Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena... izdvojena tema

poruka: 4.217
|
čitano: 1.430.784
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena
tintin kaže...

Mislim da nema smisla previše pričati o pravima potrošača.
Imam jedan slučaj koji nije riješen godinu dana od kad je predana prijava inspekciji.

Bilo kakvu odluku da donesu više nema baš previše smisla jer sam odavno bio prisiljen kupiti novi uređaj.

Da li znaš tko je zadužen za tvoj slučaj?

U svakom slučaju mislim da je nekada potreban dodatan angažman za određene službe pa tako i inspektorat.

Zašto ne provjeriti da li imaš pravo na informaciju onoga što si prijavio i nije bilo anonimno? Pa sljede pitanja do kuda se stiglo, kada ću dobiti riješenje po kojem ću dalje postupati itd...

9 godina
UncleJimbo kaže...

Da li znaš tko je zadužen za tvoj slučaj?

U svakom slučaju mislim da je nekada potreban dodatan angažman za određene službe pa tako i inspektorat.

Zašto ne provjeriti da li imaš pravo na informaciju onoga što si prijavio i nije bilo anonimno? Pa sljede pitanja do kuda se stiglo, kada ću dobiti riješenje po kojem ću dalje postupati itd...

Evo ja cu ti odgovorit par puta kad sam ja zvao, a zvao sam :).

1 slucaj - Zovem mingo, par puta me preusmjerava dok dodjem tocno do sluzbenice koja vodi moj slucaj, jer imas broj od centrale, centrala te preusmjeri na odjel za to, na tom odjelu dobijes valjda nekog i onda te on preusmjeri bas tko vodi tvoj slucaj. Znaci 3 broja. Kad sam je dobio, rekla mi je da to nije kod nje, da je to otislo na totalno neko drugo mjesto, uopce oni ne rjesavaju, ministarstvo financija il tako nesto ne sjecam se (bilo je neko pravno pitanje o pravima i tumacenju zakona na primjeru mog slucaja). Tamo kad sam dosao opet do odjela s 3 poziva mi je receno "rjesava se, evo pogledat cu o cemu se radi pa se javite". Nakon jos 2 poziva u sljedecih 2 tjedna sam na kraju dobio odgovor koji je bio obican "canned response". Znaci 6 poziva dok sam dosao do osobe koja je to rjesavala, i onda 2 poziva dok sam dobio odgovor.

2 slucaj - Zovem mingo, doznajem da oni to vise ne vode, da ciszp vise ne sluzi nicem, da zovem inspektorat. Zovem inspektorat, javlja se lik, super usluzan i uljudan, sve me pita sto i kako, kad mu kazem da cekam vec mjesec dana na odgovor, lagano se nasmijao, valjda sam mu uljepsao dan, uljudno mi objasnio da se u ZG ceka odgovor po godinu dana, da budem sretan ako mi prije uopce odgovore na predstavku.

15 godina
Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena...

kao nastavak na post iznad, nekad i sad..

-nekad, do pandemije.. inspektorat nije trebalo nazivati, par puta su oni nazvali, informativno, anketno, za provjeru jel riješeno, zadovoljstvo korisnika .. tad su radili svoj posao, no sad su razbucani, sad ih se ne može dobiti ili pingponganje gdje-što-tko (ne)radi..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
9 godina
ihush kaže...

kao nastavak na post iznad, nekad i sad..

-nekad, do pandemije.. inspektorat nije trebalo nazivati, par puta su oni nazvali, informativno, anketno, za provjeru jel riješeno, zadovoljstvo korisnika

Trajalo dobrih 15ak godina isto.

Poslao prigovor, u roku desetak dana me zove inspektor, "Dobar dan, taj i taj, ja sam bio/bila tamo, da li ste dobili odgovor trgovine na vasu predstavku". Naravno do tada vec rjesen slucaj jer cim je inspektor dosao ovi su mi javili i sve rjeseno bilo instant.

12 godina

imamo li igdje informaciju u propisima da potrosac moze odbiti zamjenu ako artikl nije identican onome kojeg mijenja?

Beerman

0 0 hvala 0
9 godina
Homer J. Simpson kaže...

imamo li igdje informaciju u propisima da potrosac moze odbiti zamjenu ako artikl nije identican onome kojeg mijenja?

To je davno prozvakano. Kupio si stvar A s imenom, od tog proizvodjaca, s tim svojstvima. Samo taj isti proizvod je dozvoljen za zamjenu. Ne ulazi trgovina, niti moze ulaziti, iz kojeg si ti razloga nesto kupio, stoga zamjena prolazi samo ako kupac na to pristane, jer kako trgovina ne zna zasto si ti nesto kupio, ne moze ti ni ponuditi adekvatnu zamjenu, osim tog istog proizvoda jel.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.10.2024 23:53 (sandokan111).
15 godina
Homer J. Simpson kaže...

-ovisi po kojoj osnovi je reklamacija, po osnovi jamstva proizvođača ili materijalni nedostatak, + tvoja odluka prihvaćaš li nešto ili ne.

-u slučaju jamstva (proizvođača, distributer..) nema druge, nema slično, može isključivo identična serija-model-brand, jer je povezano s proizvođačem (i carinama, povrat robe npr u kinu, serijski brojevi..), trgovac tad može kemijati, no po pravilima ne može ništa, zamjena za identično, ako nema tad povrat novca.. koji često žele prikazati kao zamjenu koja s tim nema nikakve veze no ako pristaneš-zadovoljan si.. to tad nema veze s pravilima.

-u slučaju materijalnog nedostatka, za robu odgovara trgovac-trgovina koja je robu stavila na tržište-maloprodaja.. i sve je tad stvar dogovora, može zamijeniti tv za frižider.. ako ti pristaneš, ako ne, opet povrat novca.

-roba može i ne mora imati jamstvo (proizvođača).. tj to je ono klasično, proizvođačko-distributersko jamstvo, kao i ovlašteni servis, dijelovi itd.. dok neke robe nemaju jamstvo, servis, npr hrana, a zakon određuje sve robe, pri čemu postoje razlike, auto, tehnika, obuća.. + eu ima zakonsko jamstvo, koje daje zakon-država, tj materijalni nedostatak, za koji je odgovoran trgovac, pri čemu mogu postojati oba jamstva pa i neko treće, treća strana koja ako želi može dati neko svoje jamstvo a ti biraš po kojoj osnovi ćeš koje jamstvo iskoristiti .. jer ti biraš i odlučuješ.

-na kraju priče, moraš imati ispravnu robu koju si kupio-želio ili novac. .. to je intencija zakona, pri čemu nije problem zakon nego ponekad kako ostvariti svoje pravo, jedno je imati ga a drugo ostvariti, za što je npr potreban inspektorat koji radi.. dok naš par godina umire.. pa trgovac može što želi, tad je manje važno što u kojem članku zakona piše..

3 tjedna

Pozdrav, zanima me dali u hrvatskoj imamo nesto kao small claims u americi? U odredjenog trgovca sam pocetkom srpnja kupio elektricni romobil, istom se pokvario senzor na motoru nakon mjesec dana i odmah je predan na reklamaciju u trgovini gdje je i kupljen, njihov djelatnik je poslikao serijski broj, cijeli romobil i sl. i napravio zapisnik. S obzirom da je proslo vise od mjesec dana, krajem rujna sam odlucio nazvati da provjerim status reklamacije, rekli su da ce mi se povratno javiti. Sutradan dobijem poziv od njihovog odjela za reklamaciju gdje mi kazu da se reklamacija nece ispostovati dok ne platim 50 eura za ostecen zadnji blatobran(napominjem, isti nije bio ostecen prilikom predaje romobila, sto je i dokumentirano). Rekao sam da necu platiti jer da blatobran nije bio ostecen, a i da je, kakve veze ima blatobran sa motorom, te da kontaktiraju ducan u kojem sam predao romobil da se potvrdi da nije bio ostecen. Na to su mi rekli da ce ih kontaktirati. Od tada je proslo bilo oko tjedan dana, te sam ih ponovno kontaktirao, rekli su da jos cekaju povratni odgovor. Izgubio sam strpljenje i poslao pisani prigovor trgovcu u kojem sam naveo da zelim povrat novca zbog neispunjenja zakonske obveze, nerazumnog roka cekanja(prosli je vise od dva mjeseca od podnosenja reklamacije), negalnog odbitka reklamacije i opcenito loseg iskustva sa trgovcem. Prigovor su odbili i naveli da je prigovor neosnovan, ali da ce blatobran biti popravljen(iako nije bio ostecen). Zvao sam drzavni inspektorat, ukratko mi je receno da je odbitak reklamacije i prigovora neosnovan i da posaljem prijavu na njihov mail. Proslo je oko 2 tjedna i nisam dobio povratni odgovor. Zamima me dali se ovdje radi o "vuk magarca pojeo", cekati jos par mjeseci da romobil dodje sa popravka ili mogu traziti nesto kao small claims u americi, jer zelim iskljucivo povrat novca jer ne zelim nikad vise sa tim trgovcem u zivotu trgovati, niti povrat romobila koji nije bio ostecen. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ja čekam više od godinu dana "presudu" državnog inspektorata tako da to sa reklamacijama u uređenoj državi kao što je naša jednostavno ne funkcionira.

0 0 hvala 0
9 godina
John 14-6 kaže...

Pozdrav, zanima me dali u hrvatskoj imamo nesto kao small claims u americi? U odredjenog trgovca sam pocetkom srpnja kupio elektricni romobil, istom se pokvario senzor na motoru nakon mjesec dana i odmah je predan na reklamaciju u trgovini gdje je i kupljen, njihov djelatnik je poslikao serijski broj, cijeli romobil i sl. i napravio zapisnik. S obzirom da je proslo vise od mjesec dana, krajem rujna sam odlucio nazvati da provjerim status reklamacije, rekli su da ce mi se povratno javiti. Sutradan dobijem poziv od njihovog odjela za reklamaciju gdje mi kazu da se reklamacija nece ispostovati dok ne platim 50 eura za ostecen zadnji blatobran(napominjem, isti nije bio ostecen prilikom predaje romobila, sto je i dokumentirano). Rekao sam da necu platiti jer da blatobran nije bio ostecen, a i da je, kakve veze ima blatobran sa motorom, te da kontaktiraju ducan u kojem sam predao romobil da se potvrdi da nije bio ostecen. Na to su mi rekli da ce ih kontaktirati. Od tada je proslo bilo oko tjedan dana, te sam ih ponovno kontaktirao, rekli su da jos cekaju povratni odgovor. Izgubio sam strpljenje i poslao pisani prigovor trgovcu u kojem sam naveo da zelim povrat novca zbog neispunjenja zakonske obveze, nerazumnog roka cekanja(prosli je vise od dva mjeseca od podnosenja reklamacije), negalnog odbitka reklamacije i opcenito loseg iskustva sa trgovcem. Prigovor su odbili i naveli da je prigovor neosnovan, ali da ce blatobran biti popravljen(iako nije bio ostecen). Zvao sam drzavni inspektorat, ukratko mi je receno da je odbitak reklamacije i prigovora neosnovan i da posaljem prijavu na njihov mail. Proslo je oko 2 tjedna i nisam dobio povratni odgovor. Zamima me dali se ovdje radi o "vuk magarca pojeo", cekati jos par mjeseci da romobil dodje sa popravka ili mogu traziti nesto kao small claims u americi, jer zelim iskljucivo povrat novca jer ne zelim nikad vise sa tim trgovcem u zivotu trgovati, niti povrat romobila koji nije bio ostecen. 

U pravilu bi ta prijava na inspektorat bila super. Do prije jedno 4 godine, tamo negdje kad je pocela korona je sve otislo u k. Sad ces odgovor na prijavu cekat tko zna koliko.

tintin kaže...

Ja čekam više od godinu dana "presudu" državnog inspektorata tako da to sa reklamacijama u uređenoj državi kao što je naša jednostavno ne funkcionira.

Samo mali ispravak, "ne funkcionira vise". Razbahatili se svi previse i jednostavno nema vise odgovornosti za nista kad nema ni kazne za neodgovornost/ne obavljanje posla.

3 tjedna
John 14-6 kaže...

Nažalost, ne postoji tako nešto iako bi to bilo fantastično, riješiti sudski a brzo nešto protiv susjeda, trgovine i sl.

Sud koji je namjenjen samo takvim ''manjim'' vrijednostima.

12 godina

trebam pozitivni propis gdje se navodi da uredjaj mora biti identican

Beerman
15 godina
Homer J. Simpson kaže...

-nema, jer to nije stvar zakona, nego poslovni odnos, jamstvo, brand-serija.. uvoz-izvoz-papirologija povezana s porezom-carinom-povratom, zato nema zamjene za slično-drugo, po osnovi proizvođačkog jamstva ali ima po osnovi materijalnog nedostatka (zakonskog jamstva).. gdje je stvar dogovora, a ako dogovora nema povrat novca.

-kako god na kraju priče moraš imati ispravno-kupljeno ili novac, dok zakon ne može detaljnije.. 

3 tjedna
Homer J. Simpson kaže...

Nisam shvatio, je li to pod jamstvenim uvjetima ili pod materijalnim nedostatkom? Pod što si reklamirao?

9 godina
Homer J. Simpson kaže...

Kakav "pozitivni propis". Sto je to uopce "pozitivni propis" ?

Da napises pitanje sto te tocno interesira, bez ovih kripticnih izjava o "pozitivnom propisu". Pitao si dal mozes odbit zamjenu ako nije identican predmet, napisano ti je da mozes. Nema dalje propisa, na ponudjenu zamjenu odgovoris s

"Postovani, odbijam zamjenu X za Y jer navedeni uredjaj nije onaj koji sam kupio te ne sadrzi sve karakteristike koje proizvod X ima, ukljucujuci i samo ime proizvoda, proizvodjaca itd (ovisi sto se razlikuje a navodno je "nebitno"). Htio bih naglasiti da karakteristike (koje god su naveli da su iste izmedju ta 2) izmedju uredjaja X i Y nisu jedini razlog kupnje uredjaja X, te smatram da trgovina nema pravo odlucivati radi cega sam ja nesto kupio. Molim da mi isporucite stvar X, ili obavite povrat novca. Hvala <ime>".

13 godina

Danas vidio mrava u televizoru i ono prva reakcija mojne me batje, 55" tv i mrav manjih dimenzija ušao u tv, Silnica se ne javlja, poslao im upit, al možda je neko imao sličnih problema pa da javi iskustva. Neznam jel to spada ne spada pod defekt.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2024 17:43 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

Ne spada.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice