Problem je što je to nebitno jer je u igrama u pravilu svejedno koji CPU imaš sve dok nisi na profi monitoru bržem od 60Hz.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Opet si se najeo ludih gljiva
Čitam gore link, Threadripper na 16 jezgara je testiran i otprilike je tu negdje kao 10-jezgreni i9 7900X. Nije baš toliko impresivno, iako opravdava cijenu. Treba vidjeti maksimalne taktove...
Pa usporedili su score sa 7900x na 4.5Ghz koji cjenovno isto dodje i amd ima 35% bolje perfomanse. Nije valjda da mislis da ce 7900x ici na vise od 4.5ghz ?
7900X ide i na 4.9GHz. To nije uopće diskusija, nego to da TR na 16x ima performanse kao 7900x na 10 jezgara + 20%. To je problem... 6 jezgara više, 60% više jezgara za 20% više performansi. Nije malo, nije loše, ali po jezgri je lošije i zato nije baš gejming cpu.
A 7900X je gaming CPU?
Pozdrav ekipa, imam par pitanja za Vas eksperte.
Naime imam namjeru uzeti Ryzen 1700x ili 1800x (i dalje sam u dilemi) pa me zanima Vaša preporuka koja bi od ove četiri matične ploče bila najbolji izbor:
- GIGABYTE GA-AB350-Gaming 3
- ASUS PRIME X370-PRO
- ASUS PRIME B350M-A
- MSI B350 TOMAHAWK
Te drugo pitanje, mislite li da Cooler Master Hyper 212X CPU Cooler with dual 120mm PWM Fans bi bio dovoljan za rashladiti procesor?
Imam priliku komponente uvesti iz SAD-a pa sam pronašao navedeni cooler tamo.
Zahvaljujem na odgovoru.
Problem je što je to nebitno jer je u igrama u pravilu svejedno koji CPU imaš sve dok nisi na profi monitoru bržem od 60Hz.
Opet se zaboravljaju frame tajmovi?Dakle nebitno je da li neko igra watch dogs 2 ili CoD?
Pozdrav ekipa, imam par pitanja za Vas eksperte.
Naime imam namjeru uzeti Ryzen 1700x ili 1800x (i dalje sam u dilemi) pa me zanima Vaša preporuka koja bi od ove četiri matične ploče bila najbolji izbor:
- GIGABYTE GA-AB350-Gaming 3
- ASUS PRIME X370-PRO
- ASUS PRIME B350M-A
- MSI B350 TOMAHAWK
Te drugo pitanje, mislite li da Cooler Master Hyper 212X CPU Cooler with dual 120mm PWM Fans bi bio dovoljan za rashladiti procesor?
Imam priliku komponente uvesti iz SAD-a pa sam pronašao navedeni cooler tamo.
Zahvaljujem na odgovoru.
Uzmi posteni cooler za taj proc a ne neko budget sranje
7900X ide i na 4.9GHz. To nije uopće diskusija, nego to da TR na 16x ima performanse kao 7900x na 10 jezgara + 20%. To je problem... 6 jezgara više, 60% više jezgara za 20% više performansi. Nije malo, nije loše, ali po jezgri je lošije i zato nije baš gejming cpu.
Nije gaming cpu? Ma daj? Pa sama cinjenica da je 16/32 govori da taj cpu nema nikakve veze s gamingom i da u niti jednoj igri ne moze biti brzi od 8/16 pa ni 6/12 Ryzena...
Dok još ne uđem u dubinu nego sam tek u razmatranju - koliko bi koštao neki dobar kombo:
R7 1700
X370 ploča
16-32GB brzog RAM-a?
Pratim Ryzen, ali nisam išao u cijene i istraživanje, a vjerujem da ima dosta ljudi na temi koji mogu odmah bubnuti neki okviran iznos pa da znam o kojem iznosu važem prije nego potrošim vrijeme na istraživanje. :)
Dok još ne uđem u dubinu nego sam tek u razmatranju - koliko bi koštao neki dobar kombo:
R7 1700
X370 ploča
16-32GB brzog RAM-a?
Pratim Ryzen, ali nisam išao u cijene i istraživanje, a vjerujem da ima dosta ljudi na temi koji mogu odmah bubnuti neki okviran iznos pa da znam o kojem iznosu važem prije nego potrošim vrijeme na istraživanje. :)
Cpu: oko 2500kn
Mbo: oko 1300
Ram: oko 1300
Poz evo imam sljdeci neopisivi problem znaci oc proc na 3.82Ghz radi u primu95 6h bez greske kada idem renderat sa adobe nakon 20 sec dobijem crash zna neko mozda zasto?
Evo samo da napomenem znaci na 3.825 Mhz prime 95 prolazi 6h u komadu bez greske, a adobe premiere se kresa kada spustim za 0.25Mhz znavi na 3.8Ghz onda je sve noremlno ne kuzim prime uzima 100% cpu i nem kresa a adobe uzima 70% cpu i kresa?
To ti nije cudno, ni kod mene prime nikad ne crasha dok na istim postavkama zna crashat u chromeu. Ili smanjit takt ili dignut napon, a tih 25mhz ti stvarno ne znaci nista u pogledu performansi..
Eto smanjio tih 25 mhz i radilo sve ok 3 renderiranja u adobe premiru kada ide 4 rendering dode na 42% i kresh i tako stalno poslje dode do 42 i kresh sada dignuo za 0.02v voltazu pa cu vidjeti ako i dalje nastavi stvar je u adobeu.
A 7900X je gaming CPU?
Ne kužim. Pa niti jedan od njih nije to; ne postoji takav. Ako uzmeš 7900X i 7700K na 4.5GHz, 7900X nije gejming CPU, ali nije ni lošiji. Isto je s Ryzenom i Threadripperom.r Tko može, kupit će 7900X i Threadrippera.
Opet se zaboravljaju frame tajmovi?Dakle nebitno je da li neko igra watch dogs 2 ili CoD?
Huh?
Nije gaming cpu? Ma daj? Pa sama cinjenica da je 16/32 govori da taj cpu nema nikakve veze s gamingom i da u niti jednoj igri ne moze biti brzi od 8/16 pa ni 6/12 Ryzena...
Pa da. :) No, ipak - glasine su da Threadripper ide do 4.1GHz, što ga ne stavlja u inferiorniji položa. Može biti samo isti ili bolji.
Šta huh?Ne Možeš reći da je svaki procesor dobar za 60 hz gejming, osim što svaka igra ima različite zahtjeve za procesorskom snagom još se u svim igrama razlikuju po frame tajmovima, zamisli 4k konfu sa gtx 1080 ti i pentiumom ;) (nisu li vam frame tajmovi bili glavni argument za uzimanje r7 umjesto i7?).
Ne kužim čemu td-ovi. Evo na ovom novijem videu klik kad gledamo rezultate sa gtx 1080 (gdje GPU nije bn koji uzrokuje dropove) jedini cpu koji ponegdje ima dropove ispod 60 fps je g4560, svi ostali jako lijepo drže tih 60 fps. Tako da kupovanje neznam kakvog cpu-a da bi se igralo na 60 fps je tragikomično.
Šta huh? Ne Možeš reći da je svaki procesor dobar za 60 hz gejming, osim što svaka igra ima različite zahtjeve za procesorskom snagom još se u svim igrama razlikuju po frame tajmovima, zamisli 4k konfu sa gtx 1080 ti i pentiumom ;) (nisu li vam frame tajmovi bili glavni argument za uzimanje r7 umjesto i7?).
Pa huh jer mi nije jasno kakve sad to ima veze s ičim? Off-topic smo. Možemo u cpu chat temi nastaviti.
Evo ovo hladenje colermaster liqvid 240 mi doslo danas kako da montiram ventove da vuku zrak od prednjih usisnih ventova ili da sami vuku od vrha kucista zrak unutra
Ne kužim čemu td-ovi. Evo na ovom novijem videu klik kad gledamo rezultate sa gtx 1080 (gdje GPU nije bn koji uzrokuje dropove) jedini cpu koji ponegdje ima dropove ispod 60 fps je g4560, svi ostali jako lijepo drže tih 60 fps. Tako da kupovanje neznam kakvog cpu-a da bi se igralo na 60 fps je tragikomično.
Minimumi ne govore mnogo o frame tajmovima, nije dovoljno pogledati samo 1% minimume već one talasaste grafikone koji prikazuju frame tajmove, kao što je moguće da dva procesora imaju isti prosječni fps tako je i moguće da imaju iste/slične minimume a potpuno različite frame tajmove (zato je potrebno uvesti prosječne frame tajmove a ne za*ebavati se sa minimumima i prosječnim fps-om).Ovo je vjerovatno off topic ali ovo je veoma važno i trebalo bi biti u CPU temama.
U biosu sam naštelao Ryzen 3 1200 na 3800mhz i voltage 1.37500V
Kad resetiram komp i opet uđem u BIOS te su postavke spremljene al nijedan software na računalu pa čak ni ryzen master ne prepoznaju to nego pokazuju 3,1ghz.
Kako da znam da stvarno imam 3,8 u igrama i u radu?
Pogledaš clock u hwmonitoru ili cpuz. Većina programa očitava samo nominalnu frekvenciju. BTW mogao biš probati i sa dosta manjim naponom, malo se igraj. Meni 1500x radi 100% stabilno na 3.7 i 1.232 V, a vjerojatno bi mogao i sam manje da matična dopušta.
Ploča je?
Pitam iz razloga, da kojim slučajem nije neka sa A320.
Ploča je?
Pitam iz razloga, da kojim slučajem nije neka sa A320.
Asrock AB350M-HDV
Idem vidit šta kaže hwmonitor.
U redu sam sa 1.375V ne da mi se igrat previše :D
EDIT evo i HW:
jel ovo znaci da je clocked?
Ne znam, pa moraš ga opteretiti :) Upali taj hw monitor i u pozadinu neki program da ga optereti, tipa prime95 ili aida64.
Ja bih se ipak malo poigrao jer će ti raditi puno hladnije i biti će mu lakše, probaj sa 1.3 pa vidi ako je to ok onda pusti.
najlakše ti je mozda upalit cinebench15 i vrtit testove pa u pozadini pratit na kolko ti radi.
PS preporučam ti hwinfo64 za monitoring ryzena, ovi ostali nisu baš precizni.
Neznam otkuda ti da 7900x ide do 4.9ghz stabilno, jer jos nisam nasao na netu da ide stabilno na toj frekvenciji za rad, ako mislis ta bench vrtiti onda mozes odvrtiti vjerojatno i na 5ghz, koliko znam 4.5-4.6ghz je max 7900x stabilan za posao, sve preko toga se rusi nakon nekog vremena. 7900x i ripper dodju isto, normalno da je ripper jaci jer ima vise jezgra ali cijena mu je ista kao i 7900x i ne vidim smisao kupnje 7900x za posao pored rippera koji je oc na 3.9ghz brzi min cca 30% od 7900x na 4.5ghz.
Neznam otkuda ti da 7900x ide do 4.9ghz stabilno, jer jos nisam nasao na netu da ide stabilno na toj frekvenciji za rad, ako mislis ta bench vrtiti onda mozes odvrtiti vjerojatno i na 5ghz, koliko znam 4.5-4.6ghz je max 7900x stabilan za posao, sve preko toga se rusi nakon nekog vremena. 7900x i ripper dodju isto, normalno da je ripper jaci jer ima vise jezgra ali cijena mu je ista kao i 7900x i ne vidim smisao kupnje 7900x za posao pored rippera koji je oc na 3.9ghz brzi min cca 30% od 7900x na 4.5ghz.
4.8, sorry -, https://siliconlottery.com/collections/all/products/7900x48g
Sad odjednom ima smisla uspoređivati procesore po cijeni, a ne po jezgrama.
Normalno da ima smisla, i jedan i drugi dodju isto, ryzen daje min 30% vece perfomanse za istu lovu. Neznam sta ti tu nije jasno? Ako intel izbaci 16/32 za istu lovu kao i ryzen onda usporedujes ta dva procesora, ovako uzmes onaj koji ti daje vise za istu lovu.
Zato što sam se sjetio ovog. Tad je imalo smisla uspoređivati dva procesora sa istim brijem jezgri premda je razlika u cijeni pozamašna, a to što postoji 4/4 procesor iste cijene koji daje bolje gaming rezultate od 6/12 procesora je bila "glupost". Sad je priča odjednom drugačija i uspoređuje se po cijeni, supač su ti dvostruki standardi.