Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.678.996
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: Kvaliteta DSL parice?
robimarko kaže...

Oprosti onda,moja greška.

Što kažeš na moju paricu?

Prema atentuacija sam 1.4km udaljen od centrale no stari koji radi za Ericsson kaže da nemože biti više od 900m.

Naravno nikako da VDSL postane dostupan.

Tebi je parica koma. Po atenuaciji si toliko da, a ako si jos blize, a max ti je 14, onda je jos gore, tako da bolje za tebe da si u biti ovako daleko jer tek bi ti parica bila losa da ti je 14 max na 900m.  S takvom paricom neznam bas sto bi s vdslom postigao jer je on osjetljiviji na probleme od adsla. Tebi prvo HT mora popravit situaciju s infrastrukturom, ili ti ovaj router krivo nesto pokazuje. Ako si na 900m tek je onda losa situacija.

Evo sam potrazio za ovo na annexu M

http://whirlpool.net.au/wiki/Annex_M_Results

Tu ljudi stavljaju stvarne rezultate sto imaju na annexu M pa ovak usporedbom i dalje je to losije nego bi trebalo bit, al navikli smo da su nama losije instalacije nego vani. Nasao sam 3 linije s 12db atenuacijom kojima je max 20, dok je njemu 15. Npr.

Billion 7404VGP-M (5.07)DOWN(12 dB 20063(2089 KB/sec)) UP(11 dB 2179(227 KB/sec)) MAX24-MMithrandir

Al svejedno, teze je procjenit na ovom annexu kakva je linija.

14 godina
Tako sam i mislio,parica je užaš.
Uglavnom zbog niske maksimalne brzine i stvarne puštene mi puca veza čim se full optereti recimo torrentom koji full skida 10mbita i uploada.

Dok samo download 10mbita radi bez problema.
Uglavnom prijavit ću smetnje opet pa neka konačno krenu popravljati.

Zadnji put su mi uzeli Fritza 7330 i zamijenili sa ZTE 201L koji je naravno užas.

robimarko@gmail.com
10 godina
robimarko kaže...
Tako sam i mislio,parica je užaš.
Uglavnom zbog niske maksimalne brzine i stvarne puštene mi puca veza čim se full optereti recimo torrentom koji full skida 10mbita i uploada.

Tebi je onda i margina problem jer ti veza s tako malom marginom nemoze radit, al nemas vise "zalihe" u ovom maxu jer ti je u biti sve pusteno sto imas. Trebalo bi ti povecat marginu, to bi ti naravno smanjilo max i trenutnu pustenu brzinu te ne bi mogao imat to sve sto imas. Tako da je bolje sutit jer nekako sumnjam da ce ti stvarno izac na teren i popravit stanje. Ako mozes funkcionirat s tim, suti i "trpi" dok ne poprave jer ce ti njihov "popravak" u biti bit smanjivanje brzine i vise niti neces moc uhvatit tih 10mbita :). Jedna od gorih parica koje sam vidio. Al na vdslu bi ipak mogao imat malo vece brzine od ovog, barem u uplaodu, pa eto nadaj se da ti to omoguce. A mozda i kad postane omoguceno ti stave neku blizu centralicu.

14 godina
Da znam,margina je užas.
Zato sam prošli tjedan prelemio sve spojeve i ništa se nije promijenila.
Već je tehničar bio spomenio smanjivanje brzine na što sam naravno poludio i dao jasno do znanja da to neće ići.

Probat ću sutra spojiti ruter direktno na tavanu pa vidjeti kolika će biti margina.

Za ovih 12 godina nisu uložili ništa novaca u infrastrukturu i čisto sumnjam da će VDSL uskoro postati dostupan.

H1 me gadno zeznio zamjenom Fritza na kojemu je sve bolje radilo i čak je veću brzinu maksimalnu brzinu pokazivao.
A ništa morat ću barem pokušati dobiti Fritza nazad
robimarko@gmail.com
13 godina
neaktivan
Te parametre se nemoze uzet nikako za relevantne jer zte h201l i HT ov i od H1 pokazuje pre cudne parametre, tocnije pre malo gusenje i pre malu sn marginu.
Kod tebe bi trebalo prvo maknit annex M i stavit A ili B ovisno sto h1 koristi, dali adsl over pots ili adsl over isdn. I stavit neki drugi modem, onda bi se znalo stvarno stanje. Ovako nemoz nista znat.
Inace annex M je koristen vecinom u poslovne svrhe di treba upload oko 2 Mbita dok se sad nije pojavio vdsl.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
10 godina
robimarko kaže...
Da znam,margina je užas.
Zato sam prošli tjedan prelemio sve spojeve i ništa se nije promijenila.
Već je tehničar bio spomenio smanjivanje brzine na što sam naravno poludio i dao jasno do znanja da to neće ići.

Probat ću sutra spojiti ruter direktno na tavanu pa vidjeti kolika će biti margina.

Za ovih 12 godina nisu uložili ništa novaca u infrastrukturu i čisto sumnjam da će VDSL uskoro postati dostupan.

H1 me gadno zeznio zamjenom Fritza na kojemu je sve bolje radilo i čak je veću brzinu maksimalnu brzinu pokazivao.
A ništa morat ću barem pokušati dobiti Fritza nazad

Nemoj se opterecivat marginom. Nije uzas, ok je.

15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Postavio sam pitanje prije par dana, ali nitko nije odgovorio pa cu opet. Imam trenutno iskon DuoFunky (10/768). Mogu li s ovom paricom ici na 20/2 ili 30/5?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
roach kaže...

Postavio sam pitanje prije par dana, ali nitko nije odgovorio pa cu opet. Imam trenutno iskon DuoFunky (10/768). Mogu li s ovom paricom ici na 20/2 ili 30/5?

meni ove brojke izgledaju nenormalno. jel to ruter u defektu ili nezna prikazat statistiku točno. jer za 19 mbita je atenuacija kao i meni 26db. a tebi piše 65db.

15 godina
neaktivan
ranko091 kaže...
roach kaže...

meni ove brojke izgledaju nenormalno. jel to ruter u defektu ili nezna prikazat statistiku točno. jer za 19 mbita je atenuacija kao i meni 26db. a tebi piše 65db.

Mislim da je u pitanju da ne prikazuje dobro. Zvao sam iskon i prebacio se na 20/2 (dobit cu i novi ruter) makar su mi oni rekli da je na centrali dostupno i 50/10, ali nisam bas siguran da bi ova linija mogla navuci 30, a ne 50.

14 godina
PC - stručnjak kaže...
Te parametre se nemoze uzet nikako za relevantne jer zte h201l i HT ov i od H1 pokazuje pre cudne parametre, tocnije pre malo gusenje i pre malu sn marginu.
Kod tebe bi trebalo prvo maknit annex M i stavit A ili B ovisno sto h1 koristi, dali adsl over pots ili adsl over isdn. I stavit neki drugi modem, onda bi se znalo stvarno stanje. Ovako nemoz nista znat.
Inace annex M je koristen vecinom u poslovne svrhe di treba upload oko 2 Mbita dok se sad nije pojavio vdsl.

Ja ni nemam Annex M već B.

Imao sam prije Fritzbox 7330 dok ga nisu zamijenili kao da se isproba kako će biti sa ovim

robimarko@gmail.com
17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav, pošto imam pušteno 30mbit (34)
Dal je ovih 43mbits, max navedena brzina koja moja parica dozvoljava?

U slučaju ako bi bila ta brzina 43mbits, dal bi došlo do pucanja veze?Tnx

EDIT: Sad tek vidim, FEC Errors up/down: 0/4068, može pojašnjenje u vezi toga?

Sad gledam u ruteru i taj fec errors down se mjenja tj povećava, nije (skida se nekaj u pozadini) konstantan..

Danas sam bil na 20 i dignul na 30, sad već gledam da bi se prebacil na 50..

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2015 12:32 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
roach kaže...

Odgovorio sam ti ja 2 posta nakon. Pogledaj.

zvonac kaže...

Pozdrav, pošto imam pušteno 30mbit (34)
Dal je ovih 43mbits, max navedena brzina koja moja parica dozvoljava?

U slučaju ako bi bila ta brzina 43mbits, dal bi došlo do pucanja veze?Tnx

EDIT: Sad tek vidim, FEC Errors up/down: 0/4068, može pojašnjenje u vezi toga?

Sad gledam u ruteru i taj fec errors down se mjenja tj povećava, nije (skida se nekaj u pozadini) konstantan..

Danas sam bil na 20 i dignul na 30, sad već gledam da bi se prebacil na 50.. 

Da, 43 ti je max po ovom sto prikazuje router. Veza je na 6db margine i ako je stabilno znaci da je veza ok kad na takvu marginu drzi. Na 43mbita mozda bude problema, mozda ne, al bi nekakvih 40 trebalo moc povuc, samo neznam koliko ti je to isplativo s 30 na 50 a da dobijes nekakvih 40mbita.

Nemoj se zamarat FEC errorima, a i to koliko ih je je jako malo. 0/4068 znaci da ih je 0 u uploadu i 4068 u downloadu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2015 13:48 (sandokan111).
17 godina
Kvaliteta DSL parice?

A gle sad ovaj profil.. 23.12.2014. Tad sam prešao sa 5 na 30, doduše imao sam možda ovih 30mbit, 2-3 dana, poslije se vratio na 20..

23.12.2014.. Našel post di sam zakeljil na temi tcom i vdsl..

Link Status Connected
Modulation Type VDSL2
Actual Rate (Up/Down) 4264/34334 kbps
Attainable Rate (Up/Down) 14459/49276 kbps
Noise Margin (Up/Down) 27.1/10.1 dB
Line Attenuation (Up/Down) 32.6/16 dB
Output Power (Up/Down) 6.3/18.6 dBm
Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth (Up/Down) 19/365
Interleave Delay (Up/Down) 1/4 ms
INP (Up/Down) 0.5/1.5 symbols
Profile 8b
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors (Up/Down) 0/4
FEC Errors (Up/Down) 0/9783
HEC Errors (Up/Down) 0/2

Znači šum je manji (bolji) a profil je drukčiji (8b)..
Može pojašnjenje?
Udaljenost do centrale, oko 950m...

Ok, ma znam da se ne isplati pošto je max 43, a ak bi me stavili na drugi profil dal bi bila brzina veća?
I kaj bi se dogodilo i ak bi imal 43, dal bi došlo do pucanja veza i sl i dal bi imao stvarnih 43 il bi u praksi bila manja brzina, npr.40-41?

EDIT: Trenutno u ruteru, FEC Errors up/down... 0/141949

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2015 14:10 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Trebaju ti vratiti 8b profil koji je tebi bolji i stabilniji

Recenzije kineskih mobitela na anton008.com ,Banggood kuponi za -10$ na PP
17 godina
Kvaliteta DSL parice?
Uopće mi nije jasno zakaj su mi mjenjali profil, sad s ovim 17a, mi je noise margin veći i manja max.brzina, a starijim profilom od prije 9mj. je sve malo bolje i noise i max.brzina..

Mada trenutno ne vidim kako bi se to očitovalo u pogledu lošije odnosno stabilnije brzine.. Nisam primjetio niakava pucanja linije i sl..
Smatram da je ovo sve u okvirima, znači ok, sa sadašnjim profilom mi je dozvoljeno max.43, a s prijašnjim 49..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Kvaliteta DSL parice?

navodno bi trebo dobit vdsl zvali me iz iskona po ovom pa me zanima vase misljenje .... hvala

? ?
Samobor je lepa varoš
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...
Zumatore kaže...

Znam da sam na VDSL-u ali kada sam unosio podatke u onaj kalkulator pisalo je da bi trebao imati oko 44mbit-a a imam samo 20.

Kako mislis trebao bi imat? Pa koliko si zakupio od providera. Po ovim 26 izgleda da imas trio uslugu + 20mbita? Koliko si zakupio toliko imas, bez obzira koliko parica moze. Mislim da ovaj modem ne prikazuje max, ako je sudit po margini i ako si stvarno zakupio 20mbita + tv onda bi znacilo da imas jos dosta do maxa, pa bi 44 mozda i bilo realno donekle jer margina od 20 znaci da ima dosta lufta kad je samo 26 provedeno od xx maxa. Ili ti stvarno treba margina od 20, al onda ti je linija katastrofa. Mislim ipak da je ono prvo. Napisi koliko si zakupio.

Zakupljeno je 50mbps tj. paket na vipu trio M 5-50mbps. Čini se da je greškom limitirano na 20, pričao sa sa SZK..... -.-

10 godina
zvonac kaže...
Uopće mi nije jasno zakaj su mi mjenjali profil, sad s ovim 17a, mi je noise margin veći i manja max.brzina, a starijim profilom od prije 9mj. je sve malo bolje i noise i max.brzina..

Da, neznam zasto su te onda prebacili kad je prije bilo bolje, a i 17a uzrokuje vise smetnji. Mislim jos je sve to u granicama onog sto si zakupio tako da sve stima, ali taj dio je nejasan. Pogotovo ako si tih 1km od centrale, bolji bi ti bio 8b od 17a jer nema neke koristi od njega na tu razdaljinu

geek_boy kaže...

navodno bi trebo dobit vdsl zvali me iz iskona po ovom pa me zanima vase misljenje .... hvala

9db atenuacije upucuje da si blizu. Nema maxa pa su ostalo spekulacije. Na tu razdaljinu bi trebao moc 50ak, ali je pitanje sto je s tom marginom. Dal treba 10db ili je to samo tako stavljeno jer se ima zalihe brzine pa je tak podeseno. Jako puno erora za 1 sat u uploadu tako da mozda treba ta margina ipak.

Zumatore kaže...

Zakupljeno je 50mbps tj. paket na vipu trio M 5-50mbps. Čini se da je greškom limitirano na 20, pričao sa sa SZK..... -.-

E to moze. Jer ako ti je zakupljeno 50, a veza se ovako rekonfigurirala na 20db margine linija ti je uzas :). Al prije mislim da te netko limitirao greskom, javi bas da vidimo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2015 23:28 (sandokan111).
13 godina
neaktivan
Router mi pokazuje CRC greske samo na upstreamu, u cemu bi mogao biti problem??
Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

0 0 hvala 0
17 godina
Kvaliteta DSL parice?
@sandokan, bilo je bolje na papiru, u praksi nisam primjetio poboljšanje..

Ne znam sad kako da stupim u kontakt s ovima koji se motaju po centralama, znam da su mi na SZK rekli da oni tu ne mogu niš..
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Shockwave kaže...
Router mi pokazuje CRC greske samo na upstreamu, u cemu bi mogao biti problem??

Ili rotuer ne prikazuje sve kako stima, nista cudno ako je zte, ili imas grske samo na tom frekvencijskom spektru. U svakom slucaju nista da se zamaras dok nemas vecih problema (pucanje veze itd).

zvonac kaže...
@sandokan, bilo je bolje na papiru, u praksi nisam primjetio poboljšanje..
Ne znam sad kako da stupim u kontakt s ovima koji se motaju po centralama, znam da su mi na SZK rekli da oni tu ne mogu niš..

Pa nemozes ni primjetit kad u oba slucaja imas ono sto si zakupio :) Samo sto si na onom prije imao vece mogucnosti od ovog sad.

Mislim da ti nemozes stupit u kontakt s tehnicarem, osim ako ti nije ostavio svoj broj kad je bio kod tebe (ovo znaju napravit nekad kad imas cesto problema).

14 godina
Kvaliteta DSL parice?

Ovaj hrvatski telekom me već stvarno živcira, znači živim u centru Zeline, od centrale sam nekih 800M, zračne linije i manje, i nemogu imat više od 10mbit.

A prije 2 godine kad mi je bio tehničar izmjerio mi je 23000kbs i reko da mogu imat bez problema 10mbit + 2 max tv-a ili čistih 20mbit, sad najednom mi linija ne podržava, i nemogu isto tako dobiti VDSL.

Slao sam i upit tehničkoj

"trenutno nažalost nemate mogućnosti za Turbo opcijom zbog tehničkih nemogućnosti. Radimo na poboljšanju infrastrukture, te na tome da se svim korisnicima omoguće što veće brzine interneta, ali za sada nažalost nemamo informaciju kada ćete moći imati veće brzine interneta na Vašem području."

Pa šta ovaj Hrvatski telekom ide UNATRAG sa infrastrukturom??Imam gore uvjete sad nego prije 2 godine, koga oni tu muljaju...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

A kakva ti je kućna instalacija? Obični telefonski kabel, više utičnica?

Twitter: @191x7
14 godina
191x7 kaže...

A kakva ti je kućna instalacija? Obični telefonski kabel, više utičnica?

Utp kabel sa tavana gdje je spoj sa stupa direktno na router, nekih 12m UTP kabela..

Među ostalim, ako sumnjaju da je spoj loš, zašto nisu poslali nekog da izmjeri na stupu, ili provjeri mi kabele? Što sam i tražio u mailu, već odma odgovore da nemože...

Neznam, meni je to sve nešt sumnjivo..

EDIT:Inače na svojem poslu u firmi koja je na još nešto manjoj udaljenosti(manje od 500m) nego ja i na istoj navedenoj centrali izmjereno nam je skoro 60Mbit propusnost, i 50Mbit bez problema radi..

Tak da mi nije jasno uopće di je problem..

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.10.2015 11:56 (ivicask).
16 godina
neaktivan
ivicask kaže...

Utp kabel sa tavana gdje je spoj sa stupa direktno na router, nekih 12m UTP kabela..

Među ostalim, ako sumnjaju da je spoj loš, zašto nisu poslali nekog da izmjeri na stupu, ili provjeri mi kabele? Što sam i tražio u mailu, već odma odgovore da nemože...

EDIT:Inače na svojem poslu u firmi koja je na još nešto manjoj udaljenosti(manje od 500m) nego ja i na istoj navedenoj centrali izmjereno nam je skoro 60Mbit propusnost, i 50Mbit bez problema radi..

nisam siguran 100% ali mislim da ti je to do vdsl-a. ja sam probao kod optime tražit maximalnu moguću brzinu na adslu. i svaki put su me odbijali. i sad evo došao vdsl u centralu i sad kažu nema problema šta god želim. ali vdsl, nikako adsl. tako da ja sad moram uzet 20 mbita vdsl ponudu i držat ja na 15 mbita da mi radi kako treba. iako mi adsl to normalno može isporučit, ali oni nemaju adsl 20 mbita u ponudi.

tako da je moguće da i tebi ista problematika. dok ti ne dođe vdsl u centralu će te odbijat.

14 godina
ranko091 kaže...
ivicask kaže...

nisam siguran 100% ali mislim da ti je to do vdsl-a. ja sam probao kod optime tražit maximalnu moguću brzinu na adslu. i svaki put su me odbijali. i sad evo došao vdsl u centralu i sad kažu nema problema šta god želim. ali vdsl, nikako adsl. tako da ja sad moram uzet 20 mbita vdsl ponudu i držat ja na 15 mbita da mi radi kako treba. iako mi adsl to normalno može isporučit, ali oni nemaju adsl 20 mbita u ponudi.

tako da je moguće da i tebi ista problematika. dok ti ne dođe vdsl u centralu će te odbijat.

Ali centrala ima VDSL, par prijatalja isto u blizini centra ima VDSL 30 Mbit i radi bez problema.

16 godina
neaktivan
ivicask kaže...

Ali centrala ima VDSL, par prijatalja isto u blizini centra ima VDSL 30 Mbit i radi bez problema.

a možda imaju malo spojeva pa nema mjesta. ne vidim baš neki razlog zašto ti ne bi dali.

13 godina
neaktivan
Oni imaju glupu aplikaciju, koja daje dali ima teh mogucnosti ili ne, al pazi sad, tu nikad nepise stvarni, npr meni doma pise 12 Mbita, a maksimala po adsl 2 plus je 22300, te naravno nemogu uzet nista sto prelazi 12 Mbita.
To je jedna divna krasna glupost
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
16 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...
Oni imaju glupu aplikaciju, koja daje dali ima teh mogucnosti ili ne, al pazi sad, tu nikad nepise stvarni, npr meni doma pise 12 Mbita, a maksimala po adsl 2 plus je 22300, te naravno nemogu uzet nista sto prelazi 12 Mbita.
To je jedna divna krasna glupost

ahahaha... :)

strašno. šta zbilja toliko povjerenja mogu uložit u program.?!

13 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...
zvonac kaže...

Da, neznam zasto su te onda prebacili kad je prije bilo bolje, a i 17a uzrokuje vise smetnji. Mislim jos je sve to u granicama onog sto si zakupio tako da sve stima, ali taj dio je nejasan. Pogotovo ako si tih 1km od centrale, bolji bi ti bio 8b od 17a jer nema neke koristi od njega na tu razdaljinu

geek_boy kaže...

9db atenuacije upucuje da si blizu. Nema maxa pa su ostalo spekulacije. Na tu razdaljinu bi trebao moc 50ak, ali je pitanje sto je s tom marginom. Dal treba 10db ili je to samo tako stavljeno jer se ima zalihe brzine pa je tak podeseno. Jako puno erora za 1 sat u uploadu tako da mozda treba ta margina ipak.

Zumatore kaže...

E to moze. Jer ako ti je zakupljeno 50, a veza se ovako rekonfigurirala na 20db margine linija ti je uzas :). Al prije mislim da te netko limitirao greskom, javi bas da vidimo.

Od danas : 

Ali može to još i više kažu, navodno da će probat stavit na 40+tv, i ovo je već pristojno :D

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.10.2015 8:20 (Zumatore).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice