Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.581
|
čitano: 14.484.642
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Inace, kada ljudi pitaju za laptop stvar je ralativno jednostavna - postavi se maximalna cijena i onda "pronjuska" po www.nabava.net

Ono na sta treba gledati:

1. windows da ili ne - to svatko sebi treba sam odrediti da li zeli original windowse ili ne. windowsi na cijenu utjecu sa nekih cca. 600kn ovisno o proizvodjacu laptopa

2. CPU - po meni krene sa sa Core i3, pa navise ovisno o cijenovnom limitu. ako ce se sa laptopom igrati onda postaviti Core i3 kao temelj i gledati sto bolju graficku. ako je laptop za surfanje, net i facebook bez nekih zahtjevnijih radnji onda ce i neki Pentium na Sandy Bridge/Ivy Bridge tehnologiji biti i vise nego dovoljan. Core i5 je onako najbolje rijesenje jer je to vec izuzetno jak CPU za bilo kakve radnje, Core i7 QM su monstrumi koji se jako griju i trose bateriju i nemaju smisla osim u pravim gaming laptopima ili za neke zadatke koji zahtjevaju sto jaci moguci procesor (npr. raznorazne obrade videa). Takav CPU jako dize cijenu, a i treba ga i ohladiti.

3. GPU - samo ako se na laptopu misli igrati. ako se uopce ne namjerava igrati ili eventualno pokrenuti rijetko kada neku nezahtjevnu igru onda izbjegavat dedicirani GPU jer samo nepotrebno podize cijenu. on-borad/on-cpu graficka je onda i vise nego dovoljna. za igranje neka GT630m/HD7670M budu nekakva osnova, sa slabijim ce se jako tesko igrati. sve jace je bolje, a sa GT650M (ili slicnom AMD grafickom) se vec ulazi u svijet grafickih za jako dobar gaming. sa GTX660M se vec ulazi u svijet "pravih" gaming grafickih za laptope, ali modeli sa njom vec ulaze u visoki cjenovni rang osim izuzetno povoljnog (gledajuci ulozeno/dobiveno) Lenovo Y580.

4. monitor - ovisi kolika je velicina potrebna.

5. rezolucija - sto vise to bolje. ako je laptop za gaming onda: ispod GT650M ici na 1366*768 jer ce graficke tesko vrtiti na jacim rezulicijama, sa GT650M i jacim na 1600*900 ili Full HD (osobno mislim da je za GT650M 1600*900 idealno, a za GTX660M i jace ici na FullHD kako bi graficka mogla glatko vrtiti sa visokim detaljima). ako se na laptopu nece gameat onda jednostavno sto veca rezolucija to bolje, posebno za neki multimedijalni laptop

6. diska - idealna kombinacija ja SSD+HDD, ali to je skupa kombinacija i u pravilu moguca samo na 17,3" modelima (ima nekih i 15,6" koji imaju 2 disk slota). normalno ciljati na 7200rpm HDD jer ja rad puno ugodniji nego na 5400rpm disku. ako je low end laptop za internet, facebook i slicno onda je i 5400rpm dosta.

7. RAM - manje vise svi laptopi danas imaju 4GB RAM-a sto je za vecinu korisnika dovoljno. po meni osobno idealno je nekih 8GB "da se nadje", ali kako je RAM danas poprilicno jeftin to nebi trebao biti neki vazan faktor kod kupnje jer je nadogradnja jednostavna i relativno povoljna

Ako ce se na laptopu cesto igrati onda mislim da je dobra investicija od cca. 300kn u dobar stalak sa ventilatorima, posebno ako laptop nije "pravi" gaming model sa hladjenjem napravljenim za gaming laptope. Imam gaming laptop sa hladjenjem prilagodjenim takvom laptopu (navodno jedno od najboljih hladjenja na laptopima uopce) i kada se zavrte malo ozbiljnije igre ventilatori se zaista jako cuju, a po ljeti i CPU i GPU idu preko 70'C u laptopu koji je redovito ispuhan od prasine. Neki laptop koji nema hladjenje prilagodjeno gaming uvjetima bi se mogao zestoko grijati, pa bi kvalitetan stalak sa ventilatorima jako dobro dosao da mu pomogne u hladjenju.

Ako netko zeli nesto dodati/promjeniti neka se slobodno ukljuci.

Nadam se da ce barem nekome malo pomoci kod odabira laptopa ili barem za onu inicijalnu odluku za 3-4 modela prije nego dodje u dilemu :)

If you're not paranoid, you're not paying attention
Moj PC  
9 1 hvala 5
14 godina
neaktivan

Dobro , onda pa jel moze prijedlog izmedu ovoga

Skoro ista cijena izmedu

LENOVO IdeaPad Y580 15.6" HD LED TFT, Core i5-3210M, 6GB DDR3, 1TB HDD, GeForce GT 660M 2GB, Wi-Fi, BT, Web Cam, Win8, Gray., 59-356657

i

ASUS N56VZ-S4141 15.6" FHDmatt, Core i5-3210, 8GB, 750GB, GT650 2GB, BT, HDMI, WiDi, USB3.0, WebCam, Bang&Olufsen, no OS

Razlika je u grafickima , ekranu i jedino asus nema OS

Pa koji je isplativiji za programe ( sony vegas , aae ) i za igranje novijih igra na med i high i za multimedij..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika
Mauro kaže...

Od ova 3 po meni Lenovo je najbolji omjer ulozeno/dobiveno.

Ali niti sa jednim od njih neces moci igrati igre jer nit je procesor nesto posebno mocan, a niti uopce nemaju dediciranu graficku. Onboard graficka je preslaba za imalo ozbiljnije igranje.

Za 4000kn je tesko dobiti laptop za igranje, ali ovako nesto bi moglo biti OK: http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=9781

Core i3 procesor i 7670M graficka bi trebali omoguciti OK igranje.

Sa Windowsima onda ovako: http://www.magazinrs.hr/prijenosno-racunalo-samsung-np350e5c-s03hr/SAM-0261

znači bolje mi je uzet ovaj prvi ali on je bez windowsa

12 godina
neaktivan

ili mi je isto 

13 godina
neaktivan

Ja kupujem Lenova.. Iako nije FHD najbolji je bestbuy iako ni ovaj drugi nije loš samo gtx 660m je malo bolja od gt 650 ali opet postoje neki problemi s njom...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

http://www.racunala.koncar.hr/index.html

ako itko ovo otvori vidit će da končar isto ima dobre laptope samo im je ukomirana stranica nigdi nema popisa komponenti naznačena 3 laptopa (cjeloviti popis specifikacija) i nigdi nema cjene što je šteta jer ako ovaj nv1512 išta valja bio bih ga uzeo (imam nelu već 5 godina i preheppy sam s njom) a ovako poruka končaru da bude malo ozbiljniji u pristupu klijentima iako smo banana republika....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Imam pitanje za one koji su nedavno kupili novi laptop...

Jel vam se cuje ventilator na laptopu kada radite neki lagani zadatak kao sto je surfanje i slicno?

http://isvijet.com.hr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dragi čitatelji BUG-a idite do vraga (tm),

sad kad smo se pozdravili, evo mojih filtera na pretragu prijenosnika

1. Portabilnost je bitna (dakle 13" ili 14" maksimalno). Što lakši ti bolje!
  2. CPU i5 ili i7
  3. Bilo bi super kad bi podržavao 8 gigabajtne memorijske module (al ajmo reć da bez ovoga mogu preživjeti)
  4. Grafička nebitna.
  5. SSD obavezan (160+ giga)
  6. Iznimno bitna kvaliteta tipkovnice i kućišta (ne želim imati za godinu i pol dana "pohabani" laptop)
  7. Nije bitno ima li DVD uređaj u sebi.
  8. USB 3.0 obavezan
  9. Ne bih macbook air
  10. Cijena ajmo reći nebitna ali ovo ne znači da mi preporučite laptop za 20k kuna jer ga toliko neću platiti, toliko mi ne vrijedi

Što vi mislite koji izbor je najbolji u odnosu uloženog i dobivenog.

Toliko od mene za sada.

-- Toni over and out~

0 5 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pozdrav

Što mislite o navedenom laptopu, kakva je uopće ta ThinkPad Edge serija? Nemam nikakvog iskustva sa Lenovom pa da pitam znalce prije kupnje.

http://www.mikronis.hr/detalji_proizvoda.9b071698723c48f9a6bac40b8121704f.lenovo-thinkpad-edge-e535-amd-a8-4500m-1-90ghz-4gb-750gb-dvdrw-dl-w8-15-6-hd-amd-radeon-hd7670-1gb-p-n-nzrdwsc.aspx

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

Sutra idem s kolegicom da si kupi laptop. Cijena do 3.000kn za uredsku uporabu. Zanima me ima li u ZG kupiti laptop sa Windowsima i Officeom jer piratske verzije kad tad isteknu, a ona ne zna to sama ponovno "aktivirat". Također, bitno joj je da ima zvučnike, mikrofon i webcam za Skype.

Hvala na eventualnoj preporuci {#}

0 0 hvala 0
16 godina
crOOked kaže...

2. CPU i5 ili i7
  3. Bilo bi super kad bi podržavao 8 gigabajtne memorijske module (al ajmo reć da bez ovoga mogu preživjeti)
  4. Grafička nebitna.
  6. Iznimno bitna kvaliteta tipkovnice i kućišta (ne želim imati za godinu i pol dana "pohabani" laptop)
  8. USB 3.0 obavezan
  9. Ne bih macbook air
  10. Cijena ajmo reći nebitna ali ovo ne znači da mi preporučite laptop za 20k kuna jer ga toliko neću platiti, toliko mi ne vrijedi

Toliko od mene za sada.

Ovo sto si ti napisao opisuje laptop iz poslovne serije sa odlicnom prenosivoscu i izdrzljivoscu.

Jedna od vjerovatno najboljih opcija bi bilo ovakvo nesto: http://www.tehnopolis.hr/product.asp?product=lenovo-thinkpad-x230-125-hd-intel-i5-3210m-25ghz-mem-8-gb-ddr3-ssd-256-gb-intel-hd-4000-vga&code=NZAFESC , ali takve stvari dosta i kostaju.

Osobno na poslu koristim Lenovo X220 (prethodna generacija) i laptop je fenomenalan. Brz, lagan i prenosan, odlicna izdrzljivost baterije i poprilicno izdrzljiva izrada. Laptop se tegli na sve strane i radi cca. 8-12 sati dnevno (ovisi od dana do dana) i nakon godinu i pol jos uvijek izgleda "kao nov". Samo ga s vremena na vrijeme obrisati od prasine i packi. Sve u svemu - vrhunski poslovni ultraprenosnik. Ako je ekran na njemu bas premali onda je opcija i neki iz Lenovo ThinkPad T serije koji su takodjer vrhunski poslovni strojevi.

Mozda bi ti i neki od ultrabookova bio dobar, ali nemam nekih iskustava s njima.

If you're not paranoid, you're not paying attention
15 godina
crOOked kaže...

2. CPU i5 ili i7
  4. Grafička nebitna.
  8. USB 3.0 obavezan
  9. Ne bih macbook air

Toliko od mene za sada.

HP Elitebook 8470p, C5A71EA ili B6Q14EA.

Notebook Lenovo ThinkPad T430, N1T52SC ili N1T56SC.

Dell Latitude E6430. Ima ga ovdje i ovdje.

Kvalitetno kučište, odličan ekran, brze komponente, USB 3, nadogradnja do 16GB ram-a(osim kod zadnjeg Dellovog). Za te novce, stvarno vrhunska oprema!
Nedostatak: Ne spadaju u kategoriju ultrabooka i nemaju SSD disk(osim Dellovog modela). No, po mom mišljenju je SSD disk najbolje kupit posebno, jer ćeš tako odabrati SSD disk koji ti najbolje odgovara. Ovdje možeš više saznati o odabiru odgovarajućeg SSD diska.

12 godina
neaktivan

Pozdrav,

kakav vam se čini ovaj laptop?

http://www.ekupi.hr/HP-Prijenosno-racunalo-Pavilion-g6-2303sm-D1P03EA-266710.aspx

Frend ima HP-a vec dugo i ne moze se požalit, a ova konfiguracija za ovu lovu mi se čini vise nego dobra.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2013 17:53 (Hopesfall).

0 0 hvala 0
15 godina
bart00 kaže...

Pozdrav

Što mislite o navedenom laptopu, kakva je uopće ta ThinkPad Edge serija? Nemam nikakvog iskustva sa Lenovom pa da pitam znalce prije kupnje.

http://www.mikronis.hr/detalji_proizvoda.9b071698723c48f9a6bac40b8121704f.lenovo-thinkpad-edge-e535-amd-a8-4500m-1-90ghz-4gb-750gb-dvdrw-dl-w8-15-6-hd-amd-radeon-hd7670-1gb-p-n-nzrdwsc.aspx

Laptop je ok! Jedino možda da uzmeš nešto sa Intelovim procesorom. A i ne moraš. Ovisi kakve su tvoje potrebe. AMD zadnje 2 godine kaska za Intel-om što se tiče performansi procesora.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2013 18:07 (D1001).
15 godina
Creative kaže...

Pozdrav svima,

Sutra idem s kolegicom da si kupi laptop. Cijena do 3.000kn za uredsku uporabu. Zanima me ima li u ZG kupiti laptop sa Windowsima i Officeom jer piratske verzije kad tad isteknu, a ona ne zna to sama ponovno "aktivirat". Također, bitno joj je da ima zvučnike, mikrofon i webcam za Skype.

HP ProBook 4545s, H5K02EA

HP ProBook 4540s, B6N80EA

Ovi laptopi nemaju instaliran Windows i Office. Pristojan laptop sa Windowsima i Officeom cijenom do 3000kn je teško naći. Budući da želi laptop za uredsku upotrebu nasnimiš joj Linux Mint i Libre Office paket koji su besplatni. Libre Office bez problema čita Office formate.

16 godina
neaktivan

Poštovani,

trenutno si kupujem prijenosnik. Ciljam na Acer jer sam punih 6 godina imao dobra iskustva s njim. Sada je stari model, star i dan ocu kojemu je takav dovoljan, a ja tražim novi.

Treba mi za faks (američki menadžment), surfanje i tu i tamo konverzija video formata (volio bi da mogu brzo konvertirati filmove 1080p MKV). Za oko su mi zapala dva modela, jedan ima i7 procesor i 15 inča ekran, a drugi ima i5 procesor i 17inča ekran. Preferiram 17 inača, pa Vas molim da mi  pomognete oo odluke Vašim sugestijama:

Modeli su sljedeći:

http://notebook.hr/product_info.php?products_id=851150

http://www.centro.hr/detalji_proizvoda.2bd93b5b275c4513bbe76e04bca2f44a.acer-prijenosno-racunalo-aspire-v3-571g-73636g75maii-nx-rzmex-031.aspx

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
D1001 kaže...
Creative kaže...

Pozdrav svima,

HP ProBook 4545s, H5K02EA

HP ProBook 4540s, B6N80EA

Ovi laptopi nemaju instaliran Windows i Office. Pristojan laptop sa Windowsima i Officeom cijenom do 3000kn je teško naći. Budući da želi laptop za uredsku upotrebu nasnimiš joj Linux Mint i Libre Office paket koji su besplatni. Libre Office bez problema čita Office formate.

Hvala na preporuci ali dotična ima osnovno znanje rada na računalu. Do te mjere da ne zna kako se radi skype account i kako slati e-mail. Mislim da Linux i free office paketi nisu dobra ideja...

15 godina
Creative kaže...

Hvala na preporuci ali dotična ima osnovno znanje rada na računalu. Do te mjere da ne zna kako se radi skype account i kako slati e-mail. Mislim da Linux i free office paketi nisu dobra ideja...

Onda ovako. O tim temama nije dopušteno raspravljati na Bugovom forumu, pa ću samo ovo napisati: "Jogurt" verzijama Windowsa 7 i Office-a 2007 ne istječe rok trajanja. {#} Naravno, ako znaš to napraviti. Razlika između Officea 2007 i 2010 je tak i tak minimalna. No, ja bih dao šansu Linuxu ili Libre Office-u. Kak je naučila Office, tak će i Libre. Skype postoji i za Linux.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2013 22:08 (D1001).
17 godina

Koji bi bio najjeftiniji ili barem best buy od ovih novih Windows 8 laptopa, ali da baš i imaju touchscreen?

Thanks

13 godina
neaktivan

HP Probook 4545S iz osobnog iskustva znam da se radi o vrlo dobrom prijenosniku za svakodnevnu upotrebu tako ako ne treba cura obavljat ništa zahtjevno on će joj bit dostatan..

http://notebook.hr/product_info.php?products_id=16531 A thinkpad serija lenova je jedna od najkvalitetnijih tako da može vidit i ovo :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Dachande kaže...

Koji bi bio najjeftiniji ili barem best buy od ovih novih Windows 8 laptopa, ali da baš i imaju touchscreen?

Thanks

Nedavno je Mitch kupio jedan, provrti po temi zadnji 4-5 stranica i nac ces.

Sta se tice hp probooka, samo najgore mogu reći o seriji 4535s. Ko da je sklepan od škarta za naše tržište. Ostale ne znam jer nisam koristio, al ova je kvarljiva i katastrofična serija.

Sometimes I feel like a prophet, misunderstood and under gun like a new disease disease disease
16 godina
neaktivan

Pozdrav! Nekako mi je za oko zapeo ovaj HP Pavillion G6 2305sm koji mi se čini da je dosta povoljan. Laptop mi uglavnom treba za faks ali i kao zamjena za stolno računalo (tu i tamo igranje igrica). Ima li tko možda kakovih iskustava sa ovom serijom laptopa i da li se to isplati kupiti?

Zanima me jos jedna stvar ... nabasao sam na slican model ovom gore tj. HP Pavillion G6 2240sm koji se po konfiguraciji čini nešto inferiornijim iako je skuplji, pa molim ako netko može objasniti o čemu se radi :D hvala!

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Creative kaže...

Pozdrav svima,

Baci pogled na OVAJ, imaš Windowse 7 unutra. Office moraš posebno kupovati ili aktivirati na njemu Office starter sa ograničenim Wordom i Excelom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 15:12 (Špreha).
12 godina
neaktivan

Pozdrav!

Laik sam, čitao sam forum, pa sam se odlučio registrirati da vas zamolim za pomoć.

Htio bih kupiti laptop do 6000kn. Probao sam nešto složiti sam, ali stvarno mi ne ide {#}

Uglavnom, bitna mi je baterija, koristio bi ga za standardne poslove, gledanje filmova + igrice, ali isključivo PES. Znači, jačina + grafička bitne.

Jako bitna kvaliteta tipkovnice i kućišta.

Veličina ekrana nije toliko bitna (možda eventualno da je manji, ali nije presudno), marka također nije bitna. Solidno jamstvo poželjno, mislim kupiti laptop u ZG.

Windowsi svejedno, može i bez njih, samo da nije Vista :)

Eto, može li se od toga nešto složiti? Hvala :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 18:33 (flo).

0 0 hvala 0
15 godina
flo kaže...

Pozdrav!

Laik sam, čitao sam forum, pa sam se odlučio registrirati da vas zamolim za pomoć.

Htio bih kupiti laptop do 6000kn. Probao sam nešto složiti sam, ali stvarno mi ne ide {#}

Uglavnom, bitna mi je baterija, koristio bi ga za standardne poslove, gledanje filmova + igrice, ali isključivo PES. Znači, jačina + grafička bitne.

Jako bitna kvaliteta tipkovnice i kućišta.

Veličina ekrana nije toliko bitna (možda eventualno da je manji, ali nije presudno), marka također nije bitna. Solidno jamstvo poželjno, mislim kupiti laptop u ZG.

Windowsi svejedno, može i bez njih, samo da nije Vista :)

Eto, može li se od toga nešto složiti? Hvala :)

Prvo, vrati se kojih 15 stranica natrag i naći češ odgovarajući laptop.
Drugo, tvoje izjave se međusobno sukobljavaju. Želiš i ovce i novce. {#} Laptopi sa dugom autonomijom baterije najčešće imaju ugrađene slabije komponente. U njima uglavnom nema eksterne grafičke kartice. Ako hoćeš nešto jače sa kolko-tolko pristojnom autonomijom baterije, tada traži laptop sa ULV(ultra-low-voltage) procesorom i Nvidijinom grafičkom koja se isključuje kad ne radiš zahtjevne stvari. Takav laptop bi predstavljao kompromis između, kako si napisao, jačine i autonomije baterije.

Recimo ovaj: Asus K56CM-XX008H

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 20:10 (D1001).
12 godina
neaktivan

A izjave mi se međusobno sukobljavaju jer sam laik {#}

OK, hvala na preporuci. A ako zanemarimo bateriju, što bi mi onda preporučio?

btw, jel da tražim neki posebni post 15 str unatrag? Jer stvarno je more raznih upita s milijun različitih želja {#}

hvala, lp :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 20:15 (flo).
15 godina
flo kaže...

A izjave mi se međusobno sukobljavaju jer sam laik {#}

OK, hvala na preporuci. A ako zanemarimo bateriju, što bi mi onda preporučio?

btw, jel da tražim neki posebni post 15 str unatrag? Jer stvarno je more raznih upita s milijun različitih želja {#}

hvala, lp :)

Uh. {#} Čitanjem postova bi s vremenom skužio što je što. No, dobro. Postoji više modela koji su već spomenuti u toj cjenovnoj kategoriju. Ja ću stavit 2. Prvi ima slabiju grafičku od drugog, ali je zato i jeftiniji.

Asus N56VJ-S4156D

Asus N56VZ-S4141

12 godina
neaktivan

nisam neki stručnjak ali baš danas sam kupio samsunga 350 v5c, s i-5 proc-om i radeon gragička, cca. 4500kn. a zapravo tvrdim, da ta baterija traje iznimno dugo, a mislim da intel i-5 treće generacije nije baš slaba komponenta. doduše grafička nije vrh, ali za 4500kn teško je kupiti nešto bolje.

http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/samsung-prijenosno-racunalo-350v5c-s01hr-15-156-intel-core-i5-3210-3210m-230-ghz-250-ghz__2242991

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 20:50 (vž111).
12 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

nikada više hp. imao pavillion g7, i to se toliko grijalo da praktički ništa ozbiljnije nisi mogao raditi. čak i puštanje full hd filma je bila nepremostiva teškoća. verdict: s***e!

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice