Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.574
|
čitano: 14.482.773
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Za početak moraš se ograničiti na 15" ili 16" veličinu. Inače jednostavno nema numeričke tipkovnice. Dakle ništa od manjeg modela. Tak i ja gledam.

Da bi što duže bili brzi, savjetovao bih najnovije procesore: Intel Arrow Lake, Lunar Lake. Ili AMD-jca Zen 5.

Evo par prijedloga s novim CPU-ima, koje iskopah po navedenim kriterijima, cijena nije ispod 1000 €:

Ovaj Dell je slabiji jer ima samo 2 jake jezgre: https://www.instar-informatika.hr/notebook-dell-pro-16-16-fhd-ips-intel-core-ultra-7-255u-up-to-52g/277520/product ili https://www.nabava.net/prijenosna-racunala/dell-pro-16-pc16250-cijena-16-fhd-1920x1200-32gb-1x32gb-ddr5-m2-1tb-ssd-748803011

Ovaj Thinkpad je jak, ali ima njemačku tipkovnicu: https://www.nabava.net/nekategorizirano/lenovo-thinkpad-e16-g3-16-cijena-intel-core-ultra-7-255h-32-gb-ram-1-tb-ssd-748207181

Ryzen alternative je skupa: https://www.nabava.net/prijenosna-racunala?q=ryzen+thinkpad+340&se=1307061

I kolilko vidim na jeftinijim modelima daju samo 16GB RAM-a, koji je ulavnom nenadogradiv: https://www.nabava.net/prijenosna-racunala?q=ryzen+350&se=2532%2C2533%2C1307061%2C1631818

Nažalost ispod 1000€ postoje modeli sa 32 GB RAM-a, ali su uglavnom prenosivi 14" pa nemaju numeričku tipkovnicu.

Jeftiniji AMD 340 ili Intel 226V CPU-i, nemaju mogućnost nadogradnje RAM-a. A mahom imaju samo 16GB.

Od jeftinijih modela, svi dolaze sa starijom generacijom CPU-a, stavio sam sa 32GB RAM-a ako je isti zalemljen:

AMD: https://www.nabava.net/prijenosna-racunala?q=ideapad+32gb&se=66058%2C1307061

Ili Intel: https://www.nabava.net/prijenosna-racunala?q=ideapad+core+ultra+32&se=66058%2C1307061%2C1631818

Mislim da bi svi trebali imati Thunderbolt, tu nema problema, svaki Intel 5 ga ima, a dock uredno koristim i ja na slabom jeftinom AMD Ryzenu R3-5425U.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 13:34 (EricCartman).
9 godina
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Monitor sam si uzeo Dell 32" sa dockom u sebi (i mrežu podržava), da li je uzeti to dvoje u jednom uređaju bilo pametno, vrijeme će pokazati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pitanje vezano za garanciju:

Planiram kupiti laptop od fizičke osobe, kupljen nedavno, praktički nov, pod garancijom. Vidio račun, dodatnu garanciju, to je sve ok.

Međutim, nije mi jasno lsjedeće: pod serijskim brojem uređaja na Lenovo websajtu kaže da je garancija još 19 mjeseci, a s obzirom da je uređaj kupljen u 6. mjesecu, trebala bi biti 23 mjeseca. Da li ta tvornička garancija kreće od dana puštana uređaja u distribuciju ili kako već?
Koliko znam, garancija uvijek kreće od datuma kupnje. Je li moguće "apjedtati" garanciju na websajtu Lenova?
I postoji li mogućnost da je laptop bio ranije prodan kad se aktivirala garancija, pa vraćen i opet prodan?

Možda sam skeptičan, ali nisam baš upoznat s ovime, nisam odavno kupovao laptop, pa bih htio biti siguran prije kupnje.

I još jedna stvar - funkcija Advanced Optimus. Vidim da je oba modela (serija 16IRX9, model 83DG002ASC i serija 16ARX8, model 82WM0083SC) nominalno podržavaju, ali koliko čitam na Redditu, ni jedan je model zapavo nema? Ima li netko iste modele da može potvrditi?
Hvala.

Kupujem/mijenjam/prodajem košarkaške dresove!
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 16:40 (bjede).

0 0 hvala 0
17 godina
Tražim nešto za kućnu upotrebu, da je lagan i 14-15", sa dobrim ekranom. Igre 0 bodova. Išao bi možda do 1000eura. Što uzeti?
Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

MacBook Air M2

...potpis nije potreban...
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 22:46 (DaNiTo).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Molim Vas preporuku laptopa do 500 eura. Za posao i multimediju.

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Pero Dinamit kaže...
Tražim nešto za kućnu upotrebu, da je lagan i 14-15", sa dobrim ekranom. Igre 0 bodova. Išao bi možda do 1000eura. Što uzeti?

https://www.links.hr/hr/laptop-asus-vivobook-s14-s5406sa-qd217-core-ultra-5-226v-16gb-512gb-ssd-intel-hd-graphics-14-wuxga-oled-bez-os-crni-0101011782?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

10 godina

Za preporuku za lap hvala, ali ovaj dio s monitorom i dockom u sebi nisam shvatio :-) 

9 godina

Ma samo sam spomenuo da ja u svom home officeu imam monitor i docking station u jednome uređaju. I da je taj monitor meni dovoljno velik za 2 dokumenta na jednom ekranu. Doduše nije wide 21:9.

Ako već imaš dockove, to ti naravno ne treba.

11 godina

Jel' istina da su Mac laptopi, nekaj najbolje kaj postoji na tršištu??

dzg
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
LoL
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
9 godina
PzKpfw kaže...

Jel' istina da su Mac laptopi, nekaj najbolje kaj postoji na tršištu??

Ha jeste, ako ti paše ekosustav ili si novi korisnik. Te imaš entry level lovu.

Jel samo trollaš, ili da ti navedem razloge zašto?

11 godina

@EricCartman

Ne trollam nigdje, nego to neki forumaši vide u svakom mojem postu....al' pustimo sada to.

Konkretno me zanima koji lap uzeti do recimo 2-2.5 tisuća eura, ...dal ići na Mac Pro, neki Dell il pak HP??

Bitno je da ima puno rama(32GB) i da je Intel Core 7.

Za Mac bi bio novi korisnik. Što mislite od Mac Airu?

dzg
9 godina

Ma samo pitam da provjerim 

Imam Aira M3, recimo za video editing, 4K video, poderao je ko od šale sve druge kompove što sam imao/imam.

Snaga Maca je u 3 stvari, to su 4 stvari od kojih nabrajam evo 6:

• Imaju najnoviji hardver, čitaj dok se Intel i AMD bakćao sa 7nm, oni su jedini i godinama bili na 5nm sa M1 i M2, i tako dalje, prvi uvedu novi proizvodni proces i tu im do sad nitko nije mogao konkurirati
  • Koriste svoju Arm arhitekturu, low power, te brutalno dugo mogu raditi na bateriji
  • Imaju embedan RAM, te CPU i GPU koriste cijeli taj RAM. Jako je efikasan i za AI i za GPU primjene poput, eto, video-editinga.
  • OS je njihov, zatvoren, Unixoidan (BSD), optimiziran za njihove čipove, i nema da šteka, štuca, il se ruši.
  • Koliko sam čuo od kolega korisnika, brutalan je developerski stroj, kada naučiš shortcute i snalazit se sa OS-om, sve opcije su dostupne na 1 klik ili max 1-2 tipke.
  • Sve radi, sve je podržano, nije ko meni na Linuxu, osim možda nekih igara, al sumnjam da ga zato tražiš.
  • Količina RAM-a u Macu je "značajno bolje iskoristiva", moj Air sa 16GB RAM-a je rasturio 4k video, dok se Linux sa sličnih 16GB RAM-a i integrušom rušio 30-tak puta, svakakve mi probleme izvodio, te je praktički bio upotrebljiv samo za osnovnu montažu, uz workarounde... ne bi tu ni Windows bio puno bolji.

Mane:

• Ako ti ne paše OS, ili se ne naučiš na njega, jbg.
  • Ako ti rikne RAM, SSD, baš i nema popravka jer je sve zalemljeno. A i baterija se mora mijenjati u njihovom centru s ogromnim troškom. Nije izgledno da će se to dogoditi, ali eto da znaš.
  • Ako trebaš puno RAM-a, jače jezgre, ili SSD veći od mizernih 256GB, platit ćeš to poprilično, moj Air je koštao negdje 500€ skuplje jer sam svojedovno uzeo 16GB RAM-a i 512 GB SSD. No to nije tako loše danas, 16GB su im sada osnovni modeli.
  • Ne možeš prćkati po svemu kao po Linuxu, ali to nije nužno mana.

Ja bih išao na Pro, ako ti treba jaki laptop, Air je genijalan jer nema i ne treba uopće ventilatore, dakle nečujan je, ali i Pro je nečujan ako baš ne rokaš nezz kaj, a može potegnuti bar 50% jače jer ima aktivno hlađenje, kad zatreba.

I odluči se za dimenziju, ako je ugl na vanjskom monitoru, Air 13 ili Pro 14. Ako ga dosta koristiš solo, onda 15-16, koja već velika veličina.

S tim svojim rasponom cijene, upadaš u M4 pro laptop sa 24GB RAM-a, nemoj ni gledati ništa starije od zadnjeg M4 CPU-a. Pa evo pogledaj na nabava.net, a i odluči.

I sjeti se, nije 24GB RAM-a na Macu isto što i 24GB RAM-a na Windowsima.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice