Razlika između Intel-a i AMD-a

poruka: 30
|
čitano: 8.674
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran

bavim se montiranjem filmova, pa bi me zanimalo zašto praktički svi koriste Intel procesore (koji su puno skuplji) umjesto, po performansama jednakih AMD procesora (koji su PUNO jefitniji od Intela)?

evo, za usporedbu:

CPU AMD Phenom 9600 BOX,4x2.3GHz, SckAM2+ 1069,00kn*

Intel Core 2 Quad Q8200 BOX, 4×2.33GHz, 1333MHz, 775-pin, 4MB 1.580,00kn*

*informacije su vađene iz Ve-milovog cjenika

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Razlika između Intel-a i AMD-a

Nije sve u frekvenciji jezgre, jednako je važna i arhitektura proca.

Heeey gringo I kill people for money, but you are my frieeend, I'll kill you for nothing!
17 godina
protjeran

i mene zanima jedna usporedna tabela procesora,ali mislim da ta dva nisu za usporedbu. iako preferiram amd zbog cijene,u ovom slučaju bih uzeo intel !

Z
17 godina
neaktivan

pa npr..ovaj amd ima manje cache, 65nm naspram 45 sto znaci da se vise grije i vecu potrosnju , tlb bug i losiju arhitekturu..

MBO: Gigabyte EP45-DSR / PROC: Intel E8400/ GRAFA: Gainward HD4870 512MB/ RAM: Cruical Balistix 2x2GB/ PSU: Corsair 520HX/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Veličina keša i proizvodni proces nemaju nužno ništa zajedničko sa time koji je procesor brži i hladniji, to je dokazao sam Intel za vrijeme P4 vs K8 ere.

XX00 Phenome teško da ćeš više na tržištu naći.

Sada su mahom svi xx50, nova revizija na kojoj je ispravljen TLB bug. Inače, TLB bug sve javlja u neokoliko scenarija, najčešći je vezan uz virtualizaciju (Xen) što vjerujem da nije primjena kod 99% desktop korisnika.

S obzirom da se uspoređuju dual core i quad core ... najveću razliku će činiti softver, odnosno koliko dobro koristi dostupne resurse, u ovom slučaju četiri jezgre.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.11.2008 19:46 (stef).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kao prvo ako ćeš overclockirat proc. onda će to inetl bolje podnijet, drugo, sve te puste AMD- ove oznake ne znače ono za što se deklariraju, upravo AMD poprilično kaska za Intelom, te Intel je skuplji jer je brand i tako duže traje poznatiji, izdržljiviji manje bugova manje se grije, bolja kontrola...
Been there done that
17 godina
neaktivan

@zero

uz dužno poštovanje moram ti reči da  .... drobiš gluposti

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
stef kaže...

@zero

uz dužno poštovanje moram ti reči da  .... drobiš gluposti

Uvazavam kritiku, ali i dalje stojim pri onome što sam napisao.
Been there done that
17 godina
protjeran
I like chineese kaže...

bavim se montiranjem filmova, pa bi me zanimalo zašto praktički svi koriste Intel procesore (koji su puno skuplji) umjesto, po performansama jednakih AMD procesora (koji su PUNO jefitniji od Intela)?

evo, za usporedbu:

CPU AMD Phenom 9600 BOX,4x2.3GHz, SckAM2+ 1069,00kn*

Intel Core 2 Quad Q8200 BOX, 4×2.33GHz, 1333MHz, 775-pin, 4MB 1.580,00kn*

*informacije su vađene iz Ve-milovog cjenika

Pa skuplji je i bolji, iako u tvome poslu teško da ces osjetiti razliku između ta dva pa u "formulu" odabira treba ubaciti i iznimke poput tvoje.
Dakle tebi bi AMD bio pametnija solucija jer sve skupa prođeš parsto kuna jeftinije a razlike niti nema u montaži filmova.
Inače cijena u ovoj branši je prilično dobar pokazatelj realnog stanja stvari između konkurenata. U vrijeme kada je AMD nosio "perfromance crown" bio je jako skup pa i skuplji od usporedivog Intela.
Osobno sam sklon mišljenju kako su se dvije firme dogovorile da si u buduće predaju "krunu" sa vremena na vrijeme. Svi drugi u branši se dogovaraju oko tržišta, a AMD je postigao značajan napredak u zadnjih 10tak godina da može Intelu biti dostojan takmac i uvaženi konkurent sa kojim bi se dalo podijeliti tržište.
Bespoštedna borba među konkurencijom nijednima ne donosi ništa dobroga i oni to znaju pa imaju i više nego dovoljno razloga da se ne "kolju".
Teorija urote by guzzman
17 godina
neaktivan

Čisto da se zna, od TLB buga službeno boluje i Core i7:

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10707&Itemid=1

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3448&p=18

Smijeh

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

meni se nakon svega čini da je AMD za moje potrebe bolji izbor - da radim u nekoj bogatoj firmi, kojoj 10 000 dat za komp nije veliki trošak, ali ja se bavim amaterskim montiranjem, tak da sve što kupim mi ne daje 'boss', nego to vadim iz svog novčanika...

a što se tiče grijanja (pregrijavanja), meni to nije veliki problem, zato što se procesori pregrijavaju većinom pri igranju igara (npr. Crysis itd.), pa to meni i ne predstavlja veliki problem. i jedno pitanje; puno puta ste spominjali strukturu procesora - kaj to znači?-kaj misite na ono koliko je procesor zašarafljen ili kaj...?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Arhitekturu procesora...imas Google pa saznaj!

Q6600 G0 @ 3.6GHz | Big Typhoon modded Gigabyte X38-DS5 2GB Crucial Ballistix Seagate 250GB ST3250410AS Gigabyte 8800GTS 512Mb | AC S1 Corsair HX620 Samsung 2232BW
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

po mojem AMD je bolji i duze traje.....i sada ce izac AM3 i bit ce naravno puno jeftiniji od intelovog i3660 kak vec.... uglavnom AM3 mozes stavit na AM2+ i AM2 sockete.....zato sto ti procesori podrzavaju DDR2 i DDR3 pa onda ti predlazem da cekas AM3 za usporedbu....uostalom imati ce novu arhiktekturu i puno catcha i naravno nezaboravimo cjenu...AMD=BEST CHOICE

ASRock ALiveXFire-SATAII R3.0 AMD Athlon 64 X2 5200+ 2,7ghz Gigabyte Radeon HD3650 725mhz/1600mhz DDR2(800)1GB DDR2(800) 512MB DDR2(800) 2GB 1.HDD-Maxtor 200GB(10000rpm) 2.HDD-Maxtor 120gb(10000rpm) Sony DVD+RW(multi) + CD+R

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Razlika između AMD I Intela

Intel je brži ali i skuplji.Ja bih ti savjetavao da uzmeš Intel Core 2 Quad Q6600 koji košta oko 1300kn, a ima jednake ili čak bolje perfomanse od Q8200.

0 0 hvala 0
17 godina

Pa samo da kažem da imam X4 9500 već 4 mjeseca i u to vrijeme sam igrao sve moguće igre od Crysis-a pa nadalje i nikad mi procesor nije bio više od 50% po jezgri. Budući da tebi za igre ne treba, sve aplikacije sam vrtio bez problema, dekodirati video nisam probao. Isto tako temperatura mi nikad nije prešla 37 stupnjeva (čak kad sam igrao Crysis cijeli dan). Tako da mislim da za tvoje potrebe je AMD pravi izbor, a da o "famoznom" TLB bugu uopće ne govorim. Čak i da napomenem da koristim računalo za sve moguće virtualizacije, ali nikad, ali baš nikad ništa nije skočilo (inače sam isključio TLB patch u BIOS-u). Nikad nećeš osjetiti razliku, a platit ćeš više. Vjeruj mi, ne isplati se. Istina da je Intel bolji trenutno, ali ne isplati se za prosječnog korisnika...

AMD Phenom 9500, GA 790x DS4, RAM : 4 GB , ATI RADEON 4850, 750GB DISK SPACE, LOGITECH x540
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2008 11:25 (dado2202).

0 0 hvala 0
17 godina

Pitati na ovom forumu što je bolje "Intel ili AMD" ti je isto pitanje kao i pitati "ATI ili Nvidia". Nikad nećeš dobiti dobar odgovor. Većina "zaljubljenih" u Intel će navijati za njih, oni koji vole druge za druge, a isto tako je i za grafičke. Rađe si malo proguglaj, pogledaj par sajtova sa testovima i reviewovima testera (opet nemoj se samo orijentirati na jedan) pa onda sam zaključi. Sve što možeš dobiti s takvim pitanjem na forumu jest da se ljudi počnu prepucavati i na kraju nečeš ništa saznati...

Moj savjet

AMD Phenom 9500, GA 790x DS4, RAM : 4 GB , ATI RADEON 4850, 750GB DISK SPACE, LOGITECH x540

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Sve je to tu negdje, intel ili amd, nvidia ili ati, sve je dobro ako radi,

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Xero kaže...

Sve je to tu negdje, intel ili amd, nvidia ili ati, sve je dobro ako radi,

Točno tako.
16 godina
neaktivan

Prepucavali se mi ili ne činjenice imaju svoju težinu.

Po meni ako se ima malo više para bolje je ići na Intelovu platformu.

Može se više klokati i u svakom slučaju je brža,

ali ako je budžet ograničen onda je bolje AMD pa da ostane malo više love za bolju memoriju

i grafičku.

To bi bilo ukratko.

A mogli bismo za i protiv cijeli ovaj tjedan na tu temu i ja vjerujem da bi svatko imao dobre argumente.

17 godina

Samo IME procesora izaziva strahopoštovanje kod benchmark programa :)

http://arstechnica.com/reviews/hardware/atom-nano-review.ars/6

"Via has this CPU called Nano, its CPUID can be changed to anything, such AuthenticAMD or Intel. Surprisingly, when one sets the CPUID to AMD, its benchmark score becomes lower. When the Via CPU's CPUID is changed to GenuineIntel, it jumps 47.4%."

16 godina
protjeran
CUNO kaže...

Prepucavali se mi ili ne činjenice imaju svoju težinu.

Po meni ako se ima malo više para bolje je ići na Intelovu platformu.

Može se više klokati i u svakom slučaju je brža,

ali ako je budžet ograničen onda je bolje AMD pa da ostane malo više love za bolju memoriju

i grafičku.

To bi bilo ukratko.

A mogli bismo za i protiv cijeli ovaj tjedan na tu temu i ja vjerujem da bi svatko imao dobre argumente.

O čem ti pričaš? - pa na početku sam napisao da mi treba komp za montiranje i ozbiljnije stvari, a ti mi tu pričaš o overclockanju...
a po čemu je to Intel 'u svakom slučaju brži'? - po reklami je, to se slažem.
17 godina
neaktivan

AMD ima drugaciji sistem mjerenja brzine procesora od Intel-a. Ako imas AMD dualcore od 2,1Ghz gdje pise 5000+ -> isto sto i Intel od 2,5GHz, AMD ima vece performanse od Intelovih istog takta.

Ispravite me ako sam se ne pravilno izrazio.

iMac 20" - C2D 2.4GHz/2GB/320GB Mac OS X Leopard 10.5.5 ... Laborare non amo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
lampa kaže...

AMD ima drugaciji sistem mjerenja brzine procesora od Intel-a. Ako imas AMD dualcore od 2,1Ghz gdje pise 5000+ -> isto sto i Intel od 2,5GHz, AMD ima vece performanse od Intelovih istog takta.

Uz dužno poštovanje, nemaš pojma o čemu pričaš.
17 godina
neaktivan
lampa kaže...

Da mi sad na kalendaru piše 2004. godina, bio bi u pravu.
No, probudi se iz hibernacije, 2008. je :)

Danas Intelovi procesori obavljaju više posla po taktu, ilitiga laički za istu šaku gigaherca daju bolje performanse.
17 godina
neaktivan
motom2772 kaže...
lampa kaže...

Da mi sad na kalendaru piše 2004. godina, bio bi u pravu.
No, probudi se iz hibernacije, 2008. je :)

Danas Intelovi procesori obavljaju više posla po taktu, ilitiga laički za istu šaku gigaherca daju bolje performanse.
2001. je
iMac 20" - C2D 2.4GHz/2GB/320GB Mac OS X Leopard 10.5.5 ... Laborare non amo!
16 godina
neaktivan

Nisam rekao da se nužno mora klokati proc ili igrati sa istim.

Ali ni nemam snage ni volje opisivati detalje arhikteture CPU-a, samo ti garantiram da ćeš imati brži komp na Intel platformi nego na AMD-u.

Barem je to trenutno stanje, ali ako ćeš malo sačekati ili možeš poslije bezbolno zamijeniti proc sa novijim idi na AMD.

Još uvijek je 2008.g.

16 godina
protjeran

čuo da su matične za AMD skuplje od onih za Intel. da li je to istina?

0 0 hvala 0
17 godina
I like chineese kaže...

čuo da su matične za AMD skuplje od onih za Intel. da li je to istina?

Pa jest, za Intela su 200-300kn, a za AMD-a još nisam vidio ispod 1000kn...a još su i lošije i sporije i više se kvare
17 godina

Što znači skuplje!? Ma sve ti je to u pet deka! Baš sam danas kupio novu Asrockovu matičnu s AM2+ socketom... Ista s 775 socketom koštala je 15-ak kuna jeftinije tako da ti je to tu negdje. Samo što sam primjetio da je izbor za 775 socket nešto veći u odnosu na AM2+. Eto...

...i tako je svizac zamotao čokoladu u omot.
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2008 23:51 (cro_blue).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice