Unix - operativni sustav

poruka: 68
|
čitano: 34.482
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

"Unix je mrtav"

Kada se to dogodi, Windowsi ce biti OpenSoruce XD

Svasta...sto ljudi sve govore u ne znanju...

...ako VMS jos uvijek pronalazi kupce, Unix na krilima Solarisa I BSD zajednice je besmrtan.

There's no place like 127.0.0.1

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Unix - operativni sustav
Inari kaže...

Mac OS X je Unix. Dok je Maca bit će i Unixa.

mac os x nije unix

mac osx je BSD a BSD je Unix wanna be.

tek toliko da se zna.

neki ovdje blebeću.. a ja se samo mogu nadovezati na gornji post.

unix je besmrtan pogotovo dok živi solaris i bsd koji su najstabilniji operativni sustavi na svijetu..... eto ako još dodamo i Slackware koji je linux ali svoju strukturu radi slično BSD-u.. možemo reći da unix ima lijepu budućnost.

naravno ne kod šarlatana i običnih surfera.. no kao serverske stanice, kao alat za profesionalce definitivno.

da pojasnim jer će ovo mnogi krivo shvatiti.
Naziv UNIX® može dobiti samo sustav koji zadovoljava skup standarda koji se naziva Single UNIX Specification (SUS).
e sad.. bsd i solaris zadovoljavaju te standarde ali nisu proistekli od smog unixa..  dakle BSD je napisan ponovno od nule i zato ga zovem wanna be unix.. jer se ne radi kao o linux distrama.. pokupiš sve već gotovo i samo posložiš po svojoj želji.

www.svijetkulture.com
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.12.2008 20:10 (hondo).
17 godina
neaktivan
hondo kaže...
Inari kaže...

Mac OS X je Unix. Dok je Maca bit će i Unixa.

mac os x nije unix

mac osx je BSD a BSD je Unix wanna be.

tek toliko da se zna.

neki ovdje blebeću.. a ja se samo mogu nadovezati na gornji post.

unix je besmrtan pogotovo dok živi solaris i bsd koji su najstabilniji operativni sustavi na svijetu..... eto ako još dodamo i Slackware koji je linux ali svoju strukturu radi slično BSD-u.. možemo reći da unix ima lijepu budućnost.

naravno ne kod šarlatana i običnih surfera.. no kao serverske stanice, kao alat za profesionalce definitivno.

da pojasnim jer će ovo mnogi krivo shvatiti.
Naziv UNIX® može dobiti samo sustav koji zadovoljava skup standarda koji se naziva Single UNIX Specification (SUS).
e sad.. bsd i solaris zadovoljavaju te standarde ali nisu proistekli od smog unixa..  dakle BSD je napisan ponovno od nule i zato ga zovem wanna be unix.. jer se ne radi kao o linux distrama.. pokupiš sve već gotovo i samo posložiš po svojoj želji.

hondo, vjerojatno ti je nekaj promaklo
baci oko  na ovaj link http://www.apple.hr/scr/mac/macosx/technology/unix.html
kernel panic
15 godina
protjeran
Unix - operativni sustav

samo jedno pitanja ...

dali ima neko link za download free unixa...

i hoće li šljakat na mom kompu...

mislim ima li drivere...

????

Ono što možeš učiniti danas,,,nemoj učiniti
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
beno101 kaže...

samo jedno pitanja ...

dali ima neko link za download free unixa...

i hoće li šljakat na mom kompu...

mislim ima li drivere...

????

Mislim da UNIX ne radi na "običnim PC-ima"

Možeš sebi skinut Linux ili neki BSD.

Do why me key too - pročitaj ovo brzo :)
15 godina
protjeran
Unix - operativni sustav

recimo openbsd ili freebsd

...

bi li taj radio???

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Unix - operativni sustav

Da radio bi samo pripazi da ovdje odabereš verziju za svoj procesor amd64 ti je 64-bitni os, a i386 je 32-bitni.

Ne skidaj ove powerpc i slične verzije jer to je za posebne procesore.

Više od toga ne mogu reć jer nikad nisam koriistio BSD ali vjerojatno je sličan linuxu.

Možda bi ga prvo trebao isprobati u virtualnoj mašini.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

OS X je certificirani UNIX i Apple smije koristiti UNIX trademark. Ako se ne varam, Solaris isto.

Slackware koristi samo BSD-like init skripte.

Za FreeBSD postoje Nvidia OGL driveri i recimo da je najzahvalniji za korištenje u BSD familiji.

Ali zašto onda ne koristit Linux?

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.5.2010 13:20 (stef).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Unix - operativni sustav

pa ubuntu mi nije tako fora kako unix...

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
beno101 kaže...

pa ubuntu mi nije tako fora kako unix...

Nije ubuntu jedini "linux", ima ih dosta kompliciranijih i više "fora" distribucija - probaj slackware ili arch (ako si baš hoćeš zagorčati život onda gentoo).

Mada je npr. i debian/red hat dosta zabavnji od ubuntu-a.

Ima više tweakanja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.5.2010 13:55 (xxxxx).
15 godina
protjeran
xxxxx kaže...

Da radio bi samo pripazi da ovdje odabereš verziju za svoj procesor amd64 ti je 64-bitni os, a i386 je 32-bitni.

Više od toga ne mogu reć jer nikad nisam koriistio BSD ali vjerojatno je sličan linuxu.

Pod virtualna mašina misliš - virtual pc?

16 godina
beno101 kaže...
xxxxx kaže...

Uzmi VirtualBOX jer virtualPC podržava samo Windowse.

15 godina
protjeran
Unix - operativni sustav

A radi li VirtualBox na 32-bitnim Windowsima XP?

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
beno101 kaže...

A radi li VirtualBox na 32-bitnim Windowsima XP?

Naravno evo ti link za skidanje.

BTW. Ako ti je XP 32-bitni onda ti moraju os-ovi u virtualnoj mašini bit 32-bitni, 64-bitni neće raditi.

16 godina
neaktivan
beno101 kaže...
xxxxx kaže...

Uzmi VMWare WorkStation...

Forum: http://www.elite7hackers.byethost16.com/
15 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

Ja sam probo da instaliram FreeBSD. Međutim, veliki problem predstavlja sama instalacija ovog OS. Mislim da je dosta komplikovana i ako ima uputstvo za instalaciju. Nekoliko puta sam dolazio do samog postupka instalacije i uvijek me cvrtilo u krug U časopisu "Vidi" sam pročitao dosta dobrih stvari o ovom OS. BSD je jedan od Unix-ovih OS. Dosta sam OS instaliro i nisam imo problema jedino kod ovog OS.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pribon kaže...

Ja sam probo da instaliram FreeBSD. Međutim, veliki problem predstavlja sama instalacija ovog OS. Mislim da je dosta komplikovana i ako ima uputstvo za instalaciju. Nekoliko puta sam dolazio do samog postupka instalacije i uvijek me cvrtilo u krug U časopisu "Vidi" sam pročitao dosta dobrih stvari o ovom OS. BSD je jedan od Unix-ovih OS. Dosta sam OS instaliro i nisam imo problema jedino kod ovog OS.

Nije tolko strašna, ali sve se ručno treba podešavat, al doslovno sve, stoga netko ko nije navikao na tak nešto je to gadna stvar.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
15 godina
neaktivan
z
1domagoj1 kaže...
pribon kaže...

Nije tolko strašna, ali sve se ručno treba podešavat, al doslovno sve, stoga netko ko nije navikao na tak nešto je to gadna stvar.

Sada sam narezo FreeBSD 8.0Release PC98 ISO. Za koji dan ću, opet ,pokušati da ga instaliram i nadam se da ću u tome uspjeti. Kod instalacije FreeBSD 8.0 Beta 1 u početku sam odredio veličinu particije od 50 GB i kada sam sve ostalo odredio i došo do same instalacije vrtilo me u krug kod određivanja dokumentacije (izbor jezika). Trebo sam ,valjda, da podesim da se particionisanje vrši automatski na cijelom HDD. Podesio sam da se bootanje vrši sa CD-a kao prema slici. Međutim, poslije me samo vrtilo u krug

17 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

Može bit zato što je to bila beta.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

Imali neki tutorijal za instalaciju FreeBSD? Nešto sam nalazio ali nije to ono pravo. Vrlo je teško instalirati ovaj OS bez tutorijala ( odgovarajućeg ).

0 0 hvala 0
16 godina
pribon kaže...

Imali neki tutorijal za instalaciju FreeBSD? Nešto sam nalazio ali nije to ono pravo. Vrlo je teško instalirati ovaj OS bez tutorijala ( odgovarajućeg ).

Evo sa službene stranice, nemože biti bolji tutorial - http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/install.html

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
15 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

Uspio sam instalirati FreeBSD amd 64 Iso bez xorg i grafičkog okruženja. Dakle, nisam ga, potpuno, doevo do samog kraja. Probo sam da unesem xorg konfiguraciju ali očito nešto ne ide kako treba. Izgleda da, opet nešto ne štima.

0 0 hvala 0
16 godina
pribon kaže...

Uspio sam instalirati FreeBSD amd 64 Iso bez xorg i grafičkog okruženja. Dakle, nisam ga, potpuno, doevo do samog kraja. Probo sam da unesem xorg konfiguraciju ali očito nešto ne ide kako treba. Izgleda da, opet nešto ne štima.

Jesi li downloadirao i instalirao xorg i de?

Neznam kako se tu radi ali u archu je tako.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
15 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

Ponovo sam instaliro FreeBSD 8.0 Release i386 disc1.Iso . Kada se komp restartuje unio sam ime i password. Nakon toga sam pokušo da sa CD-a instaliram xorg i grafičko okruženje ali ne ide. Neznam u čemu je problem? Sa instalacijom je sve OK. Uradio sam je po jednom uputstvu i prema Handbooku okij se nalazi na sajtu za FreeBSD.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
pribon kaže...

Ponovo sam instaliro FreeBSD 8.0 Release i386 disc1.Iso . Kada se komp restartuje unio sam ime i password. Nakon toga sam pokušo da sa CD-a instaliram xorg i grafičko okruženje ali ne ide. Neznam u čemu je problem? Sa instalacijom je sve OK. Uradio sam je po jednom uputstvu i prema Handbooku okij se nalazi na sajtu za FreeBSD.

Možda bi mogao probati PC-BSD baziran na FreeBSD-u, jednostavan za instalaciju, napravljen kao live-cd sa KDE desktopom kojeg preferira kao okruženje i oko kojega je stvorio neke svoje alate. Ima ugrađene kodeke out of the box i flash. Nakon instalacije je spreman za rad,radi brzo i stabilno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.7.2010 13:27 (the_tux).
15 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

Skido sam i PC 98 i verziju PC 98 live. Međutim, nemože da se , uopšte, pokrene. Narezivo sam ih sa CDBurnerXP 4.2.

Začudo mi je,kad instaliram FreeBSD 8.0 Release   verzije: i386 Iso, amd 64 Iso i nakon restarta tj. unosa login ( imena) i passworda nemogu da instaliram xorg i grafičko okruženje. Jednostavno se ništa ne dešava.   U čemu je problem? Da li sam negdje pogrešio? Mada, po meni, mislim da   samu instalaciju već

napamet znam.

Našo sam jednu dobru knjigu o FreeBSD sa Mostarskog fakulteta https://dl.fit.ba/sos i tu sam dosta stvari našao u vezi ovog OS.

Ako možeš da me uputiš na još neku literaturu, bio bih vam zahvalan.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

Imam nekoliko vrlo važnih pitanja u vezi instalacije FreeBSD 8.0/ i386 ISO:

A.Radi se o particionisanju HDD: Da li treba aktivirati tipke (a) za automatsko particionisanje ( nisam vičan u ovome), (s) da particiju učinim butabilnom i (q) da bih završio postupak.

B.   Kako pravilno postaviti Network Configuratino? Dat je prilog iz Tutorijala za instalaiju 8.0. U prilogu je dat nalaz konfiguracije za Windows 7 i Ubuntu 10.04.

C. Da li kod izrade naloga za korisnika, odnosno password treba da bude isti kao kod postavljanja passworda za root korisnika?

D. Konfiguraciju X servera i desktopa pokušo sam rješiti prema Tutorijalu za instalaciju 8.0

http://www.domacitutoriali.com/bsd/88-kako-da-instalirate-freebsd-80  i prema

http://www.domacitutoriali.com/bsd/119-kako-da-konfigurisete-xorg-server-i-instalirate-desktop-okruzenje-na-freebsd-u  .

Najveći problem mi predstavlja ovo poslednje tj. konfiguracije servera i desktopa.

Zahvaljujem na pomoći.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Unix - operativni sustav

Koja je razlika izmedju Solarisa i openSolarisa?

Da li postoje neke značajnije razlike u radu?

Znam raditi nešto osnovno sa Linuxom, pa bi prešao malo na unixe.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
malo je zamrla tema ali neka se ozivi
kako funkcionira unix, vise kao windowsi ili kao linux, oja je razlika i moze li neko stavit ss
hvala :)
I)0/\/7 I_3412/\/ 70 I-I4(I(, I-I4(I( 70 I_3412/\/
17 godina
Skyline kaže...

Koja je razlika izmedju Solarisa i openSolarisa?

Da li postoje neke značajnije razlike u radu?

Znam raditi nešto osnovno sa Linuxom, pa bi prešao malo na unixe.

1337Code_breaker kaže...
malo je zamrla tema ali neka se ozivi
kako funkcionira unix, vise kao windowsi ili kao linux, oja je razlika i moze li neko stavit ss
hvala :)

prouglajte slijedeće UNIX-e:

IBM AIX

SGI IRIX

HP UX

SUN Solaris

to su pravi UNIX OS-evi. I ne možete ih vrtiti na klasičnoj x86 arhitekturi.

U principu se vrte na RISC procesorima (klasični Intel i AMD su CISC), primjeri RISC-a su:

IBM Power 7 (najnovija verzija)

IBM PowerPC (ovo je Apple dugo koristio i "nadjačao" klasične x86 procesore)

Sun Sparc

HP PA-RISC

Intel Itanium

wiki link za daljnje prooučavanje

danas je RISC raširen u gadgetima, jer su ARM procesori zapravo RISC procesori.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice