Jednofazni ili trofazni priključak za indukciju?

poruka: 22
|
čitano: 2.093
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Dakle kupili smo novi stan, planiramo ugraditi indukciju i čujem sa strane kako su perfomanse indukcije slabe ako nije na trofaznom priključku.

Tip koji nam je prodao stan (još je u gradnji) tvrdi da se u nove stanove ne ugrađuju trofazni, već isključivo jednofazni priključci, pa tako i u našoj zgradi.

Čitam za indukciju zahtjeve, kaže 1.4 do 1.8 kW po ringu, ovisno o veličini ringa. Npr. za ukupno 5 ringova max. snaga bi bila 5.6 kW. Nigdje u uputama proizvođača ne nalazim podatak o trofaznom ili jednofaznom priključku.

EDIT: našao upute, koliko mogu vidjeti (str. 14 pdf-a), to mi liči na jednofazni priključak? S druge strane, brojke za ukupnu kombiniranu potrošnju su cca. duplo veće od onih koje sam naša na drugim stranicama. Pasmater!

U stanu će uz indukciju i rasvjetu biti dizalica topline, perilica veša, sušilica veša (možda kombinirani uređaj), hladnjak, frizer, pećnica, TV, električne rolete, omanja hrpica računala.

Čitam na HEP-ovim stranicama da je min. snaga za jednofazni priključak 4.6 kW, a za trofazni 11.04 kW, no nemam pojma što to znači za max. snagu. Što se događa ako sve radi odjednom (npr. po zimi nakon povratka sa skijanja upalimo grijanje, stavimo veš na pranje i krenemo kuhati uz upaljen TV)? Uopće nemam osjećaj za to...

No lako za sve ovo ostalo, prvenstveno me interesira moram li od prodavača tražiti trofazni priključak, obzirom na indukciju (ali i sve ostale potrošače), pa ako itko zna išta konkretno, molim savjet.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 23:29 (Veliki Brat).
8 godina
Re: Jednofazni ili trofazni priključak za indukcij

Da, ne budeš se baš dobro proveo na jednofaznoj.

A ovaj manual kaj si linkao, takav sistem ti radi samo u SAD-u,  kod nas ne možeš nikako ni dobiti  30A instalaciju, tj. to ti je i više od maksimalne snage koju budeš dobio za cijeli stan.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
16 godina

Uf, ovakav odgovor mi se nikako ne svidja (iako sam ga ocekivao).

Ali sto mislis pod time? Da ce indukcija raditi lose (sporo, slabo) ili da ce iskakati osigurac kad se previse potrosaca ukljuci u paraleli? Zaboravio sam, biti ce i klima u igri (hladjenje nije preko dizalice topline, samo grijanje). Koja je maksimalna snaga na jednofaznom kucnom prikljucku?

EDIT: kazes 30A je vise nego za cijeli stan... Ako je 4.6kW minimum, to je 20A na 230V? Ili ja nesto ozbiljno ne razumijem...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.8.2024 8:42 (Veliki Brat).
12 godina

Kupio novogradnju, imam trofaznu struju upravo zbog ind. Lik vas mulja.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
6 godina
Ma nemoj se sekirati što se tiče indukcije to je nešto nevjerojatno jako na monofaznom priključku, taj što ti je rekao da će biti slaba lupeta i nema pojma o čem priča)(možda je mislio na onu običnu ploču za kuhanje na struju). Indukcija puno jače nego sve ostale vrste peći radi i malo se treba naviknuti, npr. za probu žena stavila mlijeko da prokuha na najjače. Mlijeko izvrilo za par minuta i zagorio lonac da se nikad više nije mogao oprati 😅

Kućni jednofazni priključak je maksimalna jačina cca 5,7 kW i može se zatražiti od elektre podizanje na 7,5kW, naravno uz mini projekt ovlaštenog el. projektanta i nekih (ako se dobro sjećam 1500 eura). I postoji mogućnost da će elektra jednog dana podignuti onaj maksimum od 5,7kW za monofaznu struju (jedva čekam).

Ali ne znam dali je tako u stanovima za maksimalnu potrošnju struje za jednofaznu. A trofazni priključak je dosta skup, nek ti to bude zadnja opcija.

Kod indukcije ne prži konstantno max. jačinom struje , nego na početku potrošnja je na maks. pa se smanji. Tako da savjet je ne paliti sve "ringle" od jednom, kao i općenito sve jake uređaje u domaćinstvu.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.8.2024 21:28 (ajimerej).
16 godina

A evo, bas gledam projekt elektroinstalacija (nema spavanja ni na godisnjem odmoru), znaci sigurno je jedna faza, kaze limitator na 32A:

A odmah ispod i raspodjela po potrosacima:

Sudeci po ovome, trebalo bi sve biti okej ako dobijem maksimalnu snagu i ne pretjeram s 5 ringova indukcije.

S druge strane, tu se ne spominju klima, hladnjak niti pecnica. I 1 kW "do uticnice"?!

Koje uticnice, jbteled, ima ih 500 po stanu? Ako mi kcer ikad nabavi gaming racunalo potrositi ce tih 1 kW...

EDIT: sad me malo.muci ovaj raspored po potrosacima, vec indukcija i dizalica topline premasuju maksimalnu snagu, a gdje su jos hladnjak, zamrzivac, , NAS, rasvjeta,... Ili drugim rijecima: uz stalne potrosace, koliko mi realno ostaje prostora za indukciju (cak i bez da upalim klimu npr.)?

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.8.2024 8:33 (Veliki Brat).
16 godina
Veliki Brat kaže...

EDIT: sad me malo.muci ovaj raspored po potrosacima, vec indukcija i dizalica topline premasuju maksimalnu snagu, a gdje su jos hladnjak, zamrzivac, , NAS, rasvjeta,... Ili drugim rijecima: uz stalne potrosace, koliko mi realno ostaje prostora za indukciju (cak i bez da upalim klimu npr.)?

Ima par stvari koje moraš u staru promijeniti u razmišljanju.

Ukupna snaga priključka ni blizu nije dovoljna za istovremeni rad svih potencijalnih potrošača, to se nikad tako ni ne projektira.

No to ne znači da ćeš imati problema. Prvo, monofazni priključak u stanu je standard, već desetljećima nisam vidio stan s trofaznim priključkom.

Drugo, nikad ni nećeš imati sve uključeno, kao što ni indukcija neće istovremeno imati sve ploče "upaljene" - kad i jesu sve uključene, ciklički se vrti grijanje na svim mjestima (i to je normalno, ni obične strujne ploče ne rade tako da su sve istovremeno upaljene).

Zato se ploča i može spojiti monofazno (vjerojatno na 16A), provjeri dokumentaciju ploče koju misliš kupiti.

14 godina
Veliki Brat kaže...

A evo, bas gledam projekt elektroinstalacija (nema spavanja ni na godisnjem odmoru), znaci sigurno je jedna faza, kaze limitator na 32A:

A odmah ispod i raspodjela po potrosacima:

Sudeci po ovome, trebalo bi sve biti okej ako dobijem maksimalnu snagu i ne pretjeram s 5 ringova indukcije.

S druge strane, tu se ne spominju klima, hladnjak niti pecnica. I 1 kW "do uticnice"?!

Koje uticnice, jbteled, ima ih 500 po stanu? Ako mi kcer ikad nabavi gaming racunalo potrositi ce tih 1 kW...

Ne troše svi potrošači maksimum - stalno. Bojler najčešće radi 1-1 (1 grijač grije, drugi dogrijava stoga je npr potrošnja max 1kWh iako je snaga bojlera na deklaraciji 2kW), klima troši od 50Wh nadalje, komp također od idle minimuma do 400-500Wh u malo zahtjevnijem "operacijama" - ako je vjerovati onom ekrančiću na napajanju - osobno još nisam vidio da pređe 600. Zato ti je klimu najbolje ne gasit. Ovi današnji inverter modeli hlade i kad hladnjak ne radi (ventilator puše zrak preko već rashlađenog hladnjaka). Najveći problem je kad sve upališ "na hladno" istovremeno. 

MINIMALNA snaga jednofaznog je 4,6kW (230*20=4600 - 4.6kW), a sukladno limitatorima od dakle 20A, 25, 32, 40 i 50A možeš imati 4.6, 5.75, 7.36, 9.20, 11.50kW kod jednofaznih i (16A) 11.04, (20A) 13.80 i (25A) 17.25kW kod trofaznih priključaka.

Pretpostavljam da imaš 7.36kW, dakle možeš nadokupiti na 9.20 ili 11.50kW ali mišljenja sam da ne bi trebao imati problem. Rijetko ćeš palit sva kola na indukciji istovremeno, nikad ih nećeš paliti na maksimum. Mi godinama kuhamo na indukciju, neznam jesmo li ikad sve upalili. Na maksimumu gotovo nikad nećeš kuhat. Kod instalacije pripazi da pravilno rasporediš "žice" tako da ih ne spojiš sve na jednu žicu u zidu slabiju/manju/tanju od 4-5 kvadrata ili na jedan osigurač slabiji od 32A. Ako su šparali, u utičnici imaš 3x2.5 kvadrata pa - sretno. Ako nisu, možda imaš doveden 5x2.5 kabel pa tu nemaš šta mislit.

Nitko ne kupuje trofaznu jer je skupa, a investitori vole zaradit. A tebi sinko ako je malo (iako, 7.36 bi trebalo biti ok, ugrađuju i slabije inače) - zovi hep pa si kupi koliko ti treba. Mada, s obzirom da je EU regulirala potrošnju svih uređaja davnih dana, moraš baš namjerno sve upalit istovremeno i stavit na max (dakle klimu na 16C, bojler na max, sve zone na indukciji na max, frižider na max itd) da bi ti iskočio/pregorio limitator. Normalnim korištenjem bi to trebalo biti ok.

Ako još nisu ugradili instalacije - reci investitoru ili električaru koji izvodi radove da ti pripremi (dodatni) 5x2.5 kabel u kuhinji za indukciju (pretpostavljam da su jednog valjda predvidjeli za pećnicu)  pa će oni to već rasporedit po osiguračima. To je trošak od ni 100€ pa te sigurno nece odbit.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
16 godina

ivan dragi kaže...

MINIMALNA snaga jednofaznog je 4,6kW (230*20=4600 - 4.6kW), a sukladno limitatorima od dakle 20A, 25, 32, 40 i 50A možeš imati 4.6, 5.75, 7.36, 9.20, 11.50kW kod jednofaznih i (16A) 11.04, (20A) 13.80 i (25A) 17.25kW kod trofaznih priključaka.

Pretpostavljam da imaš 7.36kW, dakle možeš nadokupiti na 9.20 ili 11.50kW ali mišljenja sam da ne bi trebao imati problem.

Tako je, 7.36 kW je po projektu. Nisam znao ovo do 11.5 kW, to mi je superkorisna info, hvala ti!

Poslati cu mail u HEP za provjeru, valjda ce odgovoriti.

A ovo za zice, u projektu kaze 3x4 mm² za stednjak, 3x2.5 mm² za perilicu. Valjda je to onda OK?

Inace, zena trenutno na plinu uredno kuha na 4 ringa istovremeno barem jednom mjesecno. Kaze da ce se zadovoljiti i sa tri, ali volio bi da se ne moramo u toj mjeri ogranicavati.

Iz nekog razloga po projektu tri (od cetiri) stana na zadnjem (trecem) katu imaju 40A (svi ostali 32). Nasa faza je najmanje opterecena, tako da se nadam pozitivnom odgovoru od HEP-a.

Hvala svima jos jednom, puno ste mi pomogli!

Gledam te!
9 godina
SimeKZ kaže...

Male su sanse da imas trofaznu struju. Prije imas 3 monofazna vodica za indukciju nego trofaznu struju. Ljudi brkaju 3 monofazna prikljucka s trofaznom strujom.

12 godina
sandokan111 kaže...
SimeKZ kaže...

Male su sanse da imas trofaznu struju. Prije imas 3 monofazna vodica za indukciju nego trofaznu struju. Ljudi brkaju 3 monofazna prikljucka s trofaznom strujom.

E jbg. Toliko se u struju ne kuzim da bi ti znao odgovorit.

13 godina

Treba ti monofazna, ali ti ide kutija za stalni priključak

COMMEL set za stalni priključak, kutija + kabel, bijeli, H05VV-F 3G2,5 / 1,5 m | Priključni kabeli | Elektroinstalacije | Željeznarija | Alati i strojevi | Dom, vrt i alati | eKupi.hr - Vaša Internet trgovina

Ako je novogradnja, onda su ti vrlo vjerojatno provukli veću kvadraturu žica za taj priključak.

Moja indukcija ima peak 8 KW mislim i radi na monofaznom priključku normalno, samo su stavili duplo veću kvadraturu žica u odnosu na ostatak stana.

EDIT: btw nikako ne kupuj 2u1 perilicu/sušilicu veša.
Ako imaš mjesta - idi na odvojeno.

Batllelog: sudy_freak | Steam: sudy_freak | PUBG: slav_baba_yaga
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.9.2024 13:53 (sudy_freak).
13 godina
Veliki Brat kaže...

Tako je, 7.36 kW je po projektu. Nisam znao ovo do 11.5 kW, to mi je superkorisna info, hvala ti!

Poslati cu mail u HEP za provjeru, valjda ce odgovoriti.

A ovo za zice, u projektu kaze 3x4 mm² za stednjak, 3x2.5 mm² za perilicu. Valjda je to onda OK?

Po ovim uputama koje si stavio, 5 burner option može povući maksimalno 10,2 kW, za to ti treba 10mm2 i jači priključak. Za tvoju instalaciju ako povuče preveliku struju, izbaciti će osigurač, tako da je to ok.

16 godina
sudy_freak kaže...

EDIT: btw nikako ne kupuj 2u1 perilicu/sušilicu veša.
Ako imaš mjesta - idi na odvojeno.

A jbga, imam i nemam, uvijek fali mjesta, nije kuća :)

A znam i sam da kombinirana nije baš neko rješenje, pričao sam s njom o tome, ona se baš ne da, jako želi kombiniranu, pa si mislim boli me dupe, mijenjati ćemo ju ako ne bude valjalo. Ja bi čak mogao i bez sušilice, tako da meni to nije bitno.

sosta kaže...

Po ovim uputama koje si stavio, 5 burner option može povući maksimalno 10,2 kW, za to ti treba 10mm2 i jači priključak. Za tvoju instalaciju ako povuče preveliku struju, izbaciti će osigurač, tako da je to ok.

Te upute su za USA verziju, nije mi uopće jasno otkud ta razlika u snazi, na EU stranicama sam bio našao upute koje kažu 5,6 kW za 5 ringova. Limit po projektu je 5kW za štednjak, tako da će to biti OK, mislim.

Gledam te!
9 godina
SimeKZ kaže...

Bez puno filozofije, ako imas kabel s 5 zica = trofazno (3x smedje, ili smedje/sivo/crno (ili tak nes)+/plavo/zutozeleno), ako imas kabel s 3 zice = monofazno (smedje/plavo/zutozeleno). Trofazno se davno vec ne zakupljuje, osim za kuce ako ces platit. Dosta je skupo. U zgradana ne znam kad sam vidio trofazno. Indukciju samo spoje na 3 monofazna zasebno i imas dovoljno vodica za 10kw.

12 godina
sandokan111 kaže...
SimeKZ kaže...

Bez puno filozofije, ako imas kabel s 5 zica = trofazno (3x smedje, ili smedje/sivo/crno (ili tak nes)+/plavo/zutozeleno), ako imas kabel s 3 zice = monofazno (smedje/plavo/zutozeleno). Trofazno se davno vec ne zakupljuje, osim za kuce ako ces platit. Dosta je skupo. U zgradana ne znam kad sam vidio trofazno. Indukciju samo spoje na 3 monofazna zasebno i imas dovoljno vodica za 10kw.

Bas cu pogledat. Nisam jos 100% pogledao to, jer mi jos kuhinja nije dosla... al' cu sutra skinut zastitu i vidjet o cem se radi.

13 godina
Znaci ja u stanu nemam trofaznu struju?!
88 godina..imam 2 3/fazna prikljucka u dnevnoj ( vjerovatno za termoakom pec) i u kuhinji..indukciju sam spojio na tu!Osiguraci su 10 i 16A!
AUDIOFIL
9 godina
volegradele kaže...
Znaci ja u stanu nemam trofaznu struju?!
88 godina..imam 2 3/fazna prikljucka u dnevnoj ( vjerovatno za termoakom pec) i u kuhinji..indukciju sam spojio na tu!Osiguraci su 10 i 16A!

Starije zgrade (pre-90) su se jos ugradjivale. Al je onda negdje nakon 90te cak i oni koji su imali (kad si zakupljivao snagu) premjestano to u sve monofazno i uzimano ljudima, pa si imao one neke limitatore koji su odredjivali koliko si snage zakupio itd itd. Znam da su nama micali, imam i ja taj za termo akumulacionu. 10a je nesto jako malo za indukciju, trebala bi bit 3 osiguraca po 16 ako si je spojio "trofazno".

13 godina
Na 3 faznu je 16a osigurac..i da stavljen je limitator tamo negdje pocetkom 90ih!
Uglavnom indukcija radi ekstra,plin sam zaboravio kao da ga nikad nisam ni koristio!
AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.9.2024 11:33 (volegradele).
9 godina
volegradele kaže...
Na 3 faznu je 16a osigurac..i da stavljen je limitator tamo negdje pocetkom 90ih!
Uglavnom indukcija radi ekstra,plin sam zaboravio kao da ga nikad nisam ni koristio!

na 16A ti vuce max 3.6kw. Tako da ili imas jos zica, il ti je premostena indukcija na monofazno. :)

13 godina

Pa ako ima 3 fazni, onda je valjda 16A po fazi, dakle 3x16A.

9 godina
sosta kaže...

Pa ako ima 3 fazni, onda je valjda 16A po fazi, dakle 3x16A.

Neznam ja sta ima i kako je sto spajano. 3 zice, 3x 16A. Mozda je u medjuvremenu ostale 2 zice povuko drugdje, mozda ih je iskljucio, mozda su u sumi. Ne znam. Ako ima 3 16A osiguraca za to kuhalo onda je to to. Ako mu se kuhalo gasi na samo jedan 16A osigurac, onda je spojen monofazno. Ne bih se cudio da mu je spojeno na samo jednu fazu kao i velikoj vecini ljudi. Eto meni je svekar imao pravo trofazno, pa je svejedno zvao elektricara da mu spoji indukciju jednofazno. Zasto, samo on zna. Al eto tako je htio i tako je napravio. Mislim da su druge 2 faze samo blindirali.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice