Da li kupiti Mac?

poruka: 33
|
čitano: 9.940
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?

Napomena 1:Nema flame wara!Svaki post koji bude dio neke svađe oko Mac vs PC ću prijaviti.

Napomena 2:Bez spama!

Namjeravam kupiti Mac (MacBook Pro),znam izaći će novi (naravno da ću čekati nove).

Ako itko ima Mac molim vas da napiše što je dobro a što loše na Macu.

Ako ti je netko pomogao klikni HVALA (ispod potpisa)
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.3.2010 19:59 (_Dangerous_Lickz_).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?

http://blogs.chron.com/techblog/archives/2010/03/the_rarest_of_birds_switching_from_mac_to_windows_1.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+houstonchronicle%2Ftechblogfulltext+%28TechBlog+-+Full+Text%29

jedan od rijetkoh koji se vratio sa maca na win :D

plusevi:

friendly OS i aplikacije

( tu bi se sad dalo elaborirati o konkretnim mogućnostima ili opcijama koje su mi na Macu bolje rješene ili nezamjenjive ... expose, spaces, quickview, iTunes na Macu je super sa podcastima, predavanjima, stanicama etc, widgeti i dashboard, preferences, instalacija i deinstalacija, software update ( nemaš brige oko serijskih brojeva, migration assistant, time machine etc etc ... brdo stvari koje te oduševe. )

jako koristan i kvalitetan bundlani software ( iLife poglavito )

solidan do vanserijski, kvalitetan i prekrasan hardware

vrhunski shareware i freeware

Mac verzije aplikacija redovno imaju više pažnje poklonjene detaljima

super  community 

virus i maleware / spy ware free

mogućnost pokretanja alternative ( windowsa i linuxa ) u dual bootu ili u virtualnoj mašini sasvim bezbolno i brzo

pažnja na detalje i u svakom komadu sw i hw

minusi:

početna cijena ( razliku na windowsima doplatiš kasnije :D )

garancija samo godinu dana

relativno loša podrška i servis u hrvatskoj ( čekanje na novu robu i loš i relatvno skup servis van garancije )

nedostatak igračih naslova i generalno slabije grafičke kartice ( minus ukoliko se igraš na kompu a nisi stavio i windowse )

ponekad iako gotovo nikad neki komad softwarea ili hardwarea nema podršku za MacOS a ti neznaš ili ti treba vremena da nađeš zamijenu.

A.

4 0 hvala 3
17 godina
Da li kupiti Mac?

Jašta da ces ga kupit!

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?

Nenamjeravam se igrati.Zanima me editiranje videa u iMovieu i rađenje još nekih stvari...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Da li kupiti Mac?
Lagano staviš u dual boot win7 kada se zaželiš igre...
15 godina
neaktivan
_Dangerous_Lickz_ kaže...

Napomena 1:Nema flame wara!Svaki post koji bude dio neke svađe oko Mac vs PC ću prijaviti.

Napomena 2:Bez spama!

Namjeravam kupiti Mac (MacBook Pro),znam izaći će novi (naravno da ću čekati nove).

Ako itko ima Mac molim vas da napiše što je dobro a što loše na Macu.

Ako možeš... KUPUJ!!! Ja sam isprobao Mac i oduševljen sam ali skup je, ali zato kada Apple radi Maca to je savršeno. Winsi će ti postati dosadni... On je performansama slabiji od PC-a međutim njegov OS je jako dobro optimiziran. Sve se učitava dok kažeš keks, a na PC-u imao li ti i7, 6GB rama itd. neće biti brzo kao Mac.

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
15 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?

Ako mozes nabavljaj Mac sto prije.Evo i ja trenutno skupljam pare za Maca jer sam ga vidio u prijatelja i zaljubia san se u njega na prvi pogled.=)

Ja sam toliko cool da ne trebam potpis

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?
Meni osobno najveći minus predstavlja samo godinu dana garancije i loša servisna podrška. Iako će me netko zbog ove izjave popljuvati mislim da MacBook nije za ljude koji nemaju konstantno oko 10000 kuna rezerve ili viška na računu, te da nije za ljude koji nemaju naviku redovito raditi backup na eksterni disk. Dakle, ako imate u rezervi više od 10000 kuna, redovito radite backup na eksterni disk i ne igrate igre MacBook je idealno prijenosno računalo za vas. To jamstvo mi je jedna velika šaka u oko. Da Apple daje na svoje uređaje jamstvo od 60 (ili barem 36) mjeseci ja bi bez puno razmišljanja postao dio tog kulta. Zasad je zbog gore navedenog Dell moj omiljeni brand...
Puno stvari u životu nije sigurno, no tvrda stolica uvijek je sranje.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Da li kupiti Mac?

mac na pc-u mi radi brže od bilo kojeg sustava ako zanemarimo stvari koje ne rade, mogu samo pretpostaviti kako je to na pravome macu...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koje stvari ti nerade ako se smije znati?
15 godina
protjeran
crowap kaže...

ne radi mi neki tamo patch valjda za bios, neznam, pa se MBR ne može čitat ako se zapiše kraj drugih oseva. tj na istom disku ne mogu imati mac i još nešto ( mac ne radi: boot0: errori ), ako je to do patcha uopče

ne radi mi driver od grafike, pa s njime ni DVD player, i svi ostali programi koji koriste driver

no iznenadili su me update, time machine, 1400x1050 res i efekti koji rade kako treba

ne radi mi msn jer ne mogu upisat mail, točnije onaj @ ( kad ga kopiram krivi je mail ), pa ako ima tko ovdje da me prosvijetli, kako da upišem u macu taj znak, tipkovnica je hrvatska, č,š,ž.. sve radi ali desni alt + V daju mi znak nekog matematičkog korjena

16 godina
protjeran
Da li kupiti Mac?

Samo godina dana garancije je po meni jako veliki minus kad se uzme u obzir da je to ipak investicija od 10000+ kuna. 

Da li se moze nadoplatiti za produzeno jamstvo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Može pitanje?kako si napravio dual boot windowsa i mac-a.oce mi ici ako prvo na jednu particiju instal mac a na drugu 7?zanima me kako si ti napravio.
15 godina
protjeran
crowap kaže...
Može pitanje?kako si napravio dual boot windowsa i mac-a.oce mi ici ako prvo na jednu particiju instal mac a na drugu 7?zanima me kako si ti napravio.

imamo temu za to da ne spamamo

trebasš probati, možda če na tvojoj konfi iči kako bi ja volio da ide na mojoj, a možda niti to

ja sam probao u svim mogučim kombinacijama, jer imam brdo oseva...

i radi mi samo ko što sam rekao, a zbog MBR: sve oseve na jedan disk, mac poslje na drugi i boota mi s tog drugog gdje je chameleon, unutar koga biram između svih ostalih

nešto ovako:

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.4.2010 12:09 (mindstorm).
17 godina
neaktivan
ansha kaže...

Samo godina dana garancije je po meni jako veliki minus kad se uzme u obzir da je to ipak investicija od 10000+ kuna. 

Da li se moze nadoplatiti za produzeno jamstvo?

u hrvatskoj ne vrijedi ( ne možeš kupiti ) apple care ( 3 godine i on site tehničar )

možeš dokupiti jamstvo na 3 godine od apcoma, ili recimo na ebayu ubosti international applecare koje vrijedi internacionalno za sve lapove i mac mini ... 

A.
16 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?
Meni smeta što je taj extra care ujedno i extra skup u odnosu na druge prijenosnike. Apple u Americi i Apple u Hrvatskoj nisu na istom nivou što se odnosa prema korisniku tiče.
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina

jednom sam uspoređivao dell  ,hp proizvode s cijenama apple,uspoređivao sam cijene proizvoda u velikoj britaniji s porezom i bez ,kod nas apple ima največu razliku između cijena kod nas i u velikoj britaniji,ako imaš para za mac kupi

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan
The Man kaže...
Meni smeta što je taj extra care ujedno i extra skup u odnosu na druge prijenosnike. Apple u Americi i Apple u Hrvatskoj nisu na istom nivou što se odnosa prema korisniku tiče.

apple care ne postoji kod nas ... al u americi je to relativno isplativo . Ako se pokvari dolaze kod tebe otkloniti kvar, ili odnesu i vrate uređaj ... podrška 24 sata etc. Također je ok što naravno možeš recimo aktivirati applecare neznam 12. mjesec nakon što si kupio proizvod ( a on ti se pokvario ili ne ), pa onda još 3 godine imaš od tog dana, dakle možeš kupiti tu dodatnu garanciju kad god hoćeš unutar god . dana .

Servis u hrvatskoj je jako ograničen, sve ozbiljnije ili šalju u mađarsku ili se može dogoditi da nisu u stanju popraviti. ( nakon garantnog roka ) ... Što se podrške tiče ... vjerujem da je na razini drugih brandova u hrvatskoj, imao sam čak i pozitivnoh iskustava, al to je sve generalno jako loše i neusporedivo sa USA ... al tako je mislim i za sve, ne samo za elektroniku i slično.

A.
16 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?
Ne znam za druge, ali Dell je pokriven kod Megatrenda perfektno. Ljudi tamo su anđeli. Onak, dođe ti skoro da im odneseš bombonjeru koliko su normalni i susretljivi. Da Apple ima takav servis, jamstvo i podršku bili bi kod nas puno popularniji. Mislim da je takvo stanje Apple podrške usko povezano s jako malim brojem korisnika kad ih se usporedi s ostalima kao što su Dell i HP... Koliko ljudi poznaješ da su kupili i koriste Apple računala isključivo u Hrvatskoj? Većinom ekipa Apple stvari kupuje vani, jer mnogi ljudi zbog posla često odlaze u inozemstvo, pa im to ne predstavlja problem. Po meni je u Hrvatskoj Dell nenadjebiv, a za gaming laptope eventualno Asus i to je to...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
The Man kaže...
Ne znam za druge, ali Dell je pokriven kod Megatrenda perfektno. Ljudi tamo su anđeli. Onak, dođe ti skoro da im odneseš bombonjeru koliko su normalni i susretljivi. Da Apple ima takav servis, jamstvo i podršku bili bi kod nas puno popularniji. Mislim da je takvo stanje Apple podrške usko povezano s jako malim brojem korisnika kad ih se usporedi s ostalima kao što su Dell i HP... Koliko ljudi poznaješ da su kupili i koriste Apple računala isključivo u Hrvatskoj? Većinom ekipa Apple stvari kupuje vani, jer mnogi ljudi zbog posla često odlaze u inozemstvo, pa im to ne predstavlja problem. Po meni je u Hrvatskoj Dell nenadjebiv, a za gaming laptope eventualno Asus i to je to...

Neznam, mi smo sve macove kupili u hrvatskoj, što se posla tiče to i je jedino isplativo uglavnom. Kućni korisnici ih nabavljaju na razne načine pa se i što se servisa tiče snalaze na razne načine. 

Inače imali smo sa dellom jako loša iskustva ( sa servisom ) isto ... tako da podrška kod nas je uglavnom jako loša, na kraju se stvar izgladila ali dugo vremena je prošlo i dopisivanja.

Apple hrvatska ima lošu situaciju jer smo mi uglavnom zadnja rupa na svirali. Novi proizvodi dolaze sa mjesecima zakašjenja, i7 je recimo, pa i i5 i dalje relativno teško nabaviti u HR, a već je na pola life spana, dakle još malo pa će nova revizija. I onda se nađeš u situaciji da stroj koji trebaš zamijeniti ili popraviti treba naručiti djelove, čekati, ili jednostavno nema stroja na lageru minimalno 2-3 tjedna i duže ( prvi mac g4 sam čekao 4 mjeseca !!! ) 

A.
16 godina

na žalost te se firme se ponašaju kao da naš novac vrijedi manje,ja sam do sad imao pozitivna iskustva sa servisima ali to su zastupljenije firme,mislim da bi firma kao apple više trebala imati obzira prema našim kupcima budući da ti navodiš loša iskustva,imao sam problema sa hp laptopom ,kvar mi je uklonjen u roku od tjedan dana,nije bio kvar već sitnica,ali to mi je znak kad mi ovaj laptop pregazi vrijeme da ponovno kupim hp i tako će i biti

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
16 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?

5 mjesec-MacBook Pro 15" i5!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?
? što 5. mjesec
A.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?

Ovo ce bit zanimljiva rasprava... Samo da te upozorim ako u google napises "pc problems" dobit ces 121 mil rezultata, ako upises "mac problems" dobit ces 130 mil. S tim da je omjer PCa i Mac oko 80% - 20%.

Pravi programeri programiraju binarno!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pentium100 kaže...

Ovo ce bit zanimljiva rasprava... Samo da te upozorim ako u google napises "pc problems" dobit ces 121 mil rezultata, ako upises "mac problems" dobit ces 130 mil. S tim da je omjer PCa i Mac oko 80% - 20%.

a ako upišeš iste pojmove ali sa navodnicima rezultat je za "mac problems" 45.300, a za "pc problems" 682.000.

također "pc viruses" - 168.000, a "mac viruses" 20.100 :)

"pc crash" - 393.000, a "mac crash" 38.300 :)

Potpis ;)
17 godina
neaktivan
Da li kupiti Mac?

http://gizmodo.com/5516050/macbook-pro-15+inch-core-i7-benchmarked-its-so-fast

a virus na macu je urbana legenda. Bilo je nešto na OS8 nekad davno, dupliciralio je nekakve fajle, tako nešto ... nekakva ekstenzija 666 ... ne sjećam se više ima 15 godina valjda od tad.

i btw, nije stvar nikada bila samo u tome što je mac manje zastupljena platforma. Jedan od razloga je i to što OSX oduvijek ima sustav ovlasti drugačije raspoređen, logiran si kao user ili kao admin, ne kao root nikada. Koliko znam sistem ovlasti se mijenjao na windowsima u tom smjeru od NT i 2000 na dalje, al zapravo tek u zadnjih par godina sa vistom i 7. Na OSXu se ni nemožeš logirati kao root bez da debelo znaš što radiš, na XP prvi korisnik je po difoltu bio praktički root ( ili ekvivalent, administrator sa dodatnim ovlastima ). Na win postoje .exe i slične datoteke koje su executable i još sto stvari u sistemu koje su omogućile da je windows ranjiviji sistem po difoltu ( pristup DLLovima etc ).

Netko tko želi zaštititi sistem i zna što radi može napraviti windowse podjednako sigurnima kao i OSX ili Linux, al ne baš po difoltu. 

A.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pentium100 kaže...

S tim da je omjer PCa i Mac oko 80% - 20%.

Bliže 95% - 5%.

17 godina
neaktivan
dekstroza kaže...
Pentium100 kaže...

S tim da je omjer PCa i Mac oko 80% - 20%.

Bliže 95% - 5%.

cca 5% ili malo manje worldwide. 10% ili malo više USA.

A.
15 godina
neaktivan

Ne osporavam, samo sam htio covijeku istaknuti da ne misli da ako kupi Maca da sigurno nece imati problema. A sto se tice googlanja sa navodnicima - to je napravljeno za trazenje imena i nisam siguran kolko je vjerodostojno u ovom slucaju. U kratko ako napises "pc problems" (dakle sa navodnicima) onda ce ti google direktno iskljuciti sve teme koje sadrze npr problems with pc ili pc problem ili bilo koji drugi oblik teme osim TOCNO zadanog bez obzira sto se tema direktno ili indirektno odnosi na tvoje trazenje.

Pravi programeri programiraju binarno!
17 godina
neaktivan
mindstorm kaže...
crowap kaže...

ne radi mi msn jer ne mogu upisat mail, točnije onaj @ ( kad ga kopiram krivi je mail ), pa ako ima tko ovdje da me prosvijetli, kako da upišem u macu taj znak, tipkovnica je hrvatska, č,š,ž.. sve radi ali desni alt + V daju mi znak nekog matematičkog korjena

Win+Shift+2  ! :)

Ja nemogu nac '<' i '>' , sve zive kombinacije stisno ali nista lol

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice