Termalne paste - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 1.420
|
čitano: 478.206
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Termalne paste - pitanja i odgovori
191x7 kaže...
g3arv8 kaže...

Pasta maksimalno gura do neke dvije godine.

Kako koja. Neke traju godinama, ali većina jefinjaka (Spire, Manhattan, ...) ne valja ni kad je friška a totalno se pogubi kad prođe 5-6 mjeseci.

e bas sam sada pregledavao po kutijama sta sam dobio kad sam kupio komp i nasao sam novu tu spire,znaci ta nevalja?

14 godina
toma20 kaže...
191x7 kaže...
g3arv8 kaže...

Kako koja. Neke traju godinama, ali većina jefinjaka (Spire, Manhattan, ...) ne valja ni kad je friška a totalno se pogubi kad prođe 5-6 mjeseci.

e bas sam sada pregledavao po kutijama sta sam dobio kad sam kupio komp i nasao sam novu tu spire,znaci ta nevalja?

nevalja, kupi si Arctic cooling mx2/mx4, koštaju oko 40 kuna, a najbolje su

http://valid.canardpc.com/cache/banner/fmwm3z-4.png
13 godina
protjeran
191x7 kaže...
g3arv8 kaže...

ja bas maloprije skinuo pastu s hd5770(6g stara) sapphirka vapor-x, 2 stupnja razlike samo! sapphire je opce poznat da stavlja odlicne paste ispod hladnjaka gpu-ova!

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
11 godina
Termalne paste - pitanja i odgovori

ej evo ocistio sam staru pastu i stavio novu,stavio sam na sredinu cpua i stavio sam velicine zrna rize valjda nije previse ili premalo,samo me zanima ako to tako ostavim na sredini hoce li se pasta sam razmazati po cijelom cpu kada stavim hladnjak?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Tribala bi, ja obicno razmazem kreditnim karticom i tako mi bolje bude.

Sami sebi smo najveci neprijatelji
Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina

posto sam ovo prvi put radio nadam se da sam sve dobro uradio,ako nista vidjet cu po temperaturi ako nesto nije uredu.Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
nicky.sl kaže...

Tribala bi, ja obicno razmazem kreditnim karticom i tako mi bolje bude.

Nema potrebe jer pasta mora biti u tankom sloju, debljine kao papir... Kad se nanese na sredinu CPUa veličine zrna ruže(malo veće riže) i kad pravilno vratiš CPU i zategneš ga ono će se sama razmazati a i neće biti rupa s zrakom unutar nje

12 godina

Ima potrebe jer FX je povrsinom velik i tesko ces ga samo sa sredine cijelog razmazat dok je kod intela druga stvar

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
nicky.sl kaže...

Ima potrebe jer FX je povrsinom velik i tesko ces ga samo sa sredine cijelog razmazat dok je kod intela druga stvar

Staviš malo veću kolićinu jer se to svakako mora rasprostranit po CPU.. to mazanje je nepotretno i nepravilno 

13 godina
protjeran
Reci cu samo da pricas gluposti! Zrno rize(opcenito nekakva kuglasta masa) se nemoze raspodjeliti 100% po povrsini kvadrastog ihs pa prema tome netreba ti cak ni kokosji mozak da shvatis koje je zapravo bolje!lp
11 godina

evo probao sam nakon pola sata u igri temp je 35c prije nego sta sam usao u igru bila je 30 valjda je to ok,a to sam gledao na onom prozoru od advance systen carea sad dali pokazuje tocno neznam..

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Koliko ja znam, čip koji se nalazi na sredini CPUa proizvodi toplinu, šta će ti na cijelom CPUu kad ostatak ne proizvodi toliko topline da zaprijeti CPUu?

12 godina
Dex.pwn kaže...

Koliko ja znam, čip koji se nalazi na sredini CPUa proizvodi toplinu, šta će ti na cijelom CPUu kad ostatak ne proizvodi toliko topline da zaprijeti CPUu?

E sad si tresnija najvecu glupost, triba bit pasta razmazana po cilom IHS-u (ono metalno sta ti zoves CPU) cisto zbog odvođenja topline.

14 godina
odjavljen

Naučen sam da je bitno da bude samo po sredini CPUa jer je tamo čip koji proizvodi toliko temperaturu dok je okolica manje bitna jer manje temperature proizvodi... Pitajmo onog bradatog mladića iz BugTVa što stalno sjedi na lijevoj strani(također iz BugLABa)

0 2 hvala 0
13 godina

To nije površina od 50cm2 pa da tako razmisljas :) Na površini od npr. 32nm temperatura se jako brzo širi po cijeloj bazi procesora pa tako i prenosi na cijelu bazu ( bakrenog ili alu.) hladnjaka. imas na YT milijun primjera " raširivanja " paste ( riža , krug, kocka - prije i nakon stavljanja hladnjaka na cpu). Baza hladnjaka se dobro ispolira, skoro do razine zrcaljenja tako da što bolje "legne" na cpu. Sa tim procesom se brže prenosi temperatura, stoga mala količina tanko razmazane paste je sasvim dovoljno.

2 0 hvala 0
12 godina
Dex.pwn kaže...

Naučen sam da je bitno da bude samo po sredini CPUa jer je tamo čip koji proizvodi toliko temperaturu dok je okolica manje bitna jer manje temperature proizvodi... Pitajmo onog bradatog mladića iz BugTVa što stalno sjedi na lijevoj strani(također iz BugLABa)

E krivo si naucen

17 godina

Po vašoj spiki ispada da bi baza hladnjaka trebala biti veličinom jednaka heatspreederu ako ne i veća.

Većina baza hladnjaka je manja. Pastu nema smisla razmazivati da je bude tamo gdje hladnjaka nema.

Da nije onda možda bolje pastu namazati na bazu hladnjaka (kao što to rade u tvornicama)?

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 1 hvala 1
12 godina

E vidiš to ti je dobra ideja barem sto se tice mog vodenog i ako nije bolje svakako je lakse nanit pastu na bazu hladnjaka.

Probam pa javim

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
191x7 kaže...

Po vašoj spiki ispada da bi baza hladnjaka trebala biti veličinom jednaka heatspreederu ako ne i veća.

Većina baza hladnjaka je manja. Pastu nema smisla razmazivati da je bude tamo gdje hladnjaka nema.

Da nije onda možda bolje pastu namazati na bazu hladnjaka (kao što to rade u tvornicama)?

toga se nisam ni sjetio  misilm prije nego sto sam stavio hladnjak malo sam razmazao pastu ne bas po cijelom cpu,zasad kad sam na netu temp. cpu-a mi je 30-33 to je valjda normalna?

14 godina
odjavljen
191x7 kaže...

Haj barem netko... Al opet da se pasta nanosi na CPU i razmaže, zašto onda jednostavno nisu napravili bočicu i u nju stavili pastu i to je to... I onda kad je trebamo nanjeti samo je otvorimo, umičimo koji put i nalakiramo pastom(kao lakiranje noktiju kod žena)?  Vjerovatno zato što bi onda tu ženski dio kompjuteraša bio bolji... Zanimljivo...

13 godina
protjeran
191x7 kaže...

a da kupis posten coolerDex.pwn:p

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.4.2015 0:27 (Stjepanj).
17 godina
Stjepanj kaže...
191x7 kaže...

a da kupis posten coolerDex.pwn:p

Po čemu bi mi uz ispravan Arctic Cooling Freezer 64pwm trebao neki bolji cooler za Phenom II x4 95W?

13 godina
protjeran

pa kaj nisi ovo napisao:

"Većina baza hladnjaka je manja"

...is potrebe da dokazes da pastu ne treba razmazivati jer se cpu grije uglavnom na sredini ne?

inace nemam ja nista protiv tvog hladnjak!..LP

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.4.2015 0:47 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Stjepanj kaže...

pa kaj nisi ovo napisao:

"Većina baza hladnjaka je manja"

...is potrebe da dokazes da pastu ne treba razmazivati jer se cpu grije uglavnom na sredini ne?

inace nemam ja nista protiv tvog hladnjak!..LP

Ne.

Samo da nema smisla razmazivati tamo gdje nema hladnjaka jer pasta koja nije između heatspreadera i baze hladnjaka nema smisla - pasta služi da se ne formiraju đepići zraka između hladnjaka i procesora koji bi služili kao izolator te služi kao medij za bolji prijenos topline s heatspreadera na bazu. Ako je nanesena na dio heatspreadera na kojem ne leži baza hladnjaka nego koji je u kontaktu sa zrakom ta ista pasta i brže gubi svojstva i ne služi svrsi već može čak i sprjećavati odvođenje topline s heatspreadera time što služi kao sloj između heatspreadera i cirkulirajućeg zraka oko baze hladnjaka. Skužio sada?

13 godina
protjeran

slazem se ja da ne treba mazati tamo di ne pokriva baza(logicno), nemam ja kolega tu sta ne kuziti...no i dalje mi nije jasno di si nasao hladnjake s manjom bazom od cpu-a? istina ako se razmisli procesori su sve manji, osim high-end mrcina di povecavaju broj jezgri pa je i potreba za vecim cipom(recimo x99 ima prek 5cm) u nekim slucajevima ima primjera da baza ne pokriva no to ipak moras priznati da je kao da trazis iglu u plastu sijena... a niti ces na x99 staviti lc cc95 kojem baza sigurno nebi pokrila barem 30% ihs!lp

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

Pa, ovaj moj ne pokriva ni blizu cijeli ihs, a svejedno bolje hladi nego stock/box hladnjak te je i tiši.

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

Opet govorim da je bitno da se odvede toplina s glavnog čipa, ostali čipići i memorije proizvode toplinu ravnoj toplini RAMa

0 0 hvala 0
15 godina

Ima li netko iskustava sa ovim könig termalnim pastama ??

gold

silver

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2015 19:45 (nme).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
nme kaže...

gold

silver

Zašto to uopće i pitaš? Pa to je šrot paste, klasa Spire i gore.

15 godina
191x7 kaže...
nme kaže...

gold

silver

Zašto to uopće i pitaš? Pa to je šrot paste, klasa Spire i gore.

Zato što jogurt nema kičmu...

pitam iz razloga što se dosad nisam susretao s njom, a trenutno ima samo to za kupiti u lokalnom computer shopu

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice