AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.746
|
čitano: 6.773.714
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Friday kaže...

Koje suprotnosti. Imamo covjeka koji je svjesno uzeo skuplju plocu radi buducih nadogradnji. I imamo hrpu ljudi koji su uzimali sto jeftinije ploce i sad kukaju kako ih je AMD zajebao jer nova serija nece moci na njihove ploce.

Nije nuzno AMD, imas igraca kao MSI: https://www.msi.com/blog/msis-max-motherboard-lineup

"If any of the following apply to you, we recommend grabbing a B450 MAX motherboard:

a) You just bought an AMD Ryzen 3rd Generation processor and need a value-oriented B450 motherboard that comes with out-of-the-box Ryzen 3000 series support.
b) You don't want to deal with BIOS updates and other issues before being able to use the CPU you want.
c) You'd prefer having the option of using any AM4 processor that's supported by the B450 chipset without worrying about compatibility.
d) You want access to the full-featured MSI UEFI BIOS without compromising support for any AM4 product.
e) You want a value-oriented motherboard that’ll support not only the latest AMD releases but will also have you covered for all future AM4 product releases."
--
Ne kukaju ljudi bez veze znas. Jednostavno je AMD-a lose odradio komunikaciju s partnerima sto nije prvi, a vjerojatno ni zadnji put. Mozda ni sami nisu znali za "nekompatibilnost" do bliske proslosti. Da jesu, vjerojatno bi netko od armade AMD redditasa vec postao nesto u vezi toga. Tolko ljudi imaju u communityu i onda ovako zajebu community, naravno da ce ces imat hrpu ljudi koji se osjecaju prevarenim.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2020 15:12 (The_Fichek).
9 godina
rambox kaže...

Nije Intel zaspao i imaju inovacija, ali su sj...li proizvodni proces

15 godina
odjavljen
Koje inovacije imaju?
http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
9 godina

U arhitekturi 

Ice Lake dere čak i ovog novog Renoira po IPC-u i single thread performasama.

Ali džaba im sad kad je takt dosta niži, i ne mogu proizvest više od 4c/8t.

17 godina
EricCartman kaže...
rambox kaže...

Nije Intel zaspao i imaju inovacija,ali su sj...li proizvodni proces

Nemaju žutoga,ili prvo su srali da AMD štanca zaljepljene procesore, a sad budu ipak morali skočit(Desktop pa serveri) na istu kombinaciju.

Veliki monoliti procovi su preskupi, to je AMD znao od početka i zato su sad u poziciji kojoj jesu.Intel je zaglavio na monolitnim prcovima, a na njima su bazirali 10nm uspjehe ali to je sve palo u vodu.

Mobile Renoir APU je fino Intel-u pokazal, kak se i gdje+na koji način optimalno koriste monolitni procovi.

Zen 3 APU ili nasljednik zelenaša, jao si ga Intel-u na Mobile području od njih če ostat samo ruševine.Kombinacija visokih 7nm prinosa, pa još kad dodaš sve kaj nosi Zen 3 ili buduči APU, fučkaj ga Intel čeka debeli jezuš kristuš.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=626&jumpto=6128193&sort=asc&view=flat

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
9 godina

Al za laptope idu monolitni procovi, a oni se prodaju duplo više nego desktopi... dobro ne računam servere i HEDT

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2020 18:17 (EricCartman).
6 godina
protjeran
EricCartman kaže...

U arhitekturi 

Ice Lake dere čak i ovog novog Renoira po IPC-u i single thread performasama.

Ali džaba im sad kad je takt dosta niži, i ne mogu proizvest više od 4c/8t.

Taman kad budu proizveli 6c/12t, AMD će biti na Zen-u 4....

17 godina
Friday kaže...

Koje suprotnosti. Imamo covjeka koji je svjesno uzeo skuplju plocu radi buducih nadogradnji. I imamo hrpu ljudi koji su uzimali sto jeftinije ploce i sad kukaju kako ih je AMD zajebao jer nova serija nece moci na njihove ploce.

Ja sam upario r1700 sa X470 bas iz razloga da mogu mozda sljedece godine za fine novce ubosti 3700 ili ako bas budem imao kesha 3900 i ja sasvim happy. 

Ne patim od toga sto necu moci ubosti npr 4xxx proc, mislim i da vecina ljudi malo tu pretjeruje jer i 3xxx serija ce biti sasvim dovoljna za svakodnevni rad, damn moja riza prve generacije mi je idalje odlican. 

12 godina
Dr. Vicko kaže...
Friday kaže...

Ja sam upario r1700 sa X470 bas iz razloga da mogu mozda sljedece godine za fine novce ubosti 3700 ili ako bas budem imao kesha 3900 i ja sasvim happy. 

Ne patim od toga sto necu moci ubosti npr 4xxx proc, mislim i da vecina ljudi malo tu pretjeruje jer i 3xxx serija ce biti sasvim dovoljna za svakodnevni rad, damn moja riza prve generacije mi je idalje odlican. 

kada 3xxx serija postane šit i 4xxx serija neće biti puno bolja, bilo bi naravno super kada bi i 4xxx isao na 3xx i 4xx ploče ali hebi ga, tko zna možda do kraja još i bude.

Ako hoćete mogu se i peticije potpisivati za to  klik

17 godina
odjavljen
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ma OK, mozda je tu i AMD malo neoprezno odigrao neke stvari u komunikaciji (ako sto je Fichek gore postao) ali ljudi se sad ponasaju kao da u najmanju ruku moraju promjeniti cijeli sustav jer im ploca ne podrzava 4000 seriju. I sad bas svima odjednom treba...

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2020 22:07 (Friday).

4 0 hvala 0
11 godina

Jbg, internet doba, svi se vole zalit, ali to s MAX plocama je sjebalo i AMD i MSI. Sto se tice zaljenja, evo ja danas gledao review nekih bezicnih in-ear sluski (tzv. true wireless earbuds!) i covjek se zalio kako kutijca od tih slusalica ima 1, a ne 4 led indikatora za bateriju, lol.

17 godina

OK, ali možete shvatit da je hrpa ljudi uzimala ploču poput MSI B450 Tomahawk max sada, da bi dočekali seriju 4000 i uparivali ju sa procesorima poput 1600/AF kako bi izgubili što manje para?

Nije sve izgubljeno, mogu uvijek kupit neki 3600/700/800 i imat i dalje ogroman upgrade, ali nije sukladno očekivanjima.

AMD samo službeno izdaje proc na istom socketu, al nije naš isto kako se sugeriralo.

Možemo reć da su ljudi kalkulirali sa malom uštedom pa će ih sada koštat duplo, a može se reć da su ljudi kalkurirali sa malom uštedom, a AMD je to prešutno dopustio, pa će ih sada koštat duplo, a može se reć da su ljudi kalkulirali sa malom uštedom, a AMD i partneri da su to na neki način i poticali, a sad će ih koštat duplo.

Ak se desi kak fprumi navješćuju da pola ljudi na AMDu želi seriju 4000, tržište bi moglo bit preplavljeno polovnim komponentama, ali ipak mislim da su brojke pretjerane i da se ljudi žale jer je to popularno.

Vidjet ćemo... da je AMD skroz čist u ovome - nije, al mislim da ne treba baš skroz ni dramiti.

Moj PC  
8 0 hvala 0
12 godina

Koja je uopće poanta prelaska na četvrtu generaciju ryzena kad će vjerojatno već sa petom izaći ddr5 ram. Mislim ono, ako sad imaš 1600AF ili slično, budeš izdržao još godinu i pol pa onda promijeniš matičnu zajedno sa ramom i procesorom. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2020 6:05 (pavlovs_dog).

1 0 hvala 0
13 godina
pavlovs_dog kaže...

Koja je uopće poanta prelaska na četvrtu generaciju ryzena kad će vjerojatno već sa petom izaći ddr5 ram. Mislim ono, ako sad imaš 1600AF ili slično, budeš izdržao još godinu i pol pa onda promijeniš matičnu zajedno sa ramom i procesorom. 

Ma ovo zadnje što su kolege spominjale je kupovanje jeftinog 1600AF i skupe ploče s ciljem da se kupi jači proc iz linije 4000. Dakle, samo da se zamijeni proc...

Inače, zašto kod APU-a smanje cache? Da zadrže nisku cijenu? 

Nisam ja ništa prčko.
12 godina
Rhodin kaže...

OK, ali možete shvatit da je hrpa ljudi uzimala ploču poput MSI B450 Tomahawk max sada, da bi dočekali seriju 4000 i uparivali ju sa procesorima poput 1600/AF kako bi izgubili što manje para?

Nije sve izgubljeno, mogu uvijek kupit neki 3600/700/800 i imat i dalje ogroman upgrade, ali nije sukladno očekivanjima.

AMD samo službeno izdaje proc na istom socketu, al nije naš isto kako se sugeriralo.

Možemo reć da su ljudi kalkulirali sa malom uštedom pa će ih sada koštat duplo, a može se reć da su ljudi kalkurirali sa malom uštedom, a AMD je to prešutno dopustio, pa će ih sada koštat duplo, a može se reć da su ljudi kalkulirali sa malom uštedom, a AMD i partneri da su to na neki način i poticali, a sad će ih koštat duplo.

Ak se desi kak fprumi navješćuju da pola ljudi na AMDu želi seriju 4000, tržište bi moglo bit preplavljeno polovnim komponentama, ali ipak mislim da su brojke pretjerane i da se ljudi žale jer je to popularno.

Vidjet ćemo... da je AMD skroz čist u ovome - nije, al mislim da ne treba baš skroz ni dramiti.

Evo ja sam npr uzeo Tomahawk MAX jer sam htio kvalitetnu ploču na koju ću staviti r5 3600 i vozit ga dokle god ne postane "gofno" i bottleneck za stvari koje radim na računalu, ni ne znam koja bi bila poanta ići sa ryzena 3xxx na 4xxx kad ćeš sigurno izgubiti više love nego dobiti na performansama.... 

Spiridon kaže...

Ma ovo zadnje što su kolege spominjale je kupovanje jeftinog 1600AF i skupe ploče s ciljem da se kupi jači proc iz linije 4000. Dakle, samo da se zamijeni proc...

Inače, zašto kod APU-a smanje cache? Da zadrže nisku cijenu? 

I dobro, onda uzmu neki 3xxx i opet su na konju dok ne dođe nešto novo vrijedno ulaganja, neće 4xxx serija sigurno biti toliki pomak naspram 3xxx da si kosu čupaš jer na njega ne možeš sa 3xx 4xx ploče 

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2020 8:54 (ibme74).
13 godina

A ovo smanjivanje cache-a kod APU čipova? To rade da bi cijena ostala niža? 

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
pavlovs_dog kaže...

Ima puno scenarija osim gaminga ... neki developer ili 3Daš je mogao krenuti sa Ryzenima 1600 ili 1700 i 32GB.

Glasine o priličnom porastu IPCa na Zen 3 (4xxxx) bi omjer snage mogle povećati i do 3 puta sa nekim 4950X, a ako je međuvremenu nadogradio na 64GB RAM, nije baš mali izdatak prelaska na novu ploču i DDR5.

Već je i 3900X duplo jači (1700@3.6 ~ 3900X stock).

15 godina

Znaći po ovim prijašnjim postovima, meni se ne isplati uzimat x570 pa poslije 4xxxx serija procesora? A što sam izgubio osim love? E a baš imam osjećaj da ću to napraviti... al...  neznam... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
rokonja kaže...

Znaći po ovim prijašnjim postovima, meni se ne isplati uzimat x570 pa poslije 4xxxx serija procesora? A što sam izgubio osim love? E a baš imam osjećaj da ću to napraviti... al...  neznam... 

treba prvo sačekati izlazak 4xxx serije da se vide rezultati u praksi naspram 3xxx pa onda odlučiti, ali sumnjam da će to biti neki "wow" napredak

17 godina

ibme74 vidi, to je kako ko je kupovao i koji je bio krajnji cilj.

Moj krajnji cilj za B450 Tomahawk Max je bio upravo R5 3600 koji je nutra. Zato odmah tako i jest bilo kupljeno.

Kažem, sa druge strane znam ljude koji su namjerno išli na znatno slabiji procesor poput R5 1600 i/ili 1600AF jer je "OK", ali krajnji cilj im je R5 4600/4700X , koji im se nije dalo čekat. 1600 je bio , te još uvijek jest, izuzetno povoljan CPU, te računaju, pod garancijom, da ga uvijek mogu frknut za 500kn. Dakle izgubiš 200-300 kn u godinu dana, a isi morao čekat 4x00 seriju.

Sad, kako stvari stoje moraju mijenjat CPU i MBO, kad to već rade mogu i RAM zamijenit, prodat cijeli kombo i kupit sve iznova, ali tu "gubitak" neće bit 200-300kn, već znatno veći.

R5 1600 ili r5 1600AF (kako tko, ali forumi u puni ljudi od 1600-2600 i slično) nije loš procesor, ali definitivno je puno ispod onoga što su planirali.

Navika je bila kod AMD-a "da će moć" , što definitivno mislim da je bila kalkulacija bez definitivne potvrde od AMD-a. Da se razumijemo, budući je nije bilo, AMD je spominjao socket, ali ne sjećam se da su ikada rekli "sve B450/470x ploče bi trebale podržavati novi CPU" , to je i dalje kalkulacija ljudi koji ne možemo reć da su 100% prevareni.

Sjećam se kakvih je problema bilo, kad je došla serija 3x00 natjerat ploče da rade sa novim procesorima, te se slažem da je razlog ovome vjerojatno da AMD izbjegne, skupa sa partnerima, još jednom tu dramu.

Iskreno, komentari koje smo čitali "moj proc se reklamira da boosta na 4200Hz  a ja ne vidim preko 4075Hz, AMD je ponovo lagao, buldozer all over again..." i kužim AMD da ne žele opet istu situacciju te da im je ovo čišće. Problem kod toga je što sve ono što su spominjali i gdje se razlikuju od Intela - svaka generacija novi socket - pada u vodu. na neki način opravdavaju ono što radi Intel sve ove godine, a AMD tvrdi da je pogrešno, lopovska praksa i ide na štetu kupcima, a na korist partnerima i proizvođačima.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Prelazak sa 1600 na 3700 ce biti top.A tko zna mozda ce jos na kraju i ici procesori nekako na b450 i x470 moderi rade cuda.

15 godina

Iskreno ronim suze skoro 2g. za dobrim 5xx čipom i samo tražim bilo kakav razlog da zamjenim svoju ploću i sad "kao" eto mi razlog. Osobno 450 ploća mi se čini ka lijep drekec zamotan u lijepu omotnicu s mašnicom i reklamom "kupi te, još samo danas!" 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
MGloc kaže...

Prelazak sa 1600 na 3700 ce biti top.A tko zna mozda ce jos na kraju i ici procesori nekako na b450 i x470 moderi rade cuda.

Istina, ali da su to htjeli, mogli su odmah kupiti taj procecsor i poštedit si pola godine/godinu biti na 1600.

Mislim, ja kužim što ljudi pričaju - ko je htio, mogao je kupiti 570X, šparaju gdje nije potrebno, bla bla. "Kupuj što ti treba, kad ti treba, budućnost nam je svima nepoznata".

AMD je ovdje taj koji je uveo novi koncept u slaganje konfiguracija, a to je "future upgradability" - to je koncept koji su htjeli isfurat i koji su ljudi prihvatili. Kupiš danas koliko ti treba danas, ne moraš gledati "future proof" jer u slijedeće 2-3 godine izdajemo nove, jače i bolje procesore pa ćeš lako mijenjat. Dok se nije desilo da sada ne možeš, a puno ih je kupilo sa tim u vidu.

Da se razumijemo, ovo se već dogodilo kad nisu A320 i B350 ploče mogle podržati 3x00 procesore, samo je puuuno manje ljudi bilo pogođeno, a jednom kad su došle B450 MAX ploče, bili su apsolutno sigurni da će one podržavati sve do kraja i tu je nastala najveća zabuna po meni. Da je bilo B550 ploča krajem prošle godine, puno ovoga se ne bi desilo. Dodatno korona koja nas je sve smjestila doma je natjerala ljude, dajuć im višak vremena, da naprosto slažu konfe i klikaju "kupi" sa svaćim u planu. Imali su vremena igrat i bit na računalima SADA, ne na jesen...

Gle... ja ne vidim svemir u kojem će 4600 bit nekako magično jači ili bolja kupnja od 3700X koji bi rabljeni mogao biti "tek nešto skuplji", u igrama vjerojatno nimalo jači, a imat više coreova. Ali naprosto taj plan koji se promijenio "potezom pera" je ono što je ljudima inicijalno ostavilo gorak okus. Da se radi o Intelu svi bi pljeskali, ne bi se ovime uopće zamarali. Ali radi se o AMD-u i očekivanjima koja... ha... jesu opravdana ili nisu, to ostavljam vama, samo kažem, kužim ljude što su htjeli i planirali i zakaj ih ovo smeta.

9 godina
Spiridon kaže...

A ovo smanjivanje cache-a kod APU čipova? To rade da bi cijena ostala niža? 

Možda je kopija dizajna iz laptop serije, tamo su bili smanjili cache samo radi niže potrošnje APUa.

6 godina

Vidim 3300X u Futuri, 1200kn (uz popust za plačanje). A 3600 ide za 300kn više.

Apoc
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
rokonja kaže...

Iskreno ronim suze skoro 2g. za dobrim 5xx čipom i samo tražim bilo kakav razlog da zamjenim svoju ploću i sad "kao" eto mi razlog. Osobno 450 ploća mi se čini ka lijep drekec zamotan u lijepu omotnicu s mašnicom i reklamom "kupi te, još samo danas!" 

U ovom trenu, sa ovim saznanjem, B450 ploča se ne isplati. Kroz 2-3 tjedna, ako se ne varam, počinju dolaziti B550 ploče, treba vidjet što nude i procijenit kome što treba.

Samo da se razumijemo, ima negdje, nebum sad tražio, tablica sa "kvalitetom ploča" i OC potencijalom. B450 Tomahawk MAX je do 3900X savršena ploča, jedna od rijetkih B450 ploča koje mogu raditi sa OCanim 3900x i 3950X uz napomene (dobro hlađenje i samo u izvrsno rashlađenom kućištu sa dobrim airflowom - ogotovo za 3950X) , ali druga strana medalje je da je u tome bolje od gotovo trećine 570X ploča.

Dakako, u prosjeku 570X imaju i druge feature, te ko ide na 3950X ionako vjerojatno nije gledao B450 Tomahawk, samo velim da ta ploča nije loša i upravo je ona bila #1 izbor ljudima koji su planirali upgrade path za 4x00

Apocalypso722 kaže...

Zato što je u benchevima za igre 3300X ispao bolji od 3600, te za 300kn kupuješ 2 dodatne jezgre, pa se oba čine kao dobra kupnja.

Po meni 3300X ne bi smio biti preko 999kn , mislim da je nahypan i da će ga ljudi kupovat i onda lupat glavom o zid kad se za godinu  dvije pokaže da je 6/12 bolje od 4/8, a takt je "tu negdje".

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2020 10:48 (Rhodin).
15 godina
protjeran
Apocalypso722 kaže...

Preskupo, od pocetka mi nije jasno sta ljudi vide u ovom procesoru.. 3600 puno bolji sta se perf/$ tice.

17 godina
odjavljen

Ici ce to vjerojatno dolje.

A jel mozda ima prednost u single-core?

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Friday kaže...

Ici ce to vjerojatno dolje.

A jel mozda ima prednost u single-core?

Mos mislit... Ono sta ima je 100% usage u vec hrpi igara...

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2020 11:25 (ansha).
14 godina

Pa vide odličan CPU za 1000kn (dok malo nadođu cijene).

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice