C++ programi (primjeri)

poruka: 117
|
čitano: 52.440
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: C++ programi (primjeri)

e hvala...:)

snađem se ja...:)

fala jos jednom...

17 godina
C++ programi (primjeri)

Pa evo ti cijeli kod ako ti nije kasno:

#include<iostream>

using namespace std;

void main()  {

int  a, b, c; // deklariraš varijable koje označavaju stranice trokuta

cout<< "Unesi duljinu stranica trokuta: ";

cin>> a >> b >> c;  // uneseš vrjednost tih varijabli

cout<< "Opseg trokuta je: " << (a+b+c);  /* pošto znaš da je opseg zbroj stranica trokuta, zbrojiš ih

}                                                   možeš i ovako kad ih ispisuješ */

Iskreno, malo mi je čudan taj tvoj profesor, ako ti već ovo traži, morao te je ovomu i naučiti

Da je bar tražio  nešto poput onog kviza gore, čovjek bi rekao, nije profesor krivNamigiva

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.1.2010 16:08 (Floki).

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

Šta je sa drugim izdanjem knjige C++ Analiza i primjena? Trebala je kakti već izać, al ja je nisam nigdje vidio? Zna netko?

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid

0 0 hvala 0
17 godina
1domagoj1 kaže...

Šta je sa drugim izdanjem knjige C++ Analiza i primjena? Trebala je kakti već izać, al ja je nisam nigdje vidio? Zna netko?

pitat ćemo tracera, on zna sigurnoCool

17 godina
protjeran
C++ programi (primjeri)

Još uvijek neće biti izdavanja drugog izdanja knjige jer ju trenutno prepravljam da bude kompatibilna sa zadnjim izdanjem C++ Buildera i novijim Indy komponentama. Usto, konstantno se u knjizi dodaju novi sadržaji, revidiraju stari, vrše nadopune, ispravci itd itd.. Pošto kasnije nemam namjeru proširivati knjigu to drugo izdanje će sadržavati sve ono što sam zapravo mislio napisati o tom programskom jeziku, te će daljnja izdanja knjige nakon tog izdanja sadržajno ostati ista (uz eventualne sitne prepravke i sl.).

Zato, molim još malo strpljenja a kada knjiga izađe, s obzirom na sadržaj vjerujem da će u njoj svi moći pronaći nešto za sebe ;)

Moj PC  
2 0 hvala 2
16 godina
C++ programi (primjeri)

Savjetujem svima da prestanu sr*t o marginalnostima tipa treba li pisati 'class' ili 'struct' i slično. Ono što je bitno su rezultati, a naravno da postoje i neki običaji u programiranju.

Što je bih preporučio svima jest proučavanje algoritama i samog izvršavanja posla. Jer, svi ovi jezici dođu i prođu, glavno je znati mislit. Zato, svi lijepo po Sedgewicka i deri.

0 0 hvala 0
17 godina
vrucajanjetina kaže...

Savjetujem svima da prestanu sr*t o marginalnostima tipa treba li pisati 'class' ili 'struct' i slično. Ono što je bitno su rezultati, a naravno da postoje i neki običaji u programiranju.

Što je bih preporučio svima jest proučavanje algoritama i samog izvršavanja posla. Jer, svi ovi jezici dođu i prođu, glavno je znati mislit. Zato, svi lijepo po Sedgewicka i deri.

Class i struct nisu isto. U C++u se, istina, malo razlikuju (class je struct sa defaultnim public članovima).

No isključivo proučavanje algoritama te neće učiniti pretjerano sjajnim programerom, jer se programiranje (nažalost) sastoji od hrpe drugih stvari, poput OOPa i pravilnog organiziranja kôda.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.1.2010 20:32 (itf4n).
17 godina
vrucajanjetina kaže...

u pravu si

ono gore na topicu nije bilo baš fer prema traceru

on je na konkretnu zamolbu da napiše konkretan primjer upotrebe strukture napisao konkretnu stvar

a onda su krenule zamjerke tipa, zašto stari header, zašto struct, a ne class , zašto define

međutim, umjesto kritika takve vrste, trebali su i oni napisati nešto konkretno

uostalom who cares da li je <string.h> ili <cstring> ,to mogu vidjeti običnim klikom na link

bitan mi je način razmišljanja, dakle na ovom primjeru upotreba strukture kod izrade kviza

17 godina
protjeran
C++ programi (primjeri)

Ovaj topic je star godinu i pol dana i stvarno nema smisla se na to više vraćati i opet razvijati besmislene rasprave. Preporučujem lock.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

Potrebna mi je pomoc oko ovih zadataka jer ne znam kako da pocnem jer moze neko da mi pomogne ili da mi bar objasni kako bi to trebalo da ide uz pomoc nekog drugog primera slicnog ili da mi objasni kako i sta treba da uradim zadaci su:
1. Rečenica se unosi kao argument komandne linije. Ispisati reči koje se pojavljuju u rečenici sortirane alfabetskim redosledom.

2.Napiši program koji ispisuje reči koje se unose kao argumenti komandne linije,ako nema unetih reči ispisuje odgovarajuću poruku na ekran.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Argumente komandne linije primaš preko funkcije main:

int main(int argc, char* argv[])

argc - broj argumenata

argv - argumenti (svaki spremljen u zasebno char polje)

I jedino ti to preostaje sortirati, a za to možeš lako naći algoritam tipa Bubble sort, Selection, Insertion ili već bilo koji.

Drugi zadatak se svodi na to da za i = 0 to argc ispišeš svaki argv[i] Osmijeh. Ako malo bolje razmisliš o ovome na početku posta odmah će ti biti jasno o čemu je riječ.

15 godina
neaktivan
Jer postoji neka prostija funkcija za sortiranje posto nismo ucili ni bubble sort ni selection
16 godina
neaktivan

Nema prostijeg od bubble sorta :D Dvije for petlje u onom najprimitivnijem obliku... npr ovaj kod sortira polje a duljine n uzlazno:

for (i=0;i<n-1;i++)

for (j=i+1;j<n;j++)

if ( a[i]>a[j] )

{

pom=a[i];

a[i]=a[j];

a[j]=pom;

}

Sad to samo prilagodi za svoj primjer

Glory Glory Man United !!
15 godina
neaktivan

da li bi to mogli ovako da radi?
#include <stdio.h>     
#include <stdlib.h>
int main(int argc, char* argv[]){
int a,i,n,j;
printf("unesi vrednost za n");
scanf("%d",&n);
{
for (i=0;i<n-1;i++)
for (j=i+1;j<n;j++)
if ( a[i]>a[j] )
pom=a[i];
a[i]=a[j];
a[j]=pom;
}
printf("reci su %d",&n);
return 0;
}

17 godina
protjeran
C++ programi (primjeri)

prvo identificiraj koje podatke (varijable) treba sortirati. primjerice, nisi uopće upotrijebio argumente komandne linije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Znas kako nama profesor nije ni reko sta su to komande linije ja za to prvi put cujem ali sam pokusao da napisem nesto od ovoga sto ste mi vi pokazali jer ja stvarno prvi put cuje za tu komandu liniju sada trazi nesto od nas sto nam nije ni predavao ma da ne ide kraj reko bi mu ja sve ali ipak on je traj cija se poslednja rec vazi.

Hvala sto ste se trudili da mi pomognete ali stvarno ne znam kako bi moglo da se uradi.

17 godina
protjeran
C++ programi (primjeri)

Prvo mi napiši kako bi uopće pokrenuo program na komandnoj liniji da ga imaš cijelog i gotovog. Nema smisla da ti se to piše ako uopće ne znaš to pokrenuti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.6.2010 14:02 (Tracer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

Pozdrav! Imam problem sa stringovima u jeziku C. Moze li neko da mi ukratko objasni kako da uradim jedan zadatak. Profesor koji mi predaje programiranje je informaticar i slabo objasnjava. Zadatak glasi ovako: program treba da izracuna broj pojavljivanja datog znaka u datom nizu npr. u pitanju je broj pojavljivanja znaka a u nizu: ja sam student, Petar Petrovic .

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nemanja92le kaže...

Pozdrav! Imam problem sa stringovima u jeziku C. Moze li neko da mi ukratko objasni kako da uradim jedan zadatak. Profesor koji mi predaje programiranje je informaticar i slabo objasnjava. Zadatak glasi ovako: program treba da izracuna broj pojavljivanja datog znaka u datom nizu npr. u pitanju je broj pojavljivanja znaka a u nizu: ja sam student, Petar Petrovic .

Kao prvo, postanje u 3 teme ne znači daa ćeš prije dobit odgovor, baš suprotno ;-)

A ovaj zadatak je vrlo jednostavan jer si možeš jako lako zamisliš što trebaš napravit. Probaj zadatak riješit "ručno" pa vidi kako to prikazati sa nekom petljom...

npr, ja ti postavim da tebaš pratiti broj pojavljivanja slova 'a' u onoj tvojoj rečenici.

Ti ćeš onda:

Ok, još nisam krenuo, pa ih je nula.

idem po rečenicu, jedno po jedno slovo.

ako je slovo koje sad gledam=='a' onda povećam brojač za 1

došo sam do kraja rečenice, i sad znam koliko se puta pojavljuje i to mogu ispisat.

Sad to probaj napisat "c-ovski"

Glory Glory Man United !!
15 godina
neaktivan
Natural kaže...

Potrebna mi je pomoc oko ovih zadataka jer ne znam kako da pocnem jer moze neko da mi pomogne ili da mi bar objasni kako bi to trebalo da ide uz pomoc nekog drugog primera slicnog ili da mi objasni kako i sta treba da uradim zadaci su:
1. Rečenica se unosi kao argument komandne linije. Ispisati reči koje se pojavljuju u rečenici sortirane alfabetskim redosledom.

2.Napiši program koji ispisuje reči koje se unose kao argumenti komandne linije,ako nema unetih reči ispisuje odgovarajuću poruku na ekran.

Da li neko moze da mi napise ova 2 zadatka, trebaju mi da bi sutra polozio razred xD
Hvala PUNO,PUNO, unapred ! :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.6.2010 21:05 (MaverikNeca).
17 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

Evo i ja dovršio svoj prvi program u nekom programskom jeziku :D 

Inače služi za računanje Indeksa tjelesne mase iliti BMI-a .

#include <cstdlib>

#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])

{

cout << "Izracun indeksa tjelesne mase" << endl;

cout << endl;

int m;

float h;

int i;

cout << "Unesite vasu tjelesnu masu u kg" ;

cout << endl;

cin >> m;

cout << endl;

cout << "Unesite vasu visinu u metrima" ;

cout << endl;

cin >> h ;

i=m /(h*h);

cout << endl;

cout << "Vas BMI je:" ;

cout << i ;

cout << endl;

system("PAUSE");

return 0;

}

Music is my life :)
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
moderator

Zakon. Samo par komentara... Umjesto float h mogao si imati int h i traziti unos visine u centimetrima, a ne metrima. Operatore za cout mozes ulancavati - umjesto da ti se prostire u tri reda, mozes preglednije u jednom redu napisati cout << endl << "Unesite vasu visinu u metrima" << endl; Ako je nesto trebalo biti float, onda je to varijabla i - recimo, vidio sam raspone kao da je normalan BMI izmedju 18,5 do 24 ili tako nesto. Na kraju - pisi puna imena varijabli, a ne samo jedno slovo - varijable od jednog slova koristis gotovo iskljucivo samo kao nekakav indeks, za for petlju. Znaci, umjesto m ide masa (ili Masa), umjesto h height, umjesto i index ili jos bolje BMI. To ti se mozda u ovom slucaju ne cini bitnim, ali kod imalo veceg programa ili funkcije lako se pogubiti ako imas jednoslovne varijable.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Zakon. Samo par komentara... Umjesto float h mogao si imati int h i traziti unos visine u centimetrima, a ne metrima. Operatore za cout mozes ulancavati - umjesto da ti se prostire u tri reda, mozes preglednije u jednom redu napisati cout << endl << "Unesite vasu visinu u metrima" << endl; Ako je nesto trebalo biti float, onda je to varijabla i - recimo, vidio sam raspone kao da je normalan BMI izmedju 18,5 do 24 ili tako nesto. Na kraju - pisi puna imena varijabli, a ne samo jedno slovo - varijable od jednog slova koristis gotovo iskljucivo samo kao nekakav indeks, za for petlju. Znaci, umjesto m ide masa (ili Masa), umjesto h height, umjesto i index ili jos bolje BMI. To ti se mozda u ovom slucaju ne cini bitnim, ali kod imalo veceg programa ili funkcije lako se pogubiti ako imas jednoslovne varijable.

U formuli za BMI traži se baš decimalni broj- odnosno visina u metrima. U suprotnom bi bio drugi rezultat što je neprihvatljivo jer je već određena BMI skala. Mogao sam tako, ali nažalost ne bi dobio ono što sam planirao. Btw petlje sam tek počeo učit ne razumijem ih baš :/ Hvala na prijedlozima! :)

17 godina
moderator
makaweli kaže...
mbaksa kaže...

U formuli za BMI traži se baš decimalni broj- odnosno visina u metrima. U suprotnom bi bio drugi rezultat što je neprihvatljivo jer je već određena BMI skala. Mogao sam tako, ali nažalost ne bi dobio ono što sam planirao.

Ti kao buduci programer moras misliti na korisnika. Korisniku je lakse upisati visinu u centimetrima, nego u metrima. Ako nista drugo, ne moraju se opterecivati jel moraju staviti decimalnu tocku ili zarez.

Ti kao buduci programer moras razmisljati malo sire. Kad ti korisnik unese visinu u centimetrima, koliko je tebi kao programeru tesko tu visinu pretvoriti u metre? Namigiva To si mogao rijesiti na vise nacina:

• uvesti varijablu koja ce sadrzavati visinu u metrima, float visina_u_m = h / 100;
  • iskoristiti postojecu varijablu h i podijeliti je sa 100 - znaci, iza cin >> h; ide linija h /= 100;
  • promijeniti formulu, odnosno indeks pomnoziti sa 100 na kvadrat: i=m /(h*h) * 10000;

makaweli kaže...

Btw petlje sam tek počeo učit ne razumijem ih baš :/ Hvala na prijedlozima! :)

Ma OK, nisu sad petlje bitne, nego je bitno da naucis pravilno imenovati identifikatore - imena varijabli, funkcija, klasa... Nista od toga ne smije imati nazive a, b, c, i, x... Osim ako radis petlje ili u rijetkim specificnim slucajevima.

Primjer petlje:

for (int i = 0; i < 10; i++) {

cout << nazivi[i] << endl;

}

Znaci, u takvim slucajevima je ne samo OK koristiti jednoslovne ("privremene", "lokalne") varijable, nego ih je vrlo preporucljivo koristiti.

17 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

Imaš pravo, da to mi nije palo na pamet :) Hvala! :) Zanimljiv c++ :) Koliko je potrebno iskustva za razvijanje windows aplikacija?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
makaweli kaže...

Imaš pravo, da to mi nije palo na pamet :) Hvala! :) Zanimljiv c++ :) Koliko je potrebno iskustva za razvijanje windows aplikacija?

Nikad nisam razvijao Windows aplikacije u C++-u pa ti ne mogu konkretno reci.

Zapravo, bolje da kazem ovako - ovisi o razvojnom alatu i frameworku koji ces koristiti. Ako ces koristiti MS-ov uzasni MFC framework u Visual Studiju, onda ce ti trebati valjda godine da ga usvojis i razvoj aplikacija ce biti dugotrajan. Ako ces koristiti Borlandov C++Builder, znaci VCL framework, Windows aplikacije mozes odmah poceti razvijati - razvijat ces ih brzo, a iskustvo ces stjecati s programiranjem. Imas tu jos i wxWindows framework koji recimo mozes koristiti pomocu wxDev-C++-a - s tim ces se malo namuciti, ali je neusporedivo bolje rjesenje od MFC-a. S drugim frameworkovima nisam upoznat. Ne znam dal Microsoft nudi neki drugi framework osim MFC-a za Visual Studio (ako ne racunamo .NET, ali to je sasvim druga prica).

17 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

Uh, previše informacija u tom postu ^^ Mogao bi počet učit i .net, valjda nije previše za ovo ljeto ^^

Šta da krenem još paralelno radit uz c++ : PHP, Javu, .net il neš četvrto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
makaweli kaže...

Uh, previše informacija u tom postu ^^ Mogao bi počet učit i .net, valjda nije previše za ovo ljeto ^^

Šta da krenem još paralelno radit uz c++ : PHP, Javu, .net il neš četvrto?

Ako ne mislis stvarno zapeti s programiranjem, ne znam zasto bi se uopce isao opterecivati s C++-om. Nauci Javu ili C# - kad njih pohvatas, bit ce ti lakse pohvatati C++. Usput za web-stranice mozes polako poceti kuckati kod u PHP-u - on je prilicno jednostavan, ali s njim neces bas previse nauciti o programiranju - PHP je tu da ga iskorisis za nesto, a ne da na njemu ucis programiranje.

Mogu ti reci svoj primjer - morao sam za seminarski rad napraviti nekakvu web-aplikaciju, koja se spaja na bazu podataka. S obzirom da se nisam spajao na bazu podataka iz Jave ili neceg sa serverske strane, a solidno sam znao JavaScript (koji se ne moze spojiti na bazu podataka), odlucio sam klijetnski dio aplikacije napisati u JavaScriptu, a serverski dio u PHP-u. U biti jedino sto je serverski dio radio jest uzeo parametre iz URL-a, formirao upit na MySQL bazu podataka, oblikovao rezultat tog upita u JSON obliku i vratio to JavaScriptu. Uglavnom, dotad prakticki nikad nisam radio u PHP-u i bilo mi je dovoljno nekih 12-13 h radnih sati da nabadanjem po PHP-ovom kodu i uz pomoc Googlea, napravim cijelu aplikaciju - i klijentski JavaScript dio (gdje sam koristio i jQuery) i serverski PHP(kod mi je zapravo OOP)+MySQL dio. Tako da... Programiranje se ne uci u PHP-u - kad ti vec znas programirati, lako ces PHP iskoristiti za ono sto ti treba.

17 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

Tek sam počeo učiti programirati zbog sebe i zbog FER-a. Naime 4. sam godina gimnazije sad, i nemam predznanje o c++ niti o bilo kojem drugom programskom jeziku, a nebi htio zaostajati za tehničarima. Za sada mi je cilj učiti ono što će mi pomoći da lakše savladam programerske probleme na FER-u, ako uspijem upisati naravno. Btw sad si me opteretio s previše pojmova o kojim moram guglat xD jQuery, MySQL i svašta nešta :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
makaweli kaže...

Tek sam počeo učiti programirati zbog sebe i zbog FER-a. Naime 4. sam godina gimnazije sad, i nemam predznanje o c++ niti o bilo kojem drugom programskom jeziku, a nebi htio zaostajati za tehničarima. Za sada mi je cilj učiti ono što će mi pomoći da lakše savladam programerske probleme na FER-u, ako uspijem upisati naravno. Btw sad si me opteretio s previše pojmova o kojim moram guglat xD jQuery, MySQL i svašta nešta :)

To ti je za ubuduce, da znas, kad malo pohvatas stvari - jQuery je biblioteka za JavaScript - znaci, ako neces raditi s JavaScriptom (ili bolje reci - prije nego pocnes raditi s JavaScriptom) jQuery ti ne treba. MySQL je baza podataka - za ucenje programiranja ti ne treba. Znaci i na to mozes zaboraviti.

Ne znam - probaj poceti s Javom - uzmi NetBeans, nabavi si upute/totoriale/knjige za Javu i pocni kuckati kod. Kad usvojis osnove Jave, onda ce ti mozda biti lakse raditi u C++-u. NetBeans je super program za pocetnike (jedino sto Java ima glupu dokumentaciju - za vecinu stvari koje ti se prikazu kao informacija u NetBeansu nisu prikazani primjeri pa si onda primoran ici preko Googlea traziti primjere).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice