Gdje je BIOS nestao?

poruka: 7
|
čitano: 3.320
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Gdje je BIOS nestao?

Pozdrav,

prije 2 dana na kucnu adresu mi je stigao novi ASUS N53JF, totalno gol! Bez OS-a bez drivera i bez icega. Nakon mukotrpne instalacije windoza te restarta laptopa shvatio sam da, cim se upali odmah pokrece windowse a one modatke sa maticne te mogucnosti ulaska u BIOS... NEMA!!!

kada sam pokusao stisnuti tipku DELETE za ulazak u bios mi samo nudi koji OS mogu pokenut, a posto imam samo sedmicu (bez ikakvog dual boota) samo mi je ona ponudjena.

da bi apsurd bio veci, nema niti one Skrivene particije on 100MB koje Windowsi sami naprave, vec je, vjerojatno sve na C:-u.

To mi isto onemogucuje kreiranja DVD-a za vracanje laptopa u pocetno stanje pomocu programa AI recovery Burner, jer mi kaze: No origin partition ili nesto u tom stilu....

Pomagajte....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Gdje je BIOS nestao?

Ako sam dobro shvatio laptop je stigao bez OS-a i ti si instalirao Windows 7.

U početku instalacione procedure ti je nudio izbor diskova-particija na koje ce se instalirati. Na tom mjestu si trebao obrisati sve postojece particije, i kreirati dvije, a Win će sam dodati još jednu od 100MB.

Ulazak u BIOS na Asus laptopovima je mislim na F1 ili F2.

14 godina
neaktivan
Gdje je BIOS nestao?

ja sam izbirsao i stavio jednu glavnu, C:, a u windowsima sam, putem disk managmenta dodao drugu particiju.

Ovo sa F tipkam a cu probati sutzra, sada mi je baterija slaba i pisem za desktopa, zahvaljujem...

dali postoji mogucnost dodatnog kreiranja particije od 100MB ili pak neki drugi nacin da napravim recovery dvd?

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.12.2010 23:25 (CRT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Mislim da ti je ta particija kreirana u toku instalacije samo sto je sakrivena. Nisam jos sreo da se moglo izbjeci kreiranje. Naprosto u toj fazi samo iskoči pop-up prozor sa obavještenjem da će particija biti kreirana i to se nije moglo izbjeći.

Ja nisam nikad koristio AI recovery burner, ali po onome što sam na brzinu našao na net-u za rad tog programa je potrebna posebna recovery particija (ne ona od Windows-a). I onda se na nju (particiju) radi backup, a sa nje se to može snimiti na DVD-ove.

Obično se koristi na fabrički predinstaliranim laptopovima sa kojima se ne isporučuje instalacioni medij od OS-a.

Moja ti je preporuka da nađeš negdje HirensBoot CD (verzija ispod 10) i odradiš backup sa Norton Ghost-om iz Mini Windows-a. Možeš direkt na DVD medije (malo je sporije) ili na drugu particiju ili na eksterni disk.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.12.2010 0:41 (dragans).
14 godina
neaktivan
Gdje je BIOS nestao?

Eto, probao sam sa f1 i f2 i opet dodje isto uz nekoliko mogucnosti viska, safe made i to... ali bios izbornika nema, a mora ga bit!

Što se tice sakrivene particije, u partition manageru bi se trebala vidjeti (zar ne?), ako ne, kako da ju kativiram.

A što se tiće AI Burnera i backup particije, dakle, moram dodati obicnu NTFS particiju i na nju stavit backup pa tek onda przit na DVD? (makar neznam ako uopce ima smisla posto bi mi paticija bila na istom hardu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CRT kaže...

Eto, probao sam sa f1 i f2 i opet dodje isto uz nekoliko mogucnosti visk

stišći funkcijske tipke, ins, esc... nabost ćeš već nešto, mogao bi pogledati i manual... ako ga nisi dobio uz lap, sigurno ga imaš na netu

rather sniffin glue instead of private networks
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.12.2010 9:03 ((s)izgoreo).
14 godina
neaktivan
Gdje je BIOS nestao?

eto, iskrsnuo novi problem: multimedialne tipke na tastaturi su namještene po defaultu na win media center, zanima me kako to prpomjeniti...u opcijama default programsa nisam pronasao tu mogucnost, takodjer sam disablao pristup media centru i movie makeru nadajuci se kako ce automatski promjeniti defaulte, ali nije...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice