Kako napraviti igru

poruka: 578
|
čitano: 261.448
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Imam msn ^^

Prije nego skupljaš ikakav tim nauči programirati. Jako je teško. Za početak, najbolje ti je naučiti HTML, PHP - http://www.php.net/ i JavaScript - http://en.wikipedia.org/wiki/JavaScript.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Kako napraviti igru
Radeon PRO kaže...

tražio sam po forumu ali nisam pronašao ovu temu pa sam je zato odlučio otvoriti...mislim da većina ovdje imam iskustva u programiranju pa me zanima kako napraviti igru i koji su mi programi za to potrebni?!

Viče...a da probaš biciklom do mjeseca, ha ?
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

e ljudi zna neko mozda napravit server(Public) za counter strike source???

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Ovako vidim da su tu ljudi pisali sve i svasta..

No da se prestavim, ja sam Ivan Mandić i imam eo punih 18, mogu ti rec da se bavim programiranjem igara malo vise od 5 godina..radio sam s raznim engineima sto 2D sto 3D..Isprva nisam imo pojma o programiranju niti o bilo cemu vezanom za igre,tako da sam poceo s nekim toolovima koji to niti ne zahtjevaju..Najvise vremena sam proveo radeci s 3D Game Studiom koji je prilicno dobar,prvenstveno nije ogranicen na odredjeni tip igre niti nesto slicno i nije iskljucivo za igre..Ima vlastiti programski jezik koji je veoma slican c-u no dosta laksi..za prve rendere ti treba oko 10ak redova koda koje nemoras ni sam pisati,dovoljno ti je da samo slozis level u "level editoru"(WED) i kopiras kod iz help-a..Ja bih ti ga definitivno preporucio,iako ga ne koristim vise ako krenes radit s njim, ti ili bilo tko,javite mi se tu na forumu ili preko e-maila i ja cu vam rado pomoci..

E sad buduci da je tvoje pitanje bilo kako napraviti igru:

1. Odluci se sto zelis koristit,izbor ti je stvarno velik od gotovih enginea pa do grafickih API-a..Moja preporuka ti je gotovi engine,bar za pocetak.. (lite-c ti je besplatan na www.3dgamestudio.com )

2. Za pocetak malo proucavaj tudje kodove jer veoma je bitno da shvatis samu logiku igre.

3. Bilo bi dobro da nepucas visoko i da krenes s necim laganim,imas ljudi koji vec imaju gotove koncepte,cjelu pricu u detalj, websiteove itd. a nemaju blage veze o igrama.

4. Nemoj se gurat odma s nekim u tim niti pokusat okupljat neki tim, buduci da od tog najcesce nebude nista..Prvo vidi kolike su tvoje osobne mogucnosti i koliko ti je to zahtjevno.

5. Ako vec zelis silno imat vlastiti tim, moras prvo sebe upoznat s mogucnostima svojim i mogucnostima engine-a a zatim i njih,jer ako ti ljudi nebudu upoznati s mogucnostima i pocmu radit modele s 50k poligona..to nece dobro zavrsit..

6.Radio sam na dost razlicitih tipova igara,eksperimentiro s raznim stvarima dosta tog nisam zavrsio..neke projekte nikad nisam stavio na net ili sam ih jednostavno zagubio (nisu bili bas neki pretjerano dobri), dogodilo mi se da mi uleti virus ili ode HD i baci sve moje mukotrpne sate sjedenja za kompom u zaborav...razlog zbog kojeg to govorim jest sljedeci, trebas bit jako uporan i jako strpljiv..imat ces dana kad ti se nece dat ili kad ce ti se dat a neces moc..doces do neke zapreke nes imat blage kako da ju rijesis..a ponekad jednostavno pocmes radit nes drugo..ma ono,da nepricam dalje..moras biti uporan!

7. Ovo sam mislio da se podrazumjeva ali evo radi reda: JAKO PUNO SLOBODNOG VREMENA..

p.s.

Od svih stvari koje sam radio,mozete na netu naci samo zadnjih par mjeseci:

1. www.fpx-studio.com imate jedan demo "project ducky" koji ubiti pokazuje snaku 3DGSovog enginea za fiziku. (Objavljen je u FAQ na njihovoj stranici,ako vam to ist znaci)

2. Moj kanal na youtube-u https://www.youtube.com/user/likizmase (nisam par mjeseci nist stavio na njega,al razlog je taj so radim game engine..pa cu uskoro mal o njemu) 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

U kojem jeziku radiš engine? 2D ili 3D?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

3D engine,  C/OGL(Ogl hard core). Zasto?

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.12.2008 0:20 (Fpx-studio).
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Pitam, i ja se bavim izradom igra.

Možda će te zanimati, otvorio se sajt za hrvatske developere - DoubleBuffer

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

a da iskušaš blender??

blender.org

je složeniji za skonta.. ali budući da svakako ideš od nule onda se nauči na onom što je free a jednako kvalitetno.

www.svijetkulture.com

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hvala za link,registriro sam se..

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.12.2008 23:29 (Fpx-studio).
16 godina
neaktivan

Igru nije baš tako jednostavno napraviti. Prvo moraš znati programirati. Znači, barem godinu dana učenja programiranja. Pri tome ne mislim učenje u smislu uzmi knjigu i deri primjere, nego s jedonstavnim mini-projektima. Naravno, moraš početi s primjerima, ali kasnije, kreni na npr. text-based adventure. Nakon toga probaj napraviti text-based RPG. Nakon toga probaj napraviti križić-kružić ili tetris. Kad bi znao kako tako "jednostavne" igre mogu biti zakoplicirane u kodu. Samo ti treba truda i volje... I slobodnog vremena.

Ja osobno sam počeo prije 2 ili 3 godine, prije 4 s programiranjem, krenuo u Pascalu, logo pa skočio na C++. Radio sam u C++ text based adventure, te sam tad otkrio C#. Radio sam od onda u C#u na jednom projektu, na jednoj epizodi igre, i nikad ne nisam napravio! Uvijek sam dodao nešto novo, napravio novu funkciju, promjenio gameplay, preuredio inventory, napravio invetnory(!), i tako išao redom. Sad imam funkcionalni txt adventure engine koji stoji u project folderu neiskorišten. Problem je u tome, što uz sve to trebaš i ideju. Ja sam prije godinu i pol napravio kompletni koncept za TCG kojeg ću jednog dana napraviti virtualno. Nisam napisao niti jednu liniju koda za taj projekt. Znači, samo hrabro, okani se gamemakera i navali na programiranje, te bilježi svaku ideju koju imaš.

Sretno!

16 godina
neaktivan
DragonSoul kaže...

Igru nije baš tako jednostavno napraviti. Prvo moraš znati programirati. Znači, barem godinu dana učenja programiranja. Pri tome ne mislim učenje u smislu uzmi knjigu i deri primjere, nego s jedonstavnim mini-projektima. Naravno, moraš početi s primjerima, ali kasnije, kreni na npr. text-based adventure. Nakon toga probaj napraviti text-based RPG. Nakon toga probaj napraviti križić-kružić ili tetris. Kad bi znao kako tako "jednostavne" igre mogu biti zakoplicirane u kodu. Samo ti treba truda i volje... I slobodnog vremena.

Ja osobno sam počeo prije 2 ili 3 godine, prije 4 s programiranjem, krenuo u Pascalu, logo pa skočio na C++. Radio sam u C++ text based adventure, te sam tad otkrio C#. Radio sam od onda u C#u na jednom projektu, na jednoj epizodi igre, i nikad ne nisam napravio! Uvijek sam dodao nešto novo, napravio novu funkciju, promjenio gameplay, preuredio inventory, napravio invetnory(!), i tako išao redom. Sad imam funkcionalni txt adventure engine koji stoji u project folderu neiskorišten. Problem je u tome, što uz sve to trebaš i ideju. Ja sam prije godinu i pol napravio kompletni koncept za TCG kojeg ću jednog dana napraviti virtualno. Nisam napisao niti jednu liniju koda za taj projekt. Znači, samo hrabro, okani se gamemakera i navali na programiranje, te bilježi svaku ideju koju imaš.

Sretno!

Pitanje je bilo kako napraviti igru,a ne kako isprogramrati igru..Mozda covjek nema zelju provodit sate uz programiranje nego zeli na sto jednostavniji nacin napraviti nesto svoje i jedinstveno(za to mu nije potreban C++/C#)..Po mom mišljenju najbolje je da početnik krene od nekog Game Enginea..pa cak i oni koji zahtjevaju programiranje uz sebe nude manual-e koji uce totalne pocetnilke osnovama programiranja (najcesce u 24 sata) tako da vec mogu napraviti neke jednostavne igre..Game enginei su veoma dobri za shvacanje logike rada igre..
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.1.2009 22:06 (Fpx-studio).
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Fpx, misliš game makeri?

Ne slažem se, jer kad koristiš game maker, ti ne radiš igru. Samo namjestiš postavke i assete. I klikneš na "Make game!". Jedino u čemu mogu koristiti jest shvaćanje osnova game logike. Pod time mislim na same osnove, kao što je game loop.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
itf4n kaže...

Fpx, misliš game makeri?

Ne slažem se, jer kad koristiš game maker, ti ne radiš igru. Samo namjestiš postavke i assete. I klikneš na "Make game!". Jedino u čemu mogu koristiti jest shvaćanje osnova game logike. Pod time mislim na same osnove, kao što je game loop.

ja se slazem sa fpx, to sto si ti sad rekao je glupost, probaj malo ti pa da vidimo jeli to lagano kao sto opisujes
Games playing: Left 4 Dead i GTA IV na: Processor: Intel Core 2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz (2 CPUs) RAM: 2048MB DirectX: 9.0c Video card: NVIDIA GeForce 9600 GT 512.0 MB (\__/) (='.'=) (")_(") This is Bunny. Copy and paste bunny into your signature to help him gain world domination.
16 godina
Bes7 kaže...
itf4n kaže...

Fpx, misliš game makeri?

ja se slazem sa fpx, to sto si ti sad rekao je glupost, probaj malo ti pa da vidimo jeli to lagano kao sto opisujes
A to što si ti izjavio je još veća glupost. Probaj ti malo pisati igre u Managed DirectX-u ili ako baš želiš u DirectX-u. To je puno lakše(mislim rad u nekom game makeru) nego je pisanje igre od nule. Nego da radiš sam svoj game engine. Za početnike je možda dobro da krenu sa Game Makerima, ali to nebi preporučao, rađe neka krene sa XNA ili Managed DirectX, naučit će ne samo logiku igara, nego i to kako do nje doći.

EDIT: Za mene je "rad" u takvim alatima ,ne rad, nego više igra. Sad ako se koristi neki baš game Engine (gore se spominje), onda i ima čak nešto programiranja, ali većinom pozivanje funkcija game engina, ne DirectX-a

EDIT: Ivan Mandić, malo sam gledao tvoje stvari, ima potencijala, samo tako dalje, jako mi se sviđa ona kugla koja se upravlja pomoću web kamere (ja sam imao ideju nekad za upravljanje windowsima na taj način, ali nikad nisam napravio neku full radnu verziju.)
"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.2.2009 16:04 (dado2202).
17 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Vi bi radili igre, a ne znate niti što je "game engine"?

LOL @ http://www.youtube.com/watch?v=Y_uCjnuY9D4
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

sta mislite o Dark Basicu?

dosta jednostavno a podržava i nvidia physx,shadere itd...

meni je jedino problem sta neznam modelirat :|

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ima jedan dobar programcic zove se maya :D
http://ubizec.net46.net/forum http://www.ubizeccorporation.bloger.hr Posjeite forum za gaming,programiranje i izrada igara and hacking!
16 godina
naxeem kaže...

Vi bi radili igre, a ne znate niti što je "game engine"?

Pa dobro, možda sam se krivo izrazio, ali Game Maker-i koriste neki game engine (samo što je najčešće to vizualno "slaganje igre", pa ne vidimo što se poziva na enginu), dok isto tako možeš raditi u tom game enginu  i sam pozivati metode, direktno preko koda, a ne pomoću Game Maker-a.

