Inace, kada ljudi pitaju za laptop stvar je ralativno jednostavna - postavi se maximalna cijena i onda "pronjuska" po www.nabava.net
Ono na sta treba gledati:
1. windows da ili ne - to svatko sebi treba sam odrediti da li zeli original windowse ili ne. windowsi na cijenu utjecu sa nekih cca. 600kn ovisno o proizvodjacu laptopa
2. CPU - po meni krene sa sa Core i3, pa navise ovisno o cijenovnom limitu. ako ce se sa laptopom igrati onda postaviti Core i3 kao temelj i gledati sto bolju graficku. ako je laptop za surfanje, net i facebook bez nekih zahtjevnijih radnji onda ce i neki Pentium na Sandy Bridge/Ivy Bridge tehnologiji biti i vise nego dovoljan. Core i5 je onako najbolje rijesenje jer je to vec izuzetno jak CPU za bilo kakve radnje, Core i7 QM su monstrumi koji se jako griju i trose bateriju i nemaju smisla osim u pravim gaming laptopima ili za neke zadatke koji zahtjevaju sto jaci moguci procesor (npr. raznorazne obrade videa). Takav CPU jako dize cijenu, a i treba ga i ohladiti.
3. GPU - samo ako se na laptopu misli igrati. ako se uopce ne namjerava igrati ili eventualno pokrenuti rijetko kada neku nezahtjevnu igru onda izbjegavat dedicirani GPU jer samo nepotrebno podize cijenu. on-borad/on-cpu graficka je onda i vise nego dovoljna. za igranje neka GT630m/HD7670M budu nekakva osnova, sa slabijim ce se jako tesko igrati. sve jace je bolje, a sa GT650M (ili slicnom AMD grafickom) se vec ulazi u svijet grafickih za jako dobar gaming. sa GTX660M se vec ulazi u svijet "pravih" gaming grafickih za laptope, ali modeli sa njom vec ulaze u visoki cjenovni rang osim izuzetno povoljnog (gledajuci ulozeno/dobiveno) Lenovo Y580.
4. monitor - ovisi kolika je velicina potrebna.
5. rezolucija - sto vise to bolje. ako je laptop za gaming onda: ispod GT650M ici na 1366*768 jer ce graficke tesko vrtiti na jacim rezulicijama, sa GT650M i jacim na 1600*900 ili Full HD (osobno mislim da je za GT650M 1600*900 idealno, a za GTX660M i jace ici na FullHD kako bi graficka mogla glatko vrtiti sa visokim detaljima). ako se na laptopu nece gameat onda jednostavno sto veca rezolucija to bolje, posebno za neki multimedijalni laptop
6. diska - idealna kombinacija ja SSD+HDD, ali to je skupa kombinacija i u pravilu moguca samo na 17,3" modelima (ima nekih i 15,6" koji imaju 2 disk slota). normalno ciljati na 7200rpm HDD jer ja rad puno ugodniji nego na 5400rpm disku. ako je low end laptop za internet, facebook i slicno onda je i 5400rpm dosta.
7. RAM - manje vise svi laptopi danas imaju 4GB RAM-a sto je za vecinu korisnika dovoljno. po meni osobno idealno je nekih 8GB "da se nadje", ali kako je RAM danas poprilicno jeftin to nebi trebao biti neki vazan faktor kod kupnje jer je nadogradnja jednostavna i relativno povoljna
Ako ce se na laptopu cesto igrati onda mislim da je dobra investicija od cca. 300kn u dobar stalak sa ventilatorima, posebno ako laptop nije "pravi" gaming model sa hladjenjem napravljenim za gaming laptope. Imam gaming laptop sa hladjenjem prilagodjenim takvom laptopu (navodno jedno od najboljih hladjenja na laptopima uopce) i kada se zavrte malo ozbiljnije igre ventilatori se zaista jako cuju, a po ljeti i CPU i GPU idu preko 70'C u laptopu koji je redovito ispuhan od prasine. Neki laptop koji nema hladjenje prilagodjeno gaming uvjetima bi se mogao zestoko grijati, pa bi kvalitetan stalak sa ventilatorima jako dobro dosao da mu pomogne u hladjenju.
Ako netko zeli nesto dodati/promjeniti neka se slobodno ukljuci.
Nadam se da ce barem nekome malo pomoci kod odabira laptopa ili barem za onu inicijalnu odluku za 3-4 modela prije nego dodje u dilemu :)