Čak i kad skineš bios upakiran unutra je samo bios i renamer, nevjerojatno da nema nikakvih uputa i opisa što se mijenja.
Ali dobio sam potvrdu od asusa da su zaprimili upit, pa ću vidjet za dan-dva
Ako pogledaš CPU support list, minimalni BIOS za 5000 seriju je 2409.
Dakle svi prije te verzije bi "trebali biti sigurni". Naravno, provjeri svakako ukoliko je moguće.
Iako, mislim da bi sve verzije trebale raditi bez problema...
jedno pitanjce za kolege koji su updejtali biose na b450 pločama
imam asus b450m tuf pro ploču, nikad mijenjan bios, u speckama se navodi '128 Mb Flash ROM', pitanje je - podržava li ploča starije procesore ukoliko joj stavim najnoviji bios ili ću ostat bez te podrške?
naime, imam 2400g proc na njoj i zasad ne namjeravam staviti noviji proc, a bios updejtam zbog problema sa bežičnom tipkovnicom i mišem
Prvo da rješim napuhani Asus, gadno smeče od jeftinih B450 matičnih ploča.Opčenito Asus matična mi je zadnji izbor, ili kupio bi ili preporučio Asus samo ako eto nema(a ima) drugog izbora.
Vezano za B450/X470 Bios/matične, najnovijim Bios-om gubiš podršku samo za stari Bristol Ridge APU i to je to.Tak bi to trebalo bit, ili eto tak je to na primjeru moje Gigabytuše koja ima 128mbit Flash Bios.Na listi više nema Bristol Ridge modela, ili stari solidni Excavator APU dobio je nogu u guzicu.
https://forum.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/amd-bristol-ridge-apu/242995.aspx
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450M-S2H-rev-1x/support#support-cpu
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450M-S2H-rev-1x/support#support-dl-bios
Asus nije tolko glup, i nema nikakve šanse da bi izbacili podršku za bilo koji stariji/prvi/ili originalni Ryzen CPU ili APU.
To se vidi iz aviona, Asus CPU suport lista ili njezin dizajn je prilično loš i čokljav.Premalo informacija, to je loše dizajnirano u odnosu na vrlo pregledno i informacijama bogato Gigabyte rješenje.
To smo več komentirali, ili eto ti dolnji link pa slušaj.Najeftinije Asus B450 matične su sranje na kvadrat, dakle za istu lovu Asus vs recimo MSI ili Gigabyte.
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=927&jumpto=6456294&sort=asc&view=flat
ASROCK A520M Pro4, to je trenutno uloženo-dobiveno daleko najisplativija AM4 matična na Hrvatskom tržištu.
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/vodic-kroz-maticne-ploce-pocetnike/34633.aspx?page=65&jumpto=6461614&sort=asc&view=flat
Opet ponavljam, pogledaj kak izgleda/kak je dizajnirana CPU suport lista Asus vs Gigabyte.Netko se očito nije trudio, ili boli Asus đon za nepreglednu i žbrljavu cpu suport listu.
Ma mislim čim ima na listi podržanih procesora, da neće biti problema. I u onoj koloni piše "since" od koje verzije biosa je podržan određeni procesor. Mislim da su izbacili podršku za neki procesor, da ga nebi uopšte bilo na listi.
rade neka obična logijeva žična i žični logi miš, ona silent serija
ma žično nisu imali problema nikad, problemi su nastali s tom bežičnom tipkovnicom i mišem, ali me buni što na mojem kompu sve fercera normalno, jedino da još isprobam na novom laptopu sa 5300u
poslali su jučer iz asusove službe potvrdni mejl da su zaprimili upit i da će odgovorit u roku 48 sati, pa ćemo vidjet
ali eto, skoro pa sam siguran da mogu updejtat bez brige, fala svima na trudu i odgovorima
evo odgovorili, sad sam još u većoj dilemi...
Thank you for contacting the ASUS UK Support Team.
Check which is your current BIOS version and update with 1 version above only , don't go for the latest please.
Test with wired mice keyboard and if you experience the issue there it is something to do with usb ports otherwise seek the issue with the kb+mice
trenutni bios je jedan iznad onog najstarijeg, čak sam siguran da je s njim došla ploča kad sam je kupio
probat ću staviti taj mrvu noviji pa ću vidjet
a da ih nisam pitao konkretno, još bi i rekao
Can you please asure me that I can update my b450m tuf pro gaming motherboard with the newest bios version 3211 and still have support for 2400g cpu, and if I can't - could you please tell me the latest bios version with support for my 2400g cpu?
a štoš, vjerojatno im rade nekakvi jadni studenti u tech supportu kao u našim telekomunikacijskim kompanijama, pa zapravo imaš drek od podrške
updejtat ću na zadnji prije proširenja podrške za nove procesore, pa ću vidjet
imam asus b450m tuf pro ploču, nikad mijenjan bios, u speckama se navodi '128 Mb Flash ROM', pitanje je - podržava li ploča starije procesore ukoliko joj stavim najnoviji bios ili ću ostat bez te podrške?
naime, imam 2400g proc na njoj i zasad ne namjeravam staviti noviji proc, a bios updejtam zbog problema sa bežičnom tipkovnicom i mišem
Jesi siguran da je baš do biosa?
To smo več komentirali, ili eto ti dolnji link pa slušaj.Najeftinije Asus B450 matične su sranje na kvadrat, dakle za istu lovu Asus vs recimo MSI ili Gigabyte.
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=927&jumpto=6456294&sort=asc&view=flat
ASROCK A520M Pro4, to je trenutno uloženo-dobiveno daleko najisplativija AM4 matična na Hrvatskom tržištu.
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/vodic-kroz-maticne-ploce-pocetnike/34633.aspx?page=65&jumpto=6461614&sort=asc&view=flat
Opet ponavljam, pogledaj kak izgleda/kak je dizajnirana CPU suport lista Asus vs Gigabyte.Netko se očito nije trudio, ili boli Asus đon za nepreglednu i žbrljavu cpu suport listu.
ne kuzim poantu objave, prica se o tuf b450 pro, a ti dajes neke linkove koje nemaju veze s istom?
Jesi siguran da je baš do biosa?
nisam naravno, instalirao sam sve drivere nove za chipset, lan i ostalo, ima i neki sata driver no njega se nemere instalirat bez novijeg biosa, koliko novijeg ne znam
uglavnom tipkovnica i miš rade bez greške na mojem kompu, na dječjem trzaju i blokaju po par sekundi, jedan kolega je predložio da proban noviji bios jer su rajzeni poznati po problemima s usbovima - što se popravljalo updejtima biosa, pa sam zasad tu stao, kad stavim noviji bios vidjet ću hoće li se što poboljšati
samo je sad problem što trenutno nemerem do djece i njihovog kompa par dana da to isprobam, zato sam stao s updejtima teme
Nema se sta puno razmisljati uzmi 3700x.
Ovisi za što ti treba, za gaming su tu, gledano na duže staze 3700x je bolja kupnja zbog 2c/4t više
Podržava, upuši u google "MSI Tomahawk B450", otvori službenu stranicu, odi na "support" pa "compatibillity" i vidjet ćeš da ima 5xxx serija na listi, samo se pobrini da skineš i instaliraš zadnji BIOS na ploči , ovodje možeš naći BIOS-e za tu ploču, zadnji je ovaj iz 26.01.2022. klik
EDIT: imaš ovdje i tutorial za update ako nisi nikada radio klik
Gledam unaprijediti sa Ryzen 5 1600 na Ryzen 5 5600x. Imam matičnu Prime B350-Plus. Kako vam se čini?
ta ploča nema službenu podršku za 5xxx seriju tako da možeš ići do 3xxx serije što se nadogradnje tiče
Ajoj, bi li mi preporučio uzimanje nove ploče? Da li se isplati?
Jezuš, i još su to eto ohladili sa zračnim hladnjacima.
https://wccftech.com/dual-amd-epyc-7773x-3d-v-cache-cpus-128-cores-1600-mb-cache-overclocked-4-8-ghz/?beta=1
Kaj su koristili koje CPU hladnjake, nisam baš siguran osim da su eto na kineskom videu pokazali ovaj CPU hladnjak.
Onak kao primjer, eto jedan malo veči zračni CPU hladnjak za SP3 socket.
https://www.arctic.de/en/Freezer-4U-SP3/ACFRE00081A
- 2X 64/128 procovi, dakle dual socket matična 128cpu jezgri, pa sve naklokano na 4.8hgz
"One thing to note is that this was all done on air-cooling using the SP3 coolers which are bulky and are designed purely for 24/7 stability usage at spec. They aren't intended for overclocking at all and if proper cooling was used, the chip could've achieved even higher overclocks"
700W je ništa, sitnica za naklokanih 128cpu jezgri.
"The CPU was overclocked using the AMD EPYC Overclocking utility, setting the PPT limit to 1.5 KW, TDC Limit to 700W, and EDC limit to 700W too. The maximum overclock achieved was 4.8 GHz which is a +1300 MHz increase over the boost clock. However, this pushed the server board to its limit and the auto voltage jumped to 1.55V which is the maximum that the board can offer".
Nisam mogao ne uzet Ballistix 2x8 3600 CL16 za 410kn sa amazona, ove sad prodam za 350kn i pun pogodak
Prvo paljenje, > bios > XMP ON (odma 3600 CL16) i odma sam ga povisio na 3800 sa FCLKom na 1900, napon stock tj. 1.35v...
Nista to, performanse ti leze u sekundarnim i tercijarnim tajminzima, toga se uhvati
Nisam mogao ne uzet Ballistix 2x8 3600 CL16 za 410kn sa amazona, ove sad prodam za 350kn i pun pogodak
Prvo paljenje, > bios > XMP ON (odma 3600 CL16) i odma sam ga povisio na 3800 sa FCLKom na 1900, napon stock tj. 1.35v...
Da, cim se pozabavis ostalim tajminzima nista od toga.
Stovise, meni je na 5900x radio isto na 3800c14 dok nisam primjetio da HW info baca greske u intervalima u sekundama. A ovako je sve uredno radilo i nije se rusilo nista, reklo bi se stabilno, cak ni memtest nije nesto pokazao. Viruj ovo nije stabilno, ako samsung b die treba vec preko 1.4V za 3800 kod amd-a ovo nemoze biti stabilno.