Kupnja laptopa u Njemačkoj

poruka: 141
|
čitano: 49.553
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Pozdrav! {#}

 

Ima li tko da se razumije u laptope koji se prodaju na Njemačkom tržištu? {#}

Može i preporuka za tamošnje web shopove da malo vidim što se nudi...

 

 

Pošto idem u Njemačku za koji tjedan, zanima me da li mi se bolje isplati tamo kupiti laptop? Rečeno mi je da se tamo prodaje bolja roba nego kod nas i da je vjerojatnije da ću dobiti kvalitetniji laptop za istu lovu.

 

 

Laptop koji bih kupila:

> do 800 € (~ 6000 kn)

> ekran 17.3"

> barem i5

> 8GB rama ili više

> HDD 750 GB ili više

> windowsi

> jamstvo 2 god. ili više

> korištenje: internet, multimedija, office, adobe paket

 

 

Ako ne ide: manji ekran, manje jamstvo

Brandovi koje preferiram: HP, Dell ; no nije bitno, glavno da je dobar laptop

 

 

 Puno hvala unaprijed svima koji odgovore! {#}

Moj PC  
0 3 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

.

 

Malo sam istražila (baš na bug forumu našla sličnu temu) i ako tamo kupim laptop Windowsi će mi bit na njemačkom ali vjerujem da se jezik može promjeniti. To mi je bitno znati da li se može promjeniti jezik u Win 8??? Jedino ostaje njemačka tipkovnica no uvijek mogu preko tipki preljepiti hrvatske slovne znakove: na mjesto ö, ä, #, ü, + i Strg poljepiti č, ć, ž, š, đ, Ctrl.

 

BTW: ovaj laptop mi je upao u oko, da li je to dobra ponuda i dobra cijena?
I zašto su mi neki naveli da je i5 M jači od i7 U? Molim komentar, prijedlog...

http://www.mediamarkt.de/mcs/product/ASUS-R752LN-T4112H,48353,462906,1647682.html?langId=-3

 

Evo i link za pretragu laptopa u tom cjenovnom rangu:

http://www.mediamarkt.de/mcs/productlist/Notebooks,48353,462906.html?langId=-3&searchParams=&sort=desc_price&view=&page=4

i next page isto... al do 800€.

 

HVALA SVIMA! {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.11.2014 15:45 (Anita P).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

I7-4510U je malo slabiji od npr. mainstream i5-4200M, ali i najbolji stedljivi procesor uopce za sada.

Da taj i7 ima potrosnju i5M nebi vise bio U, nego MQ i sl. i onda bi bio dosta jaci. Da ne filozofiram, imas puno sintetickih testova koji usporedjuju procesore, od passmarka do desetaka usporednih testova laptop procesora na notebookchecku.

Vrijedi reci da se taj i7U ponasa kao i5M, tj. ima jednak broj jezgri, pravi i7 ima 2x vise jezgri, no za tebe je to zapravo nebitno jer ti namjena nije zahtjevna i sve bi letilo i sa slabijim procesorom, npr. stedljivim i5, tj. npr. i5-4200U kojeg sam imam..

Fora sa stedljivim procesorima jeste ta da ne zahtjevaju posebnu izradu laptopa, tj. posebno hladjenje i ono najbitnije da je s njima produljena autonomija trajanja baterije dok je laptop istekan, i to 2,3 puta (jer je tolko smanjena potrosnja) u odnosu na iste M procesore kad bi se gledala 2 laptopa jedan sa U drugi sa M da imaju iste baterije.

 

Sto se tice same ponude, mislim da ti je neisplativ taj laptop, sa druge strane neznam koji je to tocno model. Zaboravio sam reci da stedljivi i7 nije tolko jaci od stedljivog i5, ali mu je cijena dost veca jer ipak je to i7.. Cijena I5M je ja mislim isto manja od I7U, mozes provjeriti na sluzbenoj intelovoj stranici cijene, tj. na arkintel

 

Sto se tice web shopova preporucujem pretrazivanje preko idealo.de (njemacka nabava.net), computeruniverse.de, amazon.de, caseking.de, cyberport.de

 

Ako bi ostala na toj namjeni, tj. ako bi igranje bilo iskljuceno (ono moze bit itekako ukljuceno vani za 800 eura), preporucio bi Acera sa kvalitetnim IPS FHD ekranom radi high-end izrade i IPS matrice ekrana koja je jako rijetka opcenito na 17.3" prijenosnicima, znaci ovako lista Modela ima mali milijun, skontaj da mozes dobit mrcinu od procesora, tj. i7-4710HQ sa njim za kojih desetak eura vise. Takav i7 kao i i5-H procesori imaju visu potrosnju, ali i najbolje performanse u svojim razredima. Nema nekog modela kolko vidim ispod 730 eura jer se radi o najnovijem Acerovom flagshipu (zapravo dosta dobre cijene po meni vani, to sto je 17.3" isto dize cijenu u odnosu na npr. 15.6 isti Acer), imas i zasebnu temu otvorenu na bugu nedavno za Nitro Acere, samo su tamo forumasi redom uzeli modele sa najjacim komponentama, tj. jos sa grafickom koja je najveci potrosac, ali opet prilicno efikasna s obzirom na performanse.

*Acer sa ukljucenim windowsima ima neke prednosti, tj. acer aplikacije koje u ovom slucaju, 17.3" modelu nisu za bacit, radi se o dustdefender i coolboost aplikacijama (citaj domacu temu na bugu)

 

 

EDIT:

-gledao sam cijene prema arkintelu i ponovno se iznenadio koliko je i7-4510U skup, skoro 400 dolara dok i5-4210 kosta skoro 300 dolara, pravi i7 kao MQ ili HQ kostaju isto tako blizu 400 dolara, ali opravdano, dok i5-4200M ima 225 dolara recommended customer price. To u Njemackoj postaju euri, u Hrvatskoj se onda jos nesto nabije cijena

-dodao sam jos 2 njemacka ducana u post, njih takodjer zna izbaciti idealo.de i kad ti idealo.de izbaci tako ducane ako vec nisi primjetila, odmah mozes vidjeti kako su ocijenjeni, uglavnom je to 5 ili 4.5 zvjezdica sa 5-10 i vise tisuca uglavnom zadovoljnih korisnickih iskustava

-uoci koliko su cijene bolje preko idealo.de nego npr. u tom MediaMarkt kojeg gledas (razlike do 200 i vise eura kod istih modela)

 

-----------------

-radi sto lakse preporuke bilo bi pozeljno da se odlucis zelis li ili ne graficku karticu, tj. baviti se kakvim photoshopom (3D ili 2D napomenut ako bi se bavila), igrati igre i slicno, ako igranje ulazi u obzir onda se izjasni mislis li na casual tek tolko da imas graficku ili ozbiljnije igranje na 1080p sto je moguce za 800 eura vani

-takodjer sad kako sam vec detaljno pojasnio razlike u procesorima, reci je li ti bitna ta autonomija baterije ili bi radje htjela performanse za iste novce. O kojoj se autonomiji tocno radi mozes vidjeti na notebookcheck u njihovom reviewu - klik Pred kraj reviewa je testirano trajanje baterije dok je istekan i to neznam je li testirano dok je laptop bio na power-saver/balanced ili high performans mode-u windowsa sto igra ulogu (valjda balanced). Znaci sa U procesorom ocekuj cca 2-2,3x vece vrijednosti trajanja baterije, tj. 6h bez problema (to iz iskustva kazem posto imam U procesor, bateriju gotovo istog kapaciteta, i to kazem za balanced mode pri cca 70% svjetlini ekrana sto isto naravno igra ulogu)

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.11.2014 21:37 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Puno hvala na detaljno napisanom postu!

 

Zvala sam rodbinu u Njemačku i oni mi preporučaju website http://www.notebooksbilliger.de/ jer je jedan od najpouzadnijih web shopova i sadrži recenzije/ocjene korisnika. Taj site je izlistan i na listi modela koju si mi linkao. I imaju dosta dobre cijene. No naravno čekirat ću i cijene na linkovima koje si naveo kao njemačku verziju naše nabava.net.

 

Sad da ti odgovorim na pitanja:

 

1.) Što se grafičke kartice tiče.. moje potrebe su slijedeće: Adobe paket (photoshop, illustrator, indesign, flash, aftereffects) za uglavnom 2D uporabu no može se rijeđe desit da trebam nešto izrenderirati u 3D-u, ne bi bilo na odmet. A i voljela bih da mi obrada videa bude s lakoćom. Što se igara tiče, slabo igram no to je zato jer nisam imala mogućnosti.. ako je tolika razlika u cijeni radije ne bih davala tolike novce za igrarije.

 

2.) Mislim da mi se više isplati kupiti procesor koji ima bolji performans na uštrb baterije nego obratno. Ionako baterije nemaju dug vijek trajanja, a laptop će mi 95% vremena bit spojen na kabel.

 

3.) Na stranu sve navedeno, laptop će se 60% vremena koristiti za pregledavanje/preslušavanje multimedije i surfanje. Voljela bih da su zvučnici malo bolje kakvoće (iako imam doma svoje velike eksterne) kad odem na more i slično...

 

Da li sam na dobrom putu ako gledam ovo (muči me što je samo 500 GB, HDD):

http://www.notebooksbilliger.de/acer+aspire+vn7+791g+70b4+195767?nbb=8f14e4

 

*edit: i ovo sam dobila kao preporuku drugdje ako bi kupovala u Hrvatskoj:

http://www.notebookshop.com.hr/default.aspx?pid=31135

(onda bi trebala i posebno windowse kupovati što je dodatnih ~730 kn)

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.11.2014 22:23 (Anita P).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Pa kupi si kroz mjesec-dva kad skupiš pare jači hard disc ili u drugom slučaju Windowse (samo ih aktiviraš kad kupiš licencu). 

Crkva je zlo 21. stoljeća
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
online
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Priznaj, stavila si sliku da bi dobila stotine odgovora, ipak je ovo "računalni forum" :-)
A sad ozbiljno:

1) 500GB ti ne bi trebalo predstavljati problem jer ako ćeš raditi s grafikom i 1TB se jako brzo nakupi tako da ćeš ionako koristiti vanjski disk  ili više njih za materijale na kojima trenutno ne radiš.
2) Ne znam misliš li se ozbiljno baviti grafikom (pretpostavljam da tek učiš), ali ako hoćeš ekran ti je vrlo bitan. 
Nažalost laptopi koji imaju ekrane profesionalne kvalitete su vrlo skupi. Appleov Powerbook ima donekle dobar ekran, ali još uvijek nedovoljan za profesionalnu uporabu, preostaje jedino HP Elitebook s Dreamcolor ekranom, samo mislim da takav nije manje od 3000€, a baš ih i nema za kupiti. S ekranom na laptopu se baš nećeš usrećiti, za ozbiljan rad jedan ekran samo FHD rezolucije je tek rješenje u nuždi pa na kraju preporučujem da kupiš još jedan dobar monitor koji ćeš imati doma uz njega. Tu ćeš profitirati u tonskom rasponu i točnosti boja koju ti laptop ne može pružiti (osim po dosta visokoj cijeni).

3) nećeš osjetiti baš neku razliku između mobilnog i5 i i7 (10-15% razlike u brzini), ali nemoj nikako ići ispod 8Gb (Vidim da ovaj Lenovo ima samo 6).

Zaključak: dovoljan ti je i i5 sa 8 ili više GB memorije, IPS ekran, 500GB ti je dovoljno za sada. Radije uštedi malo na laptopu i kupi si još jedan solidan monitor za rad kod kuće. Osobno bih zbog prenosivosti uzeo 15,6 ekran (ali IPS FHD). To je stvar ukusa ali imam i 14 i 15 i 17 laptope i mislim da je 15 dosta (14 je već mrvicu mali). 

P.S. dovoljna ti je integrirana grafika (Intel HD), bez veze je da plaćaš više za nešto što nećeš koristiti (a i trajanje baterije će ti biti dulje). 

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.11.2014 23:18 (jozef).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

Preporučujem vani kupiti laptop kad vec imas takvu priliku i moja preporuka ostaje na tom Aceru jer je vec provjeren od strane forumasa, tih, kvalitetan za tu cijenu, fin dizajn, dost dobre temperature s obzirom na dizajn i komponente i s obzirom na konkurenciju, 4 dost dobra zvucnika, po tom pitanju imas i video kratku recenziju forumasa EchoOne, link imas na zasebnoj temi. Ono sto ga izdvaja je IPS matrica u bilokojem modelu te je takva IPS kvalitetnija od bilokoje TN tako i te u Lenovo i kako bi se bavila Adobe paketom jos vise preporucujem tog Acera jer ce boje biti bolje na IPS. Ako ga kupis obavezno primjeni kalibraciju ekrana, o tome se isto pricalo na temi, imas gotov profil sa notebookchecka kojeg je kolega spomenuo.

 

Ovo sto gledas je na dobrom putu i nakon male pretrage ja mislim idealan izbor za tebe s obzirom na potrebe.

Jednom kada se trazi sa masivno boljom 860m grafickom cijena raste te takvog ne nalazim ispod 1000 eura. Vrijedi reci da velicina dijagonale isto dize cijenu, sto je uobicajeno za sve brandove.

 

Razmisli o windowsima i takav model se onda nadje za nekih 890-900 najmanje (nisam za sada nasao za manje) te takav model ima 1000gb HDD + 8gb SSD.

Inace ne spominjem windowse, ali modeli sa njima imaju prakticne koristi. Onaj DustDefender, tj. aplikacija ili sta vec pomocu koje se laptop sam od sebe cisti od prasine, tj. ispuhuje van sa kratkom ventilacijom obrnuto od uobacijene vrtnje, je korisna stvar jer je samostalan pristup laptopu dosta zeznut i to je mana koju sam zaboravio napomenuti. Moze se uobicajeno raskopat preko tipkovnice kako kolege kazu, nema onog laganog pristupa kojeg npr. Lenovo z710 ima.

Kako kolega Oldy kaze Coolboost App se navodno isto dobije sa winsima i on omogucuje povecavanje RPM ventova i time dodatno snizenje temperatura.

 

@jozef

 

Ne slazem se po nekim pitanjima. Imam prilicno novog v5-573g Acera koji je po kvaliteti ekrana mozda i bolji od novog Nitroa prema notebookchecku. Imao sam kratko vrijeme Dell P2414H, i dalje najnoviji best buy 24" Dell (1500kn). Po meni nema neke velike osjetne razlike u kvaliteti izmedju njega i Acera u normalnom koristenju. Naravno nisam profesionalno testirao, naravno backlight bleed i IPS glow su manji kod tog Della, adobe RGB (pretpostavljam velika razlika) i sRGB (mislim da nije osjetna razlika!) postoci su veci kod Della.  Uglavnom ocu reci da je za jedan laptop Acerov IPS vrh, ali obavezno nakon kalibracije! Ako bi se koristio kao desktop replacement neznam cemu ici na 15.6". 17.3" noviji laptopi kao taj Nitro i nisu tako teski, 3kg je vise nego solidno. Prosjecna tezina 15.6" laptopa je 2.3kg

 

Nadalje, sto se specs tice. Najjeftiniji taj Acer dolazi za 730 eura sa i5-4210H odlicnim i5 procesorom bez grafe i bez windowsa te ima jos jedan model sa preslabim stedljivim i5 za te novce, ali sa windowsima.. Za 100 eura vise dobije i7 koji ce joj za video obradu i adobe paket itekako pomoci i jos solidnu medium graficku koja nece bit dostatna za 1080p gejmanje ali oce za 720p te joj naravno moze pomoci za adobe programe i sl. Po meni je to dobar deal i cak isplativiji.

 

Ne razumijem o cemu pricas kada kazes da je mobilni i5 10-15% slabiji od i7. Radi se o 2x vecem broju jezgri, kako to moze biti 15%?? Ako uzmemo passmark kao jedan od boljih izvora, i7-4710HQ bi bio 60% bolji od i5-4210H te nesto iznad najjaceg desktop i5, tj. i5-4690K (nebitno ako sam fulao model, na taj rang mislim). Jedino ako si mislio na programe koji ne koriste visak jezgri, ali to s cime bi se ona bavila koristi, sami windowsi kolko sam skuzio takodjer iskoristavaju sve jezgre.

Graficka se nece paliti sama od sebe tako da ti nije relevantno to da ce baterija dulje trajati bez nje.

 

EDIT: Zapravo sto se ekrana tice ja pricam o kalibriranom aceru vs nekalibriranog dell p2414h sto nije fer, da se dell kalibrira svakako da bi bila osjetna razlika, al ono za jedan laptop kazem to je vise nego okej, glavno da je IPS..

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.11.2014 0:25 (The_Fichek).
14 godina
online
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj
The_Fichek kaže...

Preporučujem vani kupiti...

imaš pravo, uspoređivao sam desktop i5 i i7 gdje je razlika 10-15% u Adobe aplikacijama. Zaboravih da ovi štedljivi imaju samo 2 jezgre.

11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj
jozef kaže...
The_Fichek kaže...

Preporučujem vani kupiti...

imaš pravo, uspoređivao sam desktop i5 i i7 gdje je razlika 10-15% u Adobe aplikacijama. Zaboravih da ovi štedljivi imaju samo 2 jezgre.

Aha, stedljivi su tolko slabiji od i5M i jos malo vise od i5H ne. Ja sam mislio da mislis na klasicne mobile i7, tj. HQ, MQ..

9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Hvala vam svima na odgovorima.

Trebala bih požuriti s odlukom jer treba naručiti lap da stigne u Njemačku kod mojih. {#}

 

Malo sam pregledala komentare na tom web shopu za taj Acer Aspire VN7-791G-70B4 i ljudi ga hvale, da je brz, elegantan, da ima lijepo osvjetljenje tipkovnice, dobre zvučnike, automatsko čišćenje prašine itd. Što se negativnih komentara na njega tiče to je uglavnom oko brzog iscrpljivanja baterije i tu i tamo neka isporuka im je bila s nekom škripećom tipkom što je ljude jako frustriralo... I netko je nešto napiso da je komplicirano vađenje baterije.

 

Ajde me još malo posavjetujte i neću vas više gnjavit... da li je ovo dobar izbor?

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2014 11:02 (Anita P).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

Rekla si sama da ce bit vecinu vremena ustekan tako da neznam cemu briga sa baterijom. Unutra nije nikakav stedljivac vec valjda najjaci laptop i7, a kako brzo ce ti ici dole baterija mozes uostalom namjestiti sa power-saver, balanced ili high-performans mode-om u windowsima.

 

Automatsko ciscenje prasine ti ide samo ako ga kupis sa windowsima znaci sa acerovom aplikacijom dustdefender.

Mislim da ima mrezice protiv sakupljanja prasine kao ostali skuplji laptopi pa u tom slucaju opet nece biti brige, ako ces paziti di ga stavljas (ne na deku i sl.).

 

Skripeca tipka, hmm, pitaj ljude na temi nitro acera ovdje na forumu da vidis jesu oni imali slican problem. Usput ih pitaj ima li mrezicu za prasinu.

 

Bateriju je komplicirano vadit da, kao bilosta iz njega i to je jedina mana. Mislim da je bolje imati to za manu nego da su temperature losije ili da nema IPS ekran... Uostalom dobis 8gb rama, sto je dosta za pocetak. Jedino ako bi htjela odmah SSD ugradit. Uz malo truda bi se dalo to rjesit, ima video tutorial.

 

Neznam sta drugo preporucit, mislim da ti je najbolji odabir i ako zelis jos IPS ekran jedini odabir. Jos jednom, IPS je uzasno rijedak na 17.3" laptopima.

 

Tu ti je najdetaljniji review na internetu pa procitaj ako vec nisi:

http://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V17-Nitro-VN7-791G-759Q-Notebook-Review.126701.0.html

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2014 14:18 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Hvala na odgovoru, joj, nisam ni vidjela da u ovoj cijeni nisu uključeni windowsi. {#} Ajoj..

Gdje i za koliko novaca se mogu kupiti windowsi u njemačkoj povoljno, zna itko?

 

@The_Fichek :

Budem kasnije detaljno pročitala taj review koji si linkao...

Možeš li mi pomoći naći sličan model ovome ali ima windowse, a da nije puno skuplji (mora biti u Njem.)?

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2014 15:34 (Anita P).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

Linko sam ti vec u pretproslom postu, evo jos jednom:

http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/4550562_-aspire-vn7-791g-72cz-acer.html

Nisam nasao jeftinije..

9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

OK, vidim sad... znači za 60-ak eura više dobijem windowse i 1000gb HDD + 8gb SSD. Neloše!

 

E sad, pitanje... što se samih windowsa tiče, promjena jezika je moguća Win. 8.1 64 Bit?

Bojim se da mi ne bude ogromna komplikacija mijenjanje jezika s njemačkog na hrv/eng...

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Pri kupnji trazi da ti odmah instaliraju HR opciju i to je to..ali moras reci,a ne sutati{#}

 
1 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

Moze se i naknadno promjeniti bez brige, al da, ak mogu odmah instalirati zasto ne.

10 godina
protjeran
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj
The_Fichek kaže...

Moze se i naknadno promjeniti bez brige, al da, ak mogu odmah instalirati zasto ne.

Kako?Uzmi u obzir da cura nije neki ekspert

15 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Ovaj ti je i pre dobar za tvoje potrebe sto si naveo, a i ispod cijene

http://www.ebay.de/itm/Lenovo-G50-Intel-Core-i7-4510-8GB-1000GB-Windows-7-Pro-HD4400-/231197578726

 

A i mozes ga naruciti u Hrvatsku, poštarina 15 eura..

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2014 17:45 (ToMisLaW).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

Dobar je za tu cijenu, al daj vidi malo sta ona trazi:

Anita P kaže...
1.) Što se grafičke kartice tiče.. moje potrebe su slijedeće: Adobe paket (photoshop, illustrator, indesign, flash, aftereffects) za uglavnom 2D uporabu no može se rijeđe desit da trebam nešto izrenderirati u 3D-u, ne bi bilo na odmet. A i voljela bih da mi obrada videa bude s lakoćom. Što se igara tiče, slabo igram no to je zato jer nisam imala mogućnosti.. ako je tolika razlika u cijeni radije ne bih davala tolike novce za igrarije.

 

2.) Mislim da mi se više isplati kupiti procesor koji ima bolji performans na uštrb baterije nego obratno. Ionako baterije nemaju dug vijek trajanja, a laptop će mi 95% vremena bit spojen na kabel.

 

3.) Na stranu sve navedeno, laptop će se 60% vremena koristiti za pregledavanje/preslušavanje multimedije i surfanje. Voljela bih da su zvučnici malo bolje kakvoće (iako imam doma svoje velike eksterne) kad odem na more i slično...

Znaci za 200 eura vise (ako gledam verziju nitra sa windowsima, 130 eura bez win8.1) ce dobiti zasebnu grafu, skupocjeni IPS ekran, veci 17.3" ekran i ono najbitnije 2x jaci ili u postocima 100% jaci procesor.

Znaci neznam jesi li se zabunio ili ne, taj i7 kojeg si preporucio je stedljiv, a ne "punokrvni" i7, razlika je u 2 puta manjem broju jezgri. S obzirom na njene potrebe mislim da ce ju posluzit bestija od laptop i7-ice i mislim da si profulo velicinu, znaci ona trazi 17.3", a kod tog g50 nigdje ne pise velicina ekrana, tj. je li g50-50 ili g50-70 model. S obzirom na cijenu pretpostavljam da je 15.6" u pitanju.

 

Razlika izmedju 15.6" i 17.3" po specifikacijama identicna nesto kvalitetnija laptopa je obicno 100 eura.

 

duhonja kaže...
The_Fichek kaže...

Moze se i naknadno promjeniti bez brige, al da, ak mogu odmah instalirati zasto ne.

Kako?Uzmi u obzir da cura nije neki ekspert

link (guglo MUI + 8.1) MUI=Microsoft Multilingual User Interface Pack, neznam detalje instalacije, ali mislim da je to ispravni put

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2014 18:12 (The_Fichek).
16 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj
Cijene gledaj na geizhals.de

Ali nećeš se baš usrećiti, uštedit ćeš max 50€
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011. http://skyview.com.hrhttp://500px.com/mihovilm
9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

@ duhonja

 

Hvala na savjetu, reći ću im, ukoliko je moguće, da instaliraju windowse na HR.

Ne znam ima li smisla uopće pitati da ako imaju stave i hrv tipke?

 

 

BTW: Gdje u Hrvatskoj mogu nabaviti naljepnice hrvatskih tipki?

 

@ TomislaW

 

Istina, baš kao što The_Fichek kaže, ima slabiji procesor (štedljiv i7) te manji i lošiji ekran... ništ od tog onda.

 

 

@ Mitch

Hvala na linku, izlistava praktički iste rezultate kao i idealo.de

 

 

@ The_Fichek

Stvarno ti puno hvala na pomoći, pročitala sam i onaj review na engleskom koji si linkao. Sve u svemu su ga pohvalili, a ljuti su na teško dopiranje do baterije tj. komplicirano rastavljanje. Od ostalog: tipkovnica jeste malo škripava i zvukom nisu zadovoljni (za razliku od onog EchoOne video review-a na hrvatskom). Znači ovaj koji sam odabrala, za sad, a mislim da bi to moglo bit finalno: Acer Aspire VN7-791-76L3. Imaš li još što za nadodati?

 

 

Ili itko/ikoji drugi?

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2014 19:23 (Anita P).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

Nema problema :)

 

Imam za nadodati te naljepnice za tastaturu - njuskalo link

Jednom kad sredis windowse na HR, skuzit ces di su smjestene hrvatske tipke, tj. ti palatali i onda preko njih zakeljis odgovarajuce naljepnice.

 

Btw. 840m trosi 2x manje od 860m stoga ocekuj manje temperature u odnosu na review sa notebookchecka, samim time ce i7 imati vise prostora za "disati", tj. performanse (turbo boost) bi trebale biti bolje, a ako dobijes acerovu aplikaciju coolboost jos bolje, tj. vjerojatno da bi turbo boost bio na visokoj razini pri bilokakvom opterecenju ;)

Naravno taj turbo boost ide kolko je moguce gore kad palis high-performans mode.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2014 19:40 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Da, slabija grafička je u "mog". Al za moje potrebe će bit i više nego dovoljna nadam se. Samo da ne zastari brzo!

 

BTW: Gledala sam malo cijene tog laptopa u Hrvatskoj i dosta su skuplji i teško ih se nađe u 17.3'' punokrvnim i7.

Prosat ima taj moj ali s boljom grafičkom 860M i Linux umjesto Windows za 7847kn putem webshopa. 

 

{#} 

 

Hvala ti još jednom!

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj
Anita P kaže...

Da, slabija grafička je u "mog". Al za moje potrebe će bit i više nego dovoljna nadam se. Samo da ne zastari brzo!

 

BTW: Gledala sam malo cijene tog laptopa u Hrvatskoj i dosta su skuplji i teško ih se nađe u 17.3'' punokrvnim i7.

Prosat ima taj moj ali s boljom grafičkom 860M i Linux umjesto Windows za 7847kn putem webshopa. 

 

{#} 

 

Hvala ti još jednom!

srećo,pogledaj i ove,vrlo su kvalitetni,mejd in Germany i u startu 2 godine garancija..{#}

 

http://www.medion.com/de/shop/einsteiger-notebooks

9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

@duhonja

 

Pregledala sam i te Medion sad malo.. ovaj mi nije loš: MEDION® ERAZER® X7613 (MD98796). Ima 17,3'' ekran, 860M grafičku,  i7-4710HQ i RAM 8 GB, 1TB HDD što nije loše.. no malo mi je puno preskup. Dođe 1,049 € u Austriji.. u Njemačkoj ga niti nema. Tamo prodaju samo do max. i5 koliko mi se čini. Ne znam... *edit: evo ga i u Njemačkoj, skuplji za 50€.

 

BTW: Ono čega se bojim kod Acer Nitro-a je to što ima jaku snagu naguranu u taj mali prostor kućišta laptopa, čitala sam da je "vrlo tanak i elegantan". Da bar mogu pogledati u budućnost i vidjeti da li se stvaraju neki problemi, ali nitko ga nema dulje od par mjeseci. One Acerove appove Coolboost i Dustdefender onda je obavezno imati, a tko zna da li je i to dovoljno da se laptop ne pregrije...

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2014 23:33 (Anita P).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

Upravo je sa tim Medionom od 1050 eura usporedjen Acer na Notebookchecku ! Sve lijepo pise, pogledaj. Medion ima Kepler, a ne bolju Maxwell 860m, ima losiji ekran i losije temperature.

 

Rezultati temperatura na notebookchecku su precizni i zapravo nerealni u dobrom smislu, tj. takve temperature su isforsirane i tesko postizive ogromnom kolicinom programa. Rendering videja je nista naspram Prime95 testa koji muci procesor najtezim algoritmima i forsira ga na konstantnih 100%.

Na sve to nadodaj slabiju 840m grafu i nemas se sta brinut sa ili bez acerove coolboost aplikacije.

 

Sto se tice kupnje kod nas. Bio je taj Acer i to sa i7, 8gb rama, 508gb sshd, 860m grafom za 7500kn, ali bez windowsa (svijet medija). Sa windowsima se cijena penje do dobrih 8500kn, a mislim da ga je bilo za manje, no sa i7 i windowsima sam siguran da ga nije bilo ispod 8000kn. To opet nisu lose cijene posto je 860m masivno bolja od 840m, skupa sa visokim PDV-om i maržom pretpostavljam da vrijedi 1000kn razlike, ali vise od toga neznam.

 

Stoga ako se predomislis pa ipak zelis 860m grafu puno ces bolje proci bez windowsa, ali sa tim potezom si se priblizila na 1000 eura i zapravo ti dodje isplativije da kupis u Hrvatskoj laptop. Sa windowsima i jos 860m, na idealo.de je to kolko vidim 1100 eura, u odnosu na konkurenciju opet dobra cijena.. Probaj naci Asusa sa istim specs, jos 17.3"...

 

Btw. review Acera kojeg ja imam je itekako precizno obradjen na notebookchecku tako da je to dodatni razlog zbog kojeg im vjerujem, a ak malo bolje vidis na ostalim forumima se takodjer cesto pozivaju na tu stranicu kao jednu od relevantnijih..

 

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.11.2014 0:12 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Vrlo rado bih 860 m grafičku no mislim da je za moje potrebe čist dovoljna 840m. I bome si upućen čim se sjećaš da je taj Medion bio uspoređen na Notebookchecku. I naravno da su rezultati temperatura pretjerani, ja se ne bih ni usudila toliko mučiti jadan laptop. Meni je već i sam zvuk ventilatora dovoljno upozorenje...

 

Što se tiče tih acerovih aplikacija za hlađenje i čišćenje, to sigurno onda dobijem s windowsima ili...?

 

Po tvojoj računici, ovo što je bilo na hrvatskom tržištu: u najboljem slučaju (opet NEREALNO): 17.3'', i7-hq, 8gb RAM, 1TB HDD (!), 860m grafička, Win bi bilo oko 8000 kn (!) što je za oko ~1200 kn više od onog mog iz Njemačke. E sad, da toliko više vrijedi grafička, u to se ne razumijem.

 

Ajd idem baš malo istražit i Asuse s tim specifikacijama..

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Kupnja laptopa u Njemačkoj

Idealo.de mi na upit laptopa sličnih specifikacija kao Ausus nudi Asus X750JN-TY027H za 920€.

To je i7-HQ?? Na dnu stranice piše: "Produktbeschreibungen: £X750/17/I7-4710HQ/8G/1T/NV840/WIN8"

 

Da mogu baš birati možda bi najbolje bilo kupiti Lenovo laptop s istim specifikacijama ali su puno skuplji. Recimo ovaj LENOVO Y70-70 (17.3 Display s Touchscreen, i7-4710HQ, 1 TB SSHD, 12 GB DDR3-RAM, Nvidia Geforce GTX860M) za 1100€ no puno mi je davati 200€ više. Ovaj ne samo da je Lenovo, marka kojoj više vjerujem, nego ima i više rama i bolju grafičku. To i vrijedi tih 200€ ali stvarno mi je to previše.

 

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

25% PDV, a bome mislim da je tolko i marža ili nesto manje, ajmo rec 20%, onda vrijedi ili vrijedi nesto manje, oko 1000kn, tu je to negdje

 

Mislim da sam IPS FHD ekran na laptopu vrijedi nesto ispod 1000kn (sa pdvom i marzom..) tako da ono, velik je omjer ulozeno/dobiveno kod Acera u zadnje vrijeme, vrijedi spomenut da je to jedan jedini 17.3" IPS na cijelom hrv. trzistu laptopa. Ok, isprika, ima jos Lenovo y70-70 za 11000kn sa touch IPS 17.3".. Slicna je situacija i vani za sada, IPS su bas slabo zastupljeni na vecim prijenosnicima, dok ga gotovo svi tableti i svaki drugi mobitel ima.

 

Dustdefender bi definitivno trebala dobiti sa wins, coolboost isto valjda, dok kolega Oldy to nije spomeno nisam znao da postoji. Pazi, ti sa jednim coolerom od 200kn mozes imat svoj vlastiti coolboost hehe, tu bi ti onda preporucio laptop cooler kojeg sam posjedujem, Notepal XL za 200kn sa cak 230mm ventilatorom :D

 

Ovo sto kazes, te specifikacije bi u najboljem slucaju bile 8000kn, trenutno nema vn7 sa tim specs niti mislim da ce bit u skoro vrijeme jer je kombinacija i7 + 860m + windows cijenovno ubitacna: nabava Doduse dobis jos 4gb i 60gb SSD..

 

Iako je to skupocjen laptop, kao sto mozes primjetit ako zelis veci omjer ulozeno/dobiveno trebas izbaciti jednog od troje: i7/860m/win8.1

Po meni je najlogicnije izbacit windowse i kao alternativu kupiti vanjski cooler koji sam naveo i bok. Isto ce ohladit temperature za 10%, ak ne i nesto vise. Meni u 50% loadu sa pazi stedljivim i5 taj cooler smanji temperature za 5-6 stupnjeva, ali toplina mi dolazi od graficke, glup primjer, ima boljih na internetu, tj. sacuvao sam jedan review tog coolera: klik...

 

Ako zelis sacuvati sve, onda ces ustedjeti 500kn ako ces ici kupovati vani, tj. tamo je cijena sa i7/860m/8.1 1100 eura (*7,6 = 8360kn) kao sto rekoh: idealo.de

Sa druge strane 4gb rama i 60gb SSD-a vrijedi 500kn XD

 

Mislim da je jasno da mozes kalkulirat u vjecnost... to je lose kod hardvera i kad imas novce, a mozda jos gore kad nemas novce pa mislis stalno sta kupit kad sakupis..

 

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.11.2014 0:52 (The_Fichek).
11 godina
offline
Re: Kupnja laptopa u Njemačkoj

Sad sam procitao naknadni post. Tog Asusa prekrizi, slican Aceru samo bez IPS ekrana i po vecoj cijeni, nema ni windowse ako dobro gledam.. Lenovo ima glossy (zrcalni) ekran, nesto sto nije karakteristicno za skupe laptope, ali je karakteristicno za sve touch ekrane.

 

 

Jednu stvar sam zaboravio rec, no kako vec idem u max. moguce detalje. Koji got procesor kupila ti njemu mozes mjenjati snagu, tj. clock jezgri, tj. "voltažu" (glup, ali poznat izraz, bolje reci napon), tj. ima programa kojima mozes regulirati sa koliko volti napona ces napajati procesor i to nije rocket science, vec moze svatko naucit. U onoj temi se Oldy bavio time i fino izvjestio ekipu tako da vjerujem da bi te vise nego lagano naucio svemu, naravno ako bi mu se dalo. Vidim da mu je tesko odic laptop od stola.. Ja nisam strucnjak za to, ali ima i zasebnih tema za to, tzv. overclocking, a ovo sto je Oldy radio i sto bi ti mozda mogla se zove underclocking, tj. sa smanjivanjem samo malo napona bi dobila vrlo slicne gotovo iste performanse, a nesto nizu temperaturu.

Iz tog razloga ti je, ako ti budzet dozvoli, bolje ici na cim jaci hardver pa mozda preskocit windowse jer ti sa tako nekim besplatnim programom (ima ih, guglaj npr. MSI afterburner) i jos coolerom mozes postic bolje rezultate od coolbost aplikacije za koju uostalom nigdje nisam vidio konkretne rezultate.

 

Sto se prasine tice 99% bi trebao imati mrezice protiv prasine ispod svih ventilacijskih otvora. Moj v5-573g je ajmo rec po izradi klasu, mozda 2 ispod Nitro-a, a ima te mrezice i kad sam ga iso otvorit nakon pol god, jedva da je ista prasine bilo u njemu, a bio je s vremena na vrijeme i na deki i tako. Bio bi puno vise na tako losim povrsinama da nije bilo coolera, koji em sto super hladi, em je lagan pa sa njim mozes laptop di oces stavit.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.11.2014 1:17 (The_Fichek).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice