Mišja posla (ispovjed jednog korisnika)

poruka: 12
|
čitano: 7.587
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Dugačak post. Možda većini i dosadan. Bilo kako bilo, osjećao sam da moram s forumom podijeliti neka svoja iskustva s miševima, a i napisati dojmove o mom novom glodavcu.

Važno: za sve koje zanimaju samo dojmovi o Microsoft Explorer Mouse with Blue Track Technology mišu, čitajte me tek od istoimenog podnaslova.

"A zašto ne Logitech?"

U proljeće 2005. kupio sam svoj prvi Logitech miš, MediaPlay Cordless Mouse. Lijep i atraktivan miš, kaže kolega Stimulans, koji može služiti kao daljinski upravljač, jer ima dodatne tipke za pojačavanje i smanjivanje glasnoće zvuka, premotavanje naprijed i nazad i pokretanje podržane multimedijalne aplikacije po korisničkom izboru. Hladan tuš dočekao me odmah po dolasku iz trgovine i otpakiravanju miša - kotačić nije radio. Proklevši svoju nesretnu sreću i izbrojivši ponovo u glavi svih 480-i-nešto kuna koje sam dao za to moderno mišje čudo, smirih se i odvezoh se nazad u trgovinu reklamirati miša. Naravno da mi nisu nudili povrat novca ili zamjenu za nešto drugo, a nije ni da sam tražio (poznavajući poduzetni duh pozitivnog odnosa prema kupcima naših trgovaca), već su mi samo isprintali nekakav servisni nalog koji mi je postao i račun i jamstvo i sve, te rekli da će mi javiti kad se vrati sa servisa. Da skratim priču, miš je došao nekih mjesec dana poslije, popravljen i sretno smo se družili do pred nekih mjesec - dva, kad su se počeli pojavljivati problemi s lijevim klikom.

Povijest mojeg druženja s glodavcima

Poslije kratke ere OEM Logitech Pilota i Genius Easy Mousea iz 1997. i 1998., 1999. sam kupio Microsoft IntelliMouse, prvi miš s kotačićem. Bio je to izvrstan miš s izvrsnim kotačićem, no ljubav je bila kratkog vijeka jer mi je nakon dvije godine počeo raditi probleme s lijevim klikom, koji je, kao i osam godina kasnije s Logitechom, sve češće interpretiran kao dvoklik.

2001. došao je Microsoft IntelliMouse Explorer, prvi moderni optički miš, koji me vjerno služi još i danas. Velik, pomalo škripav, no vrlo ugodan i, pokazalo se, kvalitetan miš, do danas se već izlizao, pa sam ga nestručno prelakirao crnim autolakom, no još uvijek radi, a kotačić na tom mišu najbolji je kojeg sam koristio, ujedno i posljednji Microsoftov kotačić s "koracima" koji ne klizi nekontrolirano kao na svim današnjim Microsoftovim uradcima.

Rečene 2005. došao je MediaPlay, kojeg sam koristio paralelno s Microsoftom. Dao je taj Logitech dosta, kad se samo sjetim valjda stotina tisuća klikova u Diablu, pa nešto manje u Oblivionu, nije da ga se koristilo za šminku. No, nikako nisam očekivao da će nakon četiri godine posustati, vodeći se vjerojatno dobrim iskustvom s posljednjim Microsoftom i vjerovavši da se problemi s lijevim klikom više ne događaju, pogotovo kod miševa za 500 kn. Izlizao se i MediaPlay - nije mi jasno zašto tu plastiku ne rade kvalitetnije, da se ne izliže nakon nekoliko mjeseci korištenja - no čvrstoća i vizualna kvaliteta izrade nije nagovještala da će biti problema.

Ponovo Microsoft

Mislim da sam odgovorio na pitanje: "Zašto ne Logitech?" u ova dva odlomka. Posve mi je jasno da su svi uređaji potrošni, pogotovo danas i da vjerojatno nisam imao sreće, no kako mi je to zgodno reći, vjera mi zabranjuje da ponovo kupim Logitech.

Ono što mi se ne sviđa kod Microsofta je definitivno kotačić. Nikad mi se nije sviđala ta ideja da kotačić slobodno klizi pri scrollanju gore - dolje. To jednostavno nije po mom ukusu, volim imati kontrolu nad brojem pomaka koji napravim. Jest da to izgleda lijepo i fluidno, te da se brže scrolla i bez akceleracije, no ja preferiram pomake u koracima, kao kod (pra)starih Microsofta i Logitecha.

Druga i bitnija stvar su igre. Jedan sam od rijetkih, barem koliko je meni poznato, koji umjesto planetarnog standarda korištenja tipke "W" za hodanje u FPS-ovima koristi - srednju mišju tipku (kotačić). Mora da mi je ta "deformacija" ostala još od vremena Quakea 2. Ne djeluje mi kao posebno ugodno iskustvo kretati se FPS-om koračićem koji bježi gore dolje, a i nehotično mijenjanje oružja s takvim kotačićem me plaši. Vidjet ćemo.

Zbog svega toga sam do nedavno svog novog miša tražio kod Logitecha, unatoč problemima s prijašnjim mišem. Jedini Logitechov miš koji mi je cijenom i mogućnostima odgovarao bio je MX 1100, zbog svoje veličine, kotačića koji može raditi u oba načina (u koracima ili slobodnim stilom), dizajna, a i cijene, koja je oko 340 kn nedobavljivo i oko 400 - 450 kn dobavljivo - dakle 450 kn. Upravo me ta "dobavljiva" cijena zajedno s svježim neugodnim iskustvom ponukala da mijenjam svoje navike korištenja kotačića i ipak uzmem Microsoftov miš.

Microsoft Explorer Mouse with Blue Track Technology

Uvijek su mi se sviđali Microsoftovi miševi. Dizajnerski nešto konzervativniji od Logitechovih, uglavnom nešto jeftiniji, tehnološki pola koraka u zaostatku i na glasu kao manje kvalitetni od Logitechovih, ovi miševi uvijek su mi bili interesantni i privlačni, no smrtni im je grijeh bio, a bojim se da će i ostati, taj famozni kotačić. Logitech je ove godine bezobrazno podigao cijene svojim proizvodima. Dat ću samo primjer Wave Pro seta (tipkovnica + miš), koji je lani, kad je izašao, stajao oko 650 kn, dok mu je danas cijena kojih 950 kn. Nije ni Microsoft jeftin, no lijepo je da i njegov napredni hardver možete, barem kod nas, kupiti u OEM verziji, što na primjeru mog novog Explorera znači da ćete umjesto 550 kn u retail izvedbi isti miš u OEM-u platiti oko 330 kn. Jedina razlika između dva pakiranja (osim namijene, krajnji kupac ne bi trebao dolaziti u doticaj s OEM-om) je u tome što retail dolazi s lijepom šerenom kutijom koja mu podiže cijenu za tih dvjestotinjak kuna. Sve ostalo je tu, punjač baterije (dock), punjiva AA baterija, CD s driverima, priručnici, a i jamstvo je jednako (3 godine). Očekivao sam da će kod OEM-a biti neka kvaka, tipa izostanak docka i/ ili punjive baterije (možemo, je li, staviti običnu bateriju unutra, ili sami kupovati punjač i punjivu bateriju), no nikakvih neugodnih iznenađenja nema - sve je na broju, osim spomenute kutije. Jest da volim skupljati lijepe kutije i da je doživljaj raspakiravati novi komad hardvera, no ista ne vrijedi razlike u cijeni dok je god moguće nabaviti OEM.

Nakon dva sata Istraživanja

Sam miš djeluje prilično kvalitetno izrađen. Nema škripanja i pucketanja kad ga malo jače pritisnete, nema "zijevanja" između plastičnih dijelova, sve je kvelitetno sastavljeno. Crni dio miša je gumiran i ugodan na dodir, dok je sivi dio, tj. tipke izveden od plastike s metalnim efektom. Bit ću izuzetno zadovoljan i čak zaboraviti na kotačić ako se za godinu dana ta plastika, zajedno s natpisom "Microsoft" ne izliže. Na prijašnjim miševima plastika je brzo pocrnila, od Logitechovog logotipa ostala je sjena, a od "Microsofta" prvo "Micro", a na kraju samo "cro"... Lijevi bok načinjen je od srebrne sjajne plastike koja se u tankoj liniji proteže oko cijelog miša (osim prednje strane). Ispod te srebrne linije i sprijeda je plastika s krom efektom. Odmah se sjetim kolege Stimulansa koji ne podnosi taj materijal, no meni je ok, nadam se samo da je materijal kvalitetan i da se neće izguliti ostavljajući crne ogrebotine kao na kineskim igračkama. Pogađate, miš je proizveden u Kini, za razliku od mog prijašnjeg Microsofta koji je bio iz Meksika. S donje strane su dvije povelike teflonske površine, tako da miš jako lijepo klizi po podlozi, odlagalište USB primopredajnika (pogledajte fotografije i recenzije s interneta), priključak za dock (punjač) i sam Blue Track senzor.

Plavo je u modi

Blue Track je tehnologija koju je Microsoft lani predstavio upravo s ovim mišem, a ukratko se radi o povratku na napredni optički senzor uz korištenje plavog LED osvjetljenja. Logitechov pandan je nova Darkfield tehnologija. Kao i u svojim prethodnim proizvodima, Microsoft je i ovdje dizajnerski uklopio plavo osvjetljenje miša - osim što miš za svoj rad korisit konstantno plavo svjetlo, koliko sam do sad primijetio, pri uključenju miša (stavljanju baterije) i buđenja kompjutera iz ekranskog standby-a, donja strana miša oko kromirane linije i logotip na zadnjoj strani miša na nekoliko sekundi zasvijetlit će intenzivnom plavom svjetlošću - vrlo efektno, a dobro je i da je efekt vremenski ograničen jer bi inače u radu iritirao.

Ovog miša odabrao sam zbog odnosa cijene, dizajna i veličine, dok Blue Track tehnologija nije igrala značajnu ulogu, no kažu da ovaj miš radi dobro i na granitu, tepihu i sličnim problematičnim površinama na kojima posustaju i laser i klasična optika. No, granit kod mene ne stanuje, a srećom imam radni stol pa mi tepih nije nužnost, tako da će se ovaj miš kod mene družiti sa drvetom i plastičnom podlogom. U svakom slučaju, lijepo je znati da će se miš dati sve od sebe i na nezgodnim podlogama, pogotovo za one koji će ga koristiti s prijenosnicima, za što je ovaj miš izvrstan, jer je relativno kompaktnih dimenzija, a i dolazi sa "spremnikom" za USB primopredajnik. Sam primopredajnik je kompaktnih dimenzija, iako ne i minijaturan kao kod pojedinih Logitechovih miševa, no neće ga biti problem pruključiti ni između zakrčenih USB konektora. S njim ne dolazi nikakav produžni kabel kao kod starog Logitecha, no izgleda mu nije ni potreban, jer sam ga priljučio sa stražnje strane kućišta i miš održava vezu bez problema, iako nema direktan vizualni kontakt s primopredajnikom. Uglavnom, daleko bolje od starih gigantskih Microsoftovih primopredajnika. Miš nije ni prelagan ni pretežak, iako sam se bojao da će mi biti malo prelagan zbog samo jedne AA baterije, svojom odmjerenom težinom miš odaje dojam kvalitetne i robusne izrade. Postoji i Mini verzija miša, smanjena replika koja dolazi sa lijepom futrolom za prenošenje, no bez docka i punjive baterije.

Kotačić i početni dojam

Kotačić je, osim što je meni nepogodnog kliznog tipa, vrlo lijep i djeluje kvalitetno kao i ostatak miša. Nisam sto posto siguran, no djeluje mi kao da je izrađen od metala, ili je srebrna plastika toliko uvjerljiva. Nema tu podešavanja koraka i klizanja kao kod novih Logitecha, niti se ovaj vrti i vrti i vrti u nedogled, ovo je klizna klasika uz dodatak horizontalnog scrollanja, koje mi nikada nije "ušlo u ruku". Tipke nisu ni premeke ni pretvrde, nego baš kako treba, kao na starom Logitechu, no tvrđe od starog Microsofta. Klik se dosta čuje, no zvuk je ugodan i nije preglasan. Isto vrijedi i za dvije bočne tipke, jedino bih volio da je u je u stilu starog Explorera zadnja tipka nešto veća od prednje te da su obje tipke šire. Prilično su tanke te je potrebno podizati palac s odmarališta na tipke. Ne bi bilo loše ni da su pomaknute malo više naprijed, no siguran sam da ću se brzo naviknuti na tipke ovakve kakve jesu.

Miš izvrsno leži u ruci, jedino što bih volio da je još duži, no to je inače moj problem s miševima jer imam dugačke prste i dugački dlan, te mi čak ni ogromni IntelliMouse Explorer nije dovoljno dugačak. Pitam se kako bi bilo s MX 1100 koji je po specifikacijama duži od Explorera, no to sad više nije bitno jer ću se ionako za par dana naviknuti na Explorerove dimenzije, uopće ne sumnjam.

Ono što moram probat s novim mišem su igre, posebice FPS-ovi, da provjerim kakav je odaziv (iako ne sumnjam da je u redu, jer cijelu tu "frku" s razlučivošću i bežičnom lagu pripisujem marketingu i prefesionalnom gamingu) i, što je važnije, vidim što ću morati mijenjati u ophođenju s kotačićem u igrama. Ako se kotačić pokaže podnošljivim u igrama i ako se plastika prebrzo ne izliže, imam dojam da ćemo se Istraživač i ja zadovoljno družiti godinama. Samo da je malo duži...

Update dojmova slijedi nakon nekog vremena korištenja miša, a ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi Explorera, pitajte. Hvala na čitanju!

Ustaj OS-e, CD-ROM te zove!
Moj PC  
11 0 hvala 4
15 godina
neaktivan

Vrlo opširno i nadasve slikovito opisano.Imao sam osjećaj da ja skrolam taj miš i da mi pomalo škripi.Nemam to dugogodišnje iskustvo da bih mogao reći koji je bolji,ali budući da sineku godinama(7-8)moramo obnavljati opremu kupovali smo prema preporuci,a ne koji je ugodniji pod ruku.Dakako to su bili svakakvi(bogami im neznam ni imena)do naravno kvalitetnih i skupih(definitivno i glupih investicija)jer se tu dakako našao i Logitech.Taj je bio neki mini miš ali skup i po trgovcu jako kvalitetan.Djete igrajući igrice i ostalo po cijeli dan opd tog mini miša zaboljela ruka.Naravski da smo ga morali zamjeniti.Nakon toga više nismo slušali koji je bolji i kvalitetniji već smo išli za sluhom djeteta-pipni,probaj kupi.Poučen time i ja danas imam miša HP marke žlj imena i zadovoljan sam.Kotačić radi red po red ili dva po dva,kako odabereš.Naravno ne može biti mini već mora imati površinu ruke da leži(kao grejpfrut).I prošao je puno toga,a mislim da još neće u mirovinu dok ne otkaže komplet...

1% sam normalan,75% neuracunljiv,23%zaboravan ali sam 100% otkvacen
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja nikad ne dajem više od 100 kn za miš, pod mojom šapom ionako brzo stradaju. Osmijeh

Imam ovaj neki Logitechov, sasvim dovoljan. I uz laptop neki mali Lenovo.

(Mjau!)

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Svaka cast na postu, dao si si truda..

Sto se tice miseva, ja sam ih poprilicno probao (od onih za 40-80 kuna, pa onih srednje klase za 200-300 kuna, pa Razerovih modela, te stvari tipa Logitech G5...itd). To je ono sto sam imao kod kuce unazad par godina, a kroz posao sam valjda radio sa stotinu miseva (terenski rad..).

I sada koristim G9, i ono sto mogu reci je da mislim da je to tehnicki najbolje i najkvalitetnije napravljeni mis IKADA, po apsolutno svim pitanjima. A nije da ga stedim, vec 2 godine, ma isti je kao kad sam ga kupio.

To je moje misljenje..ako vam ne pase u ruku zbig dimenzija, moze vam biti zao Belji se

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Za kvalitetan miš bih uvijek izdvojio malo više novaca, jer ipak sam s njim najviše u doticaju. Trenutno koristim Logitech MX400.

U potpunosti se slažem s tvrdnjom u vezi kotačića na Microsoftovim miševima da su odlični. Prije sadašnjeg miša sam koristio Microsoft IntelliMouse Optical nekih 4 godine, danas radi kao i prvog dana, nikakvih problema, kotačić mu je vrhunski, ali je miš bijele boje koja je malo na nekim mjestima potamnula pa mi više nije bio toliko privlačan.

Kod ovog Logitecha me jedino razočaralo što je kotačić dosta tvrd kad ga treba stisnuti pa više ne koristim za Double Click kotačić, što sam naviknuo koristiti kod Microsoftovog miša.

Plin je za kuhanje, dizel je za traktore, a benzin je za aute!

0 0 hvala 0
16 godina

Nakon jednog dana korištenja miša mogu reći da sam vrlo zadovoljan. Čak sam se malo privikao i na klizni kotačić unutar Windowsa, no u igrama ga još nisam isprobao, pa ću o tome dojmove napisati kad pokrenem kakav FPS.

Noćas se punila baterija koja je došla uz miš, jer je bila potpuno prazna te sam iskoristio svoju NiMH bateriju. I ta se baterija jučer ispraznila, te je LED-ica iznad kotačića počela treperiti crvenim svjetlom. Miš jednostavno i glatko sjeda u dock gdje LED-ica počinje treperiti zelenim svjetlom sve dok se miš potpuno ne napuni, što je u priručniku deklarirano na sat i po do dva. Podatak nisam uspio provjeriti jer se punjenje odvijalo tokom noći i prijepodneva, a dok se napuni, treptanje prestaje i LED-ica svijetli konstantnim zelenim svjetlom. Kad ga maknete s docka miš izvede svoj "light show" u nekoliko sekundi, a LED-ica se ugasi.

Dok je baterija bila slaba, primijetio sam da se nakon nekog vremena nekorištenja crveno treptajuće upozorenje isključi, tj. miš odlazi u standby, što govori da je u miš ugrađena dobra standby procedura koja bi trebala pomoći da jedna baterija zaista izdrži tri tjedna, koliko je navedeno u dokumentaciji.

Explorer jako dobro leži u ruci i danas imam osjećaj kao da ga koristim već duže vrijeme, lako se naviknuti na njegov oblik. Usprkos tome što imam dugačak dlan i prste, subjektivan nedostatak dužine kompenzira se visinom. Dovoljno je povišen sa stražnje strane da mi dlan svom težinom ne dotiče podlogu, dok su s prednje strane visina i nagib takvi da ne postoji mogućnost da jagodicama prstiju dotičete podlogu, što je izvrsno. Miš dosta sakuplja masnoću s prstiju, što je normalno, no prilično je uočljivo na metalizirano - reflektirajućoj plastici.

Promijenio bih nekoliko detalja u dizajnu. Prva stavka su već spomenute bočne tipke, mrvicu bi ih pomaknuo prema naprijed, smanjio prednju u odnosu na zadnju bočnu tipku i obje ih proširio, jer je s ovakvim dizajnom potrebno prilično zgrčiti palac da biste jagodicom kliknuli stražnju bočnu tipku. Druga stavka je kotačić, koji bih također pomaknuo malo naprijed, jer je prilično teško koristiti ga srednjim prstom. Kad ga se koristi kažiprstom, problem nestaje, no stvara se treći problem, što je ujedno treća stavka koju bih mijenjao. Naime, Explorerovi dizajneri izgleda su zamislili da ovaj miš koristimo tako da palac položimo u odmaralište s lijeve strane, kažiprst na lijevu tipku, srednjakom koristimo kotačić, prstenjakom desnu tipku, dok je mali prst ugodno smješten u odmaralište s desne strane miša. Ako tako koristite miš, problem je u tome što bi lijeva i desna tipka trebale biti malo šire te da bi kotačić trebao biti pomaknut naprijed. Ukoliko miš držite tako da kažiprst "operira" lijevom tipkom i kotačićem, a srednjak desnim klikom, onda prstenjak iz odmorišta tjera mali prst, koji zatim "visi" s miša jagodicom dotičići podlogu, što baš nije najugodnije. Ja bih to riješio proširenjem odmorišta s desne strane na dva prsta, čime bi miš postao širi samo s prednje strane, jer je stražnja već dovoljno široka.

Zaključno, dizajn je vrlo dobar, miš lijepo leži i u većoj ruci, ugodan je, no detalji koje sam gore naveo mogli bi biti bolji.

Update:

Jučer sam prvi put otkako koristim Explorera pokrenuo Faststone i kad sam probao listati fotografije kotačićem, neugodno sam se iznenadio koliko je kotačić (pre)osjetljiv! Čak i lagani svjesno kontrolirani pomak kotačića gore ili dolje može rezultirati listanjem nekoliko fotografija umjesto samo jedne, kako bih želio i kako je to prije bilo s koračnim kotačićem. Ne znam kako to korisnici Microsoftovih miševa već godinama trpe, bojim se da ću se ja na to teško naviknuti, prije ću se naviknuti da fotografije u Faststoneu ubuduće drugačije listam. Iako sam senzitivnost kotačića u IntelliPointu smanjio na minimum, on je još uvijek preosjetljiv za preciznije radnje poput ove u Faststoneu.

Ako se već Microsoft mora držati svog kliznog kotačića kao pijan plota, a mogao bi staviti genijalan Logitechov mehanizam za prebacivanje između kliznog i koračnog načina rada (nije da Logitech ne kopira, kopirali su horizontalni scroll, po meni daleko beznačajniji feature od navedenog mehanizma), onda neka barem u svoje drivere stave opciju koja će emulirati korake za nas navikle na takve kotačiće, tako da tek nakon određene duljine pomaka kotačića softver registrira jedan veći ili manji pomak na ekranu. Dokaz premisi da je Microsoft pola koraka iza Logitecha...

Update 2:

Igre. Večeras sam probao igrati Far Cry 2 i ne, kotačić ne može proći za kretanje. Ne toliko zbog same osjetljivosti scrolla, jer se za divno čudo ne ponavlja problem preosjetljivosti iz Faststonea, koraci za izmjenu oružja su dulji (vjerojatno feature ugrađen u igru, možda i izmjenjiv kroz konzolu). Problem je u položaju kotačića, koji bi sad trebao koristiti srednjim prstom, a za to bi trebao biti pomaknut više prema naprijed. Uz to, kotačić, tj. srednja tipka koju kotačić predstavlja je pretvrda za konstantno pritiskanje.

No, ukoliko ne koristite srednju tipku kotačića za hodanje, a vjerujem da 99% ljudi ne koristi, za promijenu oružja scrollom miš prolazi, iako mislim da je puno bolje promjenu oružja staviti na bočne tipke, posebice kod bržih FPS-ova gdje je brza i precizna promjena oružja bitna. Ja sam osobno na zadnju bočnu tipku stavio hodanje, tako da se sada krećem palcem, a na prednju listanje oružja prema naprijed - trebat će mi malo privikavanja, kad tvrdoglavo odbijam korisiti "W" za kretanje kao sav normalan svijet. Cool

Inače, miš dobro održava vezu, nema zastajkivanja uzrokovanih lošom recepcijom signala, sve je fino i fluidno, no ja baš nisam neki "nabrijani" gamer kome je važna optička rezolucija i što manji lag. Napominjem da je primopredajnik priključen sa zadnje strane kućišta, no može ga se sigurnosti radi staviti i negdje bliže mišu, šteta je što uz njega ne dolazi produžni kabel/ stalak.

Update 3:

Spomenuta "kromirana" plastika počela se na jednom mjestu guliti! I to nakon samo dva tjedna korištenja miša, bez padova ili udaranja njime u druge predmete. Sve ostalo je u redu, danas se pojavio i indikator za slabu bateriju, dvotjedni životni vijek priložene baterije (zaboravih kapacitet, a nisam blizu miša) mi je u redu, pogotovo što ova još nije formirana, a i mogu ju lako zamijeniti s kapacitetnijom baterijom. Hladan tuš zbog tog jeftinog krom efekta, mogli su i bez toga, ili je materijal morao biti kvalitetniji - jedan palac dolje za kvalitetu izrade, vidjet ću kako će se stvari razvijati dalje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.10.2009 21:46 (Leprechaun).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Mišja posla (ispovjed jednog korisnika)

Ahoj hoj...

Korisnik Micorsoftovog miša Wireless IntelliMouse Explorer 2.0 već cca. 5.5 godina...

Miš je relativno velik, no da je malo veći ne bi bilo loše (op. a., imam veliku šapu). Kotačić je onaj famozni koji ljudi mrze, dakle nema klika, mekano klizi, ima tilt, i ima klik u svrsi dvostrukog klika ili što god odaberete.

Nikako se ne mogu naviknuti na nešto drugo, nešto što klikće (smeta)..

Miš je luuud, plave boje, izlizan samo na stranicama gdje je bio pošprican s nekakvom gumom da prsti ne klize, ali nakon 5 godina i litara znoja to mi je i normalno. Ima 4 teflonska podloška i još klizi bez greške, a stalno se na njemu radi, igre, fotošop i normalni radi u vindozama...

Morat ću isprobat tog novog miša kolege Leprechaun-a :)

15 godina
neaktivan

Sad kad podvučeš crtu, odvažeš njegove mane i prednosti - isplati li se kupovati miš ili ne? (jer kotačić na mišu nije mala stvar, itekako je bitan, posebice u fps igrama)

They took our jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Primjetio sam u prvom postu nekoliko puta ponavljanu rečenicu "Iznevjerio me nakon 4-8 godina."   OMG! Pa jesi ti svjestan da miš nije izrađen od nehrđajučeg čelika i nekih posebnih elektroničkih komponenti kojima je namjena da traju desetljećima!! Ko bi uopće želio aktivno koristiti isti miš nakon 8 godina, osim ako nema novaca ili jako jako voli svoj miš?

Promisli malo, pa čak i oni stari kvalitetni kuglični miševi crkavaju nakon 10 godina, a di neće neki jadni scroll ili led dioda.

Play hard, go pro!
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2009 19:05 (Fowix).

1 0 hvala 0
16 godina

@ Fowix

Microsoft IntelliMouse 1999. došao me nekih 200 kn. Nisam očekivao space shuttle, no ni da će se pokvariti nakon 2 godine korištenja. 2001. uzeo sam IntelliMouse Explorer, za više od 300 kn i služi me i danas. Poučen prijašnjim iskustvom nisam očekivao da će mi toliko potrajati, izlizao se, da, škriputav je, da, no tipke, kotačić i optika rade kako su radile i prvog dana. Logitech MediaPlay 2005. sam platio 480 kn i vodeći se dobrim iskustvom s prethodnikom, nisam očekivao da će se pokvariti nakon 4 godine. Sjećam se da sam tada rekao, s čime ćeš se ti složiti: "Neka potraje 5 godina i dao je svoje", no, iskreno, nisam se nadao nikakvom kvaru.

Od miša očekujem da me služi dugo, plastika se može izlizati, no dok se ne pojavi neka revolucionarna tehnologija (a to nije ni bluetooth, ni horizontalni scroll, ni laser, ni Blue Track, ni Darkfield Osmijeh ), nemam nekog razloga da ga mijenjam, jer sam zato i dao više novaca za kvalitetnog miša. Iz tog razloga kažem da me miš iznevjeri ako otkaže poslušnost nakon par godina, proporcionalno količini novca koje za njega dam.

Jasno mi je da miš nije izređen od čelika, iako bi dijelovi za registraciju klikova sigurno trebali biti kvalitetnije izređeni, ako ne kod miševa za 100, obavezno kod onih za 300 i više kuna, da ne spominjem modele koji se bliže četvrtoj znamenci. Jasna mi je također i filozofija današnjeg potrošačkog društva, no držim da mi korisnici to smijemo zahtijevati ili barem sanjati o tome za svoj novac.

Što se tiče mehaničkih miševa, dojma sam da će se prije pokvariti stari kuglični miš zbog svojih mehaničkih dijelova koji su podložni trošenju i prljanju, dok je optika vođena elektronikom, kod nje nema fizičkog trošenja ni prljanja tipičnog za kuglicu. A optički miš plaćen 300 ili 500 kn ne smatram jadnim, ni manje kvalitetnim od recimo starog kugličnog IntelliMousea koji me prerano napustio.

16 godina

@ Stimulans

Isplati se. No samo ako ti igre nisu važnije od svega ostalog i spreman si na neminovno navikavanje poslije prelaska sa koračnog kotačića. Kotačić je za igre itekako bitan, pa tu prednost dajem Logitechu, no u svemu ostalom Microsoftov Explorer je izvrstan izbor.

(isprika moderatorima zbog double posta, mogao sam ovo napisati i u gornjem postu)

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2009 21:10 (Leprechaun).
15 godina
protjeran
Leprechaun kaže...

Dugačak post. Možda većini i dosadan. Bilo kako bilo, osjećao sam da moram s forumom podijeliti neka svoja iskustva s miševima, a i napisati dojmove o mom novom glodavcu.

Važno: za sve koje zanimaju samo dojmovi o Microsoft Explorer Mouse with Blue Track Technology mišu, čitajte me tek od istoimenog podnaslova.

"A zašto ne Logitech?"

U proljeće 2005. kupio sam svoj prvi Logitech miš, MediaPlay Cordless Mouse. Lijep i atraktivan miš, kaže kolega Stimulans, koji može služiti kao daljinski upravljač, jer ima dodatne tipke za pojačavanje i smanjivanje glasnoće zvuka, premotavanje naprijed i nazad i pokretanje podržane multimedijalne aplikacije po korisničkom izboru. Hladan tuš dočekao me odmah po dolasku iz trgovine i otpakiravanju miša - kotačić nije radio. Proklevši svoju nesretnu sreću i izbrojivši ponovo u glavi svih 480-i-nešto kuna koje sam dao za to moderno mišje čudo, smirih se i odvezoh se nazad u trgovinu reklamirati miša. Naravno da mi nisu nudili povrat novca ili zamjenu za nešto drugo, a nije ni da sam tražio (poznavajući poduzetni duh pozitivnog odnosa prema kupcima naših trgovaca), već su mi samo isprintali nekakav servisni nalog koji mi je postao i račun i jamstvo i sve, te rekli da će mi javiti kad se vrati sa servisa. Da skratim priču, miš je došao nekih mjesec dana poslije, popravljen i sretno smo se družili do pred nekih mjesec - dva, kad su se počeli pojavljivati problemi s lijevim klikom.

Povijest mojeg druženja s glodavcima

Poslije kratke ere OEM Logitech Pilota i Genius Easy Mousea iz 1997. i 1998., 1999. sam kupio Microsoft IntelliMouse, prvi miš s kotačićem. Bio je to izvrstan miš s izvrsnim kotačićem, no ljubav je bila kratkog vijeka jer mi je nakon dvije godine počeo raditi probleme s lijevim klikom, koji je, kao i osam godina kasnije s Logitechom, sve češće interpretiran kao dvoklik.

2001. došao je Microsoft IntelliMouse Explorer, prvi moderni optički miš, koji me vjerno služi još i danas. Velik, pomalo škripav, no vrlo ugodan i, pokazalo se, kvalitetan miš, do danas se već izlizao, pa sam ga nestručno prelakirao crnim autolakom, no još uvijek radi, a kotačić na tom mišu najbolji je kojeg sam koristio, ujedno i posljednji Microsoftov kotačić s "koracima" koji ne klizi nekontrolirano kao na svim današnjim Microsoftovim uradcima.

Rečene 2005. došao je MediaPlay, kojeg sam koristio paralelno s Microsoftom. Dao je taj Logitech dosta, kad se samo sjetim valjda stotina tisuća klikova u Diablu, pa nešto manje u Oblivionu, nije da ga se koristilo za šminku. No, nikako nisam očekivao da će nakon četiri godine posustati, vodeći se vjerojatno dobrim iskustvom s posljednjim Microsoftom i vjerovavši da se problemi s lijevim klikom više ne događaju, pogotovo kod miševa za 500 kn. Izlizao se i MediaPlay - nije mi jasno zašto tu plastiku ne rade kvalitetnije, da se ne izliže nakon nekoliko mjeseci korištenja - no čvrstoća i vizualna kvaliteta izrade nije nagovještala da će biti problema.

Ponovo Microsoft

Mislim da sam odgovorio na pitanje: "Zašto ne Logitech?" u ova dva odlomka. Posve mi je jasno da su svi uređaji potrošni, pogotovo danas i da vjerojatno nisam imao sreće, no kako mi je to zgodno reći, vjera mi zabranjuje da ponovo kupim Logitech.

Ono što mi se ne sviđa kod Microsofta je definitivno kotačić. Nikad mi se nije sviđala ta ideja da kotačić slobodno klizi pri scrollanju gore - dolje. To jednostavno nije po mom ukusu, volim imati kontrolu nad brojem pomaka koji napravim. Jest da to izgleda lijepo i fluidno, te da se brže scrolla i bez akceleracije, no ja preferiram pomake u koracima, kao kod (pra)starih Microsofta i Logitecha.

Druga i bitnija stvar su igre. Jedan sam od rijetkih, barem koliko je meni poznato, koji umjesto planetarnog standarda korištenja tipke "W" za hodanje u FPS-ovima koristi - srednju mišju tipku (kotačić). Mora da mi je ta "deformacija" ostala još od vremena Quakea 2. Ne djeluje mi kao posebno ugodno iskustvo kretati se FPS-om koračićem koji bježi gore dolje, a i nehotično mijenjanje oružja s takvim kotačićem me plaši. Vidjet ćemo.

Zbog svega toga sam do nedavno svog novog miša tražio kod Logitecha, unatoč problemima s prijašnjim mišem. Jedini Logitechov miš koji mi je cijenom i mogućnostima odgovarao bio je MX 1100, zbog svoje veličine, kotačića koji može raditi u oba načina (u koracima ili slobodnim stilom), dizajna, a i cijene, koja je oko 340 kn nedobavljivo i oko 400 - 450 kn dobavljivo - dakle 450 kn. Upravo me ta "dobavljiva" cijena zajedno s svježim neugodnim iskustvom ponukala da mijenjam svoje navike korištenja kotačića i ipak uzmem Microsoftov miš.

Microsoft Explorer Mouse with Blue Track Technology

Uvijek su mi se sviđali Microsoftovi miševi. Dizajnerski nešto konzervativniji od Logitechovih, uglavnom nešto jeftiniji, tehnološki pola koraka u zaostatku i na glasu kao manje kvalitetni od Logitechovih, ovi miševi uvijek su mi bili interesantni i privlačni, no smrtni im je grijeh bio, a bojim se da će i ostati, taj famozni kotačić. Logitech je ove godine bezobrazno podigao cijene svojim proizvodima. Dat ću samo primjer Wave Pro seta (tipkovnica + miš), koji je lani, kad je izašao, stajao oko 650 kn, dok mu je danas cijena kojih 950 kn. Nije ni Microsoft jeftin, no lijepo je da i njegov napredni hardver možete, barem kod nas, kupiti u OEM verziji, što na primjeru mog novog Explorera znači da ćete umjesto 550 kn u retail izvedbi isti miš u OEM-u platiti oko 330 kn. Jedina razlika između dva pakiranja (osim namijene, krajnji kupac ne bi trebao dolaziti u doticaj s OEM-om) je u tome što retail dolazi s lijepom šerenom kutijom koja mu podiže cijenu za tih dvjestotinjak kuna. Sve ostalo je tu, punjač baterije (dock), punjiva AA baterija, CD s driverima, priručnici, a i jamstvo je jednako (3 godine). Očekivao sam da će kod OEM-a biti neka kvaka, tipa izostanak docka i/ ili punjive baterije (možemo, je li, staviti običnu bateriju unutra, ili sami kupovati punjač i punjivu bateriju), no nikakvih neugodnih iznenađenja nema - sve je na broju, osim spomenute kutije. Jest da volim skupljati lijepe kutije i da je doživljaj raspakiravati novi komad hardvera, no ista ne vrijedi razlike u cijeni dok je god moguće nabaviti OEM.

Nakon dva sata Istraživanja

Sam miš djeluje prilično kvalitetno izrađen. Nema škripanja i pucketanja kad ga malo jače pritisnete, nema "zijevanja" između plastičnih dijelova, sve je kvelitetno sastavljeno. Crni dio miša je gumiran i ugodan na dodir, dok je sivi dio, tj. tipke izveden od plastike s metalnim efektom. Bit ću izuzetno zadovoljan i čak zaboraviti na kotačić ako se za godinu dana ta plastika, zajedno s natpisom "Microsoft" ne izliže. Na prijašnjim miševima plastika je brzo pocrnila, od Logitechovog logotipa ostala je sjena, a od "Microsofta" prvo "Micro", a na kraju samo "cro"... Lijevi bok načinjen je od srebrne sjajne plastike koja se u tankoj liniji proteže oko cijelog miša (osim prednje strane). Ispod te srebrne linije i sprijeda je plastika s krom efektom. Odmah se sjetim kolege Stimulansa koji ne podnosi taj materijal, no meni je ok, nadam se samo da je materijal kvalitetan i da se neće izguliti ostavljajući crne ogrebotine kao na kineskim igračkama. Pogađate, miš je proizveden u Kini, za razliku od mog prijašnjeg Microsofta koji je bio iz Meksika. S donje strane su dvije povelike teflonske površine, tako da miš jako lijepo klizi po podlozi, odlagalište USB primopredajnika (pogledajte fotografije i recenzije s interneta), priključak za dock (punjač) i sam Blue Track senzor.

Plavo je u modi

Blue Track je tehnologija koju je Microsoft lani predstavio upravo s ovim mišem, a ukratko se radi o povratku na napredni optički senzor uz korištenje plavog LED osvjetljenja. Logitechov pandan je nova Darkfield tehnologija. Kao i u svojim prethodnim proizvodima, Microsoft je i ovdje dizajnerski uklopio plavo osvjetljenje miša - osim što miš za svoj rad korisit konstantno plavo svjetlo, koliko sam do sad primijetio, pri uključenju miša (stavljanju baterije) i buđenja kompjutera iz ekranskog standby-a, donja strana miša oko kromirane linije i logotip na zadnjoj strani miša na nekoliko sekundi zasvijetlit će intenzivnom plavom svjetlošću - vrlo efektno, a dobro je i da je efekt vremenski ograničen jer bi inače u radu iritirao.

Ovog miša odabrao sam zbog odnosa cijene, dizajna i veličine, dok Blue Track tehnologija nije igrala značajnu ulogu, no kažu da ovaj miš radi dobro i na granitu, tepihu i sličnim problematičnim površinama na kojima posustaju i laser i klasična optika. No, granit kod mene ne stanuje, a srećom imam radni stol pa mi tepih nije nužnost, tako da će se ovaj miš kod mene družiti sa drvetom i plastičnom podlogom. U svakom slučaju, lijepo je znati da će se miš dati sve od sebe i na nezgodnim podlogama, pogotovo za one koji će ga koristiti s prijenosnicima, za što je ovaj miš izvrstan, jer je relativno kompaktnih dimenzija, a i dolazi sa "spremnikom" za USB primopredajnik. Sam primopredajnik je kompaktnih dimenzija, iako ne i minijaturan kao kod pojedinih Logitechovih miševa, no neće ga biti problem pruključiti ni između zakrčenih USB konektora. S njim ne dolazi nikakav produžni kabel kao kod starog Logitecha, no izgleda mu nije ni potreban, jer sam ga priljučio sa stražnje strane kućišta i miš održava vezu bez problema, iako nema direktan vizualni kontakt s primopredajnikom. Uglavnom, daleko bolje od starih gigantskih Microsoftovih primopredajnika. Miš nije ni prelagan ni pretežak, iako sam se bojao da će mi biti malo prelagan zbog samo jedne AA baterije, svojom odmjerenom težinom miš odaje dojam kvalitetne i robusne izrade. Postoji i Mini verzija miša, smanjena replika koja dolazi sa lijepom futrolom za prenošenje, no bez docka i punjive baterije.

Kotačić i početni dojam

Kotačić je, osim što je meni nepogodnog kliznog tipa, vrlo lijep i djeluje kvalitetno kao i ostatak miša. Nisam sto posto siguran, no djeluje mi kao da je izrađen od metala, ili je srebrna plastika toliko uvjerljiva. Nema tu podešavanja koraka i klizanja kao kod novih Logitecha, niti se ovaj vrti i vrti i vrti u nedogled, ovo je klizna klasika uz dodatak horizontalnog scrollanja, koje mi nikada nije "ušlo u ruku". Tipke nisu ni premeke ni pretvrde, nego baš kako treba, kao na starom Logitechu, no tvrđe od starog Microsofta. Klik se dosta čuje, no zvuk je ugodan i nije preglasan. Isto vrijedi i za dvije bočne tipke, jedino bih volio da je u je u stilu starog Explorera zadnja tipka nešto veća od prednje te da su obje tipke šire. Prilično su tanke te je potrebno podizati palac s odmarališta na tipke. Ne bi bilo loše ni da su pomaknute malo više naprijed, no siguran sam da ću se brzo naviknuti na tipke ovakve kakve jesu.

Miš izvrsno leži u ruci, jedino što bih volio da je još duži, no to je inače moj problem s miševima jer imam dugačke prste i dugački dlan, te mi čak ni ogromni IntelliMouse Explorer nije dovoljno dugačak. Pitam se kako bi bilo s MX 1100 koji je po specifikacijama duži od Explorera, no to sad više nije bitno jer ću se ionako za par dana naviknuti na Explorerove dimenzije, uopće ne sumnjam.

Ono što moram probat s novim mišem su igre, posebice FPS-ovi, da provjerim kakav je odaziv (iako ne sumnjam da je u redu, jer cijelu tu "frku" s razlučivošću i bežičnom lagu pripisujem marketingu i prefesionalnom gamingu) i, što je važnije, vidim što ću morati mijenjati u ophođenju s kotačićem u igrama. Ako se kotačić pokaže podnošljivim u igrama i ako se plastika prebrzo ne izliže, imam dojam da ćemo se Istraživač i ja zadovoljno družiti godinama. Samo da je malo duži...

Update dojmova slijedi nakon nekog vremena korištenja miša, a ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi Explorera, pitajte. Hvala na čitanju!

Uh.... Previse....

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto....
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice