AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.743
|
čitano: 6.759.620
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
dax-lax kaže...

Kolko je realna razlika ak se uzme platforma iz iste generacije npr 5xxx vs Alder / 7xxx vs Raptor? Znači real world performanse za gaming, surfanje, office, povremeno modeliranje. Ne mislim na sintetiku. 

Obzirom da još uvijek sve vrtim na i7 3930k iz davne prošlosti a i prošal me malo hw fanatizam i novosti, no ak uzimam novo, kolko realno kaska amd za intelom (ako uopće)? To bi mi bil prvi amd setup ikad.

Ako igram kaj, igram na fhd/qhd 60 ali volim imat mašineriju u kućištu.

Ako igraš na 60 FPSa onda ti je svejedno. Uzmi jeftinije. Sve to je overkill za low framerate. 

12 godina
neaktivan
X-Wind kaže...

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7000-series-now-listed-in-spain-7950x-for-852-eur

The prices of Ryzen 7000 for Spain are now known.

Prices match official US SEP (Suggested E-Tail Price) with added Spanish 21% VAT:

Ryzen 9 7950X: 🇪🇸 852 EUR (🇺🇸 699 USD)
    Ryzen 9 7900X: 🇪🇸 669 EUR (🇺🇸 549 USD)
    Ryzen 7 7700X: 🇪🇸 491 EUR (🇺🇸 399 USD)
    Ryzen 5 7600X: 🇪🇸 371 EUR (🇺🇸 299 USD)

Here’s a reminder that the US Dollar is now worth exactly one Euro. Therefore, any conversions from US prices to EU prices should be much simpler. Retailers will include national sales tax, but also their margins. In this case, the difference is just a few Euros.

Mi imamo veći PDV što znači da će naše cijene biti malo veće od španjolskih tako da sad znamo više manje koliko će koštati i kod nas.

Bome papreno. 7600x će u nas ić i do 3k. Kad se na to doda matična i još RAM...

14 godina

Najjeftinija AM5 ploca (X670E) kosta oko 500eura koliko vidim ,7600x znaci isto oko 400e ja kupio ryzen 3600 za 180e + Aorus b450i za 120e sve skupa 300e.Jasno mi je da je ovo ddr5 platformaali svejedno kud su cijene otisle.

16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Da kupujem bio bi to ryzen 5600 i neka osrednja B550...ovo kaj dolazi nebi ni gledao  Uz jeftine polovne grafe trenutno je odlično vrijeme za nadogradnje ili novi komp.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
BinaryJesus kaže...
dax-lax kaže...

Kolko je realna razlika ak se uzme platforma iz iste generacije npr 5xxx vs Alder / 7xxx vs Raptor? Znači real world performanse za gaming, surfanje, office, povremeno modeliranje. Ne mislim na sintetiku. 

Obzirom da još uvijek sve vrtim na i7 3930k iz davne prošlosti a i prošal me malo hw fanatizam i novosti, no ak uzimam novo, kolko realno kaska amd za intelom (ako uopće)? To bi mi bil prvi amd setup ikad.

Ako igram kaj, igram na fhd/qhd 60 ali volim imat mašineriju u kućištu.

Ako igraš na 60 FPSa onda ti je svejedno. Uzmi jeftinije. Sve to je overkill za low framerate. 

60hz je trenutno. U nekoj budućnosti ću vjerojatno ići na nešto modernije. Imao sam do nedugo 8600k s rtx3070, no, obzirom da mi skvo više igra, njoj proslijedio taj a ja se vratio na stari sandyE. Nije puno prošlo i uhvatila me želja za nečim novim. Da sad uzimate, bi li radije 5700x ili 12600k platformu?

12 godina
dax-lax kaže...
 Da sad uzimate, bi li radije 5700x ili 12600k platformu?

Ni jedan ni drugi, ako je isključivo za gaming uzmes r5 5600 ili 5600x, neku solidnu b450 ili b550 ploču i miran si.

Gurat će ti 1080p odlično a ako budeš otišao na 1440p ili više tu ti tek procoser ne igra veliku ulogu nego isključivo koliko jaku grafu imaš.

14 godina

Obzirom da mi je put bio q6600, i7 920, i7 3770k, i7 3930k, i7 5820k, i5 8600... ne gine više od 6 jezgri da zadovoljim unutarnji mir   

Znači, nema promašaja s 5th gen ryzenom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Nemaš promašaja s R7 5700X kao ni s i5 12600K. Ako ideš na 1440p ili 4K gaming, pogotovo 4k/60Hz, onda ti je svejedno jer si tu zaklam grafičkom. Anyhow, moj savjet ti je doslovno za što si nađeš bolji combo, da si i kupiš. Nećeš promašiti niti s jednim od ta dva.

17 godina
Kad vidim najave ovih cijena mi je drago da sam se odlucio na 5600x, isto kao i pred par g na 3600 kada je 5600 serija dolazila.

Previse love za mali dobitak u performansama. Radije razliku ulozit u bolju grafu ili periferiju
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Ne mora bit da CPU nije bottleneck na višim rezolucijama. Sve ovisi koje igre igra, na kojim postavkama,  na koji FPS cilja i koju grafičku ima.

Generalizacije kao "a ako budeš otišao na 1440p ili više tu ti tek procoser ne igra veliku ulogu nego isključivo koliko jaku grafu imaš" su općenito netočne.

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Razlika u performanama za gaming je premala naspram cijene 5600x i 12600k

Naravno da imaju igre poput warzona gdje je razlika osjetna ali to je par igara.

Ako je samo gaming u pitanju 5600x je top ma šta god tko pričao...

Bero
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
BinaryJesus kaže...

Ne mora bit da CPU nije bottleneck na višim rezolucijama. Sve ovisi koje igre igra, na kojim postavkama,  na koji FPS cilja i koju grafičku ima.

Generalizacije kao "a ako budeš otišao na 1440p ili više tu ti tek procoser ne igra veliku ulogu nego isključivo koliko jaku grafu imaš" su općenito netočne.

Pricamo o 5600, 5600X, 5700X i 12600K a ne generalno da nije bitno 

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.9.2022 18:31 (ibme74).
4 godine

Pa i ti procesori će ti biti bottleneck ako igraš esports kao CS GO ili Apex i ciljaš na visoki framerate s nekom srednjom grafičkom.

0 0 hvala 0
16 godina
BinaryJesus kaže...

Pa i ti procesori će ti biti bottleneck ako igraš esports kao CS GO ili Apex i ciljaš na visoki framerate s nekom srednjom grafičkom.

Za takve 240 hz/fps igrače treba najbolji mogući cpu, vodeno, dodatni overklok, optika sa pingom od 1ms, vrhuski miš, vrhiunski server...ali sve pada u vodu ako vještina nije na nivou.

12 godina
forumaš kaže...

Za takve 240 hz/fps igrače...

ma fučkaš 240hz, to je za dječicu, pravi gejmeri se furaju na 500hz

12 godina
BinaryJesus kaže...

Ti s jedne price na drugu.

Spomenuo sam mu da mi je manje bitno koji je od tih procesora na 1440p.

4 godine

Tko misli kupiti novi proc za AM4 sad je vjerojatno još najbolje vrijeme. Cijene će samo ići gore. Em će AMD proizvoditi sve manje i manje Ryzen 5xxx procesora i gurati AM5, em će se mnogo ljudi koji su čekali na najnoviju arhitekturu razočarati kad vide cijene procesora, ploča i RAM-a i onda vjerojatno odlučiti na AM4 ili Intel s DDR4 RAM-om.

0 0 hvala 0
16 godina

Pa to i pričamo, tko misli kupovati nek kupi odmah Ryzen 5600 ili i5 2400F dok ih još ima, sigurno ne budu jeftiniji, a nova serija će biti skupa do bola.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Znači pravo vrime za ubost jedan 5900x

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Bajo moj jedni o Ivici drugi o Marici, nigdje veze.

Još je upitno koliko je preskupo uzimat am5 seriju.

Am4 serija je sigurna a za cs i fps ekipu je dovoljan i ryzen 5 3600 čak i i5 9600k.

Od cpu a lako se profi igraču navić na visoki frame msm ako nemas vjestine stari moj mos imat 360hz a i ostat ćeš noob...

Tražite savršenstvo a nemate temelja.

Od cijelog foruma nema 10 igrača koji bi mogli pro igrat neke od igara. Kakav debilizam čiji  je veći, moj je manji al te lupa🤣🤣

Bero
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Ja samo pričam da nije automatski gaming bottleneck maknut s CPU-a ako idema dalje od 1080p. Da ovisi o više faktora koja će komponenta biti bottlenck i da ne treba generalizirati da kada ideš na 1440p ili više da je cpu odmah nebitan a kao primjer dao sam neke igre.

1 0 hvala 0
15 godina
BinaryJesus kaže...

Ja primarno igram csgo, 5600x i 1660 super, rezolucija ingame 1280*1024 , vecina toga na low/medium postavkama, PC je optimiziran, pogasena sva windows sranja itd. Znaci ide preko 300 fps stabilno bez ikakvih problema ( ide naravno i vise od toga ali mu stavim " max_fps 400" i vecinom je zakucan na 399), na 240hz monitoru ne treba vise. Naravno da jaci procesor daje jos stabilniji rezultat, ali i ovo je dovoljno...

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.9.2022 20:03 (rocko9).
14 godina
protjeran
Jedno kratko pitanje… Koliki rast u performansama se može očekivati u igrama prelaskom s nekog šrot hynix cl18 3600mhz rama na samsung b-die cl14 3600mhz
Procesor je ryzen 5500

0 0 hvala 0
14 godina

U praksi nikakva.

14 godina
protjeran
Ma čita san u vezi tog b-diea kako je vrhunska kombinacija s ryzenom i kako donosi odlične performanse. Da s intelom nema baš smisla, al da s amdom ide u paru samo tako…
Pa se mislin kako bi uzea
12 godina
Volume kaže...
Ma čita san u vezi tog b-diea kako je vrhunska kombinacija s ryzenom i kako donosi odlične performanse. Da s intelom nema baš smisla, al da s amdom ide u paru samo tako…
Pa se mislin kako bi uzea

Nema nit sa AMDom smisla, imao neki znj 3000 cl16 na 5600x i presao na e-die 3600 cl16, neprimjetna razlika bar kod mene (inace sam ga drzao zategnutog na 3600 cl14-15-15-17 ali nema nekog pomaka tak da sam vratio stock). To ima jedino smisla sa prvom/drugom generacijom ryzena, mozda malo sa trecom.. po mojem iskustvu na Zen 3 nema nekakve razlike... Ja sam uzeo 3600cl16 jer je bio na dobroj akciji na amazonu, inace da nije bio nebi ga nit uzeo.

14 godina
protjeran
Znači k*rčina
A ja već cili sritan kako ću potrošit pare

0 0 hvala 0
3 godine
protjeran

Ima smisla na svakom procesoru, ako ti usecase ima koristi od toga, naravno. A vecini ljudi nema.

RAM je jedino mjesto gdje se moze izvuci vise performansi na strani procesora, jer znamo da novi procesori vec boostaju do maksimalnih brzina, eventualno 100mhz vamo tamo.

Ali ovdje je prica o jednom drugacijem procesoru koliko sam upravo shvatio brzim guglanjem. Naime to nije obican Ryzen, to je proc iz APU obitelji, kao 5600G, samo bez graficke, sa polovicom L3 keša.

Ti procesori mislim da nemaju chiplete nego su monolitni, pa se stoga memorija kloka u nebesa (4000-5000MT/s). Barem tako mogu APU G procesori, pa pretpostavljam da moze i ovaj. Tesko je naci bilo kakve informacije o ovome procesoru, pogotovo info o OC-u.

Iskreno ne znam koliko se isplati trositi novac na B-die za ovakav rang procesora, pogotovo jer ces opet morat provesti dosta vremena ćunirajući ga da se izvuec maksimum iz tog kita. Recimo uzmes 3600 kit, a proc moze preko 4600, pa bio bi grijeh ostavit tako nisko

I nakon svega toga mozda dodes na stock performanse jednog 5600/X. Onda je bolje uzeti 200 150 Eura, kupit 5600X 5600 i odma imat te performanse bez zayebancije, a i taj postojeci šroteks uvijek mozes dodatno ćunirat.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2022 22:12 (pdrx).

0 0 hvala 0
12 godina
pdrx kaže...

Ima smisla na svakom procesoru, ako ti usecase ima koristi od toga, naravno. A vecini ljudi nema.

RAM je jedino mjesto gdje se moze izvuci vise performansi na strani procesora, jer znamo da novi procesori vec boostaju do maksimalnih brzina, eventualno 100mhz vamo tamo.

Ali ovdje je prica o jednom drugacijem procesoru koliko sam upravo shvatio brzim guglanjem. Naime to nije obican Ryzen, to je proc iz APU obitelji, kao 5600G, samo bez graficke, sa polovicom L3 keša.

Ti procesori mislim da nemaju chiplete nego su monolitni, pa se stoga memorija kloka u nebesa (4000-5000MT/s). Barem tako mogu APU G procesori, pa pretpostavljam da moze i ovaj. Tesko je naci bilo kakve informacije o ovome procesoru, pogotovo info o OC-u.

Iskreno ne znam koliko se isplati trositi novac na B-die za ovakav rang procesora, pogotovo jer ces opet morat provesti dosta vremena ćunirajući ga da se izvuec maksimum iz tog kita. Recimo uzmes 3600 kit, a proc moze preko 4600, pa bio bi grijeh ostavit tako nisko

I nakon svega toga mozda dodes na stock performanse jednog 5600/X. Onda je bolje uzeti 200 150 Eura, kupit 5600X 5600 i odma imat te performanse bez zayebancije, a i taj postojeci šroteks uvijek mozes dodatno ćunirat.

Dap, u pravu si sto se tice svega.

I ja bi na tom mjestu radije prodao proc i kupio R5 5600 (ali izvana, evo danas je bio 137€, tj. 1135kn sa dostavom u HR, sad je nekih 100injak kn vise), jer R5 5500 je rang R5 3600 u gamingu, na 1080p i FPS igrama ce se R5 5600 puno bolje ponasat i bit ce osjetna razlika.

14 godina
protjeran
Ma dolazi umisto njega 5900x kroz koji dan. Čekan samo da izađe 7000 serija da vidin oće pojeftinit šta
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice