Pravo radnika - naknada za izum

poruka: 6
|
čitano: 4.073
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pravo radnika - naknada za izum

Problematika koja me muči je više pravne prirode, ali me zanima mišljenje ljudi iz IT struke imam li osnova za potraživanje od poslodavca po sljedećoj osnovi.

Prema ZOR-u i kolektivnom ugovoru radnik ima pravo na naknadu za izum/tehničko unapređenje kod poslodavca. Zaposlen sam u firmi u branši, kojoj IT nije primarna djelatnost.

Prije više godina kada sam se zaposlio kao referent, u mom odjelu je gotovo sva evidencija bila 'ručna', papir i olovka. Ja sam samoinicijativno krenuo u stvaranje aplikacije koja je po prvi puta omogućila elektronsku evidenciju i druge funkcionalnosti, što je rezultiralo puno većom efikasnosti, kontroli itd. da ne idem u detalje. Bitno je napomenuti da to od mene nikada nije zatraženo, niti je to u opisu mog radnog mjesta, već sam s ciljem olakšavanja radnih zadataka, kako sebi tako i kolegama, odlučio kreirati spomenuto.

Također, aplikaciju sam svake godine dorađivao s nekim novim funkcionalnostima te je održavao. Danas se njom istovremeno koristi više djelatnika, iz raznih odjela, što je po meni svakako tehnološko unapređenje u odnosu na stanje zateknuto kada sam se zaposlio.

U svoje sam znanje svih godina isključivo sam ulagao, a poslodavac me nikada nije poslao na niti jedan seminar ili sl. 

E sad, problem je što se radi o jednoj od mnogih Hr. firmi koje su donedavno koliko-toliko funkcionirale, a danas nam se događaju kolektivni otkazi, podmetanja itd. Nažalost, bez osnove, iako nije tema, sam se i ja našao na rubu smještenog otkaza. Obzirom da sam do ovih nesretnih događanja bio zadovoljan statusom, kao i poštovanjem svojih kolega, nikada dosad nisam inicirao pitanje prava za naknadu na izum. Vjerojatno i ne bi nikada tražio, ali obzirom da postoji mogućnost da ću poslodavca morati tužiti za nezakonito uručeni otkaz (ako bi do toga došlo), tada bi tražio sva svoja prava prema kolektivnom ugovoru za koja sam bio zakinut svih ovih godina.

Zanima me vaše mišljenje, mogu li ovu aplikaciju smatrati izumom? Je li uopće bitna tehnologija aplikacije (radi se o složenim Excel tablicama, s dosta VBA koda i mnogim automatiziranim procesima, slanjima mailova itd.)?

Iako nisam izričito poslodavcu pisao mail/dopis da sam nešto izumio, smatram da je poslodavac upoznat s izumom (i/ili tehnološkom unapređenjem) iz razloga što se aplikacija neprekidno koristi svih ovih godina, a direktno nadređeni su je i sami koristili. Čak sam s vremenom bio unaprijeđen u drugi odjel pa više nisam bio ni primarni korisnik aplikacije, dok su kolege uredno nastavile u njoj raditi. Taj detalj bi ipak prepustio pravnoj struci, a najviše me zanima ima li tko sličnih iskustava?

Koliko (bar okvirno i skromno) na tržištu vrijedi jedna Excel (VBA) aplikacija, skrojena po mjeri (15-ak workbook-ova, cca 500 sheet-ova ukupno, VBA moduli)? Pitam jer tumačim da prema kolektivnom imam pravo na 10-20% od vrijednosti, za svaki mjesec korištenja.

18 godina
neaktivan
Re: Pravo radnika - naknada za izum

Da, prema ZOR-u i postoji pravo radnika na naknadu za izume i tehnička unaprjeđenja ostvarena na radu, u svezi sa radom ili pak u svezi sa djelatnošću poslodavca. Prema ovome što si naveo, ja bih rekao da je riječ o izumima u svezi sa djelatnosti poslodavca, ili pak tehničko unaprjeđenje (za detaljniji odgovor bi trebalo pogledati sudsku praksu, što su sve sudovi podvodili pod koji od ovih pojmova - a ja nemam kod sebe komentar ZOR-a sa sudskom praksom, di bi to moglo pisati).

U svakom slučaju, ovdje je bitan element u člancima 90, 91 i 92, da je radnik dužan obavjestiti poslodavca. To u praksi, kada se potegne sudski postupak zbog nezakonitog otkaza, znači da treba postojati pisani trag, dakle, koliko god to apsurdno zvučalo, bilo bi super kada bi postojalo pismo (preporučena pošiljka, nikako ono obično sa markicom), u kojem se navodi kako, ti kolega dubo36, obavještavaš svog poslodavca tralala o izumu tom i tom u svezi sa djelatnosti, poslovanjem... You get the picture...

naravno, ovdje je i bitno što točno piše u kolektivnom ugovoru, što u individualnom ugovoru koji se sklapa sa pojedinim radnikom, jer zakon samo navodi na pravo na naknadu pod navedenim uvijetima, ali u kolektivnom ugovoru može biti definirano da je to neka smješna naknada, koju se ne isplati niti spominjati u možebitnoj tužbi.

aplikacija, kao takva bi se mogla smatrati autorskim djelom, s time da, koliko znam, nema definicije računalnog programa (po zakonu o autorskim pravima), što nas onda opet vraća na sudsku praksu...

nadam se da sam nešto pomogao

KSCHI
15 godina
neaktivan

Ajme evo još jednog sa autorskim pravima... Pa odite u Ameriku i tužite jedni druge.

Ako želiš zbilja pomoć onda ću zvučati malo grupo, ali bolje i to nego uljevati ti lažnu nadu i stvarati dodatan trošak tebi svojim "dobronamjernim" savjetima.

NE, NE i NE, nemaš prava na "svoj" izum. Jesi ga patentirao? Jesi zabranio korištenje istog? Pretpostavljam da nisi, a kao radnik si dužan obavljati posao prema

propisima koji su definirani baš za tvoje radno mjesto.

Opcija 1 - nisi radio ono što ti je u opisu posla

Opcija 2 - radio si ono što ti je u opisu posla (paradoks - kakva naknada?, da te plate da radiš - pa imaš plaću? Možeš dobiti jedino bonus i ništa više)

Ako dobiješ otkaz kako ti kažeš nezakonit imaš pravo na tužbu. I naravno kad (ako) dobiješ tužbu imaš pravo na naknadu za to što ti je uskračeno da radiš.

Nemoj ne ni potezati za pravo na "tvoj" izum, u najboljem slučaju im možeš sudski zabraniti korištenje "tvog" izuma, naravno naplačat ćeš se troškova suda

i proces traje godinama. Znam, imam iskustva na sudu, pisao sam više tužbi, znam koja su mi prava na papiru, a znam u praksi.

I ne zaboravi, njihov odvjetnik će biti skuplji od tvoga - može li to utjecati na rashod?

Sa rogatima se nemoj bosti, pogotovo za nešto što "nema" vrijednost. Ok, tebi ima vrijednost, ali ti si plaćen za rad tako da nisi morao ono napraviti,

bila je to tvoja dobra volja - da sebi olakšaš posao, da se iskažeš...

I poslodavci ne vole radnike koji doslovno za sve što naprave žele dodatnu naknadu.

15 godina
neaktivan

Da, toga se i najviše bojim.. Jedine dokumentirane obavijesti jer par mailova u zadnjih 1-2 god. o nekim unapređenjima aplikacije. 

Dvije su mogućnosti:

1) članak 90 - izum ostvaren na radu (u radno vrijeme) - radnik je dužan obavijestiti poslodavca

2) članak 91 - izum koji nije ostvaren na radu (van radnog vremena) - radnik je dužan pismeno obavijestiti poslodavca

Mogu se odlučiti na bilo koju varijantu i dokazati u koje vrijeme sam to radio, a pretpostavljam da bi mi bolje bilo ići na prvu jer prema njoj, bar tako tumačim, nisam dužan pismeno obavijestiti poslodavca (a poslodavac je upoznat na drugi način)

U svakom slučaju hvala na odgovoru..

15 godina
neaktivan

Brian,

poštujem tvoj odgovor. Upravo zato i postavljam pitanje jer se upuštam u nešto nepoznato pa me zanimaju tuđa iskustva. 

15 godina
neaktivan

Na žalost u najboljem slučaju češ dobiti zabranu (odnosno ne ti, već poslodavac). Dobiti će zabranu korištenja tvog proizvoda, uz uvijet da dokažeš da je tvoj.

Naravno nećeš dobiti nikakvu naknadu, a troškove suda ćeš morati sam platiti ako se radi o privatnoj tužni, a ti samo takvu možeš poslati.

I sve to sa zabranom... Tek nakon što ti poslodavcu "zabraniš" korištenje proizvoda i on odbije počinje proces dokazivanja da je proizvod tvoj,

dokazivanja da si mu napomenuo da je to tvoj proizvod i da ga on i dalje koristi... Preskupo i na kraju neisplativo.

I ako sam probaš tražiti naknadu uvijek ti on ako se baš zainati može lupiti kontra tužbu za iznuđivanje novca. Ako imaš dokaz i svjedoke da je proizvod tvoj

i da se koristi nakon što si ti zabranio korištenje u poslovne svrhe onda uđi u sudski proces,

ali nemoj zaboraviti odgovor na ovo pitanje. Na čijoj je strani stati sud? Veliki poslodavac ili mali građanin?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice