Instalacija programa na više računala

poruka: 10
|
čitano: 3.245
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Imam standardni problem (polu)admina u uredskom okruženju. Nabavili smo nova računala i sada ih je potrebno upogoniti sa svim programima. Ghostanje je vjerojatno prvi prijedlog ali u mom slučaju na prolazi jer su u pitanju HP-ove radne stanice s predinstaliranim i aktiviranim operativnim sustavom. Dio problema je moguće riješiti preko Ninite-a ali na taj način riješim samo pola posla.

Zanima me da li netko zna proceduru kako automatizirati instalaciju više programa na više računala. Računala su umrežena preko Workgroup-e (ne znam koji izraz se koristi u 7-ci). Aktivaciju i sva podešavanja ionako moram obaviti za svako pojedino računalo tako da mi to nije problem htio bih samo preskočiti instalaciju svakog pojedinačnog programa * 5.

Bilo kakav savjet ili prijedlog je dobrodošao.

0 0 hvala 0
14 godina

Znači  lunch paket, za dva dana, u ruke i udri jedan po jedan.{#}

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Instalacija programa na više računala

-normalno rješenje je podignuti domain server i koristiti GPO. Još konkretnije, pripremiti uz pomoć AIKa sve potrebno, ali sad ti je prekratak rok (za prvi put).

edit:

-ninite je 'igračka' (nepotrebna) pomaže samo za free utilse npr .pdf, 7z.. to sve rješiš u instalaciji aikom.

-ghostanje je problem u mreži, licence... morao bi nakon svakog kloniranja koristiti sysprep podešavati ime itd...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 9:52 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

-normalno rješenje je podignuti domain server i koristiti GPO. Još konkretnije, pripremiti iz pomoć AIKa sve potrebno, ali sad ti je prekratak rok (za prvi put).

Misliš da bi više vremena potrošio na pripremu nego na instalaciju?

16 godina

-ovisi o broju računala, dizanje domain servera, skupljanje svih potrebnih alata (MS-download..., osim ako nisi kao partneer dobio sve u etuiu..) tako da je priprema vremenski isplativa za firme s više (može i 10tak..) računala. Nakon tog je instalacija identična predinstaliranim windowsima..

edit: vremenski je (pogotovo s novim win-7, na novim računalima) sama instalacija OSa s updateima vrlo jednostavna-ukupno sat.. i možeš je obaviti simultano na više računala (klik-next... pa par minuta za kavicu). Nešto više vremena se potroši na instalaciju ostatka, kao office + sva podešavanja ako to radiš za korisnika kao npr e-mail... tu ode vrijeme i nemožeš raditi na više PCa..

edit2: postoji i 'polu-rješenje' između ghostanja i AIKa., bez potrebe za DSom, AIKom (samo taj dio je kraći i pitanje licenci za server..) .

-korištenjem MSovog VPCa, instaliraš jedan PC i sve postavke, sysprepom počistiš i napraviš VHD. Takav image mountaš i kloniraš na ostale PCe dobiješ rezultat kao predinstalirani OS ali sa svim ostalim programima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 10:03 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

-ovisi o broju računala, dizanje domain servera, skupljanje svih potrebnih alata (MS-download..., osim ako nisi kao partneer dobio sve u etuiu..) tako da je priprema vremenski isplativa za firme s više (može i 10tak..) računala. Nakon tog je instalacija identična predinstaliranim windowsima..

edit: vremenski je (pogotovo s novim win-7, na novim računalima) sama instalacija OSa s updateima vrlo jednostavna-ukupno sat.. i možeš je obaviti simultano na više računala (klik-next... pa par minuta za kavicu). Nešto više vremena se potroši na instalaciju ostatka, kao office + sva podešavanja ako to radiš za korisnika kao npr e-mail... tu ode vrijeme i nemožeš raditi na više PCa..

Hvala ti na trudu. OS je već gore ali sada moram podići sve one korisne stvarčice bez kojih čovjek ne može. Među ostalim to je ono što me kod MS-a najviše raspiz{#}uje. OK ne žele koristiti tuđe ideje ali da nisu mogli pokupiti foru od Linux zajednice s repozitorijima to mi ne ide u glavu. Mogli su to nekako drukčije nazvati i malo popeglati i voila. Stvarno je frustrirajuće kada dobiješ računalo sa MS Windowsima da s njim možeš malo što. Trebaš potrošiti sate da bi ga doveo u punu funkciju.

16 godina
mario.L_hr kaže...
...Hvala ti na trudu. OS je već gore ali sada moram podići sve one korisne stvarčice bez kojih čovjek ne može. Među ostalim to je ono što me kod MS-a najviše raspiz{#}uje. OK ne žele koristiti tuđe ideje ali da nisu mogli pokupiti foru od Linux zajednice s repozitorijima to mi ne ide u glavu. Mogli su to nekako drukčije nazvati i malo popeglati i voila. Stvarno je frustrirajuće kada dobiješ računalo sa MS Windowsima da s njim možeš malo što. Trebaš potrošiti sate da bi ga doveo u punu funkciju.

-s ovim se ne slažem... nikakve bitne razlike nema jer su distre zapravo ono što ti trebaš napraviti AIKom. Samo je distru netko drugi posložio (kreni s archom...{#} pa usporedi).

-za korisnika je isto korištene repoa ili MS live servisa... kao i instalacija browsera itd... -sve je na jedan klik udaljenosti.

Vjerojatno si se susreo s ponekim torrentiranim windozama, koje imaju predinstalirano hrpu dodatnih alata -to je = distra zar ne?

Drugi razlog je problem distre (linux ili win..) koja će zadovoljiti baš tvoje potrebe, uz to da je za firme ugl. komercijalni soft. (licenca-aktivacija..) itd. itd...

-tek počinješ, pa su ti 'razlike' velike, nakon nekog vremena shvatiš da je to sve manje-više isto...

edit: ili usporedi potrebno vrijeme za instalaciju i podešavanje svega nakon samog OSa i drivera. Dovoljno bi bilo da svaki korisnik to obavi za sebe .. u firmama je to problem, zato postoji admin.

edit2: .. ili se prisjeti EUovih zabrana, npr IE, WMP... što bi bilo da je i npr Office predinstaliran? ... još malo pa neće smjeti bit ni notepad.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 10:26 (ihush).
14 godina
ihush kaže...
mario.L_hr kaže...
...Hvala ti na trudu. OS je već gore ali sada moram podići sve one korisne stvarčice bez kojih čovjek ne može. Među ostalim to je ono što me kod MS-a najviše raspiz{#}uje. OK ne žele koristiti tuđe ideje ali da nisu mogli pokupiti foru od Linux zajednice s repozitorijima to mi ne ide u glavu. Mogli su to nekako drukčije nazvati i malo popeglati i voila. Stvarno je frustrirajuće kada dobiješ računalo sa MS Windowsima da s njim možeš malo što. Trebaš potrošiti sate da bi ga doveo u punu funkciju.

-s ovim se ne slažem... nikakve bitne razlike nema jer su distre zapravo ono što ti trebaš napraviti AIKom. Samo je distru netko drugi posložio (kreni s archom...{#} pa usporedi).

-za korisnika je isto korištene repoa ili MS live servisa... kao i instalacija browsera itd... -sve je na jedan klik udaljenosti.

Vjerojatno si se susreo s ponekim torrentiranim windozama, koje imaju predinstalirano hrpu dodatnih alata -to je = distra zar ne?

Drugi razlog je problem distre (linux ili win..) koja će zadovoljiti baš tvoje potrebe, uz to da je za firme ugl. komercijalni soft. (licenca-aktivacija..) itd. itd...

-tek počinješ, pa su ti 'razlike' velike, nakon nekog vremena shvatiš da je to sve manje-više isto...

edit: ili usporedi potrebno vrijeme za instalaciju i podešavanje svega nakon samog OSa i drivera. Dovoljno bi bilo da svaki korisnik to obavi za sebe .. u firmama je to problem, zato postoji admin.

Ne bih baš rekao jer koliko mi se čini iduća generacija wins-a će imati integrirani app store i vjerojatno automatiziranu instalaciju skinutih/kupljenih aplikacija.

Poanta onoga što sam htio reći je da postoji gomila ureda poput ovoga gdje ja radim. Mi si nemožemo dozvoliti profesionalnog admina a i pokušaji s vanjskim servisima su završili katastrofalno. Mene je dopao grah da obavljam taj posao uz standardni posao. Po meni su kao proizvođači software-a trebali misliti i na nas (manje korisnike). Čemu onda cijela procedura kod kupnje software-a i licenciranja (volume licencing) tipa koliko računala imaš u uredu i ostale kerefeka?

Ne muči mene vrijeme potrošeno na drivere i postavke, to moram obaviti ručno kako bi cijeli sustav funkcionirao kako treba (samo se sjetim brzine plotanja nakon instalacije od strane specijaliste i mrak mi padne na oči).

Ne mislim ja glorificirati Linux, tko ga želi koristi koristi ga i točka. Samo mislim da korisnik koji nabavi Linux jednostavno može podići većinu aplikacija koje ga zanimaju i koje mu trebaju (prođi kroz sve popularnije distribucije i to ti je situacija, Arch je malo poseban). Jednostavno mi nije jasno zašto kroz sve ove godine i MS nije usvojio nešto slično? Sada će nakon Smartphone-a (čitaj Aple i Android) uvesti istu foru i za PC. Zato su nam riboni na Office-u bili jako bitni.

Slažem se s boldanim, teško je starog konja naučiti novim trikovima (čitaj administriranju).

Edit: Ne mislim da bi software trebao biti predinstaliran već da naprave istu stvar kao npr Ubuntu, gdje iz upravitelja software-om ili Ubuntu Tweaka instaliraš dodatni software jednostavnim klikom (može i putem komandnog retka, neki bi rekli da je tako jedino ispravno). Nitko ih nebi prozivao ako bi unutra bio i OO, AbiWord i ini uz MS Office. BTW kod novih računala s predinstaliranim Winsima imaš selektor web preglednika (kada bi to joša mlo proširili).

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 10:34 (mario.L_hr).
16 godina
mario.L_hr kaže...

katastrofalno. Mene je dopao grah da obavljam taj posao uz standardni posao. Po meni su kao proizvođači software-a trebali misliti i na nas (manje korisnike). Čemu onda cijela procedura kod kupnje software-a i licenciranja (volume licencing) tipa koliko računala imaš u uredu i ostale kerefeka?

-to sve postoji, MS ima hrpu opcija licenciranja i paketa, recimo SBO (SmallBusinessOffice).

Upravo zato postoji AIK i ostala rješenja, sam DS-GPO je smisao toga.

-proizvođači softwarea? -MS misli na to i radi. Ostalima je primarna briga naplata-zaštita... poveži to s EU direktivama.

sve već postoji, sve je već rješeno... i opet (kao što kažeš) radije ručno odradiš podešavanje nego neki 'generic' setting kao za primjer plotera.

Nije ništa bolje nit je trava zelenija 'na drugoj livadi'. (misliš da je MS slučajno 'jedini' the-Office za poslovanje?)

mario.L_hr kaže...
Edit: Ne mislim da bi software trebao biti predinstaliran već da naprave istu stvar kao npr Ubuntu, gdje iz upravitelja software-om ili Ubuntu Tweaka instaliraš dodatni software jednostavnim klikom (može i putem komandnog retka, neki bi rekli da je tako jedino ispravno). Nitko ih nebi prozivao ako bi unutra bio i OO, AbiWord i ini uz MS Office. BTW kod novih računala s predinstaliranim Winsima imaš selektor web preglednika (kada bi to joša mlo proširili).

- zar nije tako? klik ni me. -sve je na jedan klik.

Kad digneš DS, GPO, AIK i bez klika...

edit: i zaboravljaš da je sve ostalo komercijalni soft...

... no to je samo osobni stav, pa da ne trujemo samu temu.{#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 10:45 (ihush).
14 godina

Ma ne trujemo temu jer je to samo proširenje cijele priče.

Ne sporim ja većinu onoga što ti kažeš ali od vodeće IT tvrtke bi čovjek očekivao više i jednostavnije.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice