Zvučne kartice - Generalni Topic izdvojena tema

poruka: 1.883
|
čitano: 633.773
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Zvučne kartice - Generalni Topic
alengrosevic kaže...
191x7 kaže...
stručnjak kaže...

Može li mi netko predližiti koju zvučnu karticu da kupim, a da nije pretjerano skupo?  Pogledajte komponente pod moj PC.

Asus Xonar DGX

Asus Xonar DG

Creative Audigy SE

ove prve dvije još ok, ali ovu SE ne bih nikome preporučio. To je po meni loša kartica i valja je izbjegavati. Eventualno bih kolegi predložio Xonar D1 model (ili Dx) ako mu nije problem potegnuti do 500 kn, ili neka potraži rabljenu X-Fi extreme music po tržnicama, mogle s se naći i po 150-200 kn što je izvrsna cijena za tu zvučnu.

Koliko bih zvuk bio bolji da kupim Asus Xonar DGX?

Frka85
17 godina
stručnjak kaže...

Teško je reči. Zvuk bi bio bolji, no dojam zvuka je individualna stvar.

Razliku naspram onboard integrirane zvučne itekako bi osjetio (ako se ne varam headset koji imaš spaja se analogno, nije USB).

Twitter: @191x7
15 godina
stručnjak kaže...
alengrosevic kaže...
191x7 kaže...
stručnjak kaže...

Može li mi netko predližiti koju zvučnu karticu da kupim, a da nije pretjerano skupo?   Pogledajte komponente pod moj PC.

Asus Xonar DGX

Asus Xonar DG

Creative Audigy SE

ove prve dvije još ok, ali ovu SE ne bih nikome preporučio. To je po meni loša kartica i valja je izbjegavati. Eventualno bih kolegi predložio Xonar D1 model (ili Dx) ako mu nije problem potegnuti do 500 kn, ili neka potraži rabljenu X-Fi extreme music po tržnicama, mogle s se naći i po 150-200 kn što je izvrsna cijena za tu zvučnu.

evo jedan review koji će ti pomoći oko dileme:

http://techreport.com/review/23358/asus-budget-xonar-dgx-and-dsx-sound-cards-reviewed

i zaključak koji će razjasniti nejasnoće {#}:

More often than not, the Xonar DSX was identified as having deeper bass and a fuller sound than the DGX. The DGX's mid-range bias was definitely apparent, and its output was often deemed sharper and crisper than the DSX and its other rivals.

Although it fared better than any other integrated audio implementation we've tested, the Realtek codec was clearly inferior to the DGX and DSX overall. The onboard audio was definitely short on bass, and it lacked the sharper mid-range tones of the DGX.

We weren't surprised to see the motherboard audio fall to the bottom, but we didn't expect the Xonar DSX to so closely match the pricier DX. Those two sounded more alike than any other pair, and our listeners usually preferred the DSX.

15 godina
protjeran

ASUS Xonar DSX -> "ASUS AV66" -> C-Media CMI8788

ASUS Xonar DGX -> "ASUS AV100" -> C-Media CMI8786

http://www.hardocp.com/article/2012/07/09/asus_dgx_dsx_xonar_rog_phoebus_sound_cards/3

http://hardforum.com/showthread.php?t=1670426

1. RTFM | 2. Use the search button | 3. Respect elders
17 godina
alengrosevic kaže...

evo jedan review koji će ti pomoći oko dileme:

http://techreport.com/review/23358/asus-budget-xonar-dgx-and-dsx-sound-cards-reviewed

i zaključak koji će razjasniti nejasnoće {#}:

More often than not, the Xonar DSX was identified as having deeper bass and a fuller sound than the DGX. The DGX's mid-range bias was definitely apparent, and its output was often deemed sharper and crisper than the DSX and its other rivals.

Although it fared better than any other integrated audio implementation we've tested, the Realtek codec was clearly inferior to the DGX and DSX overall. The onboard audio was definitely short on bass, and it lacked the sharper mid-range tones of the DGX.

We weren't surprised to see the motherboard audio fall to the bottom, but we didn't expect the Xonar DSX to so closely match the pricier DX. Those two sounded more alike than any other pair, and our listeners usually preferred the DSX.

Gledam grafove i čudim se kako su došli do zaključka da je bas jači na xonaricama, kada rezultati testiranja frekvencija očigledno pokazuju da su svi podjednako dobri osim xonar DGX koji pokazuje male varijacije, ali kad obratiš pažnju na skalu, te varijacije su u rangu od oko 0.2 dB. To se ne čuje. Pola decibela razlike u glasnoći pa čak i testnih signala je problem za 99,999% ljudi, i ne umišljajte si da ste svi baš unutar onih 0,001% {#}.

Pogledaj im noise level, svima, daleko su ispod 90 dB u prosjeku, što znači da je njihov šum na punu snagu signala koji doseže 0 dB peak - 90 dB tiši. To je otprilike kao da tvrdite da ste u stanju čuti iglu kako pada na pod u disko klubu punom ljudi i glasnom glazbom.

ALC je tako očito rezan na 20 kHz, da li je to namjerno rezano u testu ili je namjerno tako rađeno by design za tu matičnu ploču (licence, karakteristike) - ne znam, no ne vidim zašto nisu testirali 48k/16 i 48k/24, to su standardi u video igrama i za filmove. Sve iznad toga može biti eventualno bitno onima koji snimaju zvuk, no kao delivery je 44.1k i 48k više nego dovoljan.

Testove sajtova koji žive od reklama i testiranja hardvera, te vendora uvijek uzimajte sa zrnom soli. Lako je zeznuti test Realtek audio chipa jer to nikoga ne smeta - ali reci da je xonarica po karakteristikama bliska tom čipu ali za puno, puno više novaca - baj baj Asus i njihove zvučne, matične i grafičke kartice.

Za kraj, naučite čitati grafove, to je najbitnije.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
15 godina
Zvučne kartice - Generalni Topic

ako pročitaš čitav tekst, to se odnosilo na hearing   blind test. Dali su ljudima da slušaju zvučne i onda daju svoje mišljenje. Dali su im par pjesama, igre itd i onda su dobili zaključak. Sad, to je vjerojatno placebo efekt, ali opet kod zvučnih kartica sve je subjektivno, kako se tebi zvuk čini i sviđa...

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Za sve koje zanima - PaX je počeo razvijati drivere za D2X.

Greške koje bi trebale biti riješene:

1. Rezanje signala za woofera -> in progress

2. Popravak 5.1 raspored kanala -> in progress

Trenutno se radi na dvije verzije drivera - za W7 64bit i za W8 64bit.

32 bitni sustavi neće dobiti PaX verziju drivera.

Slike trenutnog Alpha stadija drivera:

Alpha verzija se baš i ne voli instalirati - ne vidi karticu (još) Alpha verzija se baš i ne voli instalirati - ne vidi karticu (još)
17 godina
alengrosevic kaže...

ako pročitaš čitav tekst, to se odnosilo na hearing   blind test. Dali su ljudima da slušaju zvučne i onda daju svoje mišljenje. Dali su im par pjesama, igre itd i onda su dobili zaključak. Sad, to je vjerojatno placebo efekt, ali opet kod zvučnih kartica sve je subjektivno, kako se tebi zvuk čini i sviđa...

Da, ali su preskočili kako su ga setupirali i to vjerojatno s razlogom :). Dokazano je nebrojeno puta da će ljudi za malo glasniji zvuk reći da je bolji. Kartice / zvučnici moraju biti identični glasnoćom u .2 dB da bi se mogao izvesti takav test, a to sumnjam da su radili. Njihov test je subjektivan i nevažeći.

Jedina relevantna analiza koju su radili jest RMAA test, a i to nije dovoljno dobro jer su rezultate napisali ne u originalnom ispisu nego proizvoljno određenim brojkicama i ocjenama.

Cijeli test je, po meni, lažnjak, onako, pravi... :)

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.4.2013 1:22 (Father_Dougal).
15 godina
neaktivan

Preporuka svim vlasnicima punokrvnih X-Fi kartica, fenomenalan driver.

http://www.hardwareheaven.com/pax-download-pci-x-fi-series/221005-official-pax-master-pci-xfi-driver-suite-2013-v1-00-all-os-stable-drivers-default-tw.html

Ne bi čak rekao da je placebo efekt posrijedi, nisam mijenjao driver za zvučnu pune dvije godine, ali ovaj zvuči jednostavno - bolje. I to osjetno bolje, pogotovo u glazbenim vodama što se detalja reprodukcije tiče.

I sam je naveo neka od poboljšanja, u svakom slučaju rade i na W7/8, stabilni su, maleni - cca. 100mb, a sadrže brdo toga.

Stavio sam osobno maloprije čim sam s posla došao, već 2.5h slušam glazbu na kompu bez prestanka od tad.

Visoki kao da su oštriji, čišći, srednji naglašeniji, bass nešto niži, dublji, uvjerljiviji. Isprobati pod obavezno za sve Gamer, Music, Titanium itd. vlasnike..Audio ne.

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.4.2013 18:23 (thedream).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

trebam malu pomoć..gdje mogu nabavit ovaj kabel(adapter) u HR (npr, Rijeka)

Cum sapienti viro libenter diserimus
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Oftopic?

Tebi treba RCA iz grafičke kartice?

Kupi si DVI na D-SUB/RCA combo kabel:

http://www.links.hr/artikl-200.300.106

17 godina
neaktivan

ne. to je 9-pinski digital din audio izlaz iz sound blaster live CT4670 da mogu upogonit CI P7800 pošto ta linija nema digital din IN

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.4.2013 8:01 (micho0305).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

google kaze da su CI P7800 7.1 sistem pa zasto ne spojit obicnim analognim putem s 4 komada 3.5mm jack kabla?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

zato jer je ovo starija kartica(CT 4620) koja nije predviđena za 7.1 sisteme, zato ima ovaj dodatak (ct4670)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
17 godina
neaktivan

Kartica je SoundBlaster Live ct4620 gold + ct4660, mislim da sam u 3 posta bio dovoljno jasan.

Kartica ima 2 line out na Mainboard, a na dodatku digital din 9-pin connector(support multiple speakeras).

MiniMidi kabel to normal(in/ out) imam i koristim ih za klavir. Na Midi izlazu(onaj što liči na RS232 serial port) mi je joystick. Trebam kabel (adapter) koji iz digitalnog 9-pinskog konektora dopušta ulaz chincevima od 7.1 sistema tj audio izlaz iz katrice.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam ponudu za asus xonar D2 za 500kn.

Da ne razmisljam previse vec samo uzmem ili ne?

Tražio sma po netu recenzije pa kao da je bolja za multimediju nego za gaming opčenito.

prije mi se preporučila  ta zvučna,ali ne škodi 2 puta provjeriti....

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.4.2013 13:44 (Vixi).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Uzmi - to je najjača ASUS PCI i PCI-e kartica. 

Za 500kn odlična kupnja. Jedino uvjek pazi kada kupuješ u budućnosti novi PC,

da ploča ima bar jedan PCI slot za tu zvučnu karticu.

16 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Jasno da.

Hvala.

Pc je novi,tako da sljedecih 5god ne mislim previse mijenjati osim ako mbo ne umre.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.4.2013 14:11 (Vixi).
15 godina
Don Kihoty kaže...

pa ja bih rekao da je Xonar ST/STX najača njihova zvučna kartica iz Asusa ako idemo tako gledati. Sad, pošto je nova zapakirana Xonar D2 bila do neki dan u portiu 800 kn, sa punom garancijom, ova cijena od 500 mi se čini ipak malo prevelika. Rekao bih da je realna 400 kn.

Ova kartica (kao i PCI-e verzija) ima i loših strana. Prvo, nema front panel konektora i kao drugo treba dodatno napajanje (i to floppy). Nekima i smetaju svijetla odozada, no ja sam ih smatrao dobrom stvari, u noći kad uštekavam slušalice ili zvučnike, ne trabaš paliti svijetlo da vidiš port, on već sam svijetli :)

Ugl, dobra kartica, ali cijena za karticu bez garancije ipak malo previsoka...

12 godina

Može preporuka zvučne Pcie kartice.

uBlowMeBro?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
u2Noobish4Me kaže...

Namjena? Cijena? Preferiran brend? Korištenje s slušalicama, zvučnicima, klavijaturom, ...?

12 godina
191x7 kaže...
u2Noobish4Me kaže...

Namjena? Cijena? Preferiran brend? Korištenje s slušalicama, zvučnicima, klavijaturom, ...?

Uglavnom će služit kao hset amp za MMORPG. Sluša se i mjuza al neću kupovat neke zvučnike na kojima bi osjetio razliku u kvaliteti kartice..

uBlowMeBro?
17 godina
u2Noobish4Me kaže...
191x7 kaže...
u2Noobish4Me kaže...

Uglavnom će služit kao hset amp za MMORPG. Sluša se i mjuza al neću kupovat neke zvučnike na kojima bi osjetio razliku u kvaliteti kartice..

U tom slučaju npr Asus Xonar DGX je neki minimum, a optimum Asus ROG Xonar Phoebus.

15 godina
protjeran
alengrosevic kaže...

pa ja bih rekao da je Xonar ST/STX najača njihova zvučna kartica iz Asusa ako idemo tako gledati. Sad, pošto je nova zapakirana Xonar D2 bila do neki dan u portiu 800 kn, sa punom garancijom, ova cijena od 500 mi se čini ipak malo prevelika. Rekao bih da je realna 400 kn.

Ova kartica (kao i PCI-e verzija) ima i loših strana. Prvo, nema front panel konektora i kao drugo treba dodatno napajanje (i to floppy). Nekima i smetaju svijetla odozada, no ja sam ih smatrao dobrom stvari, u noći kad uštekavam slušalice ili zvučnike, ne trabaš paliti svijetlo da vidiš port, on već sam svijetli :)

Ugl, dobra kartica, ali cijena za karticu bez garancije ipak malo previsoka...

ST/STX su stereo kartice i nisu 5.1/7.1 pa zato ih ni ne treba gledati za tu namjenu.

Koriste slabiji "Asus" A100 čip (također produkt C-Media Oxygen HD čipova),

no sasvim je dobro kartica odrađena, no umjesto nje bi prije kupio punokrvnu Titanium HD

koja je stoljećima bolja kartica, ako i ne najbolja stolna stereo kartica za širu upotrebu.

Također, D2 ne treba floppy konektor za napajanje, samo D2X to treba.

Svjetlo je dosadno, ali ne na izlazima, nego na tijelu kartice (dva narančasta polukruga),

ali se da isključiti jednostavnim otkapčanjem konektora, ne gubi se jamstvo.

Kome smetaju svjetla odozada, a ima već spojen 5.1 sistem, već je popunio 3 rupe koje više ne svijetle,

a ostale dvije može sa toslink adapterima koje dolaze uz karticu, pa zapravo ništa više ne svijetli.

Jedini pravi nedostatak kod D2/D2X je nedostatak front panela, no to je bitno samo gamerima,

dakle meni je to nebitno, no nekima može biti presudno.

Ali zato ima dosta bolji DAC od recimo Creative Fatal1ty Pro/Champion kartice, i Audigy Z/Zx.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.4.2013 19:56 (Don Kihoty).
12 godina
191x7 kaže...
u2Noobish4Me kaže...
191x7 kaže...
u2Noobish4Me kaže...

U tom slučaju npr Asus Xonar DGX je neki minimum, a optimum Asus ROG Xonar Phoebus.

Ima neka između jer jedna je 300 a druga 1500kn... a da je preporučuješ.?

uBlowMeBro?
17 godina
u2Noobish4Me kaže...

Pa ima, ali uglavnom nemaju pojačalo za slušalice veće impedancije - više su orjentirane na zvučnike, spajanje drugih uređaja i slično.

15 godina
protjeran

http://www.links.hr/artikl-052.310.007

Evo između - bit ćeš sretan s njom.

Zapravo nećeš jer trebaš prvobitno za slušalice.

Pogledaj si ove dvije kreativke - navodno su super za gameanje, imaju obje Scout Mode (Recon 3D tvornički, Titaniumka sa modanim driverima),

pa si to malo vidi - meni bi bile zanimljive da se bavim gameanjem:

http://www.links.hr/artikl-052.320.017

http://www.links.hr/artikl-052.320.005

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.4.2013 20:06 (Don Kihoty).
12 godina
191x7 kaže...
u2Noobish4Me kaže...

Pa ima, ali uglavnom nemaju pojačalo za slušalice veće impedancije - više su orjentirane na zvučnike, spajanje drugih uređaja i slično.

za hset do 55 oma netreba kartica sa jakim amp-om?

uBlowMeBro?
12 godina
Don Kihoty kaže...

http://www.links.hr/artikl-052.310.007

Evo između - bit ćeš sretan s njom.

Zapravo nećeš jer trebaš prvobitno za slušalice.

daj onda neku s kojom ću biti{#}

e to se traži.

Provjerio obje, ovak se čine ok, još ak se javi netko tko je bio u dodiru s njima da saznamo iz prve ruke..

al svakako u buđetu i slove kao gamer-oriented..

uBlowMeBro?
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.4.2013 20:09 (u2Noobish4Me).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice