4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.855
|
čitano: 1.570.085
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

ne znam koliko SA agregacija podrzava, trenutno na B7 i B20 ide oko 300/160mbps

a otisla je cijena gore u medjuvremenu, ljudi bidaju.

https://www.speedtest.net/result/d/75ab3a6c-9547-49fe-be94-b8fa000de696

12 godina

zabbax21   Jedno je što piše ,a sasvim nešto drugo je ono što u stvarnosti se dobije. Recimo na toj slici piše n28(10Mhz)+n75(30Mhz) agregacija SA 2CA. U HR nema n75 tko zna u kojoj je to zemlju bio uključen Dolje piše n78+n28 ajd to je ok za HR . Za 4G piše da ima najviše 3CA B1+B3+B7  pa to podržava i B715 od huawei zatim nigdje ne piše da podržava B28. Mene konkretno zanima jeli podržava bilo koji 2CA ili više sa B28 ako podržava B28. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.1.2025 16:53 (DDavorin).
11 godina

evo trenutno na b28 i auto postavke

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.1.2025 17:00 (dennocro).
12 godina
Ova 3G mreza se valjda nikad nece ugasit, a kamoli da ce kod mene biti zamjenjena sa 5G. Prvo kazu do 21.1 i nista. Jucer je pisalo do 24.1, danas produzeno do 28.1. Sve se bojim da cu kad iskljuce 3G, biti jedino na 4G, a da 5G necu ni vidjeti..
Temu pozivnica: https://temu.to/m/u9kmi7rv2wy Kod za -30% za nove korisnike: aam11835
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 tjedna

Pozdrav svima! Pročitah većinu teme i vidim da ste svi miljama ispred mene u znanju o antenama, i routerima pogotovo. Pa bih ovim putem zamolio za savjet oko kupnje 5g routera koji bih postavio u neizolirano potkrovlje s ciljem smanjivanja duljine koaksijalnog kabela. Također potkrovlje mi je jedina opcija zato što nemam ostavljene podžbukne bužire iliti proture za kabele (zauzete su mrežnim kabelima i koaksijalnim kabelom za tv) pa bih izbjegao bilo kakvo bušenje plafona. Router bi bio spojen mrežnim kabelom na PC, također imam još jedan mrežni kabel provučen u drugom dijelu kuće za eventualni unutarnji repeater ili čak kakav router, ali o tom potom..Koliko sam pročitao hvalite ovaj Zyxel nr5103e. Obzirom da ga planiram postaviti u to spomenuto potkrovlje sumnjam da nije baš prikladan za to ili se varam? Vezano za antene..Vidim puno se piše o iskra p60 antenama pa me zanima mišljenje kakve su u usporedbi s onima na amazonu, kaser i sl. Ili recimo u usporedbi s SIRIO SPH-1.5÷6-17? Na tu sirio antenu sam slučajno naišao na nekoj mađarskoj stranici, bila je na akciji za nekih 50ak eura, sad je 65, 70+ ali me svejedno zanima ako netko zna više o njoj. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima

0 0 hvala 0
12 godina
dennocro kaže...

evo trenutno na b28 i auto postavke

Imaš 4CA+n78 znači 5CA ,a ne 7 i 20 kako si napisao. Male brzine uz tako dobar signal i n78 u agregaciji očito je toranj dosta opterećen.

12 godina
muteboy kaže...

Pozdrav svima! Pročitah većinu teme i vidim da ste svi miljama ispred mene u znanju o antenama, i routerima pogotovo. Pa bih ovim putem zamolio za savjet oko kupnje 5g routera koji bih postavio u neizolirano potkrovlje s ciljem smanjivanja duljine koaksijalnog kabela. Također potkrovlje mi je jedina opcija zato što nemam ostavljene podžbukne bužire iliti proture za kabele (zauzete su mrežnim kabelima i koaksijalnim kabelom za tv) pa bih izbjegao bilo kakvo bušenje plafona. Router bi bio spojen mrežnim kabelom na PC, također imam još jedan mrežni kabel provučen u drugom dijelu kuće za eventualni unutarnji repeater ili čak kakav router, ali o tom potom..Koliko sam pročitao hvalite ovaj Zyxel nr5103e. Obzirom da ga planiram postaviti u to spomenuto potkrovlje sumnjam da nije baš prikladan za to ili se varam? Vezano za antene..Vidim puno se piše o iskra p60 antenama pa me zanima mišljenje kakve su u usporedbi s onima na amazonu, kaser i sl. Ili recimo u usporedbi s SIRIO SPH-1.5÷6-17? Na tu sirio antenu sam slučajno naišao na nekoj mađarskoj stranici, bila je na akciji za nekih 50ak eura, sad je 65, 70+ ali me svejedno zanima ako netko zna više o njoj. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima

SIRIO SPH-1.5÷6-17 trebaš 4 kom za MIMO4x4 konkretno za Zyxela 5103E kakve su nitko ih nije testirao(možeš biti prvi pa javiš rezultate). Na koje kaser antene točno misliš? Kaser je ok brend za antene. Iskre p-60 tu ne možeš fulati!Da dobar bi ti bio Zyxel NR5103E

2 tjedna

Znači može taj router na tavan, iako su rijetki, minusi neće naškoditi?

Evo te kaser antene, na amazonu budu i jeftinije.. https://noisell.com/en-ir/products/kaser-antenna-lpda-5g-4g-lte-esterno-mimo-logaritmica-698-2700-3300-3800-mhz-guadagno-fino-12-dbi-compatibile-per-router-5g-4g-uscita-n-sma-con-adattatore-ts9-e-2-cavi-a-bassa-perdita-da-10m

Iako mi se te sirio jako sviđaju mislim da ću ih ipak zaobići

12 godina

Dobre su samo ih trebaš 4 ako uzmeš zyxela NR 5103E. Ma neće mu naškoditi minus nije jedini elektronski sklop na minusima.

3 godine
DDavorin kaže...

Mora biti ta druga n78(20mhz) uključena i natavno ta agregacija na tornju na koji se spajaš.

Postavljeno mi je sve na automatski, moguce da onda nema na tornju 20mhz n78

11 godina

imaju dva tornja 763 di su 1,3,28 i 589 di su 7,20

idu brzine preko 500, al mi na tom mjestu ne pase ruter da stoji, a ovdje mi je ok, i brzine sto meni trebaju su zadovoljavajuce.

2 tjedna

Pozdrav svima, opet ja s sličnim upitom.. Trebam aternativu za zyxel nr5103e. Pronašao sam nekoliko, na amazonu 400+e, njuškalo 400e, novi 400e, što mi se čini puno i radje bih polovni a na onoj njemačkoj stranici više ih nema. Čitajući temu redom sam izdvajao routere koji su spominjani, XIAOMI DVB4369GL 5G CPE pro V2, Spitz AX (GL-X3000), Spitz AX (GL-X3000NR), RUTX50, zte mc7010, zte mc889, zyxel nr7101 i već spomenuti nr5103. Kao što već rekoh na ovoj temi nisam baš na domaćem terenu pa me zanima koji bi bio najbliža alternativa zyxel nr5103e po mogućnostima, da ima sve što ste naveli, 4x4mimo, mogućnost spajanja vanjskih antena, cell locking, agregacije? Znam da ste to sve već napisali ali iskreno ne da mi se ponovno čitati svih 126 stranica. Ako netko zna napamet molim za pomoć, ako ne, Bože moj, pročitati ću ponovno. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

1 0 hvala 0
12 godina

Krivo gledaš imaš na njuški ispod 300€ tog zyxela  imaš i MC801a. Poslao sam ti PP da napraviš neke testove pa ne odgovaraš. Svi routeri koje si nabrojao za njih i moraš nabrojati €.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.1.2025 19:53 (DDavorin).
2 tjedna

E oprosti, sad sam pročitao poruku. Otvorio sam ju i jučer ali nije bilo nikakvog teksta, samo nekakav oglas :) 

Očito sam nešto zaj..ao

Odg ti u pp

3 mjeseca

Ovaj Zyxel NR7302 mi se čini dosta zanimljiv, na službenoj stranici se u video prilogu vide oko 4 opcije montaže! U mojoj situaciji pokušavam na vrh dimnjaka koji se ne koristi postaviti vanjsku antenu, tj.opcija je bila 4 iskre! To znači 4 antenska kabela niz dimnjak,kroz metalna vratašca u dnevnu do modema 2 m dalje! Rezanjem vrata,ili gnječenjem kablova! Znam da bi Iskre bile puno učinkovitije, ali doslovno mi samo treba optička vidljivost prema tornju, izvana! Brzine su več večinom trenutno 170-250 DL, na auto modu (uz katastrofalan signal)! Znači samo normalan signal trebam! Ovaj bi sa stezaljkom mogao uhvatiti za rub dimnjaka doslovno okrenut idealno prema tornju, bez bušenja! 10 minuta posla nakon penjanja ovdje preko susjedovog krova! Ovaj njegov plosnati kabel bi spustio niz dimnjak, i vrlo vjerovatno vratašca normalno zatvorio preko njega! Nisam o tome do sada razmišljao, i neznam što je bolje ZTE MC889 ili ZYXEL NR7302? Što se tiče poruka, tj SMS-a preko mobitela, tu sam se preporodio sa Zyxelom, sve uredno ide! ZTE samo kroz browser mi je radilo! I koji bi uređaj bio idealan za unutra, onaj npr. ZTE T3000 ili! Ima li puno podešavanja naknadno. Sa aplikacijom Zyxel Air se spajaš na onaj gore,ovog dolje se "ne vidi" ili....! Na ovom stranom forumu spominju neke firmvere, i preferiraju Austrijsku verziju Zyxela! Online translation dosta toga neuredno prevede, ali da se poslužiti! Lp.

https://forum.fibra.click/d/62593-modem-5g-outdoor-zyxel-nr7302-opinioni/199

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2025 14:26 (rakonja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

Pozdrav svima! Zanima me je li ruter ZTE MF297D dobar? Ima li kakvih ograničenja ili nedostataka, posebno kad je u pitanju gaming?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
WTFck kaže...

Pozdrav svima! Zanima me je li ruter ZTE MF297D dobar? Ima li kakvih ograničenja ili nedostataka, posebno kad je u pitanju gaming?

Nema ograničenja... jedino ograničenje su tvoj položaj u odnosu na baznu stanicu (kvaliteta signala) i opterećenost iste... Radi sasvim lijepo, wifi ne prekida, agregira bez problema 3 banda... jedini problem je što je zakucan na 4G, pa ne lovi 5G signal (barem ovaj što dobiješ u A1)... Ali vjerujem da će se još netko javiti, nisam gamer, uzmi to u obzir...

12 godina
Vjerojatno zbog ovoga i odgadaju ukidanje 3G mreze. Ovo je 5G u Valpovu. Za posao niškoristi. Nis ne mogu otvorit kolko je sporo. Jedan dan je radilo bilo oko 100mbs,nakon toga užas!
Temu pozivnica: https://temu.to/m/u9kmi7rv2wy Kod za -30% za nove korisnike: aam11835
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

kao da vidim u gornjem desnom kutu LTE, sto bi znacilo da nije 5G ako se ne varam.

Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
7 godina
deepshitcro kaže...

kao da vidim u gornjem desnom kutu LTE, sto bi znacilo da nije 5G ako se ne varam.

mislim da su to volte LTE pozivi, nek me neko ispravi ako sam u krivu

12 godina
VoLTE pozivi da. 5g je prisutan brzina ne 😂
12 godina
mp3david kaže...
Vjerojatno zbog ovoga i odgadaju ukidanje 3G mreze. Ovo je 5G u Valpovu. Za posao niškoristi. Nis ne mogu otvorit kolko je sporo. Jedan dan je radilo bilo oko 100mbs,nakon toga užas!

Mani se HT probaj Telemach garant bolji od HT u Valpovu.

16 godina
Danas mi je iz čista mira na Zyxel NR5103E bilo plavo svjetlo za signal, kaj inače nikad nije; ili je crveno ili zeleno.

RSRP je bil 93-94, inače 105-107 - kakav je ponovo i sad...

Zbog čega je to tak bilo, dal oni smanjuju/pojačavaju signal (HT)?
12 godina
Telemach izgleda kao da u njemu djeca rade. A i nemaju tarifu na bonove flat,kao sto tcom ima flat za 24€ mjesecno. Tako da me ne zanima nazalost.
12 godina

Ja otišao sa HT 24€ na Unlimited Telemach i DL skoro pa 3x veći skuplje za 2.59€ ali brzina preprod i imam javnu IP! Šta ta djeca naprave.  Bio sigurno 10 godina na HT i vrijeme je bilo da odem gdje je bolje. Jer ove tvoje brzine koje trenutno imaš ne vrijede 24€. Ja sam ti samo prijedlog dao i vidio da Telemach kod tebe ima frekvencije na tornjevima kao i kod mene. I brzine bi tu negdje trebale biti..

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2025 20:54 (DDavorin).
12 godina
Ali ja sam na bonove. Ne zelim pretplatu, pogotovo ne sa telemachom.zapravo ni sa kim nikakav ugovor ne zelim
4 godine
mp3david kaže...
Ali ja sam na bonove. Ne zelim pretplatu, pogotovo ne sa telemachom.zapravo ni sa kim nikakav ugovor ne zelim

Ugovorna obveza nije isto što i pretplata. Pretplatu uvijek možeš raskinuti najbolje pismeno ili osobno odlaskom u poslovnicu. Pretplatu želiš jer su tarife objektivno bolje na pretplatama nego na bonovima.

12 godina
mp3david kaže...

Uzmeš sutra Unlimited tarifu testiraš i ako ti ne odgovara prekosutra odeš u poslovnicu i odjaviš i plačaš samo dane korištenja tj 2 dana. Tarifa je na pretplatu bez UO kako kolega reče. Mora biti tarifa na pretplatu jer sve tarife na bonove kod Telemacha su limitirane brzinom pa ne možeš vidjeti stvarno stanje brzina.

12 godina
Pa onda tako isto mogu kupit i obicnu karticu od telemacha i isprobati brzine na isto mi dođe. Ali sa tele2 sam imao tolko problema da s njima ne zelim posla.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice