4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.121
|
čitano: 1.749.595
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 mjeseci

Pokrene i vrti se na PC-u (mora biti u domeni rutera), dok PC radi provjerava svakih * sekundi SMS inbox na ruteru, i ako pristigne SMS pošalje ga na broj koji želiš.

Kad dodje SMS proslijedi ga meni na mobitel i obriše sa rutera da se ne zapuni inbox.

Da, moguće je i ovo sa brzinom, treba malkice modificirati skriptu. 

Problem je sa firmwareom, naime meni na branded firmwareu nije htio slati sms na 13909, stalno je glumatao da je broj nepoznat.

Upgradeom firmwarea se to promijenilo.

Budem stavio to na "kofi" kad modificiram za "brzinu", možda nekome bude potrebno nekad.. ;) , a možda netko i plati kavu, nigdje tog nema, a potrošio sam valjda 10 dana dok to nisam sredio.

127.0.0.1
Moj PC  
1 0 hvala 1
7 mjeseci
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
yoko999 kaže...

Pokrene i vrti se na PC-u (mora biti u domeni rutera), dok PC radi provjerava svakih * sekundi SMS inbox na ruteru, i ako pristigne SMS pošalje ga na broj koji želiš.

Kad dodje SMS proslijedi ga meni na mobitel i obriše sa rutera da se ne zapuni inbox.

Da, moguće je i ovo sa brzinom, treba malkice modificirati skriptu. 

Problem je sa firmwareom, naime meni na branded firmwareu nije htio slati sms na 13909, stalno je glumatao da je broj nepoznat.

Upgradeom firmwarea se to promijenilo.

Budem stavio to na "kofi" kad modificiram za "brzinu", možda nekome bude potrebno nekad.. ;) , a možda netko i plati kavu, nigdje tog nema, a potrošio sam valjda 10 dana dok to nisam sredio.

Lako za kavu, samo javi! Kontam da se negdje u skripti upiše željeni broj!

4 godine
yoko999 kaže...

Vrlo interesantan ruter, mogu reći, preko istih bandova je barem duplo brži od Huaweia?! 

Zbog čega je to tako, a spaja se na iste 4G+ kanale, istih 4 agregacija..!

Jačina signala, možda koristi veću modulaciju signala, možda radi 4x4 MIMO umjesto 2x2 MIMO, možda drugi main band pa ide bolje od Huaweia... Nije sve u broju agregacija :)

11 mjeseci

Istina, iako kod mene nema u okolici druge bazne nego ova na koju se i Huawei spajao.

Jedino je zamjerka što je ipak malo slabiji i osjetljiviji što se signala prijema tiče, Huawei je imao "crticu" više sa iste bazne, no ipak je bio sporiji.

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
yoko999 kaže...

Istina, iako kod mene nema u okolici druge bazne nego ova na koju se i Huawei spajao.

Jedino je zamjerka što je ipak malo slabiji i osjetljiviji što se signala prijema tiče, Huawei je imao "crticu" više sa iste bazne, no ipak je bio sporiji.

Crtice signala nisu mjerodavne za jačinu i kvalitetu signala. Imaš i samom sučelju parametre signala u oba routera.

12 godina

Otkad sam zamijenio SIM u karticu u Telemachu nema vise (barem ne zadnja 4 dana - trenutni uptime 4d i 4h) prebacivanja na 3g jednom dnevno. 

2 0 hvala 0
7 mjeseci

Tirkiz evo popeo se jučer i postavio! Htio sam 10 stvari obaviti, na kraju sam bio sretan i da sam njega samo uspio zakačiti! Jedva sam stajao na krovu, još u čarapama išao gore! Strašno nezgodno! Dobro da nisam stup napravio, nema šanse da bi uspio! Nosač se nekako uhvatio, stegnuo sam poprilično jako. Drugi vijak nije odgovarao, tamo gdje treba biti, smeta ona njegova plastična glava, udara u router! Uglavnom gore je, a uskoro opet odem gore, i dodatno osiguram! 3 puta sam išao gore dolje! Morao sam i neku plastičnu cijev staviti da se kabl ne nateže preko oštrog ruba betona! Golub ladno sletio na pola metra od mene, kao da me nema! Taman mi ostalo izvan vrata od dimnjaka cca 1m kabla do budučeg wifi routera!

E sad, ujutro kad sam bio sam doma, snimio sam trenutnu situaciju na NR5103e, i ugasio ga, da nebudu obe kartice aktivne kad učitam eSIM. Priključio adapter od NR7302 u struju, njegov kabl u POE, a drugi u LAN , i u laptop! Napajanje uredno svijetli zeleno, ali laptop ne prepoznaje ništa preko mrežne kartice, tj. nemogu doči do stranice za logiranje! Na obe IP adrese za logiranje! Gore znam da je dobro ukopčan, kabl sam provjerio prije guranja kroz dimnjak, nema fizičkog oštečenja. Stvarno neznam što može biti. Sumnjam da nemože raditi direktno iz adaptera, tj. bez wifi routera kao posrednika!

Sad mi je žao što ga prvo nisam testirao, ali bio je zapakiran, tj. doslovno nov! Gore lampice nemogu vidjeti! Večeras ču probati prebaciti u 5103 LAN u WAN, pa ga spojiti u njega! Moji stalno trebaju internet, pa moram dok spavaju, ili kad nisu tu! Kako da odredim koji je glavni, tj. da dođem do login stranice za 7302! Moram uči tamo, da učitam eSIM!

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2025 12:38 (rakonja).
Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine

rakonja đe ćeš da te uštipnemo? 

pa uvijek se router testira prvo "na tlu" i podesi za rad, pa onda vješa na visinu podešen 

eventualno provjeri da nisi slučajno na PoE adapteru zamijenio LAN kabele (nije naodmet opet provjeriti, haha)

možda i neki kabel ne valja...

možda ti je mrežna kartica na laptopu isključena/neispravna?

u uputama vidi koja je IP adresa za ući u Zyxel, ne znam sad na pamet

vidi večeras po mraku dal svijetle lampice na vanjskom Zyxelu da znaš jel živ 

ništ, moraš se igrati detektiva :)

7 mjeseci
Nisam zamijenio kablove,to sam prvo pazio. U kuči sam probao sa 2 labla. Laptop sve 5, tu ne griješim. Nikako nemogu vidjeti lampice,baš su na strani gdje ih nevidim. . E sad ako sam baš pehista da tvornički kabl od 10 m ima grešku. Bome jesam napravio propust, budem opet probao, možda je spavao😆! Nevjerovatno, prvi router u životu koji mi nije na dohvat ruke, i zeza....! U opcijama nudi 2 ip adrese,obe neče
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2025 14:19 (rakonja).
4 godine

Koje to dvije IP adrese?

Kod sebe kada sam ga imao na testiranju imam zabilježen IP 192.168.1.2 za login, sad se ne sjećam jel tako bio podešen u startu ili sam ja nešto prčkao... pa da nije možda i kod tebe

17 godina
Samo da javim da su se vratile brzine.
Ne kak su bile, no opet su praznici pa su svi na netu.
7 mjeseci
Upravo onako brzinski uspio.Ona prva ...168.1.1 neče, a drugu sam predvidio jednu točku.Nije 384, nego 3.84🤣!Ima eSIM,pogledao na sekundu,...sutra stiže Asus pa ču onda.Dobro je....!Moram provjeriti sa HT-om dali taj eSIM stvarno ima ograničenje brzine.Malo mi to komplicira.Htio sam fizički u Ultru,a eSIM u router.Sad ispada da sam bolje fizički u router,a eSIM u ultru za CellMapper.

UPDATE: pričao sa korisničkom oko eSIM-a, činilo se da zna što priča....,kaže da su ono sigurno stari uvjeti sa početaka, da je sada i na njima puna brzina. Uglavnom što god sam pitao može,...puna brzina,oba odjednom,eSIM u više uređaja i sl. Budemo vidjeli. Šogor malo zaglavio na putu iz Njemačke u Austriji, doći če kasno umoran, pa možda Asus bude odgođen do subote. Ln.
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2025 23:49 (rakonja).
14 godina

ne mogu pronaći kako se pravilno 

postavljaju antene iskra p-56,koji razmak treba

mreža telemach

trenutno spojeno na ENB 41402, -B7+B20,cell id 10598954

trenutna brzina 60 mb/s

koji razmak treba biti ,udaljenost od bazne cc 4,5 km 

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.5.2025 19:12 (valisaurea).
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 mjeseci
valisaurea kaže...

ne mogu pronaći kako se pravilno 

postavljaju antene iskra p-56,koji razmak treba

mreža telemach

trenutno spojeno na ENB 41402, -B7+B20,cell id 10598954

trenutna brzina 60 mb/s

koji razmak treba biti ,udaljenost od bazne cc 4,5 km 

Možda ovo.....

4 godine

Pisali smo o razmaku za Iskre ovdje bar milijun puta unazad 5 godina :P

Razmak za B3 band koji je kao zlatna sredina - 34 cm

14 godina
rakonja kaže...

Tirkiz evo popeo se jučer i postavio! Htio sam 10 stvari obaviti, na kraju sam bio sretan i da sam njega samo uspio zakačiti! Jedva sam stajao na krovu, još u čarapama išao gore! Strašno nezgodno! Dobro da nisam stup napravio, nema šanse da bi uspio! Nosač se nekako uhvatio, stegnuo sam poprilično jako. Drugi vijak nije odgovarao, tamo gdje treba biti, smeta ona njegova plastična glava, udara u router! Uglavnom gore je, a uskoro opet odem gore, i dodatno osiguram! 3 puta sam išao gore dolje! Morao sam i neku plastičnu cijev staviti da se kabl ne nateže preko oštrog ruba betona! Golub ladno sletio na pola metra od mene, kao da me nema! Taman mi ostalo izvan vrata od dimnjaka cca 1m kabla do budučeg wifi routera!

E sad, ujutro kad sam bio sam doma, snimio sam trenutnu situaciju na NR5103e, i ugasio ga, da nebudu obe kartice aktivne kad učitam eSIM. Priključio adapter od NR7302 u struju, njegov kabl u POE, a drugi u LAN , i u laptop! Napajanje uredno svijetli zeleno, ali laptop ne prepoznaje ništa preko mrežne kartice, tj. nemogu doči do stranice za logiranje! Na obe IP adrese za logiranje! Gore znam da je dobro ukopčan, kabl sam provjerio prije guranja kroz dimnjak, nema fizičkog oštečenja. Stvarno neznam što može biti. Sumnjam da nemože raditi direktno iz adaptera, tj. bez wifi routera kao posrednika!

Sad mi je žao što ga prvo nisam testirao, ali bio je zapakiran, tj. doslovno nov! Gore lampice nemogu vidjeti! Večeras ču probati prebaciti u 5103 LAN u WAN, pa ga spojiti u njega! Moji stalno trebaju internet, pa moram dok spavaju, ili kad nisu tu! Kako da odredim koji je glavni, tj. da dođem do login stranice za 7302! Moram uči tamo, da učitam eSIM!

rakonja

Nemoj se zajebavati sa tim penjanjem na krov vidim da ti je dosta strm.

Dvoje mojih kolega sa posla su pali sa krova i imaju trajne posljedice jedan kralježnica nastradala drugi lom ruke na više mjesta skoro poginuo sad ima šarafe i sa jednom rukom se uopće više neće moći služiti.

Oprez prijatelju. Jedan je život osiguraj se sa nekakvim štrikom( ne oko vrata). 

7 mjeseci
Dobro je sa one strane sa koje se ja penjem,uvala između dva strma krova. Ali je dimnjak na "početku" strme strane, tako da taman nemogu normalno stajati uz njega, nego špaga preko dvije strane. Mogu se vezati eventualno za dimnjak,ali se bojim da se ne sruši i krene zamnom, ako ga povučem.
7 mjeseci

Danas sam se baš napatio sa routerom(ima), teško je i za prepričati, od 9 do pola 1! Krenuo ubaciti eSIM, jedva nekako došao do sučelja routera, a tamo eSIM možešubaciti jedino sa aktivacijskim kodom, a ne sa QR kodom. Onda sam probao kroz Asus, da vidim hoče preko bežićne mreže od Asusa doći do toga da ga prepozna u Zyxel aplikaciji kao svoju mrežu, gdje ide preko QR koda. Asus nikako nisam mogao spojiti, niti password/pin valja, niti preko QR koda. Napravio hard reset, i nekako se proradi, ali ga Zyxel app ne prepoznaje kao svoju mrežu. Probao sam prije toga eSIM u svojoj S24 Ultri, u sekundi radi, pa ga obrisao. Gubio sam se u kablovima, laptopima, mobitelima, routerima...., nikako. Onda skužim da ODU baca svoj bežični, koji radi po pola sata, pa moraš rebootati router,pa iznova pola sata. Sva sreča prolazi sa vrha dimnjaka kroz kuču do prizemlja. Uhvatim ga, probam bar 5 puta eSIM download, nikako da upali, a sto koraka, skeniraj/uključi hotspot, pa upiši ime i pass od hotspota, pa opet kao ga uključi, i onda isljuči njegov wifi. Odradi download eSIM cca 1.5min, ugasi hotspot, upali njegov wifi.....,i ništa. Nema interneta. A ono uvijek moraš imati neki drugi uređaj koji ti prikazuje QR eSIM kod da skeniraš. Uglavnom popizdio/izludio, rekoh zasad ga stavljam u Samsunga,....probam ga opet skenirati, a ono "potrošen/istekao", moraš tražiti novi....,vjerovatno se u Samsungu prvi put več potrošio.

Zovi HT,dok sam ih dobio, pa rekli zovi drugi odjel, pa dok sam njih dobio, dok sam objasnio, i onda su poslali novi.

Nakon toga sav spreman da ne pogriješim, pazim i opet jedno 3 puta. Lud, nikako kad upalim bežični da spoji, ali sa internetom. Još mi bar 2 puta isteklo 30 min mreže, pa ga gasio/palio. Nezgodno, nevidiš router kad se ponovo pokrenuo, samo čekaš wifi mrežu da se pojavi.

Slučajno u tim nekim situacijama odem u wifi mrežu od ODU-a na Samsungu, ima nešto kao spoji se na router na webu, uđem u sučelje, i vidim neki učitan HT eSIM. Gasi sve, trči na laptop, uđem i vidim, ali ne radi. Negdje u kao edit opciji pod učitanim eSIM-om, stisnem i vidim opciju omoguči. A mislio sam da tu eventualno nudi "Rename"! Konačno upalim, i radi. Samo prikaz 5G signal,nema znak za 4G vrijeme konekcije ide, a na laptopu nema pristupa internetu. Prebacujem onu opciju 4G/5G auto, opet isto....,nesječam se koja je točno na 5103. Ma reko nemogu više, večeras ču....,nešto sam uspio. Još vidim da se spojio na nepoželjan toranj, reko navečer ču lockati na svoj. Doslovno fizički okrenut ravno na moj, najbliži..., a on uhvati neki sa strane dalji! Sve ugasim, i skontam da je u aplikaciji pisalo prije eSIM download, nešto kao da  da ODU ima bežični po pola sata samo za podešavanje, da nemožeš surfati preko njega. U biti moram ODU lan kabl, u WAN na Asusu, i onda tek kroz njega možeš pustiti net.

Katastrofa, možda mi je učitalo eSIM i na početku, a ja kontao nema interneta, pa stalno iznova. A između svega ovoga je bilo još puno prepreka.

P.S - isprike na knjizi, ali možda nekome u budučnosti pomogne. Svakako bi bilo lakše da sam to dolje odradio prvo.

MOLIM POMOČ Tirkiz DDavorin , .....Asus je nudi razne modove rada(Wifi router/Gaming/AP/bridge itd,mislim....)! Koji mod odabrati, a da ti Zyxel bude glavni,a Asus samo unutarnja jedinica. Dali je samo ta jedna opcija dosta, ili moram još nešto podesiti!

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.5.2025 23:57 (rakonja).
Moj PC  
1 0 hvala 0
7 mjeseci
Jutro. Sinoć sam spojio Asusa u Wifi modu, sve radi....,ali nisam imao pristup Zyxel-u. Nisam mogao podesiti toranj,i sl. Brzine su bile oko 150, a upload se digao sa 10-tak na 30. Nakon toga sam pretraživao po internetu kako podesiti IDU na 7302. Na nekom njemačkom forumu, našao neki podatak da bi trebalo biti u AP modu. Prebacio na AP mod, pitao me Auto IP, ili ručni....,stavio Auto.....,i nema više.Spojio se na mrežu, ali nema više interneta, ni IP adrese. Bila je več ponoč, i nisam mogao bez kabla vratiti nazad drugi mod. Nema pristupa nijednoj login stranici. Ostavio za danas. Vjerujem da ču morati ručno upisivati IP adresu, i one ostale stavke. Jedino što nisam nikad, i neznam gdje da ih prepišem, tj.u kojoj situaciji su mi odgovarajuči. I u kojem modu routera. Sam Asus ima milion mogučnosti, pogubiš se gledajuči. Nešto omogučeno bi ga vjerovatno dodatno ubrzalo, ali možda i blokiralo, ili usporilo.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
rakonja kaže...
Jutro. Sinoć sam spojio Asusa u Wifi modu, sve radi....,ali nisam imao pristup Zyxel-u. Nisam mogao podesiti toranj,i sl. Brzine su bile oko 150, a upload se digao sa 10-tak na 30. Nakon toga sam pretraživao po internetu kako podesiti IDU na 7302. Na nekom njemačkom forumu, našao neki podatak da bi trebalo biti u AP modu. Prebacio na AP mod, pitao me Auto IP, ili ručni....,stavio Auto.....,i nema više.Spojio se na mrežu, ali nema više interneta, ni IP adrese. Bila je več ponoč, i nisam mogao bez kabla vratiti nazad drugi mod. Nema pristupa nijednoj login stranici. Ostavio za danas. Vjerujem da ču morati ručno upisivati IP adresu, i one ostale stavke. Jedino što nisam nikad, i neznam gdje da ih prepišem, tj.u kojoj situaciji su mi odgovarajuči. I u kojem modu routera. Sam Asus ima milion mogučnosti, pogubiš se gledajuči. Nešto omogučeno bi ga vjerovatno dodatno ubrzalo, ali možda i blokiralo, ili usporilo.

Mislim da ako podesiš ASUS-a u router mod, da ti Zyxel mora biti u bridge modu. Barem je tako meni funkcioniralo s Huawei routerom.

nemam za potpis
4 godine

Asus može biti u AP i router modu. Ukoliko je u AP modu sve oko IP adresa odrađuje zyxel. Ukoliko je u router modu onda na Zyxelu i Asusu moraju biti različite IP adrese, tipa zyxel 192.168.1.1, a asus 192.168.2.1, i sve oko IP određuje asus. Kod mene je tako sa ZTE, jer na njemu ne mogu bridge mod uključiti. Kako god na asusu se sve može ostaviti kako je, osim što sam ja sebi promjenio naziv wifija

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.5.2025 13:39 (debeli75).
7 mjeseci
U wifi router modu nemogu "prići" Zyxelu,a to mi je najbitnije. Tamo upravljam svime,i tornjevima, čelijama, tipom veze, itd. U AP auto modu mi nije jasno zašto nema ip adresa, zašto ih ne povuče sam. Vidim da nema ni one iPv6, jel to bitno za nešto. Moram probati LAN kabl direktno iz Zyxela u komp,kad se spoji....,uslikati svojstva veze, sve adrese,itd. Onda vratiti lan u wan na Asusu, staviti ga u AP mod, ručno ip adrese i prepisati. Ili to ne funkcionira tako. Uglavnom želim da kad se spojim na wifi koji baca asus, da Zyxel aplikacija to prepozna kao svoju mrežu, i da na windowsima imam pristup Login stranici od Zyxela. Neznam kako ču onda pristupati Asusu, ali to mi sad nije bitno.
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.5.2025 18:05 (rakonja).
7 mjeseci

Tirkiz nema te, očajnički trebam vlasnika istog uređaja, patim se kao crnac od ujutro! Probao sam i AP mod sa prepisanim stavkama iz LAN konekcije direktno iz Zyxela! I u toj opciji nema pristupa internetu, kao i AP sa Auto postavkama! Nikako dobiti pristup Zyxelu kroz Asus WiFi. Letim po stranim forumima, ali je večinom u kombinaciji sa Fritz routerima. Baca mi stalno nešto kad pokušavam online provjeriti novi Firmware! Tako da zasad ne uspjevam. Upravo sam zaključao na "moj preferirani" toranj, da vidim onako brzinski....,do tada je bilo oko 130 DL, sad potegne skoro 500 DL(kroz žicu, i to usred nedjelje), upload mi se skoro utrostručio, jedino je PING malo veči!

Stavit ču malo slika postavki koje su trenutno u njemu, onako iz kutije. Spominju neki Bridge 1 mode u forumima da treba? Sad je u IP Passthrough modu, spominju i neki router mod? Prebacio sam na Automod mreže 5G/4G (3G više nema kao u 5103), ali mi i dalje pokazuje samo 5G signal, drugi za 4G ne postoji! I tek sada sam skužio da ne postoji SMS stavka, kako ču sada primati poruke. Možda u aplikaciji bude, ili kroz drugu fizičku karticu u S24 Ultri! Ili ako bude update Firmvera!

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.5.2025 16:39 (rakonja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 mjeseca
zna li netko za xiaomi cpe pro 2 zasto nece ga pronaci miwifi app

0 0 hvala 0
4 godine

rakonja poslao sam ti na poruku, da ne spamamo temu 

14 godina
m17m11 kaže...
zna li netko za xiaomi cpe pro 2 zasto nece ga pronaci miwifi app

Možda jer to nije aplikacija za taj router? 

c/p sa njihovog sajta:

"Android devices need to use HUAWEI AI Life APP, while iOS devices need to use HUAWEI Smart Home APP."

9 godina
Jedno je xiaomi, drugo je huawei... XD
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
14 godina
deepshitcro kaže...
Jedno je xiaomi, drugo je huawei... XD

Fakat, ja kriv :D

Mea culpa

17 godina
Meni je prekjučer opet prestal funkcionirati Gigabox+.
Kad na mobu uplalim WiFi, pojavi se Gigabox ali kraj signala je uskličnik i nema neta uopće.

Upravo se vozim po drugu SIM karticu, rekli su mi nek još to napravim prije nego se aktivira tehnička podrška.

A kak je lijepo radilo, download je išel i prek 100mbps ponekad.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.5.2025 8:31 (Armor).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pitanje. Uzeo sam si Telemach SIM karticu na bonove te ubacio tu karticu u Huawei B525 232 ruter i prebacio ga u bridge mode, na njega sam zakačio Mikrotik te imam internet na TpLink switchu, ali vidim da Huawei ne propušta port 443 i 80 na server koji je u mreži. Probao sam sa Huawei B818 koji u sebi ima A1 SIM od njihovog HomeBoxa i sa njim mi je sve u redu. Zna netko kako se mogu dokopati da mi ovaj prvi Huawei propušta portove? Jel tu uopće moguće ugasiti CGNAT?

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.5.2025 14:58 (Valentin17).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice