deri primjere, nego s jedonstavnim mini-projektima. Naravno, moraš početi s primjerima, ali kasnije, kreni na npr. text-based adventure. Nakon toga probaj napraviti text-based RPG. Nakon toga probaj napraviti križić-kružić ili tetris. Kad bi znao kako tako "jednostavne" igre mogu biti zakoplicirane u kodu. Samo ti treba truda i volje... I slobodnog vremena.
Ja osobno sam počeo prije 2 ili 3 godine, prije 4 s programiranjem, krenuo u Pascalu, logo pa skočio na C++. Radio sam u C++ text based adventure, te sam tad otkrio C#. Radio sam od onda u C#u na jednom projektu, na jednoj epizodi igre, i nikad ne nisam napravio! Uvijek sam dodao nešto novo, napravio novu funkciju, promjenio gameplay, preuredio inventory, napravio invetnory(!), i tako išao redom. Sad imam funkcionalni txt adventure engine koji stoji u project folderu neiskorišten. Problem je u tome, što uz sve to trebaš i ideju. Ja sam prije godinu i pol napravio kompletni koncept za TCG kojeg ću jednog dana napraviti virtualno. Nisam napisao niti jednu liniju koda za taj projekt. Znači, samo hrabro, okani se gamemakera i navali na programiranje, te bilježi svaku ideju koju imaš.
Sretno!
Igru nije baš tako jednostavno napraviti. Prvo moraš znati programirati. Znači, barem godinu dana učenja programiranja. Pri tome ne mislim učenje u smislu uzmi knjigu i deri primjere, nego s jedonstavnim mini-projektima. Naravno, moraš početi s primjerima, ali kasnije, kreni na npr. text-based adventure. Nakon toga probaj napraviti text-based RPG. Nakon toga probaj napraviti križić-kružić ili tetris. Kad bi znao kako tako "jednostavne" igre mogu biti zakoplicirane u kodu. Samo ti treba truda i volje... I slobodnog vremena.
Ja osobno sam počeo prije 2 ili 3 godine, prije 4 s programiranjem, krenuo u Pascalu, logo pa skočio na C++. Radio sam u C++ text based adventure, te sam tad otkrio C#. Radio sam od onda u C#u na jednom projektu, na jednoj epizodi igre, i nikad ne nisam napravio! Uvijek sam dodao nešto novo, napravio novu funkciju, promjenio gameplay, preuredio inventory, napravio invetnory(!), i tako išao redom. Sad imam funkcionalni txt adventure engine koji stoji u project folderu neiskorišten. Problem je u tome, što uz sve to trebaš i ideju. Ja sam prije godinu i pol napravio kompletni koncept za TCG kojeg ću jednog dana napraviti virtualno. Nisam napisao niti jednu liniju koda za taj projekt. Znači, samo hrabro, okani se gamemakera i navali na programiranje, te bilježi svaku ideju koju imaš.
Sretno!
Fpx, misliš game makeri?
Ne slažem se, jer kad koristiš game maker, ti ne radiš igru. Samo namjestiš postavke i assete. I klikneš na "Make game!". Jedino u čemu mogu koristiti jest shvaćanje osnova game logike. Pod time mislim na same osnove, kao što je game loop.
Fpx, misliš game makeri?
Ne slažem se, jer kad koristiš game maker, ti ne radiš igru. Samo namjestiš postavke i assete. I klikneš na "Make game!". Jedino u čemu mogu koristiti jest shvaćanje osnova game logike. Pod time mislim na same osnove, kao što je game loop.
Fpx, misliš game makeri?
Vi bi radili igre, a ne znate niti što je "game engine"?
sta mislite o Dark Basicu?
dosta jednostavno a podržava i nvidia physx,shadere itd...
meni je jedino problem sta neznam modelirat :|
Vi bi radili igre, a ne znate niti što je "game engine"?
A da se vi svi radije bavite necim korisnijim? Recimo poljoprivredom, proizvodnjom obuce/odjece, ili gradjevinom? U ovo doba krize, treba nam jeftina hrana, topla odjeca, ... a ne igre...
Ovo ti je poduhvat oduzimanja svog dijela života. Možeš napraviti igru ali će ti trebati vremena........ Treba rasturati C++ dok je kreiranje modela za igru mila majka. Rješenje: živci + znanje
Ovo ti je poduhvat oduzimanja svog dijela života. Možeš napraviti igru ali će ti trebati vremena........ Treba rasturati C++ dok je kreiranje modela za igru mila majka. Rješenje: živci + znanje
Programiranje je ustvari puno veći posao od svega toga. Mali je broj ljudi iz 2 razloga - prvi je da je već ogroman dio koda napisan (enginei i gotove komponente koje se koriste), a drugi je da je ne moguće poslove u programiranju tako jednostavno podijeliti jer svaki programer ima svoj način razmišljanja.
zna li neko kako se pravi najobicnija igrica?