Neznam točnu definiciju game engina, ali za mene je to framework za izradu igre.
"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski
16 godina

A da se vi svi radije bavite necim korisnijim? Recimo poljoprivredom, proizvodnjom obuce/odjece, ili gradjevinom? U ovo doba krize, treba nam jeftina hrana, topla odjeca, ...  a ne igre... Belji se

Think locally, act globally...
16 godina
neaktivan
po nekim teorjama kaj sam aj tu procito npr storm nije program za izradu techno muzike nego ej to amker ak ocete ljdi napravit neku techno muziko morat cete sami to odsvirat(djelove tj smplove)!

ja osobno mislim da su game makeri rogrami za izradu igra gdje se ne radi sve nego samo forma igre dok se u programiranju radi cjela struktura igre a pojedinac s neznam kakvim svemirskim znanjem nije u mogucnosti napravit pogramiranjem neku dobru igricu ko kako bi neki profi napravio za godinu dana u game makeru! zakljucak:programiranje igra-team gamemaker-pojedinac
http://ubizec.net46.net/forum http://www.ubizeccorporation.bloger.hr Posjeite forum za gaming,programiranje i izrada igara and hacking!
17 godina
neaktivan
UBIZEC cORPORATION kaže...
po nekim teorjama kaj sam aj tu procito npr storm nije program za izradu techno muzike nego ej to amker ak ocete ljdi napravit neku techno muziko morat cete sami to odsvirat(djelove tj smplove)!

ja osobno mislim da su game makeri rogrami za izradu igra gdje se ne radi sve nego samo forma igre dok se u programiranju radi cjela struktura igre a pojedinac s neznam kakvim svemirskim znanjem nije u mogucnosti napravit pogramiranjem neku dobru igricu ko kako bi neki profi napravio za godinu dana u game makeru! zakljucak:programiranje igra-team gamemaker-pojedinac

I ja sam pojedinac, pa ne radim u game makeru ;)

Ugl. Game Maker je obična igračka i ništa više od toga.
16 godina
neaktivan
ifan dizem ti kapu :D znam da ti radis u c++ igre i to sve al nikada neces moc napravit sam neku 3d igru koja bi se mogla napravit u game makeru sa profi poznavanjem game makera bar ne u istom razdoblju kad bi recimo krenuli radit ti i jos neko ti u programiranju a ovaj drugi u game makeru
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Ovo ti je poduhvat oduzimanja svog dijela života. Možeš napraviti igru ali će ti trebati vremena........ Treba rasturati C++ dok je kreiranje modela za igru mila majka. Rješenje: živci + znanje

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
UBIZEC cORPORATION kaže...
ifan dizem ti kapu :D znam da ti radis u c++ igre i to sve al nikada neces moc napravit sam neku 3d igru koja bi se mogla napravit u game makeru sa profi poznavanjem game makera bar ne u istom razdoblju kad bi recimo krenuli radit ti i jos neko ti u programiranju a ovaj drugi u game makeru

Hehe, ali uopće nije u tome stvar. Game maker jednostavno nije alat za izradu igara, to je igračka. Game Makerom ne radiš igru, jednostavno odrediš assete i postavke koje će onda izvršavati kod koji je napisao autor game makera, a ne korisnik game makera. Drugim riječima, ta igra nije tvoja, nego igra autora gm-a. Ti si samo sudjelovao u njenoj izradi (a u slučaju onih koji rade sa game makerom, to sudjelovanje je u 99% slučajeva zanemarivo u usporedbi sa trudom uloženim u game maker).

Ponavljam, GM je samo igračka :)
16 godina
Shodus kaže...

Ovo ti je poduhvat oduzimanja svog dijela života. Možeš napraviti igru ali će ti trebati vremena........ Treba rasturati C++ dok je kreiranje modela za igru mila majka. Rješenje: živci + znanje

Ne bi se slozio s tim. Programiranje igre je puno manji posao od izrada modela, nivoa, logike i svega ostalog. Pogledaj popis ljudi koji su radili na nekoj komercijalnoj igri i vidjet ces da je udio programera u odnosu na umjetnike, testere, dizajnere i sve ostalo vrlo mali. Uz to, ovi programi sto se spominju nisu fleksibilni, i vrlo te ogranicavaju kod izrade igre. Ako ne radis ono sto je autor tog programa zamislio, onda si nastradao i vrlo vjerojatno ce ti trebati vise vremena nego da si sve sam pisao. Naravno, sve podrazumjeva da imas iskustva u programiranju, jer ako jos uracunas i nekoliko godina na ucenje osnova programiranja onda je naravno situacija malo drugacija. Ali isto onda vrijedi i za izradu modela, tekstura i ostalog. Nitko bez mjeseci iskustva rada sa 3dsmaxom ili nekim slicnim programom nece biti u stanju napraviti modele koji dobro izgledaju.
Think locally, act globally...
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
Programiranje igre je puno manji posao od izrada modela, nivoa, logike i svega ostalog. Pogledaj popis ljudi koji su radili na nekoj komercijalnoj igri i vidjet ces da je udio programera u odnosu na umjetnike, testere, dizajnere i sve ostalo vrlo mali.

Programiranje je ustvari puno veći posao od svega toga. Mali je broj ljudi iz 2 razloga - prvi je da je već ogroman dio koda napisan (enginei i gotove komponente koje se koriste), a drugi je da je ne moguće poslove u programiranju tako jednostavno podijeliti jer svaki programer ima svoj način razmišljanja.

15 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

zna li neko kako se pravi najobicnija igrica?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nena-laza kaže...

Tijesto
40 dag     brašna
½ vrećice praška za pecivo
1 jaje
10 dag šećera
15 dag maslaca ili margarina

Nadjev
1,5 kg jabuka
3 žlice šećera
1 žličica cimeta
1 vrećica vanilin šećera
šaka grožđica
šaka nasjeckanih oraha

1. Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, podijelite ga na dva dijela pa ostavite u hladnjaku barem pola sata
   2. Operite i naribajte jabuke
   3. Dodajte šećer, vanilin, cimet, (ako volite grožđice)
   4. Izmješajte sve sastojke
   5. Upalite pećnicu na 180°C
   6. Razvaljajte prvi dio tijesta, položite ga u u namzan i brašnom posipan lim, razvaljajte drugi dio tijesta
   7. Stavite naribane jabuke na tijesto (nemojte ih samo istresti, jer ćete tako izliti i sok koji se uvijek malo nataloži na dnu zdjele nego ih vadite šupljikavom žlicom), po jabukama posipajte nasjeckane orahe, prekrijte drugim dijelom tijesta. Na nekoliko mjesta probodite tijesto vilicom kako se ne bi napuhalo
   8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta
   9. Gotovu pitu posipajte šećerom u prahu

Šutim Ups, ja mislio da si pitao "kako se pravi najobičnija pita od jabuka". Nevinašce
Stan: Mr. Garrison, haven't you noticed that Timmy is retarded? Mr. Garrison: Don't call people names Stan!
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
nena-laza kaže...

Tijesto
40 dag     brašna
½ vrećice praška za pecivo
1 jaje
10 dag šećera
15 dag maslaca ili margarina

Nadjev
1,5 kg jabuka
3 žlice šećera
1 žličica cimeta
1 vrećica vanilin šećera
šaka grožđica
šaka nasjeckanih oraha

1. Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, podijelite ga na dva dijela pa ostavite u hladnjaku barem pola sata
   2. Operite i naribajte jabuke
   3. Dodajte šećer, vanilin, cimet, (ako volite grožđice)
   4. Izmješajte sve sastojke
   5. Upalite pećnicu na 180°C
   6. Razvaljajte prvi dio tijesta, položite ga u u namzan i brašnom posipan lim, razvaljajte drugi dio tijesta
   7. Stavite naribane jabuke na tijesto (nemojte ih samo istresti, jer ćete tako izliti i sok koji se uvijek malo nataloži na dnu zdjele nego ih vadite šupljikavom žlicom), po jabukama posipajte nasjeckane orahe, prekrijte drugim dijelom tijesta. Na nekoliko mjesta probodite tijesto vilicom kako se ne bi napuhalo
   8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta
   9. Gotovu pitu posipajte šećerom u prahu

Šutim Ups, ja mislio da si pitao "kako se pravi najobičnija pita od jabuka". Nevinašce
 usput možeš i overclockat pitu.
16 godina
neaktivan
djdomi kaže...
i_rambo_plache kaže...

[...]

usput možeš i overclockat pitu.
 Da, ali trebalo bi prije flashati BIOS od pite.
Stan: Mr. Garrison, haven't you noticed that Timmy is retarded? Mr. Garrison: Don't call people names Stan!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice