Meni samo nikako nisu legle silne pohvale onboard-u s tvoje strane - držim da se radi o vlastitom subjektivnom iskustvu (tim čudnije mi je bilo pošto si imao i rasprodao čitavu plejadu odličnih Audigy-a 2), inače te čisto ugodno i konstruktivno čitati. Onboard bi koristio isključivo kao krajnje budget rješenje radi COAX-a/optike, što mi je već raspoloživo straga na matičnoj, na receiver/pojačalo.
Analogni izlazi integruše uz postojeću razinu buke (šuma) i očajan SNR su mi jednostavno toliko neuvjerljivi, da prednost godinama dajem i priprostoj AudigySE, koja je trash od čipa a opet koplje ispred 99% integruša.
Priče o Realtek,VIA itd. DAC-evima u odnosu na one na skupljim zvučnima mi također nisu preveć uvjerljive. Ne moram kupiti zvučnu od 2000kn da bi sam sebe uvjerio kako je nešto bolje, dovoljna je zaista i zvučna od parsto kuna tipa Xonar DS, D1, ili X-Fi Titanium. Uspoređivati njihove komponente sa Realtekom je pomalo smiješno, no većina nas valjda i čuje često - ono što želi čuti. Pozitivno i negativno.
Što se zvučnika tiče, kako govorimo ipak o drek klasi od okruglih 20 eura, smiješno je vući bilo kakve paralele. Sutra ću otići po svoj primjerak, malo preslušati na onboardu, malo na zasebnoj zvučnoj, pa ću valjda biti pametniji.
Ali mislim da ste malo promašili okvir, ovo su PC zvučnici, smiješne cijene, a na prvi pogled - izuzetne vrijednosti. Čisto treba stvari u ispravne okvire postaviti, a priče o receiverima, budžetima od 1000,2000kn ostaviti za opet neki drugi okvir.
Na ovakvim zvučnicima će, po meni, ipak ključnu ulogu odigrati kvalitetna zvučna kartica, za dobivanje neke potpunije i ugodnije zvučne slike. Iako je smiješno govoriti o nekom njihovom maksimumu u odnosu na onboard, mislim iskreno da drukčije zvuče na boljim zvučnim karticama, kao uostalom i 1800A, model kojeg obojica posjedujemo.