Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.526.604
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
odjavljen
Re: CPU chat tema
toxic kaže...
Friday kaže...

Ja cekam da dodju moderatori i podjele kartone ovima sto imaju AMD procesore... U protivnom nece biti mira.

ja zaista ne znam tko moze vise imati AMD-a koja je to katastrofa od procesora.

Eto meni dode zao sto umjesto Ryzena nisam uzeo g4560.

Ti imas 1600 proc i 1080 grafu. To je kao da imas gigabitni internet na koji se spajas preko 100 mbps switch-a. Ja ne znam kako ces djeci pogledati u oci...

EDIT:

Barem ti CB radi bez problema

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.10.2017 13:24 (Friday).
18 godina
neaktivan
Friday kaže...
toxic kaže...
Friday kaže...

Ja cekam da dodju moderatori i podjele kartone ovima sto imaju AMD procesore... U protivnom nece biti mira.

ja zaista ne znam tko moze vise imati AMD-a koja je to katastrofa od procesora.

Eto meni dode zao sto umjesto Ryzena nisam uzeo g4560.

Ti imas 1600 proc i 1080 grafu. To je kao da imas gigabitni internet na koji se spajas preko 100 mbps switch-a. Ja ne znam kako ces djeci pogledati u oci...

EDIT:

Barem ti CB radi bez problema

Zena predale papire za rastavu, sexa vise nema. Moram na Intela jer je jednostavno za vise daje vise.

17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Istina, ali igre nemaju konzistentno maksimalno opterećenje na procesor. Igra, samo ako imaš identičnu testnu sekvencu, može uspoređivati procesore samo za tu igru i samo u tim scenama iz sekvence. Svaka scena u nekoj igri može imati različito opterećenje za različite procesore. Nije isto gledaš li upravljački panel Civ6 grada, mapu s jedinicama ili vrtiš potez, isto kao što scena u kojoj gledaš neprijatelja u sobi u nekoj pucačini može imati bitno različite potrebe od scene gdje u istoj pucačini ulaziš u sobu punu neprijatelja.

Sintentički testovi poput Cinebencha napisani su tako da 100% opterete jednu ili sve jezgre procesora, uvijek na isti način i uvijek jednako dugotrajnim zadacima. Igre to nikad ne rade niti mogu.

Potpuno nebitno, opet se vrlo lako ustanovi koji je procesor brzi u kojoj igri... A da ne kazem da dosta igara ima ugradjeni benchmark u kojem rezultati ne odstupaju od runa do runa nista vise nego u cinebenchu..

GTA benchmark npr. vrlo dobro pokazuje koliko ryzena koci kako sporija jezgra tako i spora komunikacija medju jezgrama...

Nisi shvatio kako treba.

ansha kaže...

se vrlo lako ustanovi koji je procesor brzi u kojoj igri...

Točno. U kojoj igri i na kojem mjestu.

ansha kaže...

dosta igara ima ugradjeni benchmark u kojem rezultati ne odstupaju od runa do runa nista vise nego u cinebenchu..

Točno, ali takav benchmark vrijedi samo za tu igru i dobar je (najčešće jest) samo ako ima dobro pokriveno sve situacije u igri. Najčešće samo dobar dio, neki uzorak koji je ok.

Sintetički benchmark je druga stvar i bolji je za usporedbe jer, za razliku od bilo koje igre, testira CPU i ima predvidljive, ujednačene rezultate za koje znamo da će opteretiti CPU maksimalno.

ansha kaže..

Potpuno nebitno

Vrlo je bitno, jer ne možemo testirati sve igre, a pogotovo ne igre koje dolaze. Doslovno nam ponekad treba informacija koji je CPU brži po jezgri i koji je brži sa svim jezgrama.

Nope.
9 godina
neaktivan
CPU chat tema

Koji minimum single i multu coru nekog CPU benchnarka (bojim se predlozit, zbog oluje mogucih odgovora) bi danas bio dovoljan za igrat igrice na 60Hz 1080p? Medium details?

18 godina
neaktivan
GdjeSuBikovi kaže...

Koji minimum single i multu coru nekog CPU benchnarka (bojim se predlozit, zbog oluje mogucih odgovora) bi danas bio dovoljan za igrat igrice na 60Hz 1080p? Medium details?

Samo jako i samo po Intelu druge upce ne uzimaj u obzir. g4560

16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Točno, ali takav benchmark vrijedi samo za tu igru i dobar je (najčešće jest) samo ako ima dobro pokriveno sve situacije u igri. Najčešće samo dobar dio, neki uzorak koji je ok.

Sintetički benchmark je druga stvar i bolji je za usporedbe jer, za razliku od bilo koje igre, testira CPU i ima predvidljive, ujednačene rezultate za koje znamo da će opteretiti CPU maksimalno.

Vrlo je bitno, jer ne možemo testirati sve igre, a pogotovo ne igre koje dolaze. Doslovno nam ponekad treba informacija koji je CPU brži po jezgri i koji je brži sa svim jezgrama.

Isto ti je i cinebench, pokazuje kako taj, odredjeni renderer renderira tu, odredjenu scenu. Drukcija scena u istom rendereru moze pokazivat drugacije omjere rezultata kao sta ce rezultati bit drukciji u drugim rendererima ili sa drugim render postavkama. Nista losije mjerilo nije ugradjeni benchmark neke igre. 

I naravno da je nebitno da je procesor maksimalno opterecen...

15 godina
neaktivan
Imal sam fx'a i mogu rec da je konkurentan i dan danas ako si voljan smanjit detalje, ali da tjera sve na 60fpsa ne tjera. Bil je upogonjen sa r9 390 i osjetio se bn, u nekim igrama cak i drastican. Situacija je mozda drugacija s onim 9xxx naklokanim na 4.5/5ghz al i dalje nije cvijece jer em kaj trose ko elektrana bn ce se i dalje osjetit. I treba uzet u obzir da nece iskoristit nis jace od 1050ti ili rx470. Sve ostalo ce bit navlacenje kozice..

Ali kupnja istog nema smisla kraj ryzena 1200.

Osobno smatram da ako se danas kupuje proc da je i dalje ryzen 1600 bang for the buck i to ne zato kaj ga imam vec zato kaj naspram 8400 dobijes 6 threadova vise koji znace nesto u rts igrama tipa civilizacija il tak nes, a razlike u ostalom su nebitne jer ce oba vrtit ionako sve iznad 60 fpsa sa adekvatnom karticom, a vecina gamera je jos na 60hz monitorima, a to se nece promijenit jos godinama odnosno dok herci i gsync ne pojeftine.

------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
18 godina
neaktivan
Sale_ds kaže...
Imal sam fx'a i mogu rec da je konkurentan i dan danas ako si voljan smanjit detalje, ali da tjera sve na 60fpsa ne tjera. Bil je upogonjen sa r9 390 i osjetio se bn, u nekim igrama cak i drastican. Situacija je mozda drugacija s onim 9xxx naklokanim na 4.5/5ghz al i dalje nije cvijece jer em kaj trose ko elektrana bn ce se i dalje osjetit. I treba uzet u obzir da nece iskoristit nis jace od 1050ti ili rx470. Sve ostalo ce bit navlacenje kozice..

Ali kupnja istog nema smisla kraj ryzena 1200.

Osobno smatram da ako se danas kupuje proc da je i dalje ryzen 1600 bang for the buck i to ne zato kaj ga imam vec zato kaj naspram 8400 dobijes 6 threadova vise koji znace nesto u rts igrama tipa civilizacija il tak nes, a razlike u ostalom su nebitne jer ce oba vrtit ionako sve iznad 60 fpsa sa adekvatnom karticom, a vecina gamera je jos na 60hz monitorima, a to se nece promijenit jos godinama odnosno dok herci i gsync ne pojeftine.

jao ne, ovo nisi smio reci...

Sad ce ispasti da je Ryzen samo za civilizaciju. Moras napisati realnu sliku i reci da je Intel najbolji nema druge opcije..

14 godina
protjeran
toxic kaže...

jao ne, ovo nisi smio reci...

Sad ce ispasti da je Ryzen samo za civilizaciju.

Ma nece... Dobar je on i za Ashes. 

15 godina
neaktivan
Ispravak: ja mislim da je ryzen 1600 bang for the buck u alternativnom svemiru di nema intela.

Jel sad bolje? :D

Salu na stranu. Lijepo je vidjet i na 60hz kad pise 140fps'a na brojacu al to je i dalje samo broj koji na takvom minitoru nis ne znaci. Ja mislim da puno ljudi ima placebo efekt na takve stvari.
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Isto ti je i cinebench, pokazuje kako taj, odredjeni renderer renderira tu, odredjenu scenu. Drukcija scena u istom rendereru moze pokazivat drugacije omjere rezultata kao sta ce rezultati bit drukciji u drugim rendererima ili sa drugim render postavkama. Nista losije mjerilo nije ugradjeni benchmark neke igre. 

I naravno da je nebitno da je procesor maksimalno opterecen...

Ne baš.

Igra i benchmark igre ti pokazuje ponašanje procesora u toj igri i u tom benchmarku. U igri može, na drugoj poziciji, biti drugačija situacija.  I to je prihvatljivo za igre. Možeš gledati i razliku između rfea u DX11 i DX12 ili Vulkanu, razlike mogu biti velike, ali bitno je da jednom igrom nećeš dobiti sliku procesora za ništa osim te igre.

Jako je bitno da je procesor maksimalno opterećen, jer dobijaš apsolutnu sliku u najtežim uvjetima i jedino na taj način možeš usporediti procesore u općem smislu i nevezano za igru. 

Nope.
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Ne baš.

Igra i benchmark igre ti pokazuje ponašanje procesora u toj igri i u tom benchmarku. U igri može, na drugoj poziciji, biti drugačija situacija.  I to je prihvatljivo za igre. Možeš gledati i razliku između rfea u DX11 i DX12 ili Vulkanu, razlike mogu biti velike, ali bitno je da jednom igrom nećeš dobiti sliku procesora za ništa osim te igre.

Jako je bitno da je procesor maksimalno opterećen, jer dobijaš apsolutnu sliku u najtežim uvjetima i jedino na taj način možeš usporediti procesore u općem smislu i nevezano za igru. 

I sta sad da ti opet ponovim prosli post? Ista stvar je i sa render engineom, apsolutno ista...

Nema procesor u opcem smislu, to je nejasna i nebitna kategorija. Ovdje se uglavnom prica o igrama (90% ljudi koji sudjeluju u ovoj raspravi samo igraju - od zhtjevnijih procesorskih radnji) tako da mi za igre beskonacno vise znaci gta bench nego cinebench, kad slazem render stroj onda gledam cinebench a boli me neka stvar za igre...

16 godina
CPU chat tema

Malo odvrtio benchova sa majonezom 

Edit: slika nakon benchova temperature i tocan napon.Zaboravio sam reci imam i GTA 5 malo testiran 

zutanjak+sa+temperaturama+ zutanjak+sa+temperaturama+
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.10.2017 17:06 (dreadmoore).
18 godina
odjavljen
dreadmoore kaže...

Malo odvrtio benchova sa majonezom 

Zutanjak...

Freak Show Inc.
18 godina
odjavljen
nicky.sl kaže...
ivanzu kaže...

U modernim igrama 2500k nema bas nekoga izgleda protiv FX8350 koji tek sada moze iskoristiti sve svoje jezgre...

https://www.computerbase.de/2017-03/amd-ryzen-1800x-1700x-1700-test/4/#diagramm-deus-ex-mankind-divided-dx11-fps 

Uspoređuješ i5 2500k koji ima 4 jezgre koji je izišao 09.01. 2011. godine s procesorom koji se pojavio 23.10.2012. i ima "osam" jezgri 

I koštao 1150 kn 

15 godina

Evo sad sam pročitao recenziju i5 8600K na Guru 3D i ne znam sad kako ovi Intel dioničari (a ima ih kod nas forumu puno) mogu trubit svoje jer je sve u jednom redom testu koji nije samo single core brži Ryzen 1600X !! Svi se kunu da je i5 8600K miljama napred a nije. Bolji je u igrama ako imaš 144Hz monitor 1080p rezolucije što ima 0.3% ovih naših Intel dioničara. Dakle preporuka! Ako ste u 0.3% ovih Intel dioničara sa 144Hz 1080p monitorima onda navali na i5 8600K. Ako ste racionalni i pripadate u ostalih 99.7% korisnika, onda kupite osjetno povoljniji Ryzen 1600 koji ima i stock cooler i OC na 3.8 - 3.9Ghz. Taj kombo je najmanje 100 eura jeftiniji i imate i više nego pristojan komp za šta god.

18 godina
odjavljen
CPU chat tema

Značo pstane 100 jureka za kupnju dionica, win-win

14 godina
itomic009 kaže...

Evo sad sam pročitao recenziju i5 8600K na Guru 3D i ne znam sad kako ovi Intel dioničari (a ima ih kod nas forumu puno) mogu trubit svoje jer je sve u jednom redom testu koji nije samo single core brži Ryzen 1600X !! Svi se kunu da je i5 8600K miljama napred a nije. Bolji je u igrama ako imaš 144Hz monitor 1080p rezolucije što ima 0.3% ovih naših Intel dioničara. Dakle preporuka! Ako ste u 0.3% ovih Intel dioničara sa 144Hz 1080p monitorima onda navali na i5 8600K. Ako ste racionalni i pripadate u ostalih 99.7% korisnika, onda kupite osjetno povoljniji Ryzen 1600 koji ima i stock cooler i OC na 3.8 - 3.9Ghz. Taj kombo je najmanje 100 eura jeftiniji i imate i više nego pristojan komp za šta god.

Zar i ti sine Brute?

14 godina
protjeran
7600k je proslost, sad je tu 8400, a kad izadu h i b ploce nece biti samo bolja vec i jeftinija solucija od 60hz pa na dalje, mozes birat sta god te volja :)
17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Ne baš.

I sta sad da ti opet ponovim prosli post? Ista stvar je i sa render engineom, apsolutno ista...

Nema procesor u opcem smislu, to je nejasna i nebitna kategorija. Ovdje se uglavnom prica o igrama (90% ljudi koji sudjeluju u ovoj raspravi samo igraju - od zhtjevnijih procesorskih radnji) tako da mi za igre beskonacno vise znaci gta bench nego cinebench, kad slazem render stroj onda gledam cinebench a boli me neka stvar za igre...

Pa ne, jednostavno nije nebitno. Bitno je. Ti možeš testirati igru A i B, ali nikad ne možeš testirati igru koju nemaš. Bitno ti je ponekad (uvijek) da znaš koji CPU je brži u budućnosti, tj. kad dobiješ igru C, koji će CPU biti bolji za nju. Cinebench je grafički jer je ono što se radi prikladno za CPU-e, ali mogao je slobodno prikazivati nešto treće, računati primarne brojeve i sl. Ista priča.

Primjer: sad kupuješ CPU i misliš se uzeti Ryzen 1700 ili i7-7700K, a želiš igrati Civilisation 6 koji jako puno posla može paralelizirati. S obzirom da nemaš Civ 6, ne možeš ih testirati na tome, ali Civ 6 je takva igra koja može iskoristiti više jezgara pa će ti jako dobro doći da možeš testirati stvarne razlike Ryzena R7 1700 i i7-7700K kao jednu jezgru i kao više jezgara. Cinebench će ti pokazati da će i7-7700K biti brži s grafičkim operacijama u DX11, ali da će Ryzen R7 1700 biti brži kod računanja poteza i možda u DX12.

Ili drugi primjer: i7-7700K dolazi kao 4,2/4,5 GHz procesor, a i7-8700K dolazi kao 3,7/4,7 GHz procesor. Imaš i7-7700K i želiš saznati trebaš li kupiti i7-8700K za igre. Dovoljno ti je naći Cinebench negdje i vidjeti da 7700 i 8700 imaju iste rezultate s jednom jezgrom na istom taktu pa tako ne moraš čekati da netko testira baš CS:GO jer znaš da se toj igri fućka za više jezgara. 

Valjda je sad jasnije čemu služe sintetički testovi?

Nope.
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Valjda je sad jasnije čemu služe sintetički testovi?

Jel 3dmark sinteticki test?

17 godina
odjavljen

U specifičnom kontekstu, semantički, da. Ali nije baš dobar CPU test, nego vrlo specifičan gejming test i to moraš jako paziti koji test je tema, ima ih mnogo. U pravilu nije univerzalno upotrebljiv, nego traži nove testove kako napreduje tehnologija igara. Nije prikladan za testiranje kako će se nešto ponašati u budućnosti.

Nope.
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

U specifičnom kontekstu, semantički, da. Ali nije baš dobar CPU test, nego vrlo specifičan gejming test i to moraš jako paziti koji test je tema, ima ih mnogo. U pravilu nije univerzalno upotrebljiv, nego traži nove testove kako napreduje tehnologija igara. Nije prikladan za testiranje kako će se nešto ponašati u budućnosti.

Al nama u ovoj temi su i najbitniji gaming cpu testovi. Sta ce mi cinebench? Svakom je jasno da je ryzen za render masinu daleko jaca kupnja gledajuci ulozeno/dobiveno. 

Ryzen u cinebenchu ispada i jaci nego sta je jer render engine skoro ne trazi nikakvu komunikaciju medju jezgrama. Kad mu das neki kompleksniji workload (cesto igre) koji trazi puno komunikacije medju jezgrama onda ryzen pusi iako je ukupni cpu usage mizeran..

18 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Al nama u ovoj temi su i najbitniji gaming cpu testovi. Sta ce mi cinebench? Svakom je jasno da je ryzen za render masinu daleko jaca kupnja gledajuci ulozeno/dobiveno. 

Ryzen u cinebenchu ispada i jaci nego sta je jer render engine skoro ne trazi nikakvu komunikaciju medju jezgrama. Kad mu das neki kompleksniji workload (cesto igre) koji trazi puno komunikacije medju jezgrama onda ryzen pusi iako je ukupni cpu usage mizeran..

Evo popravio sam ti

Freak Show Inc.
14 godina
CPU chat tema
8 godina
protjeran
CPU chat tema

Ne shvacam cemu uopce tolika frka oko ovog ili onog modernog proca? IMHO, svi rade isti posa, samo neki rade jednu stvar bolje od drugih. Kupis, brate, onaj za koji imas para, tek toliko da ti pogura grafu koju mislis uzeti, a za precizniju odluku pogledas arhitekture svega ostaloga oko proca...treba li ti nvme, usb 3.1, pozlaceni audio, stazice ako mislis rudariti i tako to...

18 godina
odjavljen

Execute make test command to run the benchmark.

Requires Linux with a C++11 compiler (tested with gcc) and boost libraries.

Ti nisi normalan

Freak Show Inc.
8 godina
protjeran
Friday kaže...
Ti nisi normalan

a i noge mu smrde :D

17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Ali ne možeš znati što ćeš dobiti za šest mjeseci u nekoj igri. Ryzen ne puši ako ima brzi RAM; već smo dokazali da s malim latencijama i 3200 memorijom hvata uredno 5GHz 7700K.

Pod "kompleksniji" si mislio reći "jako loše balansiran i optimiziran"?

Nope.
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Ali ne možeš znati što ćeš dobiti za šest mjeseci u nekoj igri. Ryzen ne puši ako ima brzi RAM; već smo dokazali da s malim latencijama i 3200 memorijom hvata uredno 5GHz 7700K.

Pod "kompleksniji" si mislio reći "jako loše balansiran i optimiziran"?

Ne znam sta ste dokazali youtube clipichima al ja vidim da u igrama dobrano pusi od haswella.

To dal je nesto dobro balansirano i optimizirano ne znas ni ti ni ja, a u krajnjoj liniji je nebitno. Igre su takve kakve su, na to nemamo utjecaja pa nema smisla spominjat.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice