O svemiru
- poruka: 637
- |
- čitano: 167.151
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
fuzija bi se mogla kontrolirati smanjivanjem ili gašenjem laserskih emitera, a do lancane reakcije bi teze doslo zato sto je fuzija vise manje stabilna, puno stabilnija od fisije...
moze li kemijski laser, ili vise njih uzrogovati toliku temperaturu?
Kod lasera mi se cini da je glavni problem velicina tog cuda, i vjerojatno snaga koju trose:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8485669.stm
http://en.wikipedia.org/wiki/HiPER
Evo o sto opcenito pise o tome:
"Laser driven systems were initially believed to be able to generate commercially useful amounts of energy. However, as estimates of the energy required to reach ignition grew dramatically during the 1970s and '80s, these hopes were abandoned. Given the low efficiency of the laser amplification process (about 1 to 1.5%), and the losses in generation (steam-driven turbine systems are typically about 35% efficient), fusion gains would have to be on the order of 350 just to break even. These sorts of gains appeared to be impossible to generate, and ICF work turned primarily to weapons research. With the recent introduction of fast ignition, things have changed dramatically. In this approach gains of 100 are predicted in the first experimental device, HIPER. Given a gain of about 100 and a laser efficiency of about 1%, HiPER produces about the same amount of fusion energy as electrical energy was needed to create it."
Eksperiment nudi razrješenje zagonetke zašto je više tvari od antitvari
pod pretpostavkom da je ovo istina.. tada je u početku masa "svemira" morala biti znanto veća nego danas!?
da, jasno mi je to..
no velim, ako je iz tih yebačkih sudara ostao samo mali dio neuništene materije, tada je u početku bilo puno više svega..
... energije su jake ... :)
materija sacinjava 0.1% mase, a energija ostatak!?!??! i ti si isa radit kvantnu warp letjelicu na vodik. Razocara si me sa ovim postom.
Hoćeš reći da i energija ima masu?
rekao sam da najvise sacinjava CRNA ENERGIJA
danas idem do bratica, u njegovoj sam knjizi to procitao, pa cu vam moci tocno reci.
isto tako, masa je jedan od oblika energije..
Koliko sam ja primjetio barem po postovima na ovom forumu su sve sami znanstvenici.
rekao sam da najvise sacinjava CRNA ENERGIJA
danas idem do bratica, u njegovoj sam knjizi to procitao, pa cu vam moci tocno reci.
Energija nema masu.
Nije crna energija nego tamna tvar (dark matter).
Masa se moze potpuno pretvoriti u energiju i obratno.
A kako?
A kako?
E = mc2
Al mislim u praksi kako pretvorit masu u energiju i obratno.
Al mislim u praksi kako pretvorit masu u energiju i obratno.
http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astro/answers/970724a.html
znači u teoriji se može al u praksi baš i ne
znači u teoriji se može al u praksi baš i ne
Pa piše ti - stalno se događa.
Ali piše i : It's not possible, however, to collect these newly created particles and assemble them into atoms, molecules and bigger (less microscopic) structures that we associate with 'matter' in our daily life. This is partly because in a technical sense, you cannot just create matter out of energy...
Ne može se iskoristit u neke praktične svrhe.
Ali piše i : It's not possible, however, to collect these newly created particles and assemble them into atoms, molecules and bigger (less microscopic) structures that we associate with 'matter' in our daily life. This is partly because in a technical sense, you cannot just create matter out of energy...
Ne može se iskoristit u neke praktične svrhe.
Citaj dalje...
Kaze u sudarima u akceleratorima iz kineticke energije nastaju subatomske cestice.
kako god, moja tvrdnja stoji. a to kaj bi ti energiji mjerio masu.. eh sad..
Isto tako jedna zanimljivost... kada izmjerite masu protona i neutrona zasebno i kad je zbrojite, ona je razlicita od njihove ukupne mase kad se nalaze u jezgri atoma. Proguglajte...
mana zanima mozemo li mi masu pretvoriti u energiju a ne obratno?
Pa spajanjem materije i antimaterije se sva masa pretvara u energiju.