O svemiru

poruka: 636
|
čitano: 175.394
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: O svemiru
SOS kaže...

Jedno pitanje. Jeste li ikad čuli za smeđi patuljak (vrsta zvijezde)? Ja jesam, a vi? >:)

Da, vrlo zanimljivo nebesko tijelo... premalen da bi bio zvijezda, prevelik da bi bio planet, ili tako nešto, jesam li u pravu?
Gateway P-7807u 17" WXGA+ / Intel Core 2 Duo P8600 2.4GHz / 4GB DDR3 RAM / 320GB 7200RPM HD / GeForce 9800M GTS
17 godina
O svemiru

Nisam, šta je to?

Webpage? Source?

Mount Vision Pro
17 godina
neaktivan
2029.MN4 kaže...

Nisam, šta je to?

Webpage? Source?

Smeđi patuljak? Neuspjela mala zvijezda. Googlaj za više ;)
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.2.2009 9:27 (itf4n).
17 godina
neaktivan
O svemiru

Smeđi patuljak je "neuspjela" zvijezda, a žuti patuljak je zvijezda veličine našeg Sunca.

17 godina
neaktivan
O svemiru

sry, typo :)

16 godina
neaktivan
O svemiru

joooj. pa ova tema je pala u duboki zaborav. ajd da ju malo oživimo Cool

evo nakon dugo vremena sunčeve aktivnosti na minimumu, sunce je počelo pojačavati aktivnost i pojavile su se prve pjege nakon par mjeseci

17 godina
neaktivan
O svemiru

Ma kad su vidjeli da nema pjega, Amerikanci su trebali koju nuklearnu raketu ispalit u Sunce da malo progrije. ;)

17 godina

sinoć završio s čitanjem "fizika zvjezdanih staza" -> preporuka svima!

u knjizi se razglaba o trenutnoj tehnološkoj situaciji na zemlji, što je sve potrebno da bi dosegli razinu nekih tehnologija iz ST, koje tehnologije nisu moguće ukoliko ne pronađemo neki egzotični izvor energije, o cijeni i skladištenju iste, što je moguće izvesti a što nije - zašto nije moguće .. govori se o najvećim zabludama u seriji, warp pogonu, teleporteru, holodeku, životu u svemiru, nastanku života, tvari, svega i svačega. da ne bi mislili da je neki trash knjiga je dobila blagoslov hawkinga Belji se

http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&nethrBanner=1&id_knjiga=13679

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 10:30 (nixass).
17 godina
neaktivan
O svemiru

Zvuči zanimljivo, pročitat ću :)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
17 godina
neaktivan
O svemiru

Sjecam se da su jednom prije par godina tu knjigu opsisivali u Bugu (ili negdje drugdje nisam siguran), i zaboravi sam na nju do sada. Dobro si me podsjetio. Tnx. Moram je naci negdje u .pdf, ako mi se svidi kupujem original.

17 godina

ak ne nađeš pdf, knjiga košta 120kn. ja sam je našo u knjižari ljevak. ima ~180 stranica.

16 godina
neaktivan
O svemiru

Kupujem. Hvala na preporuci

There is always a light in the end of the tunnel. Just beware it's not a train.
16 godina
neaktivan
ja planiram tu knjigu pročitat ovo ljeto
17 godina
O svemiru

Zanimljiva knjiga - puno zanimljivija nego njen nastavak "Beyond Star Trek". Barem meni...

17 godina
neaktivan
nixass kaže...

govori se o najvećim zabludama u seriji, warp pogonu, teleporteru, holodeku, životu u svemiru, nastanku života, tvari, svega i svačega.

17 godina
neaktivan
O svemiru

Gledao sam novi Star Trek film i veoma je dobar, i pazi na dizajn i ugođaj. Jedino mi se nije svidjela scena pred kraj filma kada je se raspala kapsula u kojoj je bila "crvena materija" (tvar koja omogućava stvaranje crnih rupa....), a jedna kapljica te materije stvara jednu poveliku crnu rupu(ili možda crvotočinu (?)), a u toj sceni svaka kapljica stvori jednu crnu rupu(ili crvotočinu) koja se pretvori u jednu sveukupnu crnu rupu(ili ponavljam crvotočinu), ali ta stvorena rupa bila ista kao ona stvorena s jednom kapljicom. Dakako ta stvorena crna rupa je imala ogromnu masu, ali bi to možda trebalo utjecati na veličinu?  

Ozbiljno...
17 godina
neaktivan
O svemiru

PS: Prema novim istraživanjima svemir se ubrzano povećava. (?)

Ozbiljno...
17 godina
neaktivan
O svemiru

nije mi jasno kako neki ovdje mogu tvrdit da se svemir širi i da je istodobno beskonačan?

kakva je to logika?

ex biljna uš, puknite me toljagom po lusteru možda ugledam zvjezdicu više
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 18:21 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
O svemiru

@nixass: Ovakve dobre knjige ne posuđujem nego kupujem. Ima to u Algoritmu? Tamo sam često kad idem u VŽ.

Life is like a next-gen game. Graphics are awesome but the gameplay sucks
17 godina

izgleda da ima i tamo, al "nije raspoloživo" Mršti se

link

ja sam svoju našo u nakladi ljevak pred godinu i pol..

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 20:01 (nixass).
17 godina
neaktivan
nixass kaže...
Horagio kaže...

@nixass: Ovakve dobre knjige ne posuđujem nego kupujem. Ima to u Algoritmu? Tamo sam često kad idem u VŽ.

ne znam za algoritam ali (ako misliš na onaj na trgu) knjižaru ljevak imaš 50m od algoritma. preko puta hotela dubrovnik na trgu.
pitanje dal imaju na "lageru", ja sam svoju kupio pred godinu i pol..

Mislim da sam bio u toj knjižari, nisam siguran. Raspitat ću se ja, nije to New York da ne mogu naći :D
16 godina
protjeran
nixass kaže...

u knjizi se razglaba o trenutnoj tehnološkoj situaciji na zemlji, što je sve potrebno da bi dosegli razinu nekih tehnologija iz ST, koje tehnologije nisu moguće ukoliko ne pronađemo neki egzotični izvor energije, o cijeni i skladištenju iste, što je moguće izvesti a što nije - zašto nije moguće .. govori se o najvećim zabludama u seriji, warp pogonu, teleporteru, holodeku, životu u svemiru, nastanku života, tvari, svega i svačega. da ne bi mislili da je neki trash knjiga je dobila blagoslov hawkinga Belji se

pročitao neš malo, ne sve.. knjiga odlična..

zanimljivo mi je kako objašnjava da je od svih tih ST tehnologija, jedna teoretski moguća za današnjom tehnologijom, a to je teleportiranje... samo što bi za to trebalo imat bolesno velike zalihe memorije i turbo jak izvor energije, al to za sad ima barem neku malu znanstvenu i tehničku podlogu za razliku od warp pogona ili holodeka koji su za sad baš totalna znanstvena fantastika...

ne znam dal je ovo objašnjenje iz ove knjige ili iz neke druge al ću ga ipak napisat: zamislite si zgradu bez prozora usred ogromnog grada. unutra je jedna soba u kojoj mi živimo i znamo sve o toj sobi, al ništa ne znamo o onome što je izvan te sobe.

tj. samo smo jedna točkica u svemiru
ideš...
17 godina
neaktivan
pad0branac kaže...
nixass kaže...

pročitao neš malo, ne sve.. knjiga odlična..

zanimljivo mi je kako objašnjava da je od svih tih ST tehnologija, jedna teoretski moguća za današnjom tehnologijom, a to je teleportiranje... samo što bi za to trebalo imat bolesno velike zalihe memorije i turbo jak izvor energije, al to za sad ima barem neku malu znanstvenu i tehničku podlogu za razliku od warp pogona ili holodeka koji su za sad baš totalna znanstvena fantastika...

ne znam dal je ovo objašnjenje iz ove knjige ili iz neke druge al ću ga ipak napisat: zamislite si zgradu bez prozora usred ogromnog grada. unutra je jedna soba u kojoj mi živimo i znamo sve o toj sobi, al ništa ne znamo o onome što je izvan te sobe.

tj. samo smo jedna točkica u svemiru
 Nešto slično kao kraj u Ljudi u crnom 1 :D Onaj na kraju dvojke je još krvaviji :D
17 godina

na ovom linku

ima malo teksta iz knjige. i to malo je odčlično za pročitat, kamoli knjiga.. Smijeh

17 godina
O svemiru

Žao mi je samo što se kod nas u BiH nema gdje kupiti ova knjiga, a u ZG ne putujem tako često. Majku mu... Valjda ću je se domoći već nekako!  Belji se

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
17 godina
neaktivan
cro_blue kaže...

Žao mi je samo što se kod nas u BiH nema gdje kupiti ova knjiga, a u ZG ne putujem tako često. Majku mu... Valjda ću je se domoći već nekako!  Belji se

Naletio sam na ovo, ali je cijena veča i ne znam da li je stranica sigurna.

Karma is a funny thing.
17 godina
neaktivan
pad0branac kaže...
al to za sad ima barem neku malu znanstvenu i tehničku podlogu za razliku od warp pogona ili holodeka koji su za sad baš totalna znanstvena fantastika...
 Warp pogon nije SF...
Evo malo novije knjige za slicnu temu.

16 godina
protjeran
vjeko kaže...
pad0branac kaže...
al to za sad ima barem neku malu znanstvenu i tehničku podlogu za razliku od warp pogona ili holodeka koji su za sad baš totalna znanstvena fantastika...
 Warp pogon nije SF...
Evo malo novije knjige za slicnu temu.

lik večinom priča kako su stvari matematički moguće, al nema se dovoljno energije (vremeplov kao portal ili warp pogon)

Lawrence M. Kraussa (fizika ST) govori da je sa današnjom znanosti teoretski moguć warp pogon, al tehnologija ne može napraviti nikakavu letjelicu, brod ili išta što bi izdržalo neko takvo putovanje. umjetna gvaritacija, amortizeri inercije, navigacija za takvo putovanje itd. možda i to sve nije SF, jer teoretski se zna kako to izvesti odprilike, al napraviti neš takvo je SF

provjerit ću knjigu ako ima hrvatsko izdanje

ideš...
17 godina
O svemiru

Prema nekim novim teorijama, brzina svjetlosti se smanjuje.

Zna li netko nešto o tome?

17 godina
neaktivan
shkval kaže...

Prema nekim novim teorijama, brzina svjetlosti se smanjuje.

Zna li netko nešto o tome?

To je kreacionistička izmišljotina! Naime, kreacionisti misle da je bog stvorio svemir u 6 dana i to prije 6000 godina. Pošto za to nemaju nikakvih dokaza onda izmišljaju gluposti. Starost svemira se mjeri pomoću brzine svjetlosti tako znamo da je svemir star oko 13,7 milijarda godina. Ako bi svjetlo bilo brže svemir bi bio mlađi. I to je njihova teorija - svjetlo je u prošlosti bilo puno brže i zato nam sad izgleda da je svemir star, a zapravo je mlad.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice