Uh, imam par opaski na napisano, pa ajmo po redu...
Atmosferom je Bloodborne svakako fokusiraniji jer se sve odvija kroz jednu noć (odlično je kako su to izveli, svaki boss progressa noć i nebo izgleda drugačije). Također insight sistem je super, neću spoilati detalje.
Međutim za bosseve se ne slažem nimalo. Bloodborne ima valjda najslabije bosseve u serijalu što se main gamea tiče (izuzev father Gascoignea i zadnjeg bossa). Igra je kao cjelina meni najdraža, ali bossevi u main igri su teško sranje. Međutim DLC ima najbolje bosseve u serijalu, a što se bullshita tiče, uzmi Roma za primjer: dosadan fight sa protivnikom s puno HP-a i njegovi minioni te oneshotaju.
Ne znam po čemu ER bossevi imaju bullshit moveset, sporiji su nego u bloodborneu i telegrafirani do jaja; ovo je najlakša igra od From Softwarea i to mi je jedina bitnija kritika. U svakoj igri do ove mi je ubiti bossa bio u startu nezamisliv zadatak te sam imao puno trial and errora i samim time su mi se urezali u sjećanje. U ER ne znam jesam li jednog bossa pokušao više od 3 puta (ostao mi je samo zadnji boss/zadnja dva u igri za riješiti, prvi prelazak, 80ak h). Fire Giant je pao iz treće jer doslovno sve što ide napraviti unaprijed najavi na sva zvona, Morgott koji ima prejak uvod je pao isprve kao od šale. Najteži su mi bossevi na kraju ispali oni nebitni (Godskin Apostle u Caelidu, tebe gledam). Ugl bossevi su jako kul prezentirani - najbolje dosad, ali nisu pamtljivi niti približno teški kao bossevi u dosadašnjim FS igrama.
Kad se sve zbroji i oduzme, uključujući DLC, Bloodborne mi je najdraža njihova igra samo šteta što su bossevi sranje u main gameu.
Tako da, let's agree to disagree i agree u isto vrijeme
Što se tiče Elden Ringa, evo zašto ja a i dobar dio ljudi koji su proveli duže vrijeme sa igrom misle da je FS otišao u krivom smjeru sa težinom ER-a:
1. Igra ekstenzivno koristi input/stat reading - ponekad se dogodi da boss i ja po 20 sekundi kružimo jedan oko drugog sve dok ne stisnem gumb za HP/MP flask. U istoj sekundi, boss (pa i obični neprijatelji) kreću u najbrutalnije napade. Ekipa je čak, iskorištavajući ovaj mehanizam uspjela zblesiti neke boss-ove. Dodatno, kad imaš low health, boss-ovi redovito postanu hiperagresivni. Baš sam gledao da li Bloodborne koristi ovu mehaniku i nema traga tome.
2. Cancel usred animacije i prelaz u sasvim drugi napad - boss-ovi ovo često koriste kad prečesto izbjegneš cijelu seriju napada.
3. Armor kao i većina shield-ova su skoro pa potpuno beskorisni, pogotovo kod težih boss-ova i u kasnijim fazama igre. Armor će možda dodati mogućnost da preživiš 1, uvrh glave 2 napada više. Svaki udarac u shield (pa i u greatshield) troši previše endurance-a. Daleko pametnija taktika je dodge roll i nadati se najboljem. Igrao sam 90% igre čisti STR build sa svim bodovima u STR/VIT/END i od štitova sam odustao potpuno nakon nekoliko sati igranja i okrenuo se Ultra Greatswordu.
Razumijem FS da su htjeli napraviti izazovnu igru i to je u redu, ništa manje ne očekujem od Souls igara. Ali korištenje ovakvih jeftinih taktika im baš ne služi na čast. Kao rezultat, vrlo mali broj ljudi je završio igru jer je atipično teška, čak i za Souls serijal i vrlo je upitno kako će to utjecati na budućnost ER serijala kad se ekipa sjeti koliko ih je igra naživcirala.
Postoji izazovno i postoji iritantno. Bojim se da ER prečesto zalazi u ovu drugu zonu. Ovo pišem kao netko tko je završio igru dvaput. Mislim da će FS morati promijeniti formulu u budućim igrama u nešto izazovno a opet da se igrači ne osjećaju da igra na svakom koraku koristi prizemne taktike pod krinkom izazovnosti.
Ovo za armore nije tacno. Bio je nedavno opsirni post na reddit nekog lika koji je isto tvrdio ali koristio pogresan nacin testiranja. Jucer sam naletio na drugi post koji je to bolje odradio i dokazao da itekako armori daju dobru zastitu.
Evo post ako koga zanima.
https://www.reddit.com/r/Eldenring/comments/u1fuxr/armors_really_good_actually_or_how_i_learned_to/
Moj test je bio ovaj:
1. Gol sam - umirem od 3 udarca.
2. Imam armor - umirem od 4-5 udaraca (zavisi koliko jako me mazne boss)
Pošto 1-2 udarca igraju veliku ulogu protiv većine boss-ova, koristio sam armor ali malo mi je falilo da na neke jurišam samo u gaćama.
Najtezi oklopi skupa sa dmg. negation talismanom skidaju zrnce manje od pola dmg.-a, dakle duplo vise trebas primit...
Posto na visim levelima load nije problem, onda nema razloga ne nosit najjace/najteze oklope.