AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU izdvojena tema

poruka: 1.698
|
čitano: 545.397
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

Ventovi na aio pod moj pc, 30% ≈ 900 rpm.

ajajaj, 900 rpm u idle 

ja sam blokirao ventove na kućištu da im max bude na cca 900rpm

u idle su svi na nuli, kao na grafi, tek povremeno puhnu na 300-400 rpm i opet se ugase

jedini koji u idle radi stalno je ovaj na cpu, u idle vrti na nekih 200-300rpm, max mu je cca 1.300rpm

doduše, meni je tišina najbitnija, pa sam tako i složio komp

u gejmanju se jedva išta čuje, a u idle je potpuna tišina

Meni takva "buka" uopće ne smeta + takva tempa u idleu mi odgovara, btw. naletio sam na problem sa non pwm ventovima na kućištu, ako prednji vent smanjim ispod 30% ugasi se, a povezan je sa curveom od AIO ventova kroz "fan control" soft. dakle ako hoću da prednji vent radi cijelo vrijeme a hoću, AIO ventovi ne smiju raditi ispod 30%.

9 godina
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

Ventovi na aio pod moj pc, 30% ≈ 900 rpm.

ajajaj, 900 rpm u idle 

ja sam blokirao ventove na kućištu da im max bude na cca 900rpm

u idle su svi na nuli, kao na grafi, tek povremeno puhnu na 300-400 rpm i opet se ugase

jedini koji u idle radi stalno je ovaj na cpu, u idle vrti na nekih 200-300rpm, max mu je cca 1.300rpm

doduše, meni je tišina najbitnija, pa sam tako i složio komp

u gejmanju se jedva išta čuje, a u idle je potpuna tišina

Zato ti RTX tutnji kad igraš, makar i štopo ventove, nema tu nikakve tišine ...

Taraba WoW
14 godina
Inochulum kaže...
Mad Ant kaže...

Kod mene isto slicno, kod igranja nikada ne vidim 80+, cak i sa Farcry 6 koji dere po jednom threadu 5.1GHz imam cca 70°.

NZXT Kraken Elite 360 RGB.

Malo mi čudno da ti single thread igru navrti do 70. A do koliko ti ide na nekoj multithreaded igri, cyberpunk ako igraš ili bf 2044?

Sorry, mislio sam na FC5, on przi vise po jednoj/dvije jezgre max i onda proc prijavljuje i do 85°C, a tekucina jedva na 33 i ne mice se. FC6 je na cca 60°, Cyberpunk na 68°.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 16:46 (Mad Ant).
16 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Msi 3080 gaming z je podosta tiha kartica, undervoltana se nebi trebala čuti previše

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
Taraba kaže...

Zato ti RTX tutnji kad igraš, makar i štopo ventove, nema tu nikakve tišine ...

'tutnji' na 1300 rpm i 80 stupnjeva 

ofkors, undervoltana je koliko ide bez gubitka perfomansi, s tim da je ovo gaming z model, dakle top model s najvišim tvorničkim ocom

na stock je namještena na 1,075v, klok ide do 1920mhz 

kod mene je naštimana na 875v i klok ide do istih 1920mhz, uz iste perfomanse

no temperatura i rpm su dosta niži, u gejmanju mi rijetko kad prelazi 85 stupnjeva i 1400rpm

u praksi jedva da se čuje na 20-30cm od kućišta u potpunoj tišini

16 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Da, imao sam prilike imati suprimku i to se ništa nije čulo, ova je mrvu lošijeg hlađenja no opet dobro odrađenog, za razliku od Gainwardice koja je bila mlažnjak

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Ja sam RTX 3080 stavio na 825mv, 1860MHZ, većinom limitiram igre koje igram na 80FPS i grafa oko 60C uz promjenjive brzine venta, ovisno koju snagu vuče, 1500 se čuje , a sve preko dosta, skoro metar udaljeno kučište na stolu od mene

Taraba WoW
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Boris grozni kaže...

Je umire, ako te kaj zanima imas u Intel i cinebench temi no mozes i ovdje pitati neboj se

A što bi se bojao, pa ako moj 5800X3D ide oko 34C iako ne spušta frekvenciju

ispod 3400MHz, zašto bi bilo čudno da tvoj na 800MHz ima 2 stupnja manje

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 21:54 (segregator).
14 godina

pisem s mb pa imajte u vidu .
Ovako cooler je arctic freezer 34 esports duo, pastu sam razmazivao,brand je mozda artic ? al znam da je oznaka mx 2 ili 4,i da pasta nije bas nova bila .. Nije nista dirano po pc, ne clockam.nista..U stanu je gradsko grijanje i ono toliko je hladno da sam uvjek u kratkima (nemam termometar u stanu al kontam sa je 25+)., u msi sys monitoru mi pise da cooler radi na 34% u idleu..Pokrenuo danas unigen bench zbog grafe, proc iso do 80c po hw monitoru.. 

Samo za Borisa

.updejtan moj pc.

R33mba#2892
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 22:57 (R3nchi).
Moj PC  
2 0 hvala 1
11 godina
Taraba kaže...

Ja sam RTX 3080 stavio na 825mv, 1860MHZ, većinom limitiram igre koje igram na 80FPS i grafa oko 60C uz promjenjive brzine venta, ovisno koju snagu vuče, 1500 se čuje , a sve preko dosta, skoro metar udaljeno kučište na stolu od mene

i moja se čula u starijem fractal arc mini kućištu, stock bez undervolta, jer je išla preko 1800-1900rpm

u novom fractalu s undervoltom nejde preko 1400rpm, najčešće niže od toga

plus, define je kućište s odličnom zvučnom izolacijom tako da priguši i ono malo što se čuje na tih 1200-1300rpm koliko se najčešće vrti dok gejmam

tvoje kućište vjerojatno ne prigušuje ništa jer je izrešetano, imaš dosta viši rpm i ventovi su vjerojatno glasniji od ovih na msi

probaj joj promijeniti fan krivulju, neće još ništa biti ako ode iznad 60 stupnjeva i ako smanjiš rpm

moja redovito radi na preko 75 stupnjeva, često i preko 80, a to je za grafu nikakav problem

9 godina
picajzla0707 kaže...
 i moja se čula u starijem fractal arc mini kućištu, stock bez undervolta, jer je išla preko 1800-1900rpm

u novom fractalu s undervoltom nejde preko 1400rpm, najčešće niže od toga

plus, define je kućište s odličnom zvučnom izolacijom tako da priguši i ono malo što se čuje na tih 1200-1300rpm koliko se najčešće vrti dok gejmam

tvoje kućište vjerojatno ne prigušuje ništa jer je izrešetano, imaš dosta viši rpm i ventovi su vjerojatno glasniji od ovih na msi

probaj joj promijeniti fan krivulju, neće još ništa biti ako ode iznad 60 stupnjeva i ako smanjiš rpm

moja redovito radi na preko 75 stupnjeva, često i preko 80, a to je za grafu nikakav problem

Moje kučište je prozračno dosta, ventovi si na 600-700rpm, grafa ima non stop ventove upaljenje, i nek se čuje, bolje da je grafa hladnija nego da se ništa ne čuje, jer ista ta grafa grije sve oko sebe, a ja imam 3 nvme diska, 2 pored grafe, tak da ono, hladnije bolje, ionako slušam mjuzu dok igram pa je buka od ventova slabija. Ja imam GB Aorus Master, nije to loša i bučna grafa, samo hoću reć da se svaka grafa čuje, sve preko 1400rpm se čuje, nemoj mo se lagat, jel tako!

Taraba WoW
11 godina

naravno da se čuje, zato moja nikad nejde preko 1400rpm

jučer sam gejmao starfiled dobrih 4-5 sati, grafa se vrtila do max 1200+ rpm, temperatura dobro ispod 80 stupnjeva

u ljeto je išla iznad 80 i rpm oko 1300

imam i ja 2 nvme diska, kod gejmanja odu na 50+ stupnjeva, ne bi da je to neka temperatura

ali ok, ti voliš nižu temperaturu i ok, ja volim tišinu pa tako i podesim ventilatore

EDIT:

evo ti dolje temperature u idle, svih 5 ventova na kućištu ugašeno, ugašeni ventovi na grafi, radi jedino cpu vent na 200-300rpm

temperature cpu cca 50 stupnjeva, nvme ssdovi malo iznad 40 stupnjeva i grafa ispod 50

tako može cijeli dan, ništa se ne grije, povremeno prorade ovi na kućištu na 500rpm i opet se ugase, sve automatika

potpuna tišina, temperature u normali

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2023 11:47 (picajzla0707).
9 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

evo ovak kod mene to izgleda, ugasio wow igru ...

Taraba WoW
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

i ok, tebi su temperature 10-15 stupnjeva niže jer tako preferiraš

meni osobno ne smeta da proc idla na 50 ili čak 60 stupnjeva, da su nvme ssd-ovi na 40-45 i grafa da idla na 50

meni je bitno da je komp u idle potpuna tišina, a bitno mi je i da je što tiši općenito

zato se meni ventovi gase u idle, a pod loadom su podešeni tako da samo održavaju temperature podnošljivima i da se ne čuju previše 

sad sam se sjetio da case ventovi nisu više ograničeni na 900rpm (to je bilo dok sam imao 1070), sad im je limit 1.100 rpm, iznad toga nejdu

da se nakon par sati gejmanja sve počne previše grijat, bio bi u problemu, ali toga nema

no meni proc ide do najviše 90 stupnjeva, grafa do max 85, a nvme do 60, to sve u ljetu, sad je sve skupa dosta niže

ništa od toga nije previše niti zabrinjavajuće, a konfa je tiha koliko može biti čak i u gejmanju

i kad ugasim zvučnike moraš dobro napet uši da čuješ šum

ali kažem, svatko ima svoje prioritete, moji su tišina

jest da sam bio zabrinut kako će to sve fercerat sa grafom koja vuče duplo više od prijašnje 1070, ali s novim kućištem, dodatnim ventovima, uz undervolt i malo podešavanja, uspio sam opet postići ono što želim

9 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Tak je kak je, meni je trebalo vremena na privikavanje da ovaj novi ryzen cpu radi na 40+ stupnjeva u idlu, reko kaj je ovo bem ti bigule, al evo sad više se ne smaram tim, nek radi kak radi, i njega sam uštipio pa ne ide preko 85C i 80w, ioanko uvijek lupim fps limit svakoj igri, bila to novija ili stara, ok starije igre mogu recimo lupit na više fps vuku manje snage iz grafe, ovi novije tipa BG, SF, CP 2077 i druge nedam joj da ide ni 180w, FPS na 80 u AB i voila. Doduše ovo ljeto nisam ovaj PC puno koristio nego onaj drugi koji je za ljeto mila majka, ovaj i ne. Sad dolazi njegovo vrijeme, kad su vani prave temp za gejmanje.

lp

p.s. vidim da smo malo zastranili u krivoj temi o grafama, a tema je cpu, jbg ...

Taraba WoW
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2023 12:43 (Taraba).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Alan wake II sat vremena, amd sve stock postavke

CPU idle 40 c 900 rpm, load do 4700 mhza 68 c 1400 rpm 60 w

GPU idle 0 rpm 44 c, load 99% 77 c 1700 rpm 220W

Moj PC  
2 0 hvala 0
3 godine
forumaš kaže...

Alan wake II sat vremena, amd sve stock postavke

CPU idle 40 c 900 rpm, load do 4700 mhza 68 c 1400 rpm 60 w

GPU idle 0 rpm 44 c, load 99% 77 c 1700 rpm 220W

cini mi se da se to fino grije a i poprilicno rpm za 60w cpu, kakav je tek kad pokrenes neki bench? jel ti napon isto auto?? pasta?

15 godina

u čmarku su temperature niže ili iste nego u igri....probaj ovu igru

Uzmi u obzir da grafa zagrije i ostatak komponenata....a u ovoj igri radi na zadnjim atomima 

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2023 15:05 (forumaš).
16 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

cpuz je onako, osnovan alat za brzinski dobit neki info, za maximalne napore i opterečenje proca se koristi Cinebench ili Prime, no u nekim izrazito rijetkim scenarijima cpu bude i topliji. Tipa kada je igra jako cpu zahtjevna/uzima veliku razinu resursa tipa 90% cpu ili više a toplinu u kučištu još stvara/podiže i grafička kartica, ta je kombinacija bomba i preporučena za zimske mjesece da nas ugrije u hladnim danima 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Da fino grije 300W, osjeti se ...sad je OK, za ljeto to mi je max maximuma...ne kužim kak ljudima ne smataju 500+ w gaming kompovi, teška katastrofa. imo.

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
Taraba kaže...

daj me podsjeti kak se zove taj viđet, to radi na win10?

9 godina
Boris grozni kaže...
Taraba kaže...

daj me podsjeti kak se zove taj viđet, to radi na win10?

zove se LibreHardwareMonitor

imam ga i na win10 i na win11, radi bez problema

Taraba WoW
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2023 23:15 (Taraba).
15 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Zabunom sam kupio XMP kit a ne EXPO i sad moram memoriju imati na 4800 Mhz. Mogu nekako saznati koji su EXPO profili za moj RAM? Ako ne, ima neki dobar tutorial kako da si to podesim sam?

Moj PC  
0 1 hvala 0
2 godine
emerik kaže...

Zabunom sam kupio XMP kit a ne EXPO i sad moram memoriju imati na 4800 Mhz. Mogu nekako saznati koji su EXPO profili za moj RAM? Ako ne, ima neki dobar tutorial kako da si to podesim sam?

Mogao si i ispuniti pod "Moj PC" da barem znamo o kojoj ploči se radi.

Bios bi ti trebao ponuditi profile za ram ali ne znamo o kojoj ploči se radi pa onda niti o čijem biosu niti o kojoj memoriji...

Inače se prije kupovine rama provjeri kompatibilnost na qv listi matične ploče u koju ćeš ga ubosti.

I sam imam xmp kit i ploča mi normalno daje da namjestim DOCP profile na oglašavanim frekvencijama i latencijama rama + kit je testiran od asusa i nalazi se na qv listi ploče.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.11.2023 2:01 (notloB).
15 godina
notloB kaže...
emerik kaže...

Bios bi ti trebao ponuditi profile za ram ali ne znamo o kojoj ploči se radi pa onda niti o čijem biosu niti o kojoj memoriji...

Inače se prije kupovine rama provjeri kompatibilnost na qv listi matične ploče u koju ćeš ga ubosti.

I sam imam xmp kit i ploča mi normalno daje da namjestim DOCP profile na oglašavanim frekvencijama i latencijama rama + kit je testiran od asusa i nalazi se na qv listi ploče.

Evo dodao sam sad, AsRock B650 PRO RS i Corsair Vengenace(2x32 GB) 6000Mhz RAM.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.11.2023 9:28 (emerik).
2 godine
emerik kaže...
notloB kaže...
emerik kaže...

Pogledaj na kutijici ili računu od memorije točnu oznaku svoje memorije, obično duga brojčano slovna oznaka nalik na ove u qv listi kod tvoje ploče.

Dakle to bi trebalo biti pod "OC tweaker - DRAM configuration" i izabereš neki od profila, ispod slika za ilustraciju.

15 godina
notloB kaže...
emerik kaže...
notloB kaže...
emerik kaže...

Pogledaj na kutijici ili računu od memorije točnu oznaku svoje memorije, obično duga brojčano slovna oznaka nalik na ove u qv listi kod tvoje ploče.

Dakle to bi trebalo biti pod "OC tweaker - DRAM configuration" i izabereš neki od profila, ispod slika za ilustraciju.

Ima XMP 1 profil, ali kad ga odaberem i pokrenem Prime95 pocnem dobivat rounding errore. A kad mi se vrti na defaultu onda nema errora. Oznaka na memoriji je: CMH64GX5M2B6000C40

2 godine
emerik kaže...
notloB kaže...
emerik kaže...
notloB kaže...
emerik kaže...

Ima XMP 1 profil, ali kad ga odaberem i pokrenem Prime95 pocnem dobivat rounding errore. A kad mi se vrti na defaultu onda nema errora. Oznaka na memoriji je: CMH64GX5M2B6000C40

Probaj prvu latenciju TCL koja je 40 podignuti na 42, ukoliko i dalje daje errore podigni za dva tRCD pa onda za dva i tRP.

15 godina
notloB kaže...
emerik kaže...
notloB kaže...
emerik kaže...
notloB kaže...
emerik kaže...

Probaj prvu latenciju TCL koja je 40 podignuti na 42, ukoliko i dalje daje errore podigni za dva tRCD pa onda za dva i tRP.

Hvala, ali nazalost i dalje dobivam error.

14 godina
emerik kaže...
notloB kaže...
emerik kaže...
notloB kaže...
emerik kaže...
notloB kaže...
emerik kaže...

Hvala, ali nazalost i dalje dobivam error.

koji bios imaš...... jel ima bar agesa 1.0.0.7b......

nabijen vas.............
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice