Problem legalnosti portable programa

poruka: 10
|
čitano: 3.751
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Lijep pozdrav svima...

Vodim jedan ugostiteljski objekt u kojem je većina gostiju studentska populacija.
Za njihove potrebe osigurao sam im 3 računala na kojima se vrti OS, MS office (2003) te nekolicina programa koje je dopušteno imati i tu nema nikakvih problema.
Ono što me muči je što često imaju potrebu za otvaranjem raznih drugim programa poput AutoCADa ili Office 2007.
Pošto mi nikako nije isplativo uloziti u licenciranje takvih programa, dopustam da na USBu donesu portabl verziju softwarea koji im treba pa da nabrzaka urede to na tim računalima.
Ono što me zanima je li moguće detektiranje takvog softwarea od strane inspenkcije koja bi eventualno došla u kontrolu računala? 

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Zaboravio sam napomenuti da za otvaranje istih koristim viewere, ali problem nastaje što im ne prikazuje jednako dokument kao u originalnom izvoru, a CAD viewer ne dopušta editiranje, a često svrate da bi "samo promijenili neku sitnicu...." 

0 0 hvala 0
14 godina

Rješenje za tvoj problem se zove DraftSight, ukoliko dtudenti nemaju potrebe za 3D-om. DraftSight je besplatan kako za osobnu upotrebu tako i za komercijalno korištenje (to je ono što tebi treba). Otvara .dwg i .dxf formate i naredbe su mu iste kao kod AutoCAD-a. Sučelje mu je malo drukčije ali ništa što predstavlja nepremostivi problem.

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Problem legalnosti portable programa

Nemaju, uglavnom su građevinci koje profesor vrati na ispravak nekog seminara pa moraju editirati nabrzaka nešto, i to naprave kod mene dok popiju kavu.
Isti slučaj i za office: kada pišu proračune, onda im viewer to izbrčka u verziju koja nije ista kao na njihovim računalima, pa su predlozili da nose portabl cad i office 2007 na sticku.

No pati me i problem što su te portable verzije korištene na tim računalima: bi li rješenje za "clean start" bez ikakvi briga bila reinstalacija OSa i programa pa da im ne dopustim više korištenje portable programa ?
Zanima me moze li se to detektirati?

hvala na odgovoru, ovo bi stvarno moglo biti rješenje barem što se tiče DWGa... 

16 godina
odjavljen

Portable programi po definiciji ne bi smjeli koristiti registry i trebali bi brisati sve eventualne privremene datoteke koje kreiraju. Međutim, ne možeš nikad sa sigurnošću znati da nije ubačen neki registry key koji bi mogao privući pažnju inspekcije.

Bilo bi dobro koristiti neki sandbox program podešen na način da ne ostaju trajne izmjene ili još bolje neki program koji prilikom svakog relogina vraća kompletno stanje računala na početno (to bi olakšalo i administraciju, čišćenje računala i povećalo privatnost korisnika).

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
MrBlc kaže...

Portable programi po definiciji ne bi smjeli koristiti registry i trebali bi brisati sve eventualne privremene datoteke koje kreiraju. Međutim, ne možeš nikad sa sigurnošću znati da nije ubačen neki registry key koji bi mogao privući pažnju inspekcije.

Bilo bi dobro koristiti neki sandbox program podešen na način da ne ostaju trajne izmjene ili još bolje neki program koji prilikom svakog relogina vraća kompletno stanje računala na početno (to bi olakšalo i administraciju, čišćenje računala i povećalo privatnost korisnika).

Jep, predlažem korištenje DeepFreeze-a, nakon restarta nema nikakvih tragova.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P 16.10.2011R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
12 godina
neaktivan

E pa to mi je i glavnim problem: hoću da sve bude čisto i kako treba, jer jedna greškica će me koštati previše i  takva kazna bi ozbiljno narušila poslovanje.
A opet, nikad nisam problema, svidja mi se ekipa koja dolazi, njima dobro, dobro meni.

Što se tiče sandbox programa, koristim deep freeze za zaštitu računala. 

12 godina
neaktivan
mind_challenge kaže...
MrBlc kaže...

Jep, predlažem korištenje DeepFreeze-a, nakon restarta nema nikakvih tragova.

Jesi siguran u to?  

14 godina
neaktivan

Deep Freeze "zamrzne" računalo tako da oni mogu raditi što god žele; instalirati programe, brisati ih, brisati datoteke, mijenjati postavke u računalu i programima itd. itd. No, čim se računalo resetira vrati se ono prijašnje (zamrznuto) stanje.

Ništa što oni rade na računalu nema efekta kad se jednom računalo resetira.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
14 godina
Crozet kaže...

Nemaju, uglavnom su građevinci koje profesor vrati na ispravak nekog seminara pa moraju editirati nabrzaka nešto, i to naprave kod mene dok popiju kavu.
Isti slučaj i za office: kada pišu proračune, onda im viewer to izbrčka u verziju koja nije ista kao na njihovim računalima, pa su predlozili da nose portabl cad i office 2007 na sticku.

No pati me i problem što su te portable verzije korištene na tim računalima: bi li rješenje za "clean start" bez ikakvi briga bila reinstalacija OSa i programa pa da im ne dopustim više korištenje portable programa ?
Zanima me moze li se to detektirati?

hvala na odgovoru, ovo bi stvarno moglo biti rješenje barem što se tiče DWGa... 

Što se tiče Office problematike, novi Libre Office 4.0 je napravio ogroman korak naprijed i u 99% slučajeva vjerno reproducira prikaz koji dokument ima u MS formatu. Malo je drukčije sučelje ali opet kome treba za nuždu poslužiti će.

Stručnjak za odmaganje...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice