Dugačak post. Možda većini i dosadan. Bilo kako bilo, osjećao sam da moram s forumom podijeliti neka svoja iskustva s miševima, a i napisati dojmove o mom novom glodavcu.
Važno: za sve koje zanimaju samo dojmovi o Microsoft Explorer Mouse with Blue Track Technology mišu, čitajte me tek od istoimenog podnaslova.
"A zašto ne Logitech?"
U proljeće 2005. kupio sam svoj prvi Logitech miš, MediaPlay Cordless Mouse. Lijep i atraktivan miš, kaže kolega Stimulans, koji može služiti kao daljinski upravljač, jer ima dodatne tipke za pojačavanje i smanjivanje glasnoće zvuka, premotavanje naprijed i nazad i pokretanje podržane multimedijalne aplikacije po korisničkom izboru. Hladan tuš dočekao me odmah po dolasku iz trgovine i otpakiravanju miša - kotačić nije radio. Proklevši svoju nesretnu sreću i izbrojivši ponovo u glavi svih 480-i-nešto kuna koje sam dao za to moderno mišje čudo, smirih se i odvezoh se nazad u trgovinu reklamirati miša. Naravno da mi nisu nudili povrat novca ili zamjenu za nešto drugo, a nije ni da sam tražio (poznavajući poduzetni duh pozitivnog odnosa prema kupcima naših trgovaca), već su mi samo isprintali nekakav servisni nalog koji mi je postao i račun i jamstvo i sve, te rekli da će mi javiti kad se vrati sa servisa. Da skratim priču, miš je došao nekih mjesec dana poslije, popravljen i sretno smo se družili do pred nekih mjesec - dva, kad su se počeli pojavljivati problemi s lijevim klikom.
Povijest mojeg druženja s glodavcima
Poslije kratke ere OEM Logitech Pilota i Genius Easy Mousea iz 1997. i 1998., 1999. sam kupio Microsoft IntelliMouse, prvi miš s kotačićem. Bio je to izvrstan miš s izvrsnim kotačićem, no ljubav je bila kratkog vijeka jer mi je nakon dvije godine počeo raditi probleme s lijevim klikom, koji je, kao i osam godina kasnije s Logitechom, sve češće interpretiran kao dvoklik.
2001. došao je Microsoft IntelliMouse Explorer, prvi moderni optički miš, koji me vjerno služi još i danas. Velik, pomalo škripav, no vrlo ugodan i, pokazalo se, kvalitetan miš, do danas se već izlizao, pa sam ga nestručno prelakirao crnim autolakom, no još uvijek radi, a kotačić na tom mišu najbolji je kojeg sam koristio, ujedno i posljednji Microsoftov kotačić s "koracima" koji ne klizi nekontrolirano kao na svim današnjim Microsoftovim uradcima.
Rečene 2005. došao je MediaPlay, kojeg sam koristio paralelno s Microsoftom. Dao je taj Logitech dosta, kad se samo sjetim valjda stotina tisuća klikova u Diablu, pa nešto manje u Oblivionu, nije da ga se koristilo za šminku. No, nikako nisam očekivao da će nakon četiri godine posustati, vodeći se vjerojatno dobrim iskustvom s posljednjim Microsoftom i vjerovavši da se problemi s lijevim klikom više ne događaju, pogotovo kod miševa za 500 kn. Izlizao se i MediaPlay - nije mi jasno zašto tu plastiku ne rade kvalitetnije, da se ne izliže nakon nekoliko mjeseci korištenja - no čvrstoća i vizualna kvaliteta izrade nije nagovještala da će biti problema.
Ponovo Microsoft
Mislim da sam odgovorio na pitanje: "Zašto ne Logitech?" u ova dva odlomka. Posve mi je jasno da su svi uređaji potrošni, pogotovo danas i da vjerojatno nisam imao sreće, no kako mi je to zgodno reći, vjera mi zabranjuje da ponovo kupim Logitech.
Ono što mi se ne sviđa kod Microsofta je definitivno kotačić. Nikad mi se nije sviđala ta ideja da kotačić slobodno klizi pri scrollanju gore - dolje. To jednostavno nije po mom ukusu, volim imati kontrolu nad brojem pomaka koji napravim. Jest da to izgleda lijepo i fluidno, te da se brže scrolla i bez akceleracije, no ja preferiram pomake u koracima, kao kod (pra)starih Microsofta i Logitecha.
Druga i bitnija stvar su igre. Jedan sam od rijetkih, barem koliko je meni poznato, koji umjesto planetarnog standarda korištenja tipke "W" za hodanje u FPS-ovima koristi - srednju mišju tipku (kotačić). Mora da mi je ta "deformacija" ostala još od vremena Quakea 2. Ne djeluje mi kao posebno ugodno iskustvo kretati se FPS-om koračićem koji bježi gore dolje, a i nehotično mijenjanje oružja s takvim kotačićem me plaši. Vidjet ćemo.
Zbog svega toga sam do nedavno svog novog miša tražio kod Logitecha, unatoč problemima s prijašnjim mišem. Jedini Logitechov miš koji mi je cijenom i mogućnostima odgovarao bio je MX 1100, zbog svoje veličine, kotačića koji može raditi u oba načina (u koracima ili slobodnim stilom), dizajna, a i cijene, koja je oko 340 kn nedobavljivo i oko 400 - 450 kn dobavljivo - dakle 450 kn. Upravo me ta "dobavljiva" cijena zajedno s svježim neugodnim iskustvom ponukala da mijenjam svoje navike korištenja kotačića i ipak uzmem Microsoftov miš.
Microsoft Explorer Mouse with Blue Track Technology
Uvijek su mi se sviđali Microsoftovi miševi. Dizajnerski nešto konzervativniji od Logitechovih, uglavnom nešto jeftiniji, tehnološki pola koraka u zaostatku i na glasu kao manje kvalitetni od Logitechovih, ovi miševi uvijek su mi bili interesantni i privlačni, no smrtni im je grijeh bio, a bojim se da će i ostati, taj famozni kotačić. Logitech je ove godine bezobrazno podigao cijene svojim proizvodima. Dat ću samo primjer Wave Pro seta (tipkovnica + miš), koji je lani, kad je izašao, stajao oko 650 kn, dok mu je danas cijena kojih 950 kn. Nije ni Microsoft jeftin, no lijepo je da i njegov napredni hardver možete, barem kod nas, kupiti u OEM verziji, što na primjeru mog novog Explorera znači da ćete umjesto 550 kn u retail izvedbi isti miš u OEM-u platiti oko 330 kn. Jedina razlika između dva pakiranja (osim namijene, krajnji kupac ne bi trebao dolaziti u doticaj s OEM-om) je u tome što retail dolazi s lijepom šerenom kutijom koja mu podiže cijenu za tih dvjestotinjak kuna. Sve ostalo je tu, punjač baterije (dock), punjiva AA baterija, CD s driverima, priručnici, a i jamstvo je jednako (3 godine). Očekivao sam da će kod OEM-a biti neka kvaka, tipa izostanak docka i/ ili punjive baterije (možemo, je li, staviti običnu bateriju unutra, ili sami kupovati punjač i punjivu bateriju), no nikakvih neugodnih iznenađenja nema - sve je na broju, osim spomenute kutije. Jest da volim skupljati lijepe kutije i da je doživljaj raspakiravati novi komad hardvera, no ista ne vrijedi razlike u cijeni dok je god moguće nabaviti OEM.
Nakon dva sata Istraživanja
Sam miš djeluje prilično kvalitetno izrađen. Nema škripanja i pucketanja kad ga malo jače pritisnete, nema "zijevanja" između plastičnih dijelova, sve je kvelitetno sastavljeno. Crni dio miša je gumiran i ugodan na dodir, dok je sivi dio, tj. tipke izveden od plastike s metalnim efektom. Bit ću izuzetno zadovoljan i čak zaboraviti na kotačić ako se za godinu dana ta plastika, zajedno s natpisom "Microsoft" ne izliže. Na prijašnjim miševima plastika je brzo pocrnila, od Logitechovog logotipa ostala je sjena, a od "Microsofta" prvo "Micro", a na kraju samo "cro"... Lijevi bok načinjen je od srebrne sjajne plastike koja se u tankoj liniji proteže oko cijelog miša (osim prednje strane). Ispod te srebrne linije i sprijeda je plastika s krom efektom. Odmah se sjetim kolege Stimulansa koji ne podnosi taj materijal, no meni je ok, nadam se samo da je materijal kvalitetan i da se neće izguliti ostavljajući crne ogrebotine kao na kineskim igračkama. Pogađate, miš je proizveden u Kini, za razliku od mog prijašnjeg Microsofta koji je bio iz Meksika. S donje strane su dvije povelike teflonske površine, tako da miš jako lijepo klizi po podlozi, odlagalište USB primopredajnika (pogledajte fotografije i recenzije s interneta), priključak za dock (punjač) i sam Blue Track senzor.
Plavo je u modi
Blue Track je tehnologija koju je Microsoft lani predstavio upravo s ovim mišem, a ukratko se radi o povratku na napredni optički senzor uz korištenje plavog LED osvjetljenja. Logitechov pandan je nova Darkfield tehnologija. Kao i u svojim prethodnim proizvodima, Microsoft je i ovdje dizajnerski uklopio plavo osvjetljenje miša - osim što miš za svoj rad korisit konstantno plavo svjetlo, koliko sam do sad primijetio, pri uključenju miša (stavljanju baterije) i buđenja kompjutera iz ekranskog standby-a, donja strana miša oko kromirane linije i logotip na zadnjoj strani miša na nekoliko sekundi zasvijetlit će intenzivnom plavom svjetlošću - vrlo efektno, a dobro je i da je efekt vremenski ograničen jer bi inače u radu iritirao.
Ovog miša odabrao sam zbog odnosa cijene, dizajna i veličine, dok Blue Track tehnologija nije igrala značajnu ulogu, no kažu da ovaj miš radi dobro i na granitu, tepihu i sličnim problematičnim površinama na kojima posustaju i laser i klasična optika. No, granit kod mene ne stanuje, a srećom imam radni stol pa mi tepih nije nužnost, tako da će se ovaj miš kod mene družiti sa drvetom i plastičnom podlogom. U svakom slučaju, lijepo je znati da će se miš dati sve od sebe i na nezgodnim podlogama, pogotovo za one koji će ga koristiti s prijenosnicima, za što je ovaj miš izvrstan, jer je relativno kompaktnih dimenzija, a i dolazi sa "spremnikom" za USB primopredajnik. Sam primopredajnik je kompaktnih dimenzija, iako ne i minijaturan kao kod pojedinih Logitechovih miševa, no neće ga biti problem pruključiti ni između zakrčenih USB konektora. S njim ne dolazi nikakav produžni kabel kao kod starog Logitecha, no izgleda mu nije ni potreban, jer sam ga priljučio sa stražnje strane kućišta i miš održava vezu bez problema, iako nema direktan vizualni kontakt s primopredajnikom. Uglavnom, daleko bolje od starih gigantskih Microsoftovih primopredajnika. Miš nije ni prelagan ni pretežak, iako sam se bojao da će mi biti malo prelagan zbog samo jedne AA baterije, svojom odmjerenom težinom miš odaje dojam kvalitetne i robusne izrade. Postoji i Mini verzija miša, smanjena replika koja dolazi sa lijepom futrolom za prenošenje, no bez docka i punjive baterije.
Kotačić i početni dojam
Kotačić je, osim što je meni nepogodnog kliznog tipa, vrlo lijep i djeluje kvalitetno kao i ostatak miša. Nisam sto posto siguran, no djeluje mi kao da je izrađen od metala, ili je srebrna plastika toliko uvjerljiva. Nema tu podešavanja koraka i klizanja kao kod novih Logitecha, niti se ovaj vrti i vrti i vrti u nedogled, ovo je klizna klasika uz dodatak horizontalnog scrollanja, koje mi nikada nije "ušlo u ruku". Tipke nisu ni premeke ni pretvrde, nego baš kako treba, kao na starom Logitechu, no tvrđe od starog Microsofta. Klik se dosta čuje, no zvuk je ugodan i nije preglasan. Isto vrijedi i za dvije bočne tipke, jedino bih volio da je u je u stilu starog Explorera zadnja tipka nešto veća od prednje te da su obje tipke šire. Prilično su tanke te je potrebno podizati palac s odmarališta na tipke. Ne bi bilo loše ni da su pomaknute malo više naprijed, no siguran sam da ću se brzo naviknuti na tipke ovakve kakve jesu.
Miš izvrsno leži u ruci, jedino što bih volio da je još duži, no to je inače moj problem s miševima jer imam dugačke prste i dugački dlan, te mi čak ni ogromni IntelliMouse Explorer nije dovoljno dugačak. Pitam se kako bi bilo s MX 1100 koji je po specifikacijama duži od Explorera, no to sad više nije bitno jer ću se ionako za par dana naviknuti na Explorerove dimenzije, uopće ne sumnjam.
Ono što moram probat s novim mišem su igre, posebice FPS-ovi, da provjerim kakav je odaziv (iako ne sumnjam da je u redu, jer cijelu tu "frku" s razlučivošću i bežičnom lagu pripisujem marketingu i prefesionalnom gamingu) i, što je važnije, vidim što ću morati mijenjati u ophođenju s kotačićem u igrama. Ako se kotačić pokaže podnošljivim u igrama i ako se plastika prebrzo ne izliže, imam dojam da ćemo se Istraživač i ja zadovoljno družiti godinama. Samo da je malo duži...
Update dojmova slijedi nakon nekog vremena korištenja miša, a ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi Explorera, pitajte. Hvala na čitanju!