Knjige - ultimativna rasprava

poruka: 2
|
čitano: 341
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 mjeseca

Nisam ga upoznao kroz skolsku lektiru. Nije bio obavezno stivo. Ali kad sam ga prvi put otkrio, imao sam osjecaj da citam nesto sto mi je godinama nedostajalo. Kao mlad covjek trazis istinu, smisao, neko objasnjenje svijeta oko sebe. I onda naletis na autora koji ti bez filtera pokaze kako moc funkcionira, kako nastaje propaganda i kako se istina moze oblikovati, gotovo neprimjetno. Big Brother is watching you. Iz 1984. Jednostavna recenica, ali danas zvuci vise kao realnost nego fikcija. A onda Animal Farm: Sve su zivotinje jednake, ali neke su jednakije od drugih. Recenica koja u jednoj liniji razotkriva cijele politicke sustave. Ono sto me dodatno fasciniralo nisu samo njegove knjige, nego i on kao osoba. Orwell nije bio klasicni pisac iz fotelje. Radio je kao policajac u Burmi i kasnije otvoreno priznao koliko ga je to iskustvo oblikovalo, cak i moralno potreslo. Namjerno je zivio medju siromasnima u Londonu i Parizu, radio najteze poslove, samo da bi razumio zivot obicnog covjeka. Nije pisao teoriju, zivio je ono o cemu pise. Sudjelovao je i u Spanish Civil War, gdje se borio protiv fasizma i tamo je gotovo poginuo, metak ga je pogodio u vrat. To iskustvo ga je potpuno promijenilo. Nakon toga je jos zesce kritizirao sve oblike totalitarizma, bez obzira dolaze li s lijeva ili desna. Postoje i pikantnije stvari: nije podnosio intelektualnu pretencioznost i cesto je ulazio u rasprave, cak i s ljudima koji su dijelili njegova uvjerenja. Navodno je vodio biljeske o piscima i javnim osobama za koje je smatrao da simpatiziraju totalitarne rezime, sto je kasnije izazvalo kontroverze. Unatoc svemu, zivio je skromno, cesto bolestan, ali nevjerojatno uporan. 1984 je napisao dok mu je zdravlje bilo ozbiljno naruseno. Mozda je bas zato sve to tako snazno. Jer nije pisao da impresionira, pisao je jer je morao. Najludje od svega? Njegove knjige su bile zabranjivane u raznim drzavama. Ne zato sto su bile pogresne, nego zato sto su bile previse tocne. Orwell te ne zabavlja. On te razotkrije. I kad ga jednom procitas, tesko se vratiti na naivno gledanje svijeta.

typing... scrolling...
3 mjeseca

Agata Kristof - Velika bilježnica

Naletio sam na ovu knjigu sasvim slučajno dok sam još studirao — među hrpom naslova koje sam tada gutao bez nekog posebnog plana.

I baš ta slučajnost me dovela do jedne od najupečatljivijih priča koje sam ikad pročitao.

Radi se o priči o dva brata, nerazdvojna, gotovo kao jedno biće, koji odrastaju u surovim, ratom obilježenim okolnostima.

Njihov svijet je hladan, ogoljen i lišen emocija kakve obično očekujemo, ali upravo u toj šutnji i grubosti leži nevjerojatna snaga priče.

Kako radnja odmiče, granica između istine i laži počinje se raspadati.

Ono što na početku izgleda kao jednostavna borba za preživljavanje pretvara se u duboku i potresnu priču o identitetu, žrtvi i ljubavi.

U jednom trenutku postaje jasno: obojica ne mogu opstati.

Samo jedan može preživjeti.

I upravo tu dolazi najteži, ali i najdirljiviji dio — jedan brat žrtvuje sebe kako bi drugi imao šansu za život.

Možda se knjiga može čitati i kroz neku ljevičarsku prizmu, kroz kritiku društva, rata i sistema, ali iskreno — to mi nikad nije bilo u prvom planu.

Ono što ostaje nakon čitanja je osjećaj težine i istine, ta sirova emocija koja te pogodi bez patetike.

Ovo nije laka knjiga. Nije ni ugodna. Ali je nevjerojatno snažna i ostaje s tobom dugo nakon što je zatvoriš.

typing... scrolling...
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.4.2026 12:18 (dejvid2).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice