Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH

poruka: 1.043
|
čitano: 483.814
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

Super, zahvaljujem obojici. Jedno mi pomoglo teoretski, drugo prakticno.

Ok, i sad recimo da uzmem ovaj Asus tuf, vidim da ima taj mash... Sto mi jos treba uz to a da dobijem tu foru dok se krecem kucom da se automatski prebacuje wifi?

I dal ce biti problem sto vec imam Tcom router u prizemlju, tj ovaj novi bi bio na katu - jel se i sa takvim setupom moze to postici?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Tražio si zamjenu za Xiaomi router koji ti ne radi dobro i napisao sam ti sa kojim routerom ga zamijeniš. A sad ako hoćeš mesh sistem to je drugi par čarapa. Tako da se moraš najprije sa sobom dogovoriti što hoćeš.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH
DDavorin kaže...

Tražio si zamjenu za Xiaomi router koji ti ne radi dobro i napisao sam ti sa kojim routerom ga zamijeniš. A sad ako hoćeš mesh sistem to je drugi par čarapa. Tako da se moraš najprije sa sobom dogovoriti što hoćeš.

Evo dogovorio sam se. :)

Zamjeniti cu samo router ako mi je mesh preskup. 

Sto mi sve treba za mesh i koliko bi me to kostalo?

Zelim wifi da lovi ispred i iza kuce, i na dvije etaze unutar kuce (kvadratura etaze nije prevelika i unutar jedne mi je dovoljno jak wifi i od routera), ali mi na obje etaze treba i nesto iz cega idu kablovi za kompove.

zahvaljujem na pomoci!

16 godina
congo kaže...
DDavorin kaže...

Evo dogovorio sam se. :)

Zamjeniti cu samo router ako mi je mesh preskup. 

Sto mi sve treba za mesh i koliko bi me to kostalo?

Zelim wifi da lovi ispred i iza kuce, i na dvije etaze unutar kuce (kvadratura etaze nije prevelika i unutar jedne mi je dovoljno jak wifi i od routera), ali mi na obje etaze treba i nesto iz cega idu kablovi za kompove.

zahvaljujem na pomoci!

-nije mesh skup.. nego mesh nije stvar jednog uređaja nego više, par-naviše.. množina.

-što više uređaja za wlan svejedno router ili ap to lakše-bolje možeš pokriti neki prostor signalom, tad mesh pokazuje svoju prednost, brzina-optimum..

-nije to jači signal-wifi, sve je isto, samo je automatika koja prebacuje liniju na najbliži-najjači kako šećeš prostorom..

-kao što već vidiš unutar jedne etaže ti je dovoljno jak-dobar signal routera.. to je tako, tako rade svi wlan uređaji, a za katove-zidove .. imaš ili žicu ili više ap-repetitora-extendera..

-router može raditi u ap modu, većina ap može raditi u router modu.. tj to su često jednaki uređaji čak i po cijeni, jedino što router uvjek ima više lan-portova i jedan wan port za internet-liniju koju dobije od modema ili drugog rotuera-gatewaya..

-uređaj koji podržava mesh se doda u grupu mesh-uređaja .. kranje jednostavna i logična rečenica :) .. i to je to.. mreža i dalje radi jednako, ako imaš jedan uređaj, ako imaš dva tad ih rasporediš kako ti odgovara pri čemu oni mogu biti spojeni žicom ili bežično..

-mogućnosti, cijene.. npr router s gigabitnim portovima je skuplji nego s fast-100mbps stariji.. a sad već postoji potreba i za brže, 2,5-5.. dok skupa mrežna oprema ima 10gbe.. to je za žicu, wlan s tim skoro da nema veze.

.. tj ovisi kako možeš spojiti, što sve želiš spojiti i koje brzine su ti važne.. npr ako imaš gigabitni internet ili sporiji.. za gaming-lag ili gledanje filmova, .. žica-wlan kao i optika-bakar je velika razlika.

-ako kupiš jedan uređaj, router,... radit će kao što ti je do sad radio stari.. ali ako kupiš-dokupiš više uređaja, AP-a.. tad je mesh zgodna stvar i zapravo ista cijena, tj više će na cijenu utjecati klasa uređaja nego mesh.. npr koliko antena ima za wlan, mimo-ofdma-gbe.. pa sve do klase firewalla-vpna-koncentratora što spada u uređaje više klase i cijene za koju nulu.. no u osnovi su to routeri-isti.. samo više mogućnosit npr rama za sve potrebne podatke-konfiguracije..

-u svakoj reklami ili deklaraciji ćeš pronaći osnovno kao za bilo koji proizvod.. i kad usporediš dva-više tad primjetiš što neki ima-nema.. i to ako nešto trebaš, jer ništa nije đabe.

-kompleti za mesh.. naravno skuplje jer su 2-3 uređaja.. dok pojedinačno možeš kupiti jedan pa dodavati i vidiš kako radi i koliko ih trebaš itd.

-takvi kompleti su od cca 150€ .. po meni skupo, ako prođeš po temi to i nije preskupo-realno.. jedino pitanje trebaš li neki 3-pack ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

Super, onda bi zelio mesh.

Iskreno, nije mi i dalje bas jasno sto bi sve trebao kupiti, ne razumijem sve kratice koje koristite.

Ako bi netko mogao napisati sto ima ili sto bi bilo dobro da uzmem za osnovne potrebe za mob i tablet. Samo da izbjegnem da rucno moram prebacivati wifi

Imam 300mbit/s optiku trenutno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Evo opet ponavljam pitanje, možda je netko u međuvremenu nešto takvog isprobao:
Imam 5G router Huawei H158-381 5G CPE 5 Pro, koji podržava EasyMesh protokol. Htio bih dodati jedan satelit koji bi bio u meshu sa tim Huawei ruterom...
Gledam u Linksu "Wireless range extender TP-LINK RE505X, AX1500". Tam ne piše da je EasyMesh kompatibilan, no na stranicama TP linka piše da je...
Pa me zanima ima li netko uopće mesh sustav napravljen tako da mu je taj Huawei H158-381 glavni, a dodao je neke satelite i koje...

0 0 hvala 0
16 godina
Darko150 kaže...
Imam 5G router Huawei H158-381 5G CPE 5 Pro, koji podržava EasyMesh protokol. Htio bih dodati jedan satelit koji bi bio u meshu sa tim Huawei ruterom...
Gledam u Linksu "Wireless range extender TP-LINK RE505X, AX1500". Tam ne piše da je EasyMesh kompatibilan, no na stranicama TP linka piše da je...
Pa me zanima ima li netko uopće mesh sustav napravljen tako da mu je taj Huawei H158-381 glavni, a dodao je neke satelite i koje...

-nije važno što piše u trgovini, može biti točno-pogrešno.. važno je što piše na stranicama proizvođača, oni znaju 100%, točno. + ovo što ja pišem jednako može biti točno-pogrešno.. :)

-kako će raditi neka kombinacija različitih brandova.. teorestki jednako, tj tome služe standardi, no u početku dok se malo ne standardiziraju zna biti problema-razlika .. + u prednosti je unutar istog branda jer može biti lakše uz neki dodatni fičer izvan standarda ... tj mesh je standard-naziv, dok je prefix easy ono što izmisli neki brand i mada su to i dalje generičke riječi pa nisu patentirane-zaštićene ne moraju značiti isto za razne brandove.. itd.

tj ti kažeš da podržava EasyMesh .. jesi li siguran (da znaš što piše, što tvrdiš ili si pročitao?) .. EasyMesh je naziv TP-Linka, .. brand-proizvođač, kao Coca-Cola, sve ostale cole nisu ..

HUAWEI 5G CPE Pro Specifications - HUAWEI KSA

-nema nigdje navedeno EasyMesh.. pazi to je naziv, to ne znači isto kao riječi easy mesh.. da je nešto lako-jednostavno napraviti, nego je to tad bradniran naziv.

-huawei ima nešto što naziva HiLink .. tj vidi prva slova i kako je riječ napisana, početno slovo je h-huawei.. znači li to isto što i easy mesh ili EasyMesh ili OneMesh.. možda, možda da, možda su u šumici.. znaš tek kad probaš ili pročitaš u specifikacijama konkretno, tamo tog nema.

-kad tražiš nešto kao kombinaciju, pitanje radi li 'a' + 'b' .. umjesto čekati da se netko javi i potvrdi, google je brži-veći, .. ali i problem .. ne nudi odgovor na pitanje huawei modem + tp re505 .. a ako google ne zna, tad je vrlo mala šansa da će netko dati odgovor iz prve ruke na forumu.. moguće, ali male šanse, možda za odgovor prođu mjeseci :)

vidi jedan od takvih odgovora ..

OneMesh™ Technology is only for TP-Link devices.

It means you cannot set up a OneMesh network with Huawei devices.

-primjeti kako je točno-doslovno nešto napisano jer tako je to s brandovima-licencama-patentima.. ništa ne znači 'slično' :)

-ali, taj odgovor ne znači da to ne radi, da ne radi mesh.. nego doslovno, onemesh je za tp-link uređaje, ne odnosi se na ostale.. ni jedan brandovski naziv se ne odnosi na druge brandove, amd-nvidia cf-sli itd.. dok se samo korištenje bilo kojeg zaštićenog-registriranog naziva plaća ili mora imati dozvolu vlasnika žiga-branda, npr logo na DVD-u plaćaš philipsu-sonyju.. bez tog ne smije biti otisnut znak-logo, kao ni win logo na mišu itd.. i zato svaka matična ploča ima amd-cf jer je free, dok samo skuplje imaju oznaku sli jer nvidia to naplaćuje, nije free..

-problem je u softu, tj ono kako radi mesh uređaj, pametni uređaj odnosno soft .. tako da čip javi ostatku svoje mogućnosti-stanje i šef kao ruter ga tad uključi u mesh grupu.. ako ga uključi tad radi, ako ga ne uključi tad ne radi, .. bilo da je problem u routeru ili ap-u, tj kao šaraf-matica, nije važno koji je od njih pogrešne dimenzije, moraju biti isti-kompatibilni da bi zajedno imali svrhu-radili.. a standard je treće tijelo regulator koji opisuje zajednički kompatibilan minimum da bi to bilo moguće izvan branda-kompleta.. kao za aute-gume-goriva, struju-utičnice, printere-tonere-papire.. za sve postoji standard a mesh je ipak nešto novije pa treba vremena dok se standardizira ili dok konkurenti pristanu na komporomis jer u tome je glavni problem, ne sa starane korisnika koji bi želio da mu sve radi u svim kombinacijama nego što brand želi prodati svoju robu i onemogućiti druge..

edit: + važno za kriterij što gdje piše.. na stranci trgovine, može i ne mora.. jednostavno ne vjerovati .. provjeriti.

-za ove uređaje je jednostavan izvor sama kutija-ambalaža, na njoj pišu svi glavni fičeri-mogućnosit jer je to istovremeno i reklama, tj fičeri su ono što prodaje robu-reklama... pa ćeš tako na kutiji tplinka naći te nazive kao onemesh istaknute, ako ne piše na kutiji 99% nema.. a to je najbrži-najkonkretniji način kad kupuješ u fizičkoj trgovini i gledaš robu na polici.. za online google+proizvođač.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.4.2025 12:12 (ihush).
12 godina
Sutra ću biti uz ruter koji mi je u viksi, pa ću poslati Web UI... gdje piše to za Easymesh
6 godina
congo kaže...

Pozdrav,

Situacija mi je ovakva:

U prizemlju kuce imam router, neki Tcom-ov koji je dosao sa optikom.

Iz tog routera kablom mi je spojeno par uredjaja (TV, PS), i takodjer proveo sam kabl na kat kuce i tamo spojio Xiaomi 4c, i iz njega opet kablom spojena dva kompa.

I u prizemlju i na katu koristim wifi preko tih routera. A bome i iz dvorista gdje je signal osrednji, volio bi da je bolji.

Medjutim, Xiaomi na katu je odjednom prestao davati wifi, probao svasta, nista nije pomoglo, cini se da je riknuo. Kabl iz njega i dalje daje net.

Gledam da kupim novi router umjesto 4c. Sto meni tocno treba? Ne razumijem se bas u mreze. Ako moze neka preporuka sto da kupim?

hvala!

Kupi mesh. Iam idealnu situaciju za mesh. Jedan kod routera a drugi na spratu na kabel. Imaces perfektan net po cijeloj kuci i to jednu mrezu a uredjaji ce ti se prebacivati na najbrzi uredjaj potpuno transparetno. Kao mobilni telefon...

12 godina
Evo slika Web UI-a od rutera Huawei H158-381, gdje se lijepo vidi da se može uključiti protokol EasyMesh...

0 0 hvala 0
12 godina
Veća slika

0 0 hvala 0
15 godina

Pozdrav!

A1 mi uvodi optiku u obiteljsku kuću koja ima tri etaže, na vrhu je stan koji je primaran ali bi želio i u prizemlje da imam signal makar minimalan (za osnovno). Zamolio bih za pomoć oko opreme, spajanja i razmještaja wi-fi nodova. Za pomoć napravio sam sliku:

A1 uvodi optiku u prizemlje u plavu kutiju (K1) od koje sam ja već povukao bulžir i UTP kabel na gornje etaže ali samo do ulaza (K2 i K3)(vidljivo na slici u plavoj boji) nisam ulazio u stan i ta opcija (kabliaranje u stanu) nije izvediva trenutno.

Najbliži sam opciji da optičku nit provućem kroz bulžir na vrh i uđem do pozicije prvog zelenog kruga (1) (spušteni strop, tu imam i napajanje) i tu stavim njihov ruter i master node. Druga dva noda (2 - zeleni) na istoj etaži i (3 - rozi) na srednjem katu bi se bežićno spajali (mesh). Prizemlje bi trebalo imat dovoljan signal na toj sjevernoj strani kuće što je i cilj.

Druga opcija što se tiće umrežavanja je da ostavim ruter u prizemlju gdje imam maaaali ormarić kojeg onda trebam širiti (plava kutija) i UTP kablom spajam master node na srednjem katu (K2) i od njega UTP kabelom u sljedeći nod na gornjem katu (K3). Prednost je što su povezani UTP-om ali je pozicija (K) nikakva i moram na oba kata dodat satelit da dobijem signal na sjevernoj strani kuće (trebaju mi ukupno 4 noda onda). Također bi onda ta dva noda trebali bit POE jer nemam napajanje u poziciji K2 i K3 (imam napajanje samo u prizemlju K1)

Trenutno na poziciji 1 imam ruter od HT-a 5G FWA i to je jedini izvor signala u kući i dovoljan je za gornji stan (čak i srednji).

E sad oprema, pošto za sada idem s osnovnom 300/150 Mbit/s mislio sam ići na neki 3-pack wifi 6 (što bi mi trebalo bit dovoljno i ako odlučim 2/1 Gbit/s). Ima li potrebe ići (future proof) na 6E ili 7 standard?

Koji Deco (ili nešto drugo) preporučujete?

Isprike da podužem postu ali mislim da sam dao dovoljno informacija.

P.S.

Imam jedan Unify WiFi 6 LR ali bi ga se najrađe riješio (skupo dodavanje novih uređaja i nepotrebno za kućnu upotrebu) i išo na jeftinije i jednostavnije rješenje (Deco ili sl)

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.4.2025 23:11 (nani).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Posmatrač kaže...
congo kaže...

Pozdrav,

Situacija mi je ovakva:

Iz tog routera kablom mi je spojeno par uredjaja (TV, PS), i takodjer proveo sam kabl na kat kuce i tamo spojio Xiaomi 4c, i iz njega opet kablom spojena dva kompa.

I u prizemlju i na katu koristim wifi preko tih routera. A bome i iz dvorista gdje je signal osrednji, volio bi da je bolji.

Medjutim, Xiaomi na katu je odjednom prestao davati wifi, probao svasta, nista nije pomoglo, cini se da je riknuo. Kabl iz njega i dalje daje net.

Gledam da kupim novi router umjesto 4c. Sto meni tocno treba? Ne razumijem se bas u mreze. Ako moze neka preporuka sto da kupim?

hvala!

Kupi mesh. Iam idealnu situaciju za mesh. Jedan kod routera a drugi na spratu na kabel. Imaces perfektan net po cijeloj kuci i to jednu mrezu a uredjaji ce ti se prebacivati na najbrzi uredjaj potpuno transparetno. Kao mobilni telefon...

Super, hvala ti.

Znaci routere ostavim kako jesu, samo kupim dva mesh uredjaja?

Dal mi mozes, molim te, poslati primjer tipa model ili bolje direkno link na nabavu ili gdje god, samo da vidim sliku i tocan naslov uredjaja koji mi trebaju.

Ako mi trebaju dva, znaci kupim dva proizvoda ili dodje vec set od dva njih u istom proizvodu?

6 godina
congo kaže...

Super, hvala ti.

Dal mi mozes, molim te, poslati primjer tipa model ili bolje direkno link na nabavu ili gdje god, samo da vidim sliku i tocan naslov uredjaja koji mi trebaju.

Ako mi trebaju dva, znaci kupim dva proizvoda ili dodje vec set od dva njih u istom proizvodu?

Najcesci su Tp-link Deco mesh sustavi, imas ih kupit zasebno, paket od 2 i paket od 3. Kupi paket od 2 to ti sigurno treba, a kasnije ako je malo lako ces nadodat. Ovisno o brzini koju imas (a i o tome koliko planiras ulozit u to) imas razne modele Deco mesh sustava. Najcesce ces vidit Deco M4 koji je solidan ako imas brzine do 400 mbps, pakiranje od 2 kosta otprilike do 80 eura. Za slican novac imas i Xiaomi AX3000 mesh, pakiranje od 2 kosta 90ak eura, a zanimljiv je sustav jer teoretski moze gurat do 1200mbps, sto kod Deco kosta minimalno 120-130 eura. Izbjegni recimo Deco E4 jer ima 100mbps portove i to je maksimum, a rekao si da imas optiku tako da je steta napravit bottleneck.

Uglavnom, napisi Deco ili Mesh ili nesto i sigurno ces nac. Pazi na brzinu koja ti treba i nemoj da te zavaraju deklarirane "reklamne brzine", otprilike gledas da ima gigabitne portove i brzinu otprilike uzmi da je pola brzine od jednog (onog brzeg) pojasa (sve osim skupih wifi 7 uredjaja se spaja samo na 1 pojas tako da je zbrajanje tih brzina samo marketing).

Npr. Deco M4 ima 2.4GHz pojas sa 300 Mbps (150 gore 150 dole) i jos 5GHz pojas sa 860Mbps (430 gore 430 dole).

6 godina
congo kaže...
Posmatrač kaže...
congo kaže...

Pozdrav,

Situacija mi je ovakva:

hvala!

Super, hvala ti.

Kolega ti je vec odgovorio a samo da dodam izbaci xiaomi iz price. Ostavi telekomov router i na njemu iskljuci WIFI. Kod nejga stavi jedan mesh uredjaj i u njega utakni kabel koji ti ide na sprat i na njega na spratu stavi drugi mesh uredjaj. Podesacvanje traje par minuta i banalno je jednostavno. Svede ti se na to da odredis koji ti je glavni i da stavis pass na wifi.... Savjet je da prikopcas prvo glavno taj pored telekomovog routera i kad sve podesis onda ovaj gore i on ce pokupiti podesavanja sa prvog....

13 godina

Pozdrav,

Ja imam Deco P9 (https://www.tp-link.com/us/deco-mesh-wifi/product-family/deco-p9/) i prije nego sam krenuo u preuredjenje kuce, radilo je ok-ish u smislu ocekivao bih da nodeovi imaju puno veci domet, ovako su bas nekako slabasni i nekad znaju imat dane kad budu nestablini u smislu gubljenja konekcije prema uredjajima. 

Setup je bio da optika dolazi kroz tavan, spusta se kroz prvi kat do prizemlja gdje sam postavio onaj njihov(A1) Huawei, utaknuo kabel u prvi P9 node i ostale stavio u podrum i na prvi kat. Radio sam test, ovaj s prizemlja u podrum je gubio 30-50% signala, a ova powerline opcija bi radila jedino da su bili ukljuceni u istu fazu ovaj u prizemlju i ovaj u podrumu (guess what: nisu).

Obzirom da sam u preuredjenju odlucio da mi komunikacijski ormaric bude na tavanu gdje inicijalno i dolazi optika, a po ostatku kuce sam razvukao CAT6 kablove tamo gdje bi htio imati ili WiFi AP/Mesh node (1 po etazi, a P9 bi trebao radit sa ethernet backhaulom) i tamo gdje bi htio imati zicu (TV, racunalo, vanjske kamere)

E sad dolazimo do poante(* I have fairly limited networking knowledge): obzirom da zelim imati PoE vanjske kamere, nakacio bi ih na PoE switch, no ono sto me zanima je kako bi funkcionirali moji P9 unutra, tipa bi li oni bili bottleneck kroz cijeli setup na nacin da se maksimalni bandwidth zakljuca na najvisi bandwidth najslabijeg clana nakacenog na switch (u ovom slucaju P9), ili da idem na neki drugi mesh sustav pa eventualno nadodam taj P9 uz prozor kao jos jedan node u meshu ako mi bude trebalo da dobaci do ispred kuce (jer dosad je bio dost jalov po tom pitanju)? 

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 8:43 (bubr3g).

0 0 hvala 0
6 godina
bubr3g kaže...

Pozdrav,

Ja imam Deco P9 (https://www.tp-link.com/us/deco-mesh-wifi/product-family/deco-p9/) i prije nego sam krenuo u preuredjenje kuce, radilo je ok-ish u smislu ocekivao bih da nodeovi imaju puno veci domet, ovako su bas nekako slabasni i nekad znaju imat dane kad budu nestablini u smislu gubljenja konekcije prema uredjajima. 

Setup je bio da optika dolazi kroz tavan, spusta se kroz prvi kat do prizemlja gdje sam postavio onaj njihov(A1) Huawei, utaknuo kabel u prvi P9 node i ostale stavio u podrum i na prvi kat. Radio sam test, ovaj s prizemlja u podrum je gubio 30-50% signala, a ova powerline opcija bi radila jedino da su bili ukljuceni u istu fazu ovaj u prizemlju i ovaj u podrumu (guess what: nisu).

Obzirom da sam u preuredjenju odlucio da mi komunikacijski ormaric bude na tavanu gdje inicijalno i dolazi optika, a po ostatku kuce sam razvukao CAT6 kablove tamo gdje bi htio imati ili WiFi AP/Mesh node (1 po etazi, a P9 bi trebao radit sa ethernet backhaulom) i tamo gdje bi htio imati zicu (TV, racunalo, vanjske kamere)

E sad dolazimo do poante(* I have fairly limited networking knowledge): obzirom da zelim imati PoE vanjske kamere, nakacio bi ih na PoE switch, no ono sto me zanima je kako bi funkcionirali moji P9 unutra, tipa bi li oni bili bottleneck kroz cijeli setup na nacin da se maksimalni bandwidth zakljuca na najvisi bandwidth najslabijeg clana nakacenog na switch (u ovom slucaju P9), ili da idem na neki drugi mesh sustav pa eventualno nadodam taj P9 uz prozor kao jos jedan node u meshu ako mi bude trebalo da dobaci do ispred kuce (jer dosad je bio dost jalov po tom pitanju)? 

Zaboravi powerline. Ako mozes nemoj ga uopste koristiti. Ako imas lan do svih to ce ti raditi perfektno. I nemoj ih stavljati jedan iznad drugog vec na cik cak.....Mesh sistem ili bilo koji mrezni uredjaj ne zavisi od uradjaj koji su na njega prikopcani tako da to nema veze. Brzina i bandwith ce zavisi od uredjaja samog ili mreznog uredjaja tj koji je manji ali samo za taj uredjaj....Isto tako nemoj gledati procenat signala vec ostvarenu brzinu. 

13 godina
Posmatrač kaže...
bubr3g kaže...

Pozdrav,

Zaboravi powerline. Ako mozes nemoj ga uopste koristiti. Ako imas lan do svih to ce ti raditi perfektno. I nemoj ih stavljati jedan iznad drugog vec na cik cak.....Mesh sistem ili bilo koji mrezni uredjaj ne zavisi od uradjaj koji su na njega prikopcani tako da to nema veze. Brzina i bandwith ce zavisi od uredjaja samog ili mreznog uredjaja tj koji je manji ali samo za taj uredjaj....Isto tako nemoj gledati procenat signala vec ostvarenu brzinu. 

Mudro zboris, hvala!

Sad kad se sjetim, brzina je bila nekih 30-40ak posto niza od deklarirane (ako je pretpostavka da je max teoretska deklarirana D/U 350/350 na 2.4GHz). Bili su na cik cak, al ne mogu ih stavit na suprotne krajeve kuce (cca 7m linije) jer se drasticno gubi signal medju nodeovima, zato LAN... 

Ali ovo mi je bilo najbitnije: "Brzina i bandwith ce zavisi od uredjaja samog ili mreznog uredjaja tj koji je manji ali samo za taj uredjaj" jer da je drugacije, to znaci da bi morao komplet novi mesh sistem stavljat... No svejedno, ako vidite na oglasniku kroz iduca 3-4 mjeseca da se netko rjesava P9 onda cete tocno znati sta je bilo

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 9:19 (bubr3g).
6 godina
bubr3g kaže...
Posmatrač kaže...
bubr3g kaže...

Pozdrav,

Mudro zboris, hvala!

Sad kad se sjetim, brzina je bila nekih 30-40ak posto niza od deklarirane (ako je pretpostavka da je max teoretska deklarirana D/U 350/350 na 2.4GHz). Bili su na cik cak, al ne mogu ih stavit na suprotne krajeve kuce (cca 7m linije) jer se drasticno gubi signal medju nodeovima, zato LAN... 

Ali ovo mi je bilo najbitnije: "Brzina i bandwith ce zavisi od uredjaja samog ili mreznog uredjaja tj koji je manji ali samo za taj uredjaj" jer da je drugacije, to znaci da bi morao komplet novi mesh sistem stavljat... No svejedno, ako vidite na oglasniku kroz iduca 3-4 mjeseca da se netko rjesava P9 onda cete tocno znati sta je bilo

Nijedan uredjaj ti nece dati teoretsku max brzinu na WIFI iz raznih razloga.... A na 350 mbps neces ni primijetiti taj pad. Preporucujem ti besplatnu aplikaciju wifi man – Android Apps on Google Play pa sa njim mozes tacno vidjeti padove brzine.... I jos mnogo toga plus potpuno je besplatna od ubiquiti koja je respektabilna firma na podrucju mrezne opreme....

10 godina
Evo nakon par tjedana razmišljanja ubo sam deco x20 , 2 komada i to stvarno dobro radi , spojeni su oba sa žicom svaki na svojem kraju kuće i nemam više problema sa 3 wifi mreže po kući.

0 0 hvala 0
6 godina
Ivooh11 kaže...
Evo nakon par tjedana razmišljanja ubo sam deco x20 , 2 komada i to stvarno dobro radi , spojeni su oba sa žicom svaki na svojem kraju kuće i nemam više problema sa 3 wifi mreže po kući.

Sjecam se svog odusevljenja u tom momentu... Napokon se rijesio sve skalamerije od routera i apova svih mogucih vrsta. Od jeftinog xiamija do "jeftinog" unify....

12 godina
ihush kaže...
Darko150 kaže...

-nije važno što piše u trgovini, može biti točno-pogrešno.. važno je što piše na stranicama proizvođača, oni znaju 100%, točno. + ovo što ja pišem jednako može biti točno-pogrešno.. :)

-kako će raditi neka kombinacija različitih brandova.. teorestki jednako, tj tome služe standardi, no u početku dok se malo ne standardiziraju zna biti problema-razlika .. + u prednosti je unutar istog branda jer može biti lakše uz neki dodatni fičer izvan standarda ... tj mesh je standard-naziv, dok je prefix easy ono što izmisli neki brand i mada su to i dalje generičke riječi pa nisu patentirane-zaštićene ne moraju značiti isto za razne brandove.. itd.

tj ti kažeš da podržava EasyMesh .. jesi li siguran (da znaš što piše, što tvrdiš ili si pročitao?) .. EasyMesh je naziv TP-Linka, .. brand-proizvođač, kao Coca-Cola, sve ostale cole nisu ..

-nema nigdje navedeno EasyMesh.. pazi to je naziv, to ne znači isto kao riječi easy mesh.. da je nešto lako-jednostavno napraviti, nego je to tad bradniran naziv.

-huawei ima nešto što naziva HiLink .. tj vidi prva slova i kako je riječ napisana, početno slovo je h-huawei.. znači li to isto što i easy mesh ili EasyMesh ili OneMesh.. možda, možda da, možda su u šumici.. znaš tek kad probaš ili pročitaš u specifikacijama konkretno, tamo tog nema.

-kad tražiš nešto kao kombinaciju, pitanje radi li 'a' + 'b' .. umjesto čekati da se netko javi i potvrdi, google je brži-veći, .. ali i problem .. ne nudi odgovor na pitanje huawei modem + tp re505 .. a ako google ne zna, tad je vrlo mala šansa da će netko dati odgovor iz prve ruke na forumu.. moguće, ali male šanse, možda za odgovor prođu mjeseci :)

-primjeti kako je točno-doslovno nešto napisano jer tako je to s brandovima-licencama-patentima.. ništa ne znači 'slično' :)

-ali, taj odgovor ne znači da to ne radi, da ne radi mesh.. nego doslovno, onemesh je za tp-link uređaje, ne odnosi se na ostale.. ni jedan brandovski naziv se ne odnosi na druge brandove, amd-nvidia cf-sli itd.. dok se samo korištenje bilo kojeg zaštićenog-registriranog naziva plaća ili mora imati dozvolu vlasnika žiga-branda, npr logo na DVD-u plaćaš philipsu-sonyju.. bez tog ne smije biti otisnut znak-logo, kao ni win logo na mišu itd.. i zato svaka matična ploča ima amd-cf jer je free, dok samo skuplje imaju oznaku sli jer nvidia to naplaćuje, nije free..

-problem je u softu, tj ono kako radi mesh uređaj, pametni uređaj odnosno soft .. tako da čip javi ostatku svoje mogućnosti-stanje i šef kao ruter ga tad uključi u mesh grupu.. ako ga uključi tad radi, ako ga ne uključi tad ne radi, .. bilo da je problem u routeru ili ap-u, tj kao šaraf-matica, nije važno koji je od njih pogrešne dimenzije, moraju biti isti-kompatibilni da bi zajedno imali svrhu-radili.. a standard je treće tijelo regulator koji opisuje zajednički kompatibilan minimum da bi to bilo moguće izvan branda-kompleta.. kao za aute-gume-goriva, struju-utičnice, printere-tonere-papire.. za sve postoji standard a mesh je ipak nešto novije pa treba vremena dok se standardizira ili dok konkurenti pristanu na komporomis jer u tome je glavni problem, ne sa starane korisnika koji bi želio da mu sve radi u svim kombinacijama nego što brand želi prodati svoju robu i onemogućiti druge..

edit: + važno za kriterij što gdje piše.. na stranci trgovine, može i ne mora.. jednostavno ne vjerovati .. provjeriti.

-za ove uređaje je jednostavan izvor sama kutija-ambalaža, na njoj pišu svi glavni fičeri-mogućnosit jer je to istovremeno i reklama, tj fičeri su ono što prodaje robu-reklama... pa ćeš tako na kutiji tplinka naći te nazive kao onemesh istaknute, ako ne piše na kutiji 99% nema.. a to je najbrži-najkonkretniji način kad kupuješ u fizičkoj trgovini i gledaš robu na polici.. za online google+proizvođač.

Imaš li kakvo novo mišljenje o Huawei ruteru i EasyMesh nakon slika koje sam poslao? Rado bih pročitao neku novu filozofsku raspravu 

16 godina
Darko150 kaže...
..

...

..

Imaš li kakvo novo mišljenje o Huawei ruteru i EasyMesh nakon slika koje sam poslao? Rado bih pročitao neku novu filozofsku raspravu 

- čitaš li? npr uvučeni-citat tp foruma? kao i link na specifikacije.. sad dodatno BOLDANO ako treba istaknuti.

- to nije moja filozofija, to su službeni podatci-odgovori proizvođača.

edit: ili, možda je to ovaj model.. 2.

HUAWEI 5G CPE Pro 2
za koji na stranici proizvođača piše nešto kao

HUAWEI HiLink Mesh10 

- pri čemu to može značiti svašta-ništa.. (opet, primjeti da je to citat, copy-paste huaweija, ne moje filozofiranje ili moje riječi-tvrdnje.. službeni podatci proizvođača).

**

• - mesh, što je mesh.. a što je HiLink, OneMesh ili EasyMesh.. mesh je relativno novi standard, način rada, dok implementacija raznih brandova ne mora biti međusobno kompatibilna dok standard ne postane pravi-standard..
  • - odnosno, što te zanima? u čemu je problem?
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.5.2025 6:25 (ihush).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice