Voltaža namještena na 1.137 a pokazuje 1.140

poruka: 9
|
čitano: 1.454
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Eto piše sve u naslovu, voltažu u BIOS-u namistia na 1.137, onda vidim da očitava 1.140, i u Windowsima (hw info) i BIOS-u. 

Šta bi moglo bit uzrok ovoga? Nisam učinia glupu grešku pa da sam pritisnia Esc (discard changes) umisto F10 (save and exit).

Već mi je prije bila namištena na 1.137 i očitavalo je normalno.

EDIT: naslov teme piše krivo, nije 1.370 nego 1.137 i nije 1.400 nego 1.140, pardon :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.8.2014 0:53 (dr. zlo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Voltaža namještena na 1.137 a pokazuje 1.140

Znači, odstupanje je 0,003 V, odnosno manje od 0,3%. Ne čini li ti se da je to odstupanje toliko malo da nije vrijedno spomena? {#} Osim toga, jesi 100% siguran da je napon točno izmjeren? Da ti možda napon malo ne oscilira, a da ti je prikazani napon prosjek? Jesi možda mjerio napon prije i sad po različitim opterećenjem procesora?

Ako si siguran da ti je napon dobro izmjeren i ako ti hoćeš baš 1.137, zašto ga onda u BIOS-u ne smanjiš za koji promil, dok ti hwinfo ne pokaže 1.137?

Opterećuješ se stvarima kojima se ne bi trebao opterećivati. {#}

15 godina
neaktivan

Znači tvrdiš da je to nebitna razlika? Neznam, nerazumim se toliko, ali koliko znam uvik je dobro imat šta manju voltažu ako je stabilno.

Sigurno ne pokazuje prosjek, može bit da pokazuje zaokruženo, idem malo smanjit pa ću vidit oće onda pokazat točno.

Hvala na pomoći! :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo stavia u BIOS-u na 1.134 i vidim odma pokazuje manje 1.128, nije baš 134 ali nema veza, očito dosta zaokružuje.

Uđem u Windowse, vidim sad malo 140 malo 128, uglavnom 140. Ma u redu je to jel tako?

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.8.2014 23:14 (dr. zlo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
dr. zlo kaže...

Evo stavia u BIOS-u na 1.134 i vidim odma pokazuje manje 1.128, nije baš 134 ali nema veza, očito dosta zaokružuje.

Uđem u Windowse, vidim sad malo 140 malo 134, uglavnom 140. Ma u redu je to jel tako?

Nije "voltaža" nego napon.

Pogledaj si pojmove: tolerancija, undervolt, overvolt, load line calibration itd.

Uostalom to što ti sam software pokazuje (npr. CPU-Z) nije točno očitanje, za točno očitanje bi morao spojiti multimetar na dvije određene točke blizu socketa procesora na matičnoj ploči.

Napon se također mijenja zavisno o opterećenju procesora, pod opterećenjem ćeš imati ili pad ili porast napona u odnosu na onaj napon dok je procesor u neopterećnom stanju, ta razlika zavisi do kvalitete regulacije napona na matičnoj ploči, napajanja kompjutera, kvalitete batcha procesora, postavke load line calibrationa, temperature procesora, napona gradske mreže itd.

Ovo što je kod tebe slučaj je minorna razlika napona u odnosu na onu postavljenu u biosu, ja sam znao imati puno veće razlike npr. bios - 1.375V, idle 1.38-1.39V, load 1.4-1.42V na starom Phenomu II.

Uglavnom to je sve normalno.

BTW: Upali si u MSi Afterburneru overlay da ti pokazuje napon procesora dok igraš, pa onda vidi koliko ti poraste/padne napon.

Fortune favours the brave
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.8.2014 2:55 (Hyperion).
17 godina
moderator
Hyperion kaže...
Uostalom to što ti sam software pokazuje (npr. CPU-Z) nije točno očitanje, za točno očitanje bi morao spojiti multimetar na dvije određene točke blizu socketa procesora na matičnoj ploči.

Pitanje je bi li bio zadovoljan i tim brojkama, jer i multimetri imaju određena odstupanja.

13 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

Eto piše sve u naslovu, voltažu u BIOS-u namistia na 1.137, onda vidim da očitava 1.140, i u Windowsima (hw info) i BIOS-u. 

Šta bi moglo bit uzrok ovoga?

Odstupanje kod mjerenja, normalna stvar.

A/D konverter uvijek ima odstupanje od nekoliko bitova.

Referentni napon mu je oko 3.3V, podijeli to na 1024 koraka (rezolucija nekakvog jeftinijeg 10-bitnog A/D konvertera) i dobiješ to tvoje odstupanje.

Zabrini se tek ako počne odstupati 10% ili više.

15 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Ovo što je kod tebe slučaj je minorna razlika napona u odnosu na onu postavljenu u biosu, ja sam znao imati puno veće razlike npr. bios - 1.375V, idle 1.38-1.39V, load 1.4-1.42V na starom Phenomu II.

Oćeš reć, u BIOS-u si namistia na 1.1375 ili ti je toliko očitavalo u BIOS-u?

17 godina
dr. zlo kaže...
Hyperion kaže...

Oćeš reć, u BIOS-u si namistia na 1.1375 ili ti je toliko očitavalo u BIOS-u?

Toliko sam namjestio u biosu i ne 1.1375V nego 1.375V.

Fortune favours the brave
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.8.2014 23:13 (Hyperion).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice