Izgorio čip za mrežnu - kako ga isključiti

poruka: 21
|
čitano: 3.282
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Znam da je malo čudan naslov, jer kako uopće isključiti nešto što je već u kvaru, no radi se o nečem drugom. Naime, na laptopu Acer 5610i izgorio mi je čip za mrežnu karticu koji se nalazi ispod lijeve ruke. Laptop sada sa te strane iznimno snažno grije, gotovo da peče, pa je praktički nemoguće raditi na dulje staze. Laptop je i dalje ispravan, radi bez problema, no ovo je prilično ozbiljan (i potencijalno štetan problem) jer mi ruka trne nakon sat - dva.

Zanima me dakle dal je moguće (u servisu dakako) maknuti taj čip sa matične, odnosno dal je uopće moguće na taj način micati zalemljene dijelove sa matiče, bez da uslijed toga laptop rikne?

0 0 hvala 0
15 godina

Nemožeš zalemljene djelove micati... Promjena matične ili probaj  u biosu nekako isključiti čip za mrežnu.

http://www.omsisimulator.smfnew.com/
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Izgorio čip za mrežnu - kako ga isključiti

Ok, hvala. BIOS mi je dosta siromašan, no možda postoji neko softversko rješenje.

14 godina
protjeran

Probaj direktno u Windowsima preko Start -> Control Panel -> Network And Internet -> Network & Sharing Center -> Change adapter Settings -> desni klik na mrežu pa "Disable".

Iako, dosta je čudan taj problem, probaj očistiti laptop od prašine jer nekako ne vjerujem da je samo network čip u pitanju. Možda je čak negdje neki kratki spoj ili nešto no ne znam, ja bih to ipak dao nekom stručnijem da pogleda.

Great people talk about ideas. Average people talk about stuff. Small people talk about other people.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

U biosu trazi nesto tipa "integrated network controller" i to prebaci na disabled. Mozes probati i unistalirati mrezne drivere putem device managera i pri tome se nadaj da windowsi nece nanovo detektirati mrezni cip pri iducem startupu i time potencijalno zakociti cijeli sustav jer cip nije funkcionalan. Tesko je reci ishod, ja vidim tri mogucnosti:

1. cip je toliko unisten da se uopce vise ne odaziva te ga windowsi nece ni detektirati
  2. cip reagira na detekciju windowsa ali ne funkcionira, sto dovodi do toga da se windowsi zakoce
  3. cip reagira na detekciju i funkcionira dovoljno da se driver instalira bez smrzavanja

Tocka 2 je najgora moguca i ako ti se ne aktivira nekakav mehanizam u windowsima tipa ASD, i ne mozes onemoguciti cip u biosu onda si zaglavio...

Kao sto vidis imam nesto iskustva sa spaljenim komponentama na maticnoj, ne pitaj odakle :P

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Kewin kaže...

Nemožeš zalemljene djelove micati... Promjena matične ili probaj  u biosu nekako isključiti čip za mrežnu.

Zbog čega ne bi mogao? Pitanje je jedino hoće li mu u servisu to željeti napraviti ili će ići linijom manjeg otpora i zamijeniti cijelu matičnu.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
15 godina

A gle moguče je ali kolki je to zahvat....

http://www.omsisimulator.smfnew.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Kewin kaže...

A gle moguče je ali kolki je to zahvat....

Max 10 min posla s dobrom lemilicom i mirnom rukom. {#} (Pod pretpostavkom da osim tog čipa nije ništa drugo otišlo kvragu...)

17 godina
neaktivan

Hm, stvar je u tome da sam driver maknul odavna, nema ga više niti u device manageru niti igdje. U BIOS-u nema te opcije. No tam gdje je taj čip grije se užasno i dalje, a po ljetu na toj strani možeš ispeći kruh...

Kaj mi onda preostaje - dal bi trebal po vama to nositi nekam u servis gjde mi koliko se čini mogu napraviti više štete, ili mi ne preostaje drugo nego kupiti novi? {#} Jer uopće neću znati što takva neprirodna toplica radi zdravlju moje ruke...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Max 10 min posla s dobrom lemilicom i mirnom rukom. {#} (Pod pretpostavkom da osim tog čipa nije ništa drugo otišlo kvragu...)

Sta stvarno? Ok za lemljenje, nije to neki problem, kao sto si rekao treba samo mirna ruka, ali mene bi vise mucilo gdje nabaviti zamjenski cip? Te stvari bas i nisu u slobodnoj prodaji, ili se varam?

Mckilem kaže...

napraviti više štete, ili mi ne preostaje drugo nego kupiti novi? {#} Jer uopće neću znati što takva neprirodna toplica radi zdravlju moje ruke...

Mozda ga mozes odlemiti, ne znam bi li radila ploca bez cipa na sebi?

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 16:27 (rustweaver).
14 godina
neaktivan

nista neprirodnije od elektricnog radijatora ili peci. zamjena maticne na laptopu cesto kosta vise od laptopa. koristi dok mozes i dok sve ne crkne i onda kupi drugi. Izbjegavaj Acere.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
vlad0 kaže...

Sta stvarno? Ok za lemljenje, nije to neki problem, kao sto si rekao treba samo mirna ruka, ali mene bi vise mucilo gdje nabaviti zamjenski cip? Te stvari bas i nisu u slobodnoj prodaji, ili se varam?

Vjerojatno je neki standardni Broadcom, Realtek ili neki sl. Što ne bi trebao biti neki osobiti problem nabaviti.

15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Vjerojatno je neki standardni Broadcom, Realtek ili neki sl. Što ne bi trebao biti neki osobiti problem nabaviti.

Aha znaci strvinarenje :D

Budem bas jednom probao :)

15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
vlad0 kaže...

Aha znaci strvinarenje :D

Budem bas jednom probao :)

Pa ne nužno... Imaju oni tonu toga i u slobodnoj prodaji. Ako ne direktno, onda preko partnera.

17 godina
neaktivan

Sve mi se čini da bi cijeli proces popravka mogel biti malo skup i(li) kompliciran, a s obzirom na starost laptopa (5 godina), korištenje od nekih 12 sati u prosjeku te činjenicu da već imam kandidate koji ga hoće tu i tam koristiti na svojem stolu, čeka me 12 rata beskamatni... {#}

Također, čini mi se prema onom što navodite da postoji mogućnosti da se usijed procesa nepovratno uništi ploča?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pa ako radi netko nestručan, može greškom odlemiti pogrešan vod al to je onda njihova krivica.

BTW, MBO se mogu upaliti ako je (poneka) komponenta "odstranjena". Na jednoj staroj, staroj Asus od udara groma je otkazao LAN kontroler. Prvo smo ga u BIOSu disableali i onda ga odlemili. To je radilo tako dosta dugo onda je ploča otpisana. Ne znam što bi se dogodilo da je netko izvadio CMOS bateriju ili enableao LAN u BIOSu. Nagađam ništa jer MBO je radila relativno normalno nakon udara samo što je bilo kakav pokušaj korištenja mrežne iz Windowsa rezultiralo BSODom.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Pa ako radi netko nestručan, može greškom odlemiti pogrešan vod al to je onda njihova krivica.

BTW, MBO se mogu upaliti ako je (poneka) komponenta "odstranjena". Na jednoj staroj, staroj Asus od udara groma je otkazao LAN kontroler. Prvo smo ga u BIOSu disableali i onda ga odlemili. To je radilo tako dosta dugo onda je ploča otpisana. Ne znam što bi se dogodilo da je netko izvadio CMOS bateriju ili enableao LAN u BIOSu. Nagađam ništa jer MBO je radila relativno normalno nakon udara samo što je bilo kakav pokušaj korištenja mrežne iz Windowsa rezultiralo BSODom.

Sličan slučaj imao moj rođak.

Grom mu je spržio LAN kontroler i od tada koristi laptop bez njega. Samo što kod njega nema nikakvog pregrijavanja niti ništa. Jednostavno mrežna ne funkcionira.. Mjenjanje mu je dosta skupo jer je istekla garancija.

Radi se o toshibi.

Ja isto mislim da kod autora teme nije uzrok samo taj pregorjeli čip za pregrijavanje, možda je neki ventilator riknuo.. ili nešto treće

17 godina
neaktivan
Bellatrix kaže...

Ja isto mislim da kod autora teme nije uzrok samo taj pregorjeli čip za pregrijavanje, možda je neki ventilator riknuo.. ili nešto treće

Pregrijavanje je počelo kada je prestala raditi Ethernet kartica, pa sam taj dio odšrafil da vidim u čemu je problem. Toplinu generira veći narančasti čip koji se nalazi točno ispred Ethernet priključka.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 18:58 (Mckilem).
15 godina
neaktivan
Mckilem kaže...
Bellatrix kaže...

Pregrijavanje je počelo kada je prestala raditi Ethernet kartica, pa sam taj dio odšrafil. Toplinu generira veći narančasti čip koji se nalazi točno ispred Ethernet priključka.

Što si to točno odšarafio?

17 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Što si to točno odšarafio?

Zaboravil napisati - samo samo odšrafil plastične poklopce da vidim što je uzrok grijanja. Nisam diral komponente ili kaj drugo.

15 godina
neaktivan
Mckilem kaže...
Bellatrix kaže...

Pregrijavanje je počelo kada je prestala raditi Ethernet kartica, pa sam taj dio odšrafil da vidim u čemu je problem. Toplinu generira veći narančasti čip koji se nalazi točno ispred Ethernet priključka.

Kod udara groma preko lana uvijek stradava lan čip, on je prvi na udaru, dosta često i SouthBridge

Kad crkne lan čip ploča uglavnom ostane funkcionalna, ponekad se taj čip abnormalno grije dok ponekad je samo jednostavno mrtav

Uglanom, lan čipovima cijena je maximalno 100kn tako da se i sama zamjena može napraviti za relativno nisku cijenu

Napiši o kojem laptopu je riječ i koji se točno element grije(piše pokraj elementa, za integrirane krugove je obično oznaka Uxxx) pa ako imam shemu mogu provjerit o čemu se točno radi

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice