A povrat poreza npr ja u njemačkoj kupim neš kod njih je porez npr.15% jel dobim taj dio natrag.
Carina
- poruka: 62
- |
- čitano: 34.569
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
A povrat poreza npr ja u njemačkoj kupim neš kod njih je porez npr.15% jel dobim taj dio natrag.
to vrijedi samo za putnički promet.
Da a kome ces je platit na granici imaju dva ulaza EU i ostali ako imaš EU tablice niko te niš nepita samo prođeš.
I kod nas je slično.
Bez obzira dal te carinik pita (dal imaš kaj za prijaviti) ti si dužan po zakonu sam prijaviti robu,
ako ona podliježe plačanju...
Nemoj zaboraviti da je oslobođenje od plačanja carine 300 kn vrijednosti robe.
Ok,ok, samo do 01.01.2010., od tad bude 1000kn...
Nažalost, tu granicu od 1000kn su stavili samo za putnički promet i ona počinje vrijediti od 01.01.2010.
Nadao sam se da će se to odnostiti i na poštanski promet, međutim, izgleda ništa od toga.
Dogodilo se čak i obratno. Dok je za putnički promet do sada vrijedila ta "granica" od 300kn, za poštanski promet
zakonski nije bila postavljena nikakva granica, tako da se po zakonu na svaki paket (čak i ako vrijedi samo 1kn) morala
naplaćivati carina i porez na dodanu vrijednost. Međutim, kako se broj paketa dnevno tijekom godina eksponencijalno
povećavao, sami carinici su, kako nemaju vremena sve pakete otvarati i cariniti, zaključili da je jednostavnije cariniti
samo veće i skuplje pakete, a one manje puštati bez plaćanja.
Međutim, stvari se nakon 01.01.2010. mijenjaju, tada počinje važiti novi carinski pravilnik:
Plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođen je: uvoz pošiljaka vrijednostido 160,00 kuna poslanih iz inozemstva, uz uvjete propisane carinskim propisima. Oslobođenje se ne odnosi na alkohol i alkoholna pića, duhan i duhanske proizvode, parfeme i toaletne vode".
Svatko to je imao priliku vidjeti Carinu i Poštu u Branimirovoj mogao se uvjeriti kako je ona organizacijski zaostala u nekim davnim vremenima, kada je kroz nju prolazilo 100 puta manje paketa nego što je danas. Nemaju oni ni vremena ni kapaciteta cariniti svaki paket vrijednosti iznad tih 160 kn. Sve će ostati kao i po starom, što je veći paket, veća je šansa da ga otvore i carine.
Pa tak sam ovdje i napisal...
Znaći oni koji prelaze granicu mogu uvesti 3.334 puta više nego do sad,
a oni koji primaju pošiljke 160 puta više nego do sad...
Uskoro kupujem ekran za laptop, sa ebaya, njegova cijena preračunato u kn je oko 700 kn (80$ ekran, 50,20$ shipping). Da li na to ide carina? Da li ja trebam nešto reći prodavaču da stavi, kao gift?
Uskoro kupujem ekran za laptop, sa ebaya, njegova cijena preračunato u kn je oko 700 kn (80$ ekran, 50,20$ shipping). Da li na to ide carina? Da li ja trebam nešto reći prodavaču da stavi, kao gift?
gotovo sigurno nećeš proći bez plaćanja nameta, računaj da ćeš morati platiti još 40% od ukupnog iznosa cijene predmeta + poštarine, znači cca. 280kn.
Čak i ako na deklaraciji piše "gift", to apsolutno ne povećava izglede da se paket neće cariniti.
Znači da nema šanse da neplatim carinu, odnosno moram je platit?
Gledaj, ekran je, pretpostavljam, 15,4 ili 17'', mora doći u povećoj kutiji koje u pravilu otvaraju. A ono što otvaraju, to i carine.
Ako ekran dolazi iz US, 100% će ga carinit, a ako je iz EU ili Kine, onda imaš možda mršavih 1% šanse da se provučeš
druga stvar bi bila da je to npr. ekran za mobitel.
-zašto svi samo spominju carinu? Carina je samo jedan (manji dio) carinskih troškova. Čak i oslobođen carine za neke artikle... ali...
-carina ti je najmanja briga. Razmisli, (obrnutim)redom, PDV, troškovi špedicije, poštarina.. carina je samo dio, ako je odrede ide po našem važećem cjeniku (ili kako carinik odredi). Ali PDV ćeš platiti kad zbroje sve špediterske troškove (i ležarinu). To nema veze s carinom.
-zašto svi samo spominju carinu? Carina je samo jedan (manji dio) carinskih troškova. Čak i oslobođen carine za neke artikle... ali...
-carina ti je najmanja briga. Razmisli, (obrnutim)redom, PDV, troškovi špedicije, poštarina.. carina je samo dio, ako je odrede ide po našem važećem cjeniku (ili kako carinik odredi). Ali PDV ćeš platiti kad zbroje sve špediterske troškove (i ležarinu). To nema veze s carinom.
u pravu si.
međutim, pod sintagmom "platiti carinu" u kolokvijalnom govoru najčešće se misli na plaćanje svih carinskih davanja prilikom carinjenja predmeta (carina + pdv + sve drugo...)
-izračun? - za to treba vidoviti milan (ili kugla), no recimo da je startna cijena s poštarinom 100$ (95) što je jedino važno ako odluče po računu cariniti, inače carini se po važečem domačem cjeniku. Dodaj carinske troškove (minimum 280kn.. ). Recimo 150$-200$. Ali, pazi sad gadan problem. Ako carine po domačem cjeniku, vjerojatno si u ovlaštenom servisu pitao za cijenu? -Onda znaš po kojoj cijeni će ti obračunati troškove i PDV... pa računaj dvostruko...
Zato se uvozom ne isplati baviti na sitno. Isključivo firme i kontejneri... Ili za jeftine stvari koje imaju free-shipping i dostavu poštom. Takva pošiljka (recimo USB flash disk i sl.) možeš kupiti za par dolara, ali je obično škart roba... garancija.
kako mislišškart roba... možeš to malo pojasniti?
kako mislišškart roba... možeš to malo pojasniti?
-kod spomenutih flash diskova, postoje neispravne serije, ili 2GB deklariran kao 32GB itd.. jasno ti je da problem s reklamacijom za robu koju platiš par dolara jednostavno nije isplativo.
-primjer: kupljeni 64GB flashdisk (5kom) za 16$ UKUPNO (s poštarinom itd...) -čak radi, ali jako nepouzdano, brzina je 1GB/20min, nakon 10-20-30 GB kopiranja jednostavno izbaci grešku itd. To je bila probna kupnja, čak smo zadovoljni jer eto, može poslužiti, a 50-100tinjak kn nije strašno (cijena jednog komada 64GB u trgovini je preko 1.000kn). Inače kinezi su poznati po prodaji svega, ali onda postoje i ovakve stvari. Najgore kad naš trgovac znajući to ipak uveze takvu robu ... ili kad ljudi privatno neznajući za sve te moguće rezultate, potroše novac i dobiju škart.
btw. kad ti se u tekstu pojavi dva slova 'š' na kraju i početku riječi, onda razmak 'nestane' kao što je u slučaju '...mislišškart roba'
Kad te pozovu na carinu samo im donesi paypalov račun koji si dobio na mail ili izvod iz bankovnog računa na kojem se može vidjeti transakcija. Račun nemoj nikako editirati i smanjivati jer je kazna za to 700kn, a i oni vrlo lako mogu pogledati na eBay i utvrditi pravu vrijednost predmeta. Približan izračun sam ti stavio još u prvom postu.
Da li ja onda plaćam carinu i PDV na ekran ili na ekran+dostava, jer dostava košta skoro koliko i ekran?
Da li ja onda plaćam carinu i PDV na ekran ili na ekran+dostava, jer dostava košta skoro koliko i ekran?
-na ukupni iznos. ...
Čekaj sada ste me totalno zbunili kolika je dozvoljena cijena paketa za poštansku dostavu?
i kolika je carin iznad te vrijednosi?
te da li se naplaćuje pdv na dostavu? mislim da su meni bili naplatili kad sam naručivao
I jedna bitna napomena ako naručjete bombone ili hranu - naplaćuju se i sanitarni testovi na tu robu št košta još cca 300 kn
Čekaj sada ste me totalno zbunili kolika je dozvoljena cijena paketa za poštansku dostavu?
i kolika je carin iznad te vrijednosi?
te da li se naplaćuje pdv na dostavu? mislim da su meni bili naplatili kad sam naručivao
I jedna bitna napomena ako naručjete bombone ili hranu - naplaćuju se i sanitarni testovi na tu robu št košta još cca 300 kn
već ti sve lijepo piše u komentarima iznad:
"Plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođen je: uvoz pošiljaka vrijednostido 160,00 kuna poslanih iz inozemstva, uz uvjete propisane carinskim propisima. Oslobođenje se ne odnosi na alkohol i alkoholna pića, duhan i duhanske proizvode, parfeme i toaletne vode".
Iznad te vrijednosti plaća se carina je 10-12%, pdv 23% + još neki manji carinski troškovi. Za alkohol, duhan i luksuznu robu primjenjuju se još i neke dodatne carinske tarife. Carina i pdv se plaćaju i na predmet i na poštarinu.
Sve ukupno kad zbrojiš carinski troškovi ispadnu oko 40% ukupne vrijednosti paketa (predmet+poštarina)
citam vec 3-4 sata po raznim forumima o carinskim propisima, skinula sam s neta hrpu zakona, naputaka i slicno, procitala i nadam se shvatila, ali nisam nasla pisane potvrde za sljedece tvrdnje: "roba prozvedena u EU ne podlijeze carini" te: "na informaticku opremu primjenjuje se nulta stopa carine". Zna li netko gdje ti propisi konkretno pisu, u kojem zakonu/pravilniku ili sl?
I jos nesto: planiram preko web-trgovine kupiti e-reader od prodavaca iz Nizozemske, proizveden u Nizozemskoj (iRex DR800 ako nekoga zanima), cijena bez EU PDV-a iznosi 419,32 EUR, sa EU PDV-om 499 EUR. Zanima me sljedece: kako da objasnim prodavacu da nisam duzna platiti europski PDV jer se roba prodaje u zemlju koja nije clanica EU? Odnosno, ako oni inzistiraju da mi robu prodaju sa zaracunatim svojim PDV-om, kako da trazim povrat tog PDV-a? (radi se o postanskom prometu, dakle posiljka se regularno salje postom.) Znam da cu u Hrvatskoj morati platiti hrvatski PDV.
P.S. e-readeri se klasificiraju kao informaticka oprema, zar ne? dakle primjenjuje se klauzula o nultoj stopi carine?
Hvala unaprijed :)
Znam da je malo stara tema ali zanima me nešto.Malo sam proletio po temi i vidim govori se o poštanskim paketima.Ja imam sljedeću situaciju.Matična ploča mi je na servisu u Zagrebu.Trebao bih dobiti novu ploču i sad će mi je rođakinja podignuti i poslati(ja sam trenutno u Ljubljani) poštom.Zanima me da li mi se uopće isplati to napraviti i kakva je onda carina ili da dođem sam po nju u Zg?
Zanima me kolka je šansa da mi naplate carinu na kit za vodeno hlađenje, ukupna cijena bi bila 560kn, a slao bi Singapore Postom.
Meni nije problem naručit sve odvojeno, al je zaj.bancija.
Zanima me kolka je šansa da mi naplate carinu na kit za vodeno hlađenje, ukupna cijena bi bila 560kn, a slao bi Singapore Postom.
Meni nije problem naručit sve odvojeno, al je zaj.bancija.
50/50 su ti šanse bez koristenja taktike deklariranja s niskom cijenom(recimo 25$) i slanja kao gift... s tom taktikom imas realno 80/20 šansu! A ako zapne(tj. ovih 20% ako bi),onda ce te trazit racun i morat ces platiti prema tome koliko pise na racunu od paypala ili slicno.Ako je paket velik mozda bi teže prošlo, ali primao sam ja neke vece pakete vrijednosti 200$ bez ikakvih nameta(paket 50cmx50cmx50cm)
Odlucio sam se da cu poslat upit trgovcu (ne kupujem s eBaya ovaj put) I pitat ga jel mogu platit dva puta, jednom 15$, drugi put ostatak, i da onda kao racun prilozi uplatu od 15$.

Dali se carine dodaci prehrani i koliko?
poz, planiram osvojit neki proc na aukciji na ebayu.uk za nekih 1200+posta pa me izadje oko 1400, dali cu dobit carinu na procesor :O ? il moze proc kao gift :D
poz, planiram osvojit neki proc na aukciji na ebayu.uk za nekih 1200+posta pa me izadje oko 1400, dali cu dobit carinu na procesor :O ? il moze proc kao gift :D
Pranjkoviću, sve se carini , tebi duplo
Plača li se carina,ako naručim sat...
dopusti slanje poruke na profilu
Poznati si švercer! Nema više tako lake legalne preprodaje
Policija prati!
dopusti slanje poruke na profilu
Poznati si švercer! Nema više tako lake legalne preprodaje
Policija prati!
nis nesvercam lol pa neznam nisam ni iskljucio :S