Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.068
|
čitano: 2.750.955
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
16 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
zvonko kaže...

Kuciste je zalman z7 neo. Naprijed su 3 venta za usis, iza ima jedan i gore su dva.. iskreno sad ne bi mjenjao kuciste i ponovo sve slagao bas. Jel moguce da je ta ubijena grafa nekako namucila procesor da se on poceo grijat? Grafu nisam uzimao, vratio sam liku tome i sad gledam rtx 4070 ti ili rx 7900 xt. Iskljucivo me zanima novo jer velim nikad nisam kupovao rabljeni komp niti djelove. Amd-ova grafa mi zbog VRAM-a ide vise u prilog al vise trosi i zagrijava se.. a igrat

cu na 2K 165hz monitoru

Po tvojim slikama se ne vide svi ventovi tj da rade..

Ta grafa trosi oko 350W i cpu oko 100W u gamingu tako da je to dosta topline koje treba izbaciti van, kuciste i hladnjak su slaba karika i to su normalne temperature za tvoju konfu u sred ljeta. Ako želiš bolje temp trebas uzet bolji cpu hladnjak i bolje kuciste. S novom grafom neces dobit manje temp na cpu.

14 godina
neaktivan

Zabunom sam uploadao zgašen komp  pa se ne vide ventovi.

Hladnjak sam našao od Artica Freezer II 280mm AIO pa cu njega uskoro piknut al za kuciste mi se fakat neda sad opet davat lova i sve ponovo slagat.. ovo su temp sad dok surfam i gledam yt malo i forume:

zvonimir
3 godine
d4rkd3atH kaže...

ja ne razumijem ljude koji daju za komponente 2k eura i onda kupe kuciste od 50 eura u kojem je to sve stisnuto i nema dobar airflow...

Uopće nije problem u 50e, ima kućišta i od 50e sa dobrim protokom zraka, ali ovo zalmanovo je davitelj...

14 godina
neaktivan
Intel Club (opća tema o procesorima)

evo sa aide i hwi temperature nakon multi core benchmarka u cinebenchu..

zvonimir
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 17:09 (zvonko).
Moj PC  
0 0 hvala 1
4 godine
zvonko kaže...

evo sa aide i hwi temperature nakon multi core benchmarka u cinebenchu..

Single tower hladnjak za tu generaciju i seriju je definitivno premalo i potrebno je uloziti u znacajno skuplji/ bolji hladnjak, stariji brat Freezer e34 duo sport je deklariran na max 210w i on jedva hladi taj i7 a ovaj ARTIC I35 RGB je lošiji od njega(nemogu naci specifikacije no definitivno dosta manje od e34sporta, negdje se spominje samo 150w)!
Najbolje uzeti vodeno od Arctica i to bilo koje jer su debelo teski bestbuy i grand prix u jednom!
Kuciste nije loše uopce ventovi su naprijed skoro pa identicno kao i na Fractalu R5 gdje je usis s boka!
Neznam koju si termalnu pastu stavio svakako i ona utjece na temperature.
Posloziti kuciste tako da ima optimalni airflow nije neka nauka i vjerujem da ce ti i u ovim vrucinama temp pasti za barem cca 10°c!

3 godine
Boris grozni kaže...

Kuciste nije loše uopce ventovi su naprijed skoro pa identicno kao i na Fractalu R5 gdje je usis s boka!

Mislim da je to slabo, premalo za današnje grijalice, pogotovo ukoliko su ventovi preblizu stijenki prednje stranice a vjerujem da jesu, i r5 je za q., bez mesha preko cijele prednje stranice kućište ne treba niti gledati pri kupovini osim ukoliko se u njega stavljaju slabi grijači, složi se pozitivan tlak u njemu i nema brige za prašinu.

Mogu proći i tipovi kućišta poput O11 dynamic itd.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 18:13 (notloB).
4 godine
notloB kaže...
Boris grozni kaže...

Mislim da je to slabo, premalo za današnje grijalice, i r5 je za q., bez mesha preko cijele prednje stranice kućište ne treba ni gledati pri kupovini osim ukoliko se u njega stavljaju slabi grijači, složi se pozitivan tlak u njemu i nema brige za prašinu.

Ok zaboravio sam ja imam r5 5XLLali svejedno, 12700 se jednostavno gusi na single tower hladnjacima, čak bi izbjegavao vodena u 120mm varijanti!

3 godine
Boris grozni kaže...
notloB kaže...
Boris grozni kaže...

Mislim da je to slabo, premalo za današnje grijalice, i r5 je za q., bez mesha preko cijele prednje stranice kućište ne treba ni gledati pri kupovini osim ukoliko se u njega stavljaju slabi grijači, složi se pozitivan tlak u njemu i nema brige za prašinu.

Ok zaboravio sam ja imam r5 5XLLali svejedno, 12700 se jednostavno gusi na single tower hladnjacima, čak bi izbjegavao vodena u 120mm varijanti!

Ja namjeravam uzeti novo, imam sad već prastaro, preteško i ogromno phanteks entoo pro sa 200mm ventom i meshom preko polovice prednje stranice, vent puše direktno u kavez s diskovima, btw. upravo sam u fazi uklanjanja diskovlja iz kućišta valjda će se kad ih maknem malo razračiti unutra... Bacio sam oko na lian li lancool 216, čini mi se ok.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 18:26 (notloB).
4 godine
notloB kaže...
Boris grozni kaže...
notloB kaže...
Boris grozni kaže...

Ja namjeravam uzeti novo, imam sad već prastaro, preteško i ogromno phanteks entoo pro sa 200mm ventom i meshom preko polovice prednje stranice, vent puše direktno u kavez s diskovima, btw. upravo sam u fazi uklanjanja diskovlja iz kućišta valjda će se kad ih maknem malo razračiti unutra... Bacio sam oko na lian li lancool 216, čini mi se ok.

Bome ja sam svoj R5 natrpao s HDD/ssd-ovima da sam nedavno izgubio jedan HDD od 2tb u njemu, dobro da sam isao brojati nebi ga nikad našao

12 godina
notloB kaže...

....bez mesha preko cijele prednje stranice kućište ne treba niti gledati pri kupovini osim ukoliko se u njega stavljaju slabi grijači, složi se pozitivan tlak u njemu i nema brige za prašinu.

imam define 7 i bez problema hladim 3080 12gb verziju i procesor koji vuče više struje od tog i7

temperature u dalmaciji usred ljeta sasvim ok, sa tri 140mm venta sprijeda i dva 120mm straga/gore

te priče da bez mesha nema dobrog hlađenja su glupost

4 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

....bez mesha preko cijele prednje stranice kućište ne treba niti gledati pri kupovini osim ukoliko se u njega stavljaju slabi grijači, složi se pozitivan tlak u njemu i nema brige za prašinu.

imam define 7 i bez problema hladim 3080 12gb verziju i procesor koji vuče više struje od tog i7

temperature u dalmaciji usred ljeta sasvim ok, sa tri 140mm venta sprijeda i dva 120mm straga/gore

Odvrti neki test da vidimo, stock postavke molim da vidimo do kud ce dogurati Furmark gpu stress  test cisto dovoljno

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 18:39 (Boris grozni).
3 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

Nisu glupost, dobiju se i do desetak stupnjeva hladniji brojevi po komponentama, pogotovo kod stvarno restriktivnih usisa za zrak naspram otvorenih meshova s grubljim mrežicama za prašinu, ne sjećam se kakav je define7 čini mi se sličan kao i r5? Kolika ti je razlika u tempi s prednjom maskom i bez nje? Vjerujem da je velika.

Edit: A i taj tvoj i5 i nije neki grijač, 12. i 13. serija procesora i7, i9 su puno jače grijalice.

Btw. svog r9 7900x jedva sam spustio ispod 95c prije ljeta u full load i to sa 360mm aio u neklimatiziranoj prostoriji, sada se ponovno vratio na staro

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 18:55 (notloB).
4 godine
notloB kaže...
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

Nisu glupost, dobiju se i do desetak stupnjeva hladniji brojevi po komponentama, pogotovo kod stvarno restriktivnih usisa za zrak naspram otvorenih meshova s grubljim mrežicama za prašinu, ne sjećam se kakav je define7 čini mi se sličan kao i r5? Kolika ti je razlika u tempi s prednjom maskom i bez nje? Vjerujem da je velika.

po testu na tom r7 je bez prednje stranice razlika 20°c znaci extremno lošegamer nexus veli jedno od najgorih
Ali stvarno na Fractalu su mrezice toliko sitne da ni zrak nemre prolaziti ali zato prašine nema

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 18:49 (Boris grozni).
12 godina
notloB kaže...

Edit: A i taj tvoj i5 i nije neki grijač, 12. i 13. serija procesora i7, i9 su puno jače grijalice.

Btw. svog r9 7900x jedva sam spustio ispod 95c prije ljeta u full load i to sa 360mm aio u neklimatiziranoj prostoriji, sada se ponovno vratio na staro

glupost je da bez mesha nema dobrog hlađenja, svaki stupanj dolje nije najbitniji faktor, barem meni

meni je bitno da dobro ohladi, da se niti nakon višesatnog gejmanja ne diže temperatura, a najbitnije da je dovoljno tiho

ne ganjam da mi grafa nejde preko 60 stupnjeva, ne smeta me niti preko 70, ali mora biti tiho, a to s fractalom postižem bez problema 

za edit, imaš krivi info, 11 serija su teške grijalice, pogotovo kad makneš power limite

dosta dobar hladnjak be quiet shadow wings tf nemere moj 11400 obuzdat u stres testu, za par minuta ide na 100 stupnjeva, u gejmanju je ok

kolegin 12400 bez problema hladi intelov stock hladnjak, puno manje je zahtjevan

EDIT- link, bez power limita 11400 ide preko 200w

što se buniš za zen 4, njima je 95 stuonjeva normalno, bar tako amd kaže... do isteka garancije, poslije ćeš ionako novog kupit

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 19:36 (picajzla0707).
3 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

glupost je da bez mesha nema dobrog hlađenja, svaki stupanj dolje nije najbitniji faktor, barem meni

meni je bitno da dobro ohladi, da se niti nakon višesatnog gejmanja ne diže temperatura, a najbitnije da je dovoljno tiho

ne ganjam da mi grafa nejde preko 60 stupnjeva, ne smeta me niti preko 70, ali mora biti tiho, a to s fractalom postižem bez problema 

za edit, imaš krivi info, 11 serija su teške grijalice, pogotovo kad makneš power limite

dosta dobar hladnjak be quiet shadow wings tf nemere moj 11400 obuzdat u stres testu, za par minuta ide na 100 stupnjeva, u gejmanju je ok

kolegin 12400 bez problema hladi intelov stock hladnjak, puno manje je zahtjevan

EDIT- link, bez power limita 11400 ide preko 200w

što se buniš za zen 4, njima je 95 stuonjeva normalno, bar tako amd kaže... do isteka garancije, poslije ćeš ionako novog kupit

Ja u kućište bez mesha ne bih stavljao ništa iznad i5 i r5, što sam u biti i napisao kada sam napisao "..osim ukoliko se u njega stavljaju slabi grijači", prema tome nije glupost, možda je tebi glupost, meni nije i svima onima koji žele iskoristiti proc. koji su platili bez da odtrotlaju toliko da bi im bilo pametnije kupiti slabiji procesor od onog koji su kupili.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 20:12 (notloB).
12 godina
notloB kaže...

Ja u kućište bez mesha ne bih stavljao ništa iznad i5 i r5, što sam u biti i napisao kada sam napisao "..osim ukoliko se u njega stavljaju slabi grijači", prema tome nije glupost, možda je tebi glupost, meni nije i svima onima koji žele iskoristiti proc. koji su platili bez da odtrotlaju toliko da bi im bilo pametnije kupiti slabiji procesor od onog koji su kupili.

a tko kaže da throtla? donosiš zaključke napamet

evo i sad mi u cyberpunk radi na 85-87 stupnjeva, grafa nejde preko 75 stupnjeva

pa ne throtlaju niti jedno niti drugo

imaš kriva razmišljanja, da je najhladnije kućište naravno da nije

ali da može dobro ohladiti proc i grafu bez throtlanja - itekako može

i ako su grafa koja vuče preko 350w i proc koji može povuć preko 200w 'slabi grijači', onda ne znam što ti smatraš pod jače

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 20:32 (picajzla0707).
3 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

a tko kaže da throtla? donosiš zaključke napamet

evo i sad mi u cyberpunk radi na 85-87 stupnjeva, grafa nejde preko 75 stupnjeva

pa ne throtlaju niti jedno niti drugo

imaš kriva razmišljanja, da je najhladnije kućište naravno da nije

ali da može dobro ohladiti proc i grafu bez throtlanja - itekako može

i ako su grafa koja vuče preko 350w i proc koji može povuć preko 200w 'slabi grijači', onda ne znam što ti smatraš pod jače

Govorim o i7 i i9 12. i 13. generacije, ne govorim o i5 i i3 niti r5 i r3 procesorima, zna se što se misli pod grijače, i5 sigurno nije grijač kakvi su ovi, zar baš moraš toliko revno glumiti svoj nik na forumu?

12 godina
A ja ti govorim da moj proc povuče i preko 200w, kakve veze ima jel se zove i5 ili i7?
Taj 12700 sigurno nije zahtjevniji za ohladit, pogotovo u gejmanju. Niti bi on throtlao s iole boljim hladnjakom, niti moj i5 throtla u define 7 i to s grafom od 350w ispod sebe.
16 godina

Jesi to mjerio/ocitao da ti taj cpu povuce 200W ili negdje procitao?

13 godina

Povuče bez power limita i5 11400 u gamingu i do 120w na 4.2ghz. Pa on je 14nm+++++++++++ ništa čudno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 21:54 (mislioc).

0 0 hvala 0
12 godina
U cyberpunku vuče 130w, prema hw monitoru. A da povuče preko 200w u stres testu uvjerio sam se kad ga dosta dobar be quiet hladnjak ne uspijeva obuzdat i u roku par minuta dođe na 100 stupnjeva i krne throtlat.
Dakle i ovih 130w je realno tu negdje, u drugim igrama rijetko kad ide preko 80 stupnjeva.
Kolegi sam složio 12400 na z ploči i niti blizu nije toliko zahtjevan, a brži ja dista od mojeg
14 godina

Moj 12400f na 5000mhz vuce oko 100w u cbr23-upaljac,privjesak...

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 23:08 (MGloc).
12 godina
MGloc kaže...

ma joj, nemere se usporedit sa 11400, nisam vjerovao da onakva hrga od hladnjaka sa 140mm ventom nemere zauzdat 11400

occt stres test u roku doslovce 2-3 minute zakuca ga na 100 stupnjeva, prvih dana imao sam okp od toga, kasnije kad sam skužio da u gejmanju nema tolikih problema prošlo me

ali kad sam kolegi složio 12400f i skužio da je duplo lakši za ohladit, a brži dosta od mojeg, došlo mi je da ga odmah zamijenim

intel je baš gadno sfušao tu 11 seriju, jest da je to prvi non k proc koji nema zaključanu memoriju i da može dosta dobro potegnut, ali brate troši kao lokomotiva i treba valjda vodeno hlađenje kad ga upregneš, kao da je neki nabrijani k model, a ne najslabiji i5

17 godina
MGloc kaže...

Khmm, izišao sam iz toga, kak 12400f natjerat da vuče više struje uz više Mhz-a?

Ploča je asus tuf b660m-Plus D4

14 godina

Ja sam svoga bclk OC-ao, na tvojoj TUF ploci se moze samo powerlimit otkljucat.

15 godina
picajzla0707 kaže...
MGloc kaže...

ma joj, nemere se usporedit sa 11400, nisam vjerovao da onakva hrga od hladnjaka sa 140mm ventom nemere zauzdat 11400

occt stres test u roku doslovce 2-3 minute zakuca ga na 100 stupnjeva, prvih dana imao sam okp od toga, kasnije kad sam skužio da u gejmanju nema tolikih problema prošlo me

ali kad sam kolegi složio 12400f i skužio da je duplo lakši za ohladit, a brži dosta od mojeg, došlo mi je da ga odmah zamijenim

intel je baš gadno sfušao tu 11 seriju, jest da je to prvi non k proc koji nema zaključanu memoriju i da može dosta dobro potegnut, ali brate troši kao lokomotiva i treba valjda vodeno hlađenje kad ga upregneš, kao da je neki nabrijani k model, a ne najslabiji i5

Nije sve tako crno, 12 serija ima nekih problema sa latencijom i stutterima po sistemu..

Baš ću vidjeti za vikend što kaže moj 11400f u cinebenchu sa snowman-om, imam neku medion b560 iz prebuilda ali valjda nema limit jer sam vidao preko 100W 

7 godina

Moj 12700K kloknut sa offsetom na +2 i undervoltan, plus dodan BCF sada u CB stoji oko 85C (što je neki max opterečenja na CPU). Bez undervolta i čak i bez klokanja je lupio u 100C u roku 1 minute. Hlađenje Noctua NH12S sa dva ventilatora.

Iskreno sve iznad 12500 i isto tako 13500 treba ubacit kakvo kvalitetnije vodeno ako želiš imat mir. Da se i sa kvalitetnijim zračnim ali za mir u kući bolje je uzet kakav vodeni AIO sistem jer nisu više ni toliko skupi niti komplicirani za ugradnju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.7.2023 11:48 (nikonja).
15 godina

Evo mog 11400f sa swnoman coolerom u cinebench R23

https://prnt.sc/8kXij_2c7LFl

Nije prešao 86c i 138W znaci da imam neki limit na ploci? Koliko vi dobijete sa ovim procom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

hoće li mi raditi dobro Trident Z5 NEO Black, CL32, F5-6000J3238F16GX2-TZ5N sa i5 13500, msi b760 tomahawk, hladnjak nh d15s

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.8.2023 19:30 (scardobula).

0 0 hvala 0
14 godina

Provjeris QVL listu na stranici proizvodaca model maticne ploce i pise ti da li 100% radi a cak i ako ram nije na QVL listi ram moze bez problema radit a i ne mora.

Taj ram (Trident Z5 NEO Black, CL32, F5-6000J3238F16GX2-TZ5N) je na QVL listu za b760 tomahawk klik

Nekad bi forumasi odgovorili na ovakv post u roku 15-20 min, ovo je cisti primjer koliko je forum zamro.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